[#1] Scsi.device
Mam pytanie. Wczoraj siedziałem dobre 5 godzin i próbowałem spatchować scsi.device, żeby móc zrobić partycje wieksze niż 4 GB. Przeszukałem forum i strony internetowe, robiłem wszystko jak trzeba i za każdym razem po wyłączeniu opcji NOSPLIT w Ata3prefs miałem tylko 4 GB. Może mi ktoś, kto tak już zrobił napisać łopatologicznie co i jak.

[#2] Re: Scsi.device

@Olek, post #1

ATA3.driver patczuje scsi.device. Przed partycjonowaniem dysku na starszych FastATA trzeba odpalić ATA3Prefs i zmienić bez dzielenia i dopiero stawiać partycje na dysku.

[#3] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

No ja tak próbuję zrobić, ale po ustawieniu NOSPLIT zawsze widać tylko 4 GB, a dysk ma 20 GB.
Po resecie jest znowu ustawiony SPLIT. I tak w kółko.

[#4] Re: Scsi.device

@Olek, post #3

Ale gdzie widać, w systemie czy w HDToolBox?

Jak zmienisz na NOSPLIT to nie dajesz restartu tylko odpalasz HDTB. Na starym FastATA zawsze w ustawieniach ATA3Prefs po resecie będziesz miał SPLIT (nie pamiętam jak tam było z opcją resident i jej nie polecam), ale to zmienia się tylko wtedy jak zmieniasz coś w RDB dysku i nie przeszkadza to w systemie jest dostęp do wszystkich partycji na dysku.

[#5] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Jak zmieniam na NOSPLIT to w HDTB i HdInstTools
widać tylko jedną partycję o rozmiarze 4 095 GB.
W trybie SPLIT widać wszystkie partycje. Razem 20 GB. A na mój chłopski rozum w trybie NOSPLIT po spaczowaniu scsi.device (version pokazuje 60.88 scsi.device) muszę widzieć całe 20 GB i umieć zrobić np. jedną partycję 10 GB. I tu jest problem, bo widać tylko 4 GB i nic więcej.

[#6] Re: Scsi.device

@Olek, post #5

Zainstaluj dysk od nowa z jedną partycją 20GB w SFS.

SFS dodaj też do RDB dysku na LUN 0 jak nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 16.08.2010 17:23:30
[#7] Re: Scsi.device

@Olek, post #1

a próbowałeś programem hdinsttools?

[#8] Re: Scsi.device

@rafgc, post #7

no przecież napisał, że próbował tego programu i mu niesmakował. ;)

[#9] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Dzięki za pomoc, problem polega chyba na tym, że to jest dysk już używany. Mam go kilka lat. Przypadkiem trafiłem na forum na wątek o dużych dyskach i postanowiłem spróbować tak na niby.
Myślałem nad tym problemem i doszedłem do wniosku, że chyba trzeba najpierw skasować RDB i potem ustawiać partycje. Z fabrycznie nowym dyskiem teoretycznie nie powinno być problemów, jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

[#10] Re: Scsi.device

@Olek, post #9

Jak masz możliwość sprawdzenia dysku na innym kompie np. programem HDTune i będzie sprawny, to na Amidze wystarczy zainstalować dysk programem HDToolBox. Poradnik instalacji dysku, SFS i partycjonowania znajdziesz na PPA.

[#11] Re: Scsi.device

@Olek, post #9

> Z fabrycznie nowym dyskiem teoretycznie nie powinno być problemów

Tak jak piszesz, bo miałem już dwa dyski wd i hitachi, które domagały się od kontrolera DMA, ale z instalacją tych dysków nie było problemu, i mam jeszcze dwa bardzo stare dyski, które głupieją z innymi nowymi dyskami na tej samej taśmie. Tak więc jak masz ten 20GB na tej samej taśmie z tym starym 2.1GB to go dla sprawdzenia przepnij, a i o sprawdzeniu stanu taśmy nie wspominam.

[#12] Re: Scsi.device

@Olek, post #9

Masz rację. Podpinasz do PC ustawasz coś i możesz ustawiać pod ami.

[#13] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Oba dyski są na osobnych taśmach.

[#14] Re: Scsi.device

@Olek, post #13

To dobrze. Zainstalowałeś już dysk? BTW. W jakiej wersji masz AmigaOS?

[#15] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

Jak już wyżej napisałem, używam ten dysk już kilka lat. Przypadkiem znalazłem na forum wątek o dyskach >4 GB i chciałem spróbować co i jak.

[#16] Re: Scsi.device

@Olek, post #15

No to sprawa jasna. Dysk instalowałeś w trybie SPLIT. Ale nic straconego może jeszcze da się to obejść bez instalowania dysku. Będziesz potrzebował najnowszy scsi.device z paczem i do czasu dorobienia partycji nie możesz odpalać ATA3.driver, no ale dysk teraz musisz przepiąć na pierwszą taśmie jak masz na drugiej ten 20GB.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2010 19:21:02
[#17] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

To jest pierwszy dysk na na pierwszej taśmie, a zainteresowałem sie tym tematem przez przypadek. Jak sobie w przyszłości kupię NatAmi, to mam nadzieję, że tam nie będzie tego rodzaju problemów.

[#18] Re: Scsi.device

@Olek, post #17

Czyli już się poddałeś? Problemu nie ma, tylko zainstalowałeś dysk z odpalonym sterownikiem w trybie SPLIT to masz teraz podzielony po 4GB. Jakbyś zrobił w trybie NOSPLIT na początku partycje do poniżej 4GB< to te partycje też widziałbyś na gołej A1200 i teraz bez problemu dorobiłbyś sobie partycje >4GB do których miałbyś dostęp dopiero z odpalonym sterownikiem/supportem dla dużych dysków lub od razu pod MOS/AOS4, które taki support już mają. Zrób jeszcze tak jak pisałem, na Aminecie jest pacz "SCSI4345p". Dla bezpieczeństwa obecne RDB z ustawieniami dysku możesz sobie zapisać do pliku na inny nośnik.

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 16:09:00
[#19] Re: Scsi.device

@Olek, post #17

Dajesz SAVE czy USE po przestawieniu na NOSPLIT ?
Poprawnie dziala tylko z USE.
Nie nalezy przejmowac sie informacja jaka pokazuje sie w ata3prefs.
Najwazniejsze zeby program do partycjonowania widzial caly dysk a nie tylko 4GB.
[#20] Re: Scsi.device

@Norbert, post #19

Ale on już dawno ma zainstalowany dysk w trybie SPLIT i na dysku ma dane, których pewnie nie ma teraz gdzie przenieść, a chciałby dodać partycje 10GB.

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 16:51:38
[#21] Re: Scsi.device

@Norbert, post #19

I USE i SAVE, zawsze efekt ten sam. HDTB widzi tylko 4 GB i nic więcej.

[#22] Re: Scsi.device

@Olek, post #21

Już Ci napisałem dlaczego tak masz, bo dysk zainstalowałeś w trybie SPLIT.

I jeszcze abyś zrozumiał, to co tam teraz widzisz to nie jest dysk a partycja.

Olek napisał: W trybie SPLIT widać wszystkie partycje. Razem 20 GB.

[#23] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

W trybie SPLIT widać wszystkie partycje, po zmianie na NOSPLIT widać tylko 4 095 GB (pierwsza partycja podzielona na dwie równe czëôci) i nic więcej. A wg wszystkich wiadomoôci, które znalazîem na forum i poza nim, muszë wtedy widzieę pozostaîe 16 GB. Możliwe, że ten problem zniknie po skasowaniu RDB, ale na dzień dzisiejszy nie mam takiej potrzeby. No chyba, űe dysk padnie, w takiej sytuacji trudno mi sobie wyobrazic dysk 160 GB podzielony na 40 partycji. W razie czego mogę wysłać mailem zrzuty HDTB i sam zobaczysz.

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2010 14:56:12

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2010 15:05:01

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2010 15:07:37
[#24] Re: Scsi.device

@Olek, post #23

A z ilu partycji z tych "wirlualnych dysków" na SPLIT po 4GB już korzystasz?

[#25] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

4 partycje 4 GB i 2 po 2 GB. Drugi dysk ma tylko 2 GB i trzymam na nim kopie bezpieczeństwa ( na pendrivie też, podwójne zabezpieczenie). Jeśli któryś padnie kupię sobie nowy np. 200 GB, no i z oczywistych względów nie może być mowy o 50 partycjach po 4 GB (byłby to na swój sposób interesujący widok ). Dlatego zawczasu się zainteresowałem tym tematem.

[#26] Re: Scsi.device

@Olek, post #25

OK, to jak już będziesz miał taki dysk to jedna partycja w SFS może mieć max 128GB i najlepiej nie przekarczać tej granicy, lepiej dać mniej. Ja przekroczyłem i miałem szczęście, że z danymi na partycji całego dysku 160GB, nic się nie stało. Teraz mam na tym dysku największą partycje 80GB.

[#27] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Podepnę się pod ten wątek bo problem podobny.

Mam 4xEIDE Elboxu i chcę podzielić dysk 10 GB na 2 partycje. Próbuję już 2 dzień ale bez efektu.
Za pomocą HDInstallTool tworzę 2 partycje po 2 i 8 GB. W ich konfiguracji dodaję najnowszy jaki znalazłem FFS i do tego momentu jest wszystko OK. Dysk jest poprawnie rozpoznany, w programie wielkości partycji pokazywane są właściwie. Po restarcie komputera mniejsza partycja formatuje się właściwie natomiast druga po sformatowaniu wygląda mniej więcej tak: wolne miejsce 4 Gb i zajęte miejsce 2 GB.
Nie mogę dodać najnowszego scsi.device poprzez loadmodule bo wyrzuca mi komunikat że już istnieje - prawdopodbnie dodane przez 4xEIDE.
Nie mogę zrezygnować z 4xEIDE bo tracę dostęp do urządzeń na drugiej taśmie.

W związku z powyższym mam parę pytań:
1. W HDInstallTool konfigurując partycje można wybrać między innymi systemy plików FFS lub FS International. Czym różnią się te systemy - oba chyba korzystają z tego samego L:FastFileSystem?
2. W 4xEIDEPrefs można ustawić opcję SPLIT lub NO-SPLIT, do czego to służy?
3. Czy 4xEIDE może pracować tylko w trybie PIO-0?
4. Czy można pogodzić jakoś 4xEIDE (ostatnia wersja z 2007) z najnowszym scsi.device? Czy jest w ogóle taka potrzeba?
5. Czy istnieje jakieś alternatywne oprogramowanie dla tego 4xEIDE pozwalające korzystać z najnowszej scsi.device i rozpoznające urządzenia na drugiej taśmie?

Pozdrawiam
[#28] Re: Scsi.device

@dolek, post #27

2. SPLIT - dzieli duze dyski na dyski po 4GB
NOSPLIT- dostepny jest caly dysk i tej opcji potrzebujesz aby swoj dysk podzielic na partycje 2+8
[#29] Re: Scsi.device

@Norbert, post #28

W 4xEIDEPrefs mam ustawione NOSPLIT.
W HDInstTools mam:
Dysk: 9589 MB
HD0: 1968 MB
HD1: 7620 MB
Po sformatowaniu dysków w systemie mam:
HD0: 1968
HD1: 3522
FastFileSystem v. 45.16
[#30] Re: Scsi.device

@dolek, post #27

Mozesz sprobowac uzyc czesci z OS 4.0/4.1 dla klasyka. Dokladnie scsi.device, ATAPIismajik i FFS oraz nowego filesystem.resource ze strony WT. Nowy filesystem.resource obsluguje od DOS1 do DOS8, tak wiec mozesz sprobowac uzyc DOS8 z FFS (OS 3.9) lub DOS7/DOS8 (OS 4.0/4.1). Byc moze jak sformatujesz 8GB pod DOS8, to bedzie wszystko OK, ale ja tego sam nie sprawdzalem.
Co do LoadModule to musisz zmienic wersje (nie rewizje) scsi.device na wyzsza (minimum plus 1), czyli wyedytowac scsi.device, bo niestety LoadModule nie chce podmieniac modulu jezeli wersja jest taka sama, ale zeby to zrobic to trzeba sie znac troche na strukturze Amigowych modulow ROM-u. Ale scsi.device z OS 4.0/4.1 powinno dzialac bez problemu z LoadModule, gdyz to jest wersja chyba V53+.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem