[#31] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Skiba, post #30

Dlatego ja rozpakowywuje pod emulatorem! A na dysk (karte) z Amigi takze przerzucam za pomoca emulatora. Polecam ;)

[#32] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Skiba, post #30

mi akurat zdarzało się rozpakowywać archiwa amigowe na pc i zawsze kończyło się to błędem po przerzuceniu na Amigę

A są archiwa Amigowe spakowane ZIPem które mają znaki zabronione dla PCujowego filesystemu ?
Bo nie sądzę, na Amidze pakuje się LZXem czy LHA.

Pozdrawiam
[#33] Re: A600 pamięć 9.5MB

@RadoslawF, post #32

tak miałem dlatego rozpakowuje na Amidze a emulatorów nie lubię

[#34] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Skiba, post #33

u mnie w wiekszosci nie bylo problemow,poza mujem, tego nie wolno ropakowywac na pcuju:P

[#35] Re: A600 pamięć 9.5MB

@fazior, post #34

W archiwum z MUI jest plik z nazwą którą jest spacja, oczywiście to niedozwolone na filesystemach pcujowych.
Na Amidze to wygląda jak ikonka bez nazwy.

Pozdrawiam
[#36] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #1

Mam 2 sztuki dostępne, jak ktoś chce to pisać. Jeśli Pan, który do mnie pisał na maila, posługujący się nickiem Sienio na PPA się nie odezwie, to będą trzy sztuki.

[#37] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #36

rafgc: Jeszcze raz wielkie dzięki za tą pamięć. Moja A600 zyskała zupełnie nowe oblicze. Jestem szczęśliwym posiadaczem tej pamięci i polecam wszystkim posiadaczom sześćsetki. Za cenę 1MB chip mamy 9,5 Fastu.
Idę sobie popykać w Benefactora a co!!!!!!

[#38] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Jacenty, post #37

Z tym, że żadna pamięć fast nie zastąpi 2MB chip jeśli gra będzie takiej wymagać. Koniec zgłaszania, już zaklepane.

[#39] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #38

Kurde Pan o nicku sienio ostatnio nie zaglądał na forum i miał z mailem słaby kontakt... mam nadzieje że megabajty do mnie idą...

a tak bez wazeliny to rafgc to cierpliwy gość, jak czytam pocztę którą z nim wymieniłem to aż się dziwie że odpisywał ;D ale przynajmniej czaje co i jak w świecie amigowej pamięci.

a w temacie czemu używana sztukowana poszła tak drogo... tak jest z towarem którego niema gość trafił w dobry moment było paru chętnych i jedna opcja.

Powinieneś wystawiać jedną co jakiś czas pisać że jedyna i niema opcji na więcej... będą się nakręcać klienci pójdzie drożej ;D

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2011 10:05:22
[#40] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Sienio, post #39

Mógłbym tak robić, ale nie mam sumienia by zdzierać osobiście z ludzi, wolę jak mi na aukcjach sami oferują podniebne ceny, poza tym, ile można wmawiać, że ta jest ostatnia i jedyna :) A może powinienem wystawiać w stylu, "jedyna taka na allegro... przy której stało piwo przez pół godziny ...na której siedziała Pleszka zwyczajna ...której zdjęcie widział w internecie Rysiek z klanu" itd itp, w sumie to z każdego z pozoru takiego samego przedmiotu można zrobić ciekawy unikat, wystarczy tylko zmienić punkt widzenia.

[#41] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #1

Mam pytanie, a nie chciałoby się Tobie zrobić jakiegoś fastu do CD32 ?? :D Są gry jak np. UFO, czy Wing Commander I gdzie nawet 2 MB Fast by duuużooo dało :)

[#42] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Olo, post #41

UFO jest fatalnie napisana i żebyś nie wiem ile i jaki szybki miał Fast oraz procesor to gra i tak siedzi tylko w Chip i odpowiednio do tego się zachowuje.
Skrolowanie pola walki na trzecim czy czwartym poziomie skacze nawet u posiadacza 060/50MHz i 128MB Fastu.

Pozdrawiam
[#43] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Olo, post #41

Są 2 przeszkodzy:

mniejsza - nie mam CD32
nieporównywalnie większa - złącza

Generalnie CD32 to dla mnie trochę śmieszna konstrukcja, zredukowali dostęp do kickstartu do 16-bitowej szyny (jedna kość), przez co dostęp do niego jest wolniejszy oraz (tego za bardzo nie rozumiem) nie dodali ani jednego MB pamięci FAST ograniczając tym samym około 2 razy wydajność procesora, przez co jak zwykle gry były pisane pod najsłabsza konfigurację.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 14:49:19
[#44] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #43

(tego za bardzo nie rozumiem)

jesli nie wiadomo o co chodzi ..chodzi o pieniadze :)
teraz to smieszne ..ale ja pamietam ze 150 zl kosztowal 1 MB pamiec RAM SIM30 ...
4 x 1.5 mln = 6 mln

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 14:57:27
[#45] Re: A600 pamięć 9.5MB

@HOŁDYS, post #44

Niby tak, ale to była cena detaliczna dla użytkownika końcowego, seryjnie by za to mniej zapłacili a i koszty PCB by nie były wliczone, poza tym 1MB lub nawet od biedy 512kB pamięci FAST by wiele zmieniło, podczas gdy układy specjalizowane korzystałyby z pamięci CHIP gra mogłaby coś sobie liczyć w pamięci FAST. Przynajmniej mogli zrobić slot na simma, a tak zostaliśmy pozostawieni na lodzie z jakimś egzotycznym złączem.

[#46] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #45

to ze 512 kb bylo dla 020 na wage zlota to doskonale o tym wiem :-]
dzis sobie zaszaleje na 64 kb i 8 bitach :D

[#47] Re: A600 pamięć 9.5MB

@HOŁDYS, post #46

Troszke zoftopuje dzial ale wspomniano o cd32 w tej konstrukcji popelniono pare bledow jeden wspomnieliscie brak fast ramu, drugi brak zlacza ide na plycie a podejrzewam ze 2,5cala zmiesciloby sie wewnatrz bez problemu dodam jeszcze dwa kolejne inny rodzaj wtyczki zasilacza ale nie w tym szkopol zalozmy ze mamy promodule lub sx-a i pare pradozernych gadzetow wtedy musimy stosowac inny zasilacz zamiast korzystac od przerobki pc z wtykiem takim jak w A500,600,1200 zmieniono równiez wtyki na video kolejna komplikacja jeśli na golej cd32 chcemy korzystac z monitora powiedzmy m1438s a szkoda bo gdyby nie te uchybienia cd32 cieszylaby sie sporym braniem ze względu na wbudowany napęd cd i niewielkie rozmiary. Ale znalazlem tez plusy pod gniazdo sluchawkowe można podlaczylączyc głosniczki od PC oraz modul FMV co prawda obecnie VCD to żadna rewelacja do tego dostepnosc i cena urzadzenia jednak w 93 roku to musiało robić wrażenie.

OFFTOP OFF

Rafgc jesteś moim idolem 9,5MB w A600 za cene 1MB Chip jak dla mnie rewelka.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 20:42:45
[#48] Re: A600 pamięć 9.5MB

@miro_78, post #47

Dla mnie w CD32 największa bolączka to złącze rozszerzeń, po co kombinowali z innym złączem jak było to wypróbowane z A1200, dzisiaj byśmy mieli już przynajmniej rozszerzenie pamięci lub kartę turbo od Jensa lub różne adaptacje kart z A1200, a tak projektowanie wtyczki, produkcja, to dla zwykłego zjadacza chleba poprzeczka nie do przeskoczenia.

Nie lubię być czyimś idolem, jakieś takie mam nastawienie negatywne do takiego wychwalania, wystarczy, że jesteście zadowoleni z pamięci.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 21:53:26
[#49] Re: A600 pamięć 9.5MB

@miro_78, post #47

Hihi, tylko pokaż mi kolego jakąkolwiek konsole dostępną w Polsce w latach 1993-1994 z takimi opcjami jakimi mówisz (twardy dysk to w konsoli chyba pierwszy raz masowo w ps3 ?!?). Poza tym warunki w jakich powstała cd32 (wprowadzona na rynek bodajże 7 miesięcy przed bankructwem C=) z pewnością mocno odbiły się na produkcie finalnym (myślę że cieli koszty równo z ziemią). A tak w ogóle, szkoda że C= nie wypuścił wcześniej cd32, i nie skoncentrował się na tej wtedy niszy (w sumie coś takiego zrobiło Apple z tymi swoimi "iWynalazkiami" ), a kto wie, może w granicach 1995 roku mielibyśmy Amigę CD32 - 2, która rywalizowałaby z PS ?

[#50] Re: A600 pamięć 9.5MB

@kutafon, post #49

W wersji FAT PS2 byl adapter HD

[#51] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #48

Dla mnie w CD32 największa bolączka to złącze rozszerzeń, po co kombinowali z innym złączem jak było to wypróbowane z A1200

Po to, żeby nie robić sobie konkurencji wewnętrznej. Ta konsola była produkowana równolegle z A1200 i łatwość przerabiania jednej Amigi w drugą wcale nie leżała w interesie C=.
[#52] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #43

Też nad tym kombinowałem. Nawet nieduża ilość pamięci fast 256/512 kb przyśpieszyła by tę Amigę o 200%. Większa moc obliczeniowa dawała by szarszę na dużo lepsze gry. Poza tym nawet w te 256 kb dodatkowej pamięci dało by radę wpakować większą ilość danych.
Przy takiej ilość dodatkowego ramu cena konsoli by chyba zbytnio nie podskoczyła.

Benedykt Dziubałtowski

[#53] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Daclaw, post #51

A może raczej po to, by zmusić potencjalnego klienta do zakupu dedykowanych rozszerzeń, które de facto pojawiały się z rak firm trzecich i to w takiej ilości, że kot napłakał. Commodore zbyt łapczywie traktowało swoich klientów, miałeś rozbudowaną A500, a chcesz A600, to wyrzuć A500 do śmietnika, bo nic z niej nie będzie pasować, chcesz wymienić A600 na A1200(?), poza opcjonalnym dyskiem twardym też nic nie można przełożyć. O ile nie spałeś na pieniądzach, to musiałeś rozważnie dokonać wyboru modelu Amigi, bo potrzeba rozbudowy będzie oznaczać związanie się z danym modelem na długi czas. Śmieszne, ale niezbyt pocieszające.

[#54] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #53

Da się te 9,5MB wcisnąć do A500? Wiem że tam procek ma inną obudowę ale na logikę powinno wszystko tak samo działać, ale mogę się mylić.
[#55] Re: A600 pamięć 9.5MB

@11111olo, post #54

Wszystko ładnie ale skąd przestrzeń dla tych 9.5MB Bo jeśli zaczyna się od 080000h a kończy na 9FFFFFh to znaczy, że masz tylko 512 chip ram. Chyba że zaczyna się 200000h a kończy B7FFFFh. Orientuje się ktoś?
[#56] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Kamikadze, post #55

dodatkowe 1.5MiB jest w obszarze "ranger mem" (slow ram) - zaczyna się od $c00000

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 14:20:28 przez zyga64

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 14:20:44 przez zyga64
[#57] Re: A600 pamięć 9.5MB

@rafgc, post #43

No a nie da się zrobić jakimś cudem fastu poprzez złącze kickstartu ?

przecież na płycie mamy wolne miejsce na drugą kość ,tak jak w 1200 i 4000.

szkoda że proc w cd32 jest taki jaki jest ,bo jakby był jak w 600 to było by z górki.
[#58] Re: A600 pamięć 9.5MB

@zyga64, post #56

O to bez CPLD się nie obejdzie.
[#59] Re: A600 pamięć 9.5MB

@Kamikadze, post #58

No dobra ale jak to by miało teoretycznie wyglądać.
[#60] Re: A600 pamięć 9.5MB

@11111olo, post #59

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem