[#1] A600 pamięć 9.5MB
Witam!

Mam 4 sztuki tej pamięci do A600, dwie wydające się w pełni sprawne i dwie są jeszcze testowane bo miałem problemy. Kto chce niech pisze na mojego maila, cena 150zł, pisać na maila, kto pierwszy ten lepszy. Nie mam czasu na gruntowne testowanie i jedyne testy jakie przeprowadzam to test pamięci programem memcheck (około godziny), więc udzielam gwarancji rozruchowej na przetestowanie we własnym zakresie. Poczytać o tej pamięci można w dziale "SPRZĘT" w artykule autorstwa Hołdysa.

http://www.ppa.pl/artykul-A6095.rozszerzenie.9.5.MB.dla.A600-1_3_1245.html

W tej partii usunąłem możliwość konfiguracji joystickiem (nie każdy chce lutować kabelki do płyty głównej) i zastąpiłem to przełączaniem trybu 5.5/9.5MB przez przytrzymanie reset na 2-3s. Ta metoda nie jest idealna, może się zdarzyć, że rozszerzenie uruchomi się w trybie 5.5MB, ale na gdzieś 20 prób zdarzyło mi się to jeden raz (lub mi się zdaje, że tak się stało :) ), a nawet jak się zdarzy, to można przez przytrzymanie resetu przełączyć na właściwy tryb, a poza tym nie trzeba nic kroić w obudowie by móc przełączać te dwa tryby. Bardzo ważny jest stan nóżek na procesorze, przez wyślizgane nóżki zdarzyło mi się wyrzucić sprawne płytki, więc dobrze jest procesor najpierw umyć czystym spirytusem.

Możecie w tym temacie pisać też swoje opinie, zarówno te pochlebne (tylko bez wazeliny proszę), jak i mniej pokrzepiające :)

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2010 13:15:46
[#2] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #1

Dla mnie ogólnie to jest niesamowite :) 9,5MB w A600 :D no szok... także moje wyrazy szacunu dla Ciebie rafqc bo odwaliłeś kawał dobrej roboty a cena 150zł jest naprawdę niska... OK

[#3] Re: A600 pamięć 9.5MB

@bombermax, post #2

9,5MB w A600 no szok...

Dodając do tego istniejącą pamięć chip wychodzi 10.5MB w wersji podstawowej i 11.5MB w wersji rozszerzonej o dodatkowy 1mb chip.

Nie zrobiłem nic wielkiego, wziąłem darmowy projekt http://lvd.nedopc.com/Projects/a600_8mb/index.html i trochę go przemaglowałem we własnym zakresie, były chwile radości jak i skrajnej nerwicy. Najlepsze jest to, że rzuciłem się z motyką na słońce bez żadnej wiedzy na ten temat amigi czy nawet wsadów do PLD, ale to powoli samo zaczęło wchodzić z upływem czasu i Tobie też mogłoby coś wyjść całkiem ciekawego, gdybyś zaczął w czymś drążyć i sam byś się zaskoczył, że coś Ci się udało :) Pisze tak do Ciebie, bo pamiętam jak wychwalałeś Stacha, a prawda jest taka, że z naszego punktu widzenia to co robimy, nie jest czymś bardzo wielkim, zrozumiesz gdy sam się w coś zaangażujesz :)

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2010 13:43:38
[#4] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #3

rafgc
Pytanie mam (i sorka za offtop)
Czy dało by się przerobić płytkę rozszerzenia tak aby wrzucić MC68010FN10.
Oba procki są ze sobą kompatybilne., a zawsze to parę procent szybciej.

[#5] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #3

Niby tak, ale wiesz, o ile sam jestem często serwisantem płyt głównych od blaszaka i dekoderów satelitarnych to o tyle utworzyć takie coś mając nawet podsunięty projekt to nie jest takie łatwe :) Więc wiesz OK

Czy dało by się przerobić płytkę rozszerzenia tak aby wrzucić MC68010FN10.
Oba procki są ze sobą kompatybilne., a zawsze to parę procent szybciej.

pytanie nie zadane do mnie ale.. czy oby warto? prędkość w stosunku do 68000 jest znikoma a kompatybilność gorsza. jakieś 10% gier które testowałem na amidze 500 zaopatrzonej w ten procesor nie chciała działać...

[#6] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #1

jestem zainteresowany 2 sztukami, prosze o kontakt na atarens@wp.pl

[#7] Re: A600 pamięć 9.5MB

@bombermax, post #5

WHDLoad chyba lepiej wykorzystuje 68010. Poza tym z fastem to przyrost prędkości powinien być całkiem miły.

[#8] Re: A600 pamięć 9.5MB

@waldiamiga, post #4

Jeśli chodzi o projekt samej płytki, to tak, jeśli chodzi o istniejące płytki to nie, bo nie ma do czego przylutować. Sam się zastanawiam nad takim patentem, bo mam procek 68000 wylutowany z supra turbo 28MHz i jak będzie sprawny, to będę próbował go jakoś zaimplementować, ale to będzie już wymagało praktycznie napisania wsadu od nowa, bo obecny wsad działa tylko na 7MHz, ale za to nie trzeba lutować kabelków do płyty głównej. Możesz też zastąpić 68000 na 68010 na płycie głównej przelutowując go po prostu.

WHDLoad chyba lepiej wykorzystuje 68010. Poza tym z fastem to przyrost prędkości powinien być całkiem miły.

68010 daje obsługę klawisza wyjścia we wszystkich grach, w 68000 nie można wyjść z niektórych gier ale to nie jest aż takie straszne. Sam z siebie 68010 przyrostu prędkości w pracach codziennych nie daje. Widziałem zrzut ekranu sysinfo na angielskim forum i przyrostu prędkości nie było. 68010 ma chyba pamięć cache dla pętli i uprzywilejowany rozkaz, który sprawia czasem problemy, być może z fastem przyrost będzie jakoś odczuwalny, choć na pewno nie będzie z czego szaleć. Gdzieś na PPA.pl czytałem, że największy przyrost prędkości dało radę zauważyć w programach graficznych.

Niby tak, ale wiesz, o ile sam jestem często serwisantem płyt głównych od blaszaka i dekoderów satelitarnych to o tyle utworzyć takie coś mając nawet podsunięty projekt to nie jest takie łatwe

A ja Ci mówię, że Ci się tak zdaje :) Ja jestem nawet mniej doświadczony od Ciebie :) wiem, że na początku to wydaje się przerażające, ale przecież nie od razu Kraków zbudowali co nie? Bałwana lepić też zaczynasz od małej kulki, co nie ? :) Pokażę Ci na swoim przykładzie, kiedyś podchodziłem do programistów powiedzmy tak jak Ty do elektroników-konstruktorów-modyfikatorów, ale teraz już nie robią oni na mnie takiego wrażenia, choć doceniam ich ciężką pracę, tylko dlatego, że sam miałem do czynienia samozwańczo z programowaniem w PHP, więc wiem jak to mniej więcej jest. A poza tym rób to co sprawia Ci przyjemność i w czym jesteś dobry, bo ja prawdopodobnie nie podołałbym zabawy w serwisowaniu płyt głównych i tunerów, a przynajmniej nie na początku (w sumie to nie lubię tropić usterek, od tego mamy dwóch innych specjalistów na forum :) ).

pytanie nie zadane do mnie ale.. czy oby warto? prędkość w stosunku do 68000 jest znikoma a kompatybilność gorsza. jakieś 10% gier które testowałem na amidze 500 zaopatrzonej w ten procesor nie chciała działać...

Myślę, że nie wymagałoby to dużo pracy, gdyby waldiamiga chciał pozostać na 7MHz, a procesor moznaby prawdopodobnie wyłączać jakimś przełącznikiem, choć jeśli ma wersję 10MHz, to aż kusi, by podkręcić do 14MHz (z radiatorkiem) :) Jeśli jakieś gry nie działają bezpośrednio na 68010, to whdload powinien stawić im czoło całkiem bezboleśnie :)

[#9] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #8

A ja chciałem tylko napisać, że u mnie rozszerzenie chodzi juz ile? Chyba z 8 mies. i elegancko, nawet mój egz. się nie grzeje specjalnie :)

[#10] Re: A600 pamięć 9.5MB

@xtro, post #9

To już aż tyle będzie czasu? Nawet nie wiem kiedy to zleciało. Z tym grzaniem, to chyba wszystkie grzeją jednakowo, najbardziej grzeje się pierwsza kość, bo amiga korzysta z niej cały czas, temperatura nie powinna przekraczać jednak 50 stopni. Będę musiał chyba włożyć do A600 czujnik temperatury i zobaczyć jak się amiga nagrzeje po godzinie pracy. Niektórzy zdolni użytkownicy po prostu montują sobie wiatraczek.

[#11] Re: A600 pamięć 9.5MB

@xtro, post #9

Ja mam pamięć 5,5 MB i zdecydowałem się włożyć do środka mały wiatraczek 4cm x 4cm. Zawsze to troszkę "rozdmucha" wytwarzające się ciepło.

Pozdrawiam

[#12] Re: A600 pamięć 9.5MB

@inco, post #11

A możesz mi powiedzieć do jakich ambitnych planów używasz swojej A600 z tym rozszerzeniem, widzę, że masz kartę sieciową, można na tym używać jakiegoś klienta poczty? Ile czasu miałeś najdłużej włączoną tą amigę bez zawieszenia komputera?

[#13] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #12

Amigę miałem włączoną maksymalnie 1,5h . Z pamięcią póki co nie było żadnych problemów. Świetne wykonanie.

Ogólnie to mam problem z odpaleniem wielu amigowych programów, głównie ze względu na ograniczenia ze strony procesora. Dlatego ratuje się programem amtelnet i kontem shell (choć szału i tak nie ma).

Pozdrawiam

[#14] Re: A600 pamięć 9.5MB

@inco, post #13

Dobra, ręce do góry i przyznać się, kto się bił się o tą pamięć w tej aukcji http://allegro.pl/rozszerzenie-pamieci-amiga-600-9-5mb-fast-sprawne-i1524458861.html i dlaczego tak dużo za używaną i do tego jeszcze sztukowaną (sam sztukowałem kabelkami ścieżki, bo pozrywałem niechcący i oddałem za darmo, bo głupio mi było to sprzedać w takim stanie - pomimo, że działa poprawnie), a jak ja oferowałem nieużywane sztuki za 150zł, to jeszcze mi ludzie jęczeli, ze dużo, albo nie mają pieniędzy tyle. Ta osoba sprzedała używaną pamięć i do tego sztukowaną za większa kwotę niż ja kiedykolwiek uzyskałem na allegro za nowe, o co tu chodzi?

Ostatnia modyfikacja: 30.03.2011 21:56:05
[#15] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #14

Pewnie o dostępność, nigdzie indziej w danym momencie nie było.
Będziesz wiedział teraz jak sprzedawać kolejne które zrobisz.

Pozdrawiam
[#16] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #14

No coz stary, jakby to powiedziec jak nie wiadomo o co tu chodzi, to chodzi jak zwykle o kase..
Ktos to kupil od ciebie, potrzymal troche i odsprzedal z przelicznikiem 200%.
Ten ktos nie byl amigowcem tylko handlarzem.
Grunt to dobry bajer i wyczucie...
[#17] Re: A600 pamięć 9.5MB

@selur, post #16

selur nie wiem czy dobrze odczytales ..ale rafal oddal to rozszerzenie za darmo...

[#18] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #14

Rada na przyszłość :) wystawiaj takie rzeczy od złotówki bez ceny minimalnej z odpowiednim opisem (pisze tu o tej łatanej pamięci) będziesz miał czyste sumienie bo wystawiłeś od "złocisza" a jak ktoś da więcej no cóż to jego sprawa, wolny rynek

PS

Moja pamięć 5.5 MB nadal śmiga :)

[#19] Re: A600 pamięć 9.5MB

@RadoslawF, post #15

Dokładnie tak. Prawo popytu i podaży. Szczerze mówiąc rafgc to dziwię się Tobie dlaczego nigdy nie pomyślałeś o sprzedaży tego rozszerzenia na zachodnich portalach internetowych. A600 nie interesuje mnie specjalnie i nie pamiętam szczegółów, ale zanim pojawił się turbiacz ACA630 to jeden "magik" z Anglii miał w kolejce coś około 60 osób chętnych na takie rozszerzenie.

I w końcu nic z rego nie wyszło.

A komentując Twoje zdziwienie kto tak mógł postąpić i sprzedać coś co mu dałeś za darmo: powody mogły być różne, ale jak ktoś bardzo potrzebuje pieniędzy (komornik na karku, nie ma za co jedzenia kupić, brak pracy) to sentymenty idą na bok, brutalna rzeczywistość jest ważniejsza.
Dlatego ja zazwyczaj sprzedaję. A jak coś daję za darmo (wbrew pozorom zdarza mi się ) to nie interesuje mnie to co obdarowany zrobi z tym w przyszłości.

Przysłowie ludowe: "Jak ktoś ma miękkie serce musi mieć twardą d_pę".
[#20] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #12

U mnie rozszerzenie nie sprawia żadnych problemów (mam też dodatkowo 1mb chip). Co do czasu pracy - w przedostatnią niedzielę rano przeżuciłem sobie na 600 ok 150 zipów z grami. I następnie rozpakowywała pokolei te archiwa (ach ta prędkość 68k). Tak pracowała do wieczora, a wieczorem, jako że oglądałem sobie tv a amiga robiła w tle, to mi się zasnęło i ... rano po przeżuceniu sygnału w tv na amige, ukazał sie wb i okienko shella z wesołym promptem oznajmiającym zakończenie ekstrakcji archiw :) Czyli pracowała ok 24h bez przerwy i bez zwiechy ;)

[#21] Re: A600 pamięć 9.5MB

@kutafon, post #20

Nie pracowała tylko czekała.
Wiele A1200 z kartami 030 pracowały w kablówkach robiąc tzw. kanał informacyjny, pracowały (bo odtwarzały na okrągło skrypt scali) latami, a reset to miały jak coś w skrypcie trzeba było zmienić.
Więc nie widzę powodów aby A600 bez karty z szybszym procem nie potrafiła pochodzić dzień czy dwa.

Pozdrawiam
[#22] Re: A600 pamięć 9.5MB

@RadoslawF, post #21

Mój rekord to 7 dni z rozszerzeniem. Grałem w The Settlers.. Zero problemów:)

[#23] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Skiba, post #22

Skiba nie wiem czy wiesz..ale tam jest taka ikonka dyskietki i mozna SAVE zrobic . OK

a na serio nie zal wam katowac 20 letnich maszyn ?

Ostatnia modyfikacja: 31.03.2011 13:03:21
[#24] Re: A600 pamięć 9.5MB

@HOŁDYS, post #23

Heh.. Zauważyłem:) a tak na poważnie troche w nia zainwestowałem wiec chodzi bardzo dobrze:)

[#25] Re: A600 pamięć 9.5MB

@stachu100, post #19

Pewnie o dostępność, nigdzie indziej w danym momencie nie było.

Czyżbym miał konkurencję? :)

Raczej nie chodzi mi o powody sprzedaży i że w ogóle sprzedał, wiem, ze prawo rynku jest brutalne, ale nade mną po prostu krąży jakieś fatum, którego szczegółów nie będę podawał. to tak jakbyś sprzedawał nówkę Syrenkę za 40tys zł i by Ci marudzili, po pójściu na ugodę i upuszczeniu 5tys zł, nagle pojawia się aukcja rozgraconej Syrenki pospawanej drewnianymi elektrodami i poskręcana na druty i cena osiąga 80tys. Do nikogo nie możesz mieć pretensji, ale do głowy przychodzi ci tylko jedno gigantyczne WTF! To tak w skrócie :)

Jakbym sprzedał 60 sztuk czegoś takiego, to na pewno panowie w czerni zawitaliby skontrolować legalność takiego przedsięwzięcia i musiałbym oddać im 80% zarobku i kto wie czy kary nie zapłacić, nie mam firmy bo się nie opłaca.

Ostatnia modyfikacja: 31.03.2011 15:12:17
[#26] Re: A600 pamięć 9.5MB

@stachu100, post #19

Ten magik z Anglii to pewnie Zetr0, dogadał się z autorem wersji 8MB i uzyskał prawa do sprzedaży. Na początku nie mógł znaleźć płytkarni, która robi w miarę tanio ścieżki i odstępy o szerokości 6mils, więc LVD miał przerobić te płytki na 8mils, potem były nawet zdjęcia na EAB gotowych płytek, a co się z nimi stało, to ja już nie wiem. Może sprzedane?

[#27] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #26

zapewne tak... taki towar szybko się rozchodzi

[#28] Re: A600 pamięć 9.5MB

@RadoslawF, post #21

Niecałe 500mb zipow w jednym katalogu i polecenie unzip *.* na mc68000 7mhz z 8mb fast to czekanie bez końca, aż komputer skończy pracować ;)

[#29] Re: A600 pamięć 9.5MB

@kutafon, post #28

Kurde, nie lepiej było rozpakować tego na PC, czy chciałeś sobie jakiś test stabilności zrobić?

Ja może najwięcej maiłem włączone to rozszerzenie chyba 4 godziny i to tylko do testów :)

[#30] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #29

mi akurat zdarzało się rozpakowywać archiwa amigowe na pc i zawsze kończyło się to błędem po przerzuceniu na Amigę :(

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem