[#31] Re: Scsi.device

@dolek, post #29

ten filesystem jest dla AmigaOS 3.5/3.9 i bez nowego SetPatch i NSD (64-bit) chyba nie będzie poprawnie działać. zamiast FFS użyj SFS i przy okazji zmapuj nowszego kicka - RemApollo. swoją drogą jak dzielisz na mniejsze partycje to nie stawiaj partycji na granicy 4GB i na Amidze partycja systemowa nie musi być taka duża.
[#32] Re: Scsi.device

@dolek, post #29

na pewno tam jest tylko tyle miejsca? Standardowo workbench ma chyba jakiegoś buga jeśli chodzi o wyświelanie wielkości dysków powyżej 4 GB. Zobacz pod jakims opusem czy coś.
[#33] Re: Scsi.device

@Mir3k, post #32

i jeszcze pytanie czym formatował te duże partycje w FFS? bez AOS 3.5/3.9 musi użyć Format64
[#34] Re: Scsi.device

@dolek, post #27

Przede wszystkim przy 4xEIDE nie podmienia się scsi.device. Urządzenie posiada własny, obsługujący duże partycje. Instaluje się on na starcie systemu i obsługuje oba porty (taśmy). Przeczytaj instrukcję instalacji 4xEIDE, jeśli posiadasz.
Z SetPatchem trzeba użyć opcji SKIPROMUPDATE scsi.device, tak by nie próbował podmieniać.
Dla dysków dużych włączasz opcję NO-SPLIT.

Również używam 4xEIDE i żadnej nowej scsi.device nie potrzebuję. Używam dysku 80GB i dwie partycje mają nawet po 30GB.
FFS International 45.16.

Musisz coś mieć namieszane, skoro nie działa. Na pierwszej taśmie mam dysk 80GB i DVD-RW, a na drugiej adapter kart CF z CF4GB.

Dyski chodzą w PIO 0 i więcej nie uzyskałem, ale z tym akurat nie walczyłem.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2012 20:34:57 przez Mordimer
[#35] Re: Scsi.device

@Mordimer, post #34

Dzięki wszystkim za podpowiedzi i sugestie. W miarę możliwości (wolnego czasu) będę testował różne rozwiązania.

@Don_Adan
Załadowałem za pomocą LoadModule filesystem i filesystem.resource z OS3.9 ale bez efektu. W HDInstTools mam dostępne tylko DosType od DOS\0 do DOS\5. Zgodnie z tym co napisał Mordimer odpuściłem sobie próby załadowania najnowszego scsi.device zamiast tego z 4xEIDE, skoro u innych działa to u mnie też powinno.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Nowszy kick to znaczy 3.1 czy 3.1 z updateami np. z 3.9BB2?
Wrzuciłem najnowszy Setpach z Aminetu ale bez efektu, czy Setpatch z 3.9 będzie działał z 3.0?
Co to jest NSD, czy to jet tylko dla 3.5/3.9 czy na starszych też zadziała?
Ile przeznaczyć na partycję systemową przy założeniu, że może kiedyś wyląduje na niej OS3.9?
Ile przeznaczyć na partycję do emulacji maca?
Do SFS podchodzę sceptycznie bo kojarzy mi się ten system tylko z problemami z gubieniem partycji i danych. Próbowałem go zainstalować wczoraj ale bez rezultatu, po dodaniu w HDInstTools (podobnie w HDToolBox) SFS do dysku i partycji zniknęła mi ona z systemu.
Przetestowałem też wczoraj program Format64 ale efekt końcowy był taki, że partycja zrobiła się NDOS.

@Mordimer
Instrukcji niestety nie posiadam.
Z twojej stopki wnioskuję, że masz OS3.9. Ja mam OS3.0 z patchami i może tu jest pies pogrzebany?
U mnie na pierwszej taśmie jest tylko dysk 10 GB, a na drugiej CF 1 GB i CD-ROM.
Może i masz rację, że mam coś namieszane w systemie. Mój system ma już naście lat (może jest już nawet pełnoletni) i przez cały ten okres nie był czyszczony ze zbędnych rzeczy, a cały czas było coś dokładane lub podmieniane na nowsze wersje.

@Mir3k
Opusa nie mam żadnego zainstalowanego ale jak będę miał więcej czasu to spróbuję zarzucić tę partycję dużą ilością danych ( 4 GB). No chyba, że się wcześniej poddam i zamiast 2 zrobię 3 partycje.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
[#36] Re: Scsi.device

@Mordimer, post #34

do SetPatch dopisz jeszcze parametr NONSD i napisz czy masz dostęp do wszystkich partycji
[#37] Re: Scsi.device

@dolek, post #35

zacznij od tego, że AmigaOS 3.9 i jego komponenty wymagają ROMu 3.1 - min wymagania

o NSD i FFS - http://eabmobile.abime.net/showthread.php?p=225755#post225755

dla systemu mam partycje po 200MB. dla maca mam plikopartycje, którą bez problemu zmieniam.

nie wiem jak wygląda sterownik dla 4xEIDE, ale może jest podobny do ata3.driver i możesz jeszcze odpalić z opcją RESIDENT, albo dysk podłącz na drugą taśmie i zainstaluj, a później przepnij na pierwszą taśmę.

Format64 jest do partycji w FFS (leżących powyżej 4GB na dysku), nie do SFS. do SFS użyj dołączonego programu, ale stary systemowy też powinien działać, lecz systemowe nie mają wszystkich opcji. ja FFS nie używam, bo szkoda czasu na walidacje, może komuś to odpowiada jak odpala Amige raz na ruski rok.
[#38] Re: Scsi.device

@dolek, post #35

Miałem na myśli "namieszanie" ze sprzętem. Taśmy, dyski itp, ewentualnie driver do 4xEIDE.
Wprawdzie mam OS3.9, ale wcześniej miałem wieloletni OS3.5 nabudowany na wcześniejszy 3.1. Do dzisiaj leży na starym dysku. Testowałem na nim wszystkie możliwe patche i programy, upiększenia itp. Potem dołożyłem 4xEIDE i działało bez zarzutu, do czasu zakupu OS3.9 i chęci posiadania wszystkiego na jednym dysku (80GB).

Instrukcja specjalnie bogata nie jest. Podeślę skan. Może stery masz źle ustawione do 4xEIDE. Sterownik musi być odpalony praktycznie jako pierwszy w s-s. Przy jego braku działa tylko port 0.
Instalowałeś ręcznie? Jak i kiedy uruchamiasz sterownik do 4xEIDE?
Może coś z dodawaniem filesystemu do dysku jest nie tak, że znikają Ci partycje, albo robią NDOS.

Tak jak pisze Skolman w opcjach SETPATCH dopisz NONSD (jeśli dobrze pamiętam instrukcja to zaleca, ale sprawdzę. U mnie chyba mam mniej więcej tak:
SETPATCH NONSD SKIPROMUPDATES scsi.device
[#39] Re: Scsi.device

@Mordimer, post #38

Mordimer, nie mieszaj - post#36 z dopisaniem parametru NONSD jest do Ciebie, bo SetPatch43, którego on ma z Aminetu nie ma wbudowanego NSD. NSD patch 64-bit jest w SetPatch44+ AmigaOS 3.5/3.9 i w osobnym programie, ale może mu nie będzie potrzebny, dlatego chciałem, żebyś to sprawdził u siebie, bo masz partycje w FFS i 4xEIDE. btw: sam SetPatch44+ to nie wszystko, do NSD w AmigaOS 3.5/3.9 jest jeszcze plik konfiguracyjny.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2012 13:22:35 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#40] Re: Scsi.device

@dolek, post #35

Ja pisalem o wersji filesystem.resource ze strony Wanted Team-u, bo ta co jest z OS 3.9 to jest ta sama co z ROM-u 3.1, tylko wersje zmienili. Ale i tak musisz recznie wpisac DOS\8 w HDToolBox-ie, zeby uzywac tej wersji FFS z OS 3.9, albo DOS/7 lub DOS/8 jezeli uzywasz FFS z OS 4.0/4.1. DOS/8 z OS 4.0 obsluguje dlugie nazwy plikow, a DOS/8 z OS 3.9 ich nie obsluguje, ale ta wersja DOS/8 nigdy nie byla oficjalnie potwierdzona, choc oczywiscie istnieje w FFS z OS 3.9. Co do scsi.device to w teorii najlepsza powinna byc wersja z OS 4.0/4.1, ale to trzeba by dokladnie sprawdzic. To jest wersja oficjalna i wszytskie bledy powinny byc w niej poprawione.
[#41] Re: 4xEIDE

@Don_Adan, post #40

on nie ma problemu z scsi.device, bo ma kontroler, który podmienia na własny z supportem dla dużych dysków. zreszta napisał, że dysk w HDInstTools widzi w całości, więc SFS czy PFS3 powinien mu działać.
[#42] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #39

OK. Zapędziłem się. Używam z parametrem NONSD z NSDPatch.cfg
Wszystkie partycje widoczne.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2012 00:08:48 przez Mordimer
[#43] Re: Scsi.device

@Mordimer, post #42

Mozna tez wyśrdnikować wszystkie linijki odwołujące sie do SCSI.DEVICE,tak radzi istrukcja 4xEIDE.
[#44] Re: Scsi.device

@Mordimer, post #42

ciekawe, no to powinno mu działać. wklej linijkę ze startup-sequence jak odpalasz sterownik do 4xEIDE
[#45] Re: Scsi.device

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

Jako pierwsze w s-s

IF WARN
C:CheckLMB
SYS: Prefs/4xEIDE.prefs
ENDIF
C:4xEIDE.driver QUIET ; może być z opcja RESIDENT
.
. tutaj mapuję kick z pliku do FAST
.
C:SETPATCH NONSD SKIPROMMODULES scsi.device
.
.
LOADWB
ENDCLI

Może mieć w systemie jakieś łatki na scsi.device typu eide.device, asim.device, które blokują użycie sterownika 4xEIDE. Urządzenie obsługuje wtedy tylko pierwszy port. Drugi nie jest aktywowany. Napisałem mu to wczoraj w mailu. Pisał, że ma sporo łat, więc może któraś z nich go blokuje.

Można wystartować Amigę bez s-s i załadować sterownik z CLI
C:4XEIDE.driver
powinna się wyświetlić informacja o dostępnych urządzeniach podpiętych do obu portów.

Po uruchomieniu systemu warto sprawdzić wersję scsi.device. Powinna być chyba 50.41 lub podobnie. Jeśli stery nie działają, to będzie wersja systemowego scsi, a wtedy trzeba sprawdzić dlaczego nie ładuje się device z interfejsu.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2012 09:53:42 przez Mordimer
[#46] Re: Scsi.device

@Mordimer, post #45

@Mordimer dzięki za instrukcję.

Widzę, że nastąpiło małe przekłamanie w temacie. Od początku nie miałem problemu z rozpoznaniem urządzeń na obu taśmach 4xEIDE i rozpoznaniem właściwej pojemności dysku 10GB w HDInstTool. Jedynym problemem było zrobienie partycji 8GB.

Problem rozwiązany. Zrobiłem kilka rzeczy (włącznie ze zrobieniem własnego kicka) ale myślę, że przede wszystkim pomogło użycie najnowszego SETPATCH z opcjami NOROMUPDATE i NONSD oraz sformatowanie partycji za pomocą FORMAT64.

Następny etap to postawienie systemu od zera :)

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem