@waldiamiga,
post #4
Jeśli chodzi o projekt samej płytki, to tak, jeśli chodzi o istniejące płytki to nie, bo nie ma do czego przylutować. Sam się zastanawiam nad takim patentem, bo mam procek 68000 wylutowany z supra turbo 28MHz i jak będzie sprawny, to będę próbował go jakoś zaimplementować, ale to będzie już wymagało praktycznie napisania wsadu od nowa, bo obecny wsad działa tylko na 7MHz, ale za to nie trzeba lutować kabelków do płyty głównej. Możesz też zastąpić 68000 na 68010 na płycie głównej przelutowując go po prostu.
WHDLoad chyba lepiej wykorzystuje 68010. Poza tym z fastem to przyrost prędkości powinien być całkiem miły.
68010 daje obsługę klawisza wyjścia we wszystkich grach, w 68000 nie można wyjść z niektórych gier ale to nie jest aż takie straszne. Sam z siebie 68010 przyrostu prędkości w pracach codziennych nie daje. Widziałem zrzut ekranu sysinfo na angielskim forum i przyrostu prędkości nie było. 68010 ma chyba pamięć cache dla pętli i uprzywilejowany rozkaz, który sprawia czasem problemy, być może z fastem przyrost będzie jakoś odczuwalny, choć na pewno nie będzie z czego szaleć. Gdzieś na PPA.pl czytałem, że największy przyrost prędkości dało radę zauważyć w programach graficznych.
Niby tak, ale wiesz, o ile sam jestem często serwisantem płyt głównych od blaszaka i dekoderów satelitarnych to o tyle utworzyć takie coś mając nawet podsunięty projekt to nie jest takie łatwe
A ja Ci mówię, że Ci się tak zdaje :) Ja jestem nawet mniej doświadczony od Ciebie :) wiem, że na początku to wydaje się przerażające, ale przecież nie od razu Kraków zbudowali co nie? Bałwana lepić też zaczynasz od małej kulki, co nie ? :) Pokażę Ci na swoim przykładzie, kiedyś podchodziłem do programistów powiedzmy tak jak Ty do elektroników-konstruktorów-modyfikatorów, ale teraz już nie robią oni na mnie takiego wrażenia, choć doceniam ich ciężką pracę, tylko dlatego, że sam miałem do czynienia samozwańczo z programowaniem w PHP, więc wiem jak to mniej więcej jest. A poza tym rób to co sprawia Ci przyjemność i w czym jesteś dobry, bo ja prawdopodobnie nie podołałbym zabawy w serwisowaniu płyt głównych i tunerów, a przynajmniej nie na początku (w sumie to nie lubię tropić usterek, od tego mamy dwóch innych specjalistów na forum :) ).
pytanie nie zadane do mnie ale.. czy oby warto? prędkość w stosunku do 68000 jest znikoma a kompatybilność gorsza. jakieś 10% gier które testowałem na amidze 500 zaopatrzonej w ten procesor nie chciała działać...
Myślę, że nie wymagałoby to dużo pracy, gdyby waldiamiga chciał pozostać na 7MHz, a procesor moznaby prawdopodobnie wyłączać jakimś przełącznikiem, choć jeśli ma wersję 10MHz, to aż kusi, by podkręcić do 14MHz (z radiatorkiem) :) Jeśli jakieś gry nie działają bezpośrednio na 68010, to whdload powinien stawić im czoło całkiem bezboleśnie :)