[#1] Monitor do Ami
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy ale zapewne pozostane na długo :)

Mam pytanko. Czy na giełdzie komputerowej w Wawie ktoś sprzedaje jeszcze graty do Amigi ?? Najbardziej mi zależy na monitorze do mojej Ami.
Dzięki za pomoc.
[#2] Re: Monitor do Ami

@Blackout, post #1

W lato/jesień poprzedniego roku byłem kilka razy na Batorego ale nic nie widziałem. A jak już się pytałem kogoś to patrzyli na mnie jak na dinozaura. Jest jeszcze jedna firma na giełdzie, która kiedyś zajmowała się naprawą Amig, ale nie będę jej reklamował gdyż nie ma po co. Goście są nie słowni/lekceważą potencjalnego klienta i mają w szerokim poważaniu....

[#3] Re: Monitor do Ami

@Blackout, post #1

Sprytniejsi kupując panele LCD kupowali takie z tunerem TV.
Przy dobrych wiatrach do takiego podpinasz dwa typowe kompy (DSub i DVI) oraz całą masę osprzętu video a w tym i Amigi (Eurozłącze, dwa chinche i Svideo).

Pozdrawiam
[#4] Re: Monitor do Ami

@RadoslawF, post #3

na alleszrocie sa monitory czesto do Amigi

[#5] Re: Monitor do Ami

@RadoslawF, post #3

Dzięki ogromne.
I jeszcze jedno pytanko.
Wszystkie monitory LCD z tunerem TV będą gadały z Amigą ??
[#6] Re: Monitor do Ami

@Blackout, post #5

Powinny, tuner to tuner.
A teraz moje pytania odnośnie monitorów- jak to w końcu z nimi jesti. Raz czytam że monitory 15kHz działają i nic nie trzeba im już do pracy czy to w grach, czy pod systemem, a raz czytam że gry chodzą pod TV, pod monitorem nie. To samo w kwestii Scandublerów. Niby podwajają częstotliwość i można ich normalnie używać, a często gdzieś czytam że gry nie działają pod Scandublerem. Jak to działa i czy ktoś może to od początku do końca wytłumaczyć? Działanie kart graficznych rozumiem że jest możliwe TYLKO pod systemem, gdyż wymagają sterowników spod WB. Czy karty graficzne Amigi nie rozwiązują problemu z częstotliwościami? Czy też trzeba używać Scandublerów, lub monitorów 15kHz?
Czy monitor 15kHz wyświetla normalnie SuperHiRes pod WB, czy też tak to fatalnie wygląda jak pod TV? I ostatnie pytanie, co daje tryb "laced" i jak tego "trzęsienia" się pozbyć?
[#7] Re: Monitor do Ami

@Blackout, post #5

Z wbudowanym fabrycznie tak.
Jeśli masz już panel LCD i chcesz dokupić do tego tuner zewnętrzny to musisz kupić droższy przeznaczony do paneli.
Starsze, tańsze i przeznaczone do monitorów kineskopowych nie mają obowiązku działać z panelami.

Pozdrawiam
[#8] Re: Monitor do Ami

@RadoslawF, post #7

nie napisales jaka masz amige i do czego chcesz uzywac monitora ..

ja bym jednak zainwestowal w dobrej jakosci rzutnik :) Polecam Benq GP1 (640 gram !!) ..super frog na 100 calach - bezcenne

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 23:05:33
[#9] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #6

Gry w 99% były pisane pod rozdzielczość natywną czyli wyświetlisz je na TV lub monitorze pracującym na 15kHz.
Posiadając SD wyświetlisz to wszystko na monitorze VGA ale gry będą wyświetlane w swojej naturalnej rozdzielczości (praktycznie 320x200 lub 320x256).
Mając odpowiedni model Amigi (AGA i ECS) możesz uzyskać obraz na monitorze VGA - 640x480 niestety liczba gier obsługujących taką rozdzielczość jest śladowa (nawet po wypromowaniu).

Amigi generalnie generują trzy grupy rozdzielczości wyświetlane przez dwa typy monitorów (TV i VGA).
Pierwsze rozdzielczości tzw, telewizyjne lub PALowskie wymagają monitora tzw. telewizyjnego (15kHz).
Druga grupa to rozdzielczości VGA (Productivity i DblPAL/NTSC) wymagają monitora VGA.
Są/były monitory wyświetlające oba rodzaje sygnałów i nazywały się MultiSynchronicznymi (MultiSynki).
Trzecia grupa rozdzielczości generowane przez większość kart GFX, do wyświetlenia potrzeba monitora VGA. Aby nie było konieczne podpinanie więcej niż jednego monitora dobre karty miały wbudowane SD lub współpracowały z zewnętrznymi.

Tryb laced umożliwiał wyświetlenie tzw, kwadratowego pixela.
Potrzebowały go np. pakiety ładnych ikonek jak MagicWB.
Nie nadawał się do pracy (no może poza monitorami z opóźnioną poświatą) a tylko do pokazania jaką rozdzielczość da się wyświetlić.

Pozdrawiam
[#10] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #6

1. Monitory 15 kHz działają w grach i pod systemem (przy czym system ograniczony jest w tym wypadku do "specyficznych" trybów LoRes/Hires, albo skazany na uciążliwe tryby "Laced" ). Sytuację poprawiają nieco monitory tzw. Multisync, łapiące PAL, ale jednocześnie dające dostęp do trybów "z wyższej półki".
2. Gdy się ma kartę graficzną, to nie ma przebacz - ma się (z reguły) wyjście Video z Amigi i wyjście VGA z karty. System chodzi na jakimś monitorku VGA, a stare gry/demka jadą na Monitor PAL/TV poprzez RGB lub (o zgrozo!) Composite. Sygnał z portu Video można podbić do (niecałych 31 kHz) za pomocą Scandoublera tak, że łyknie toto monitor VGA, albo zaopatrzyć się w Multisynca (w takich przypadkach odpada podłączanie komputera do dwóch monitorów, ale trzeba przepinać kabel).
Edit: RadosławF wspomniał jeszcze o opcji podpinania Scandoublera pod kartę GFX. Co poniektóre miały jeszcze opcjonalny, trudno dostępny moduł SD.
3. Monitory PALowskie to takie "podrasowane" telewizory, więc jakość obrazu (jeśli puszczona przez ten sam port) będzie raczej porównywalna.
4. Tryb "laced" to trick, pozwalający przy ograniczonych możliwościach układów graficznych Amigi wyświetlić obraz w podwyższonej rozdzielczości (i przyzwoitym odświeżaniu). Wyświetlana jest na przemian raz jedna połowa linii, a raz druga. Stąd i "trzęsienie". Pozbędziemy się go albo rezygnując z trybu "laced" :) albo używając tzw. flickerfixera (najczęściej dostępne w połączeniu ze scandoublerem).

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 23:23:32
[#11] Re: Monitor do Ami

@RadoslawF, post #9

Załóżmy że kumam o co chodzi z monitorami. Czy dziś jest możliwość kupić gdziekolwiek takiego MultiSynca, którego "multi" rozpoczyna się od 15kHz? Jak z tą rozdzielczością SuperHiRes? Można na tym pracować na takim monitorze? Czy też nie wyrabia?
[#12] Re: Monitor do Ami

@HOŁDYS, post #8

Mój sprzęt to Amiga 1200 z twardzielem i dopałką Blizzard 1230 Mk-IV.
Zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem które pogodzi pracę w systemie i sentymentalny powrót do amigowskich gier :)
[#13] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #11

I tutaj ukazuje się "klasa" niektórych firm produkujących monitory...

Klasa tyczy się firmy NEC i monitory serii MultiSync!

Generacja I, II i 3D szczególnie choć i inne poniżają się do pracy od 15Khz...

Ja natomiast nie przesadzam z wielkością " .... większe nie znaczy ładne w tym przypadku. Dlatego zadowoliłem się 21" CRT Sony. Czemu CRT? bo obraz jest czysty jak brzytwa, bez smug i przekłamań jak w LCD. :)

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 23:40:12
[#14] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #11

Możesz albo polować na okazję na Allegro (czasem sprzedający nie wie co sprzedaje i naprawdę może to być okazja), albo uderzać do Microviteca po nówkę tzw. Low-Scan (tylko nastaw się na cenę z kosmosu).

Co do SuperHiRes - szczerze mówiąc nawet jeśli monitor to łyknie bez problemu, to po co męczyć się w 1300x256? Nie lepiej wybrać jakiś tryb z kwadratowym pikselem?

[#15] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #11

Mam w piwnicy starego Epsona 14" MultiSync - analog,brzydki jak noc ale wyświetlał obraz żyleta .Łapał od 15-38KHz.Wymieniłem go za Philipsa 8833 II.Działał z AGA (wszystkie tryby,oprócz A2024),kartami GFX (BVision,Piccolo i Domino) oraz pecetem (Max 800x600 60Hz)
Po tylu latach spędzonych w piwnicy obawiał bym się go włączyć żeby nie wybuchł :).Po za tym był malutki problem z kablem sygnałowym - czasem znikała jedna składowa koloru lub tracił synchronizację,wystarczyło poruszać kablem i było OK.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 23:54:42
[#16] Re: Monitor do Ami

@Blackout, post #1

Jeśli dysponujesz sensowniejszą kwotą, najlepszą i najbardziej przyszłościową oraz bez problemową jest zakup scandoulera Idivision AGA/ECS (zależy czy do kości AGA, ECS/OCS). Kwota około 400-500 zł, ale zyskujesz możliwość pracy na każdym monitorze: starym CRT, czy nowym LCD. Poza tym scandoublery te bez problemu radzą sobie z Super Hires, dodatkowo maja parę bajerów jak tryby 1024x768.

[#17] Re: Monitor do Ami

@radzik, post #16

Ooooo i to jest dobry pomysł. Chyba najlepsze wyjście na dzień dzisiejszy. Tylko czy Indivision będzie mógł pracować z grami pod Amigę? Oczywiście odpalanymi z flopki :)
Czy mając kartę graficzną odpaloną pod WB to czy gry z WHDLoad mogą już z niej korzystać? Czy dalej tylko zwykłe wyjście?
[#18] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #17

Problem z tym urządzeniem jest taki, że go nie ma w tej chwili w sprzedaży . Wyczerpał się im pewno nakład. Na plus tego urządzenia przemawia również to, że jest to nowo zaprojektowane urządzenie i producent pisze, iż działa(jak dobrze pamiętam) z każdym monitorem LCD. Też zastanawiam się nad tym czy aby nie pokusić się o zakup go przy przypływie gotówki.

[#19] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #17

Każdy SD wyświetli obraz na monitorze VGA niezależnie czy wygeneruje go system czy nie DOSowa gra.

Korzystanie z gier pod kartą GFX to inna bajka.
Gry tzw. nie DOSowe, uruchamiane tylko z dyskietki (lub WHDLoad) można puścić tylko przez SD.
Gry DOSowe w niewielkim procencie można wypromować do wyświetlania na ekranie VGA czy karty GFX lub w większym mają wbudowaną możliwość wyboru ekranu (to dotyczy głównie portów gier z PC i gier najnowszych).

Napisz lepiej jaką masz Amigę i jaką konfigurację i ktoś pewnie coś poradzi w ramach optymalizacji tego do używania na jednym monitorze.

Pozdrawiam
[#20] Re: Monitor do Ami

@kwaku85, post #17

Z odpalaniem z flopki - żaden problem. Z kartą graficzną i WHDLoad - cudów nie ma niestety. Fajny program, ale nie wypromuje automagicznie gierki PALowskiej do VGA.

[#21] Re: Monitor do Ami

@recedent, post #10

1. Mała poprawka: monitory typu PAL np. Commodore 1084 ma dużo lepszy obraz niż telewizor, gdyż ma dużo mniejszą plamkę, a więc obraz jest ostrzejszy niż w telewizorze.
2. Były amigowe monitory multusinc (radzą sobie z różnymi rozdzielczościami, zarówno tymi 15 kHz, jak i z 31 kHz) np. Commodore 1950, 1960, czy 1942.

[#22] Re: Monitor do Ami

@AS, post #21

A ja polecam monitory LCD-TV 17", które mają wejście ANT, SCART, S-VHS, composite, VGA (więc również hulają z PC) takie jak:

Samsung 711MP
LG M1721A-BZ

Nie ma sensu się katować i niszczyć wzroku CRT. Dodatkowo wielość złącz idealnie predystynuje je do retro-zabawy różnymi komputerami. Jakość obrazu jest bardzo dobra.

[#23] Re: Monitor do Ami

@Jacques, post #22

Moim zdaniem najlepszy jest monitor Multisync bez względu czy LCD czy CRT.
On pociągnie wszystko tylko są one trochę droższe od zwykłych , ale do takiego podłączysz nawet konsolę a do nowszych czyli LCD nawet dekoder TVSat .To zależy jaki zestaw złącz będzie oferował. :D
[#24] Re: Monitor do Ami

@bombermax, post #13

Miałem kiedyś NECa Multisync i za cholerę nie chciał się "poniżyć" do PALa :(

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2010 14:04:38
[#25] Re: Monitor do Ami

@radzik, post #16

"najlepszą i najbardziej przyszłościową oraz bez problemową jest zakup scandoulera Idivision AGA/ECS"

Według mnie bardziej przyszłościowe jest kupno choćby najtańszego TV LCD, rozmiar wg uznania, wyświetli wszystkie tryby Amigi zarówno telewizorowe jak i monitorowe, a poza tym można go używać jako monitora do np. pieca przez d-sub lub dvi->hdmi. OK

PS. Poza tym można go również wykorzystać do innych zabytkowych komputerków i konsoli.
[#26] Re: Monitor do Ami

@Arkadyy, post #23

"Moim zdaniem najlepszy jest monitor Multisync bez względu czy LCD czy CRT."

A widziałeś monitor LCD MultiSync taki, który zniży się do 15khz (pomijam wbudowany tuner tv)?

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2010 14:18:18
[#27] Re: Monitor do Ami

@Kiv_Master, post #26

Tak, na tym forum ktoś podawał linka do firmy która ma takie w ofercie.
Przypomni ktoś tego linka ?

Pozdrawiam
[#28] Re: Monitor do Ami

@Kiv_Master, post #26

Na przykład Samsung Syncmaster 171MP.
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=888

Był jakiś czas temu na Allegro i nie mogę odżałować, że nie kupiłem. Kosztował 200zł.

[#29] Re: Monitor do Ami

@Kiv_Master, post #26

Microvitek ma takie: http://www.microvitec.co.uk/

[#30] Re: Monitor do Ami

@Jacques, post #22

Zupełnie dobrze, ba - nawet bardzo dobrze, spisują się "zwykłe" telewizory CRT. Oczywiście, to zależy od tego, do czego/z jakich programów będziemy korzystali. Jeśli to będą po prostu gry, programy graficzne (wszelkie "Painty"), coś do 3D w stylu Cinema, Imagine et cetera, tudzież edytory, procesory tekstu - kupiony za grosze, w doskonałym stanie telewizor Sony, jakieś tam 21 cali, Black Trinitron wystarcza po uszy. Podłączony do Ami kablem RGB->SCART daje czysty, wysokiej jakości obraz, bez smużenia, zniekształceń. Nasycony, kontrastowy. Dźwięk też jak najbardziej wystarczający do codziennych, prostych zastosowań.
Dużym plusem jest cena (grosze), no i "czołgowość", długowieczność. Osobiście z takiego rozwiązania korzystam - do pracy z DPaintem, PPaintem, Brillance, ImageFX, Art Effect, Photogenics. Cinema 4D, Wordsworth. Nie mam powodów do narzekań. Gry też bardzo ładnie wyglądają, zarówno te klasycznie amigowe, jak i np. odpalany pod ShapeShifterem "Warcraft II".

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem