[#31] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Olek, post #28

W ScreenMode mam tylko tryby PAL.

[#32] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Olek, post #30

Taka marnacja??? A na poważnie to kartę sprawdziłem w dwóch pecetach i pięknie przechodziła krzywegomarka 2001 więc wykluczam że jest walnięta czy też ma brudne styki. Tak jak napisałem wcześniej pciinfo, scanpci, etc. ładnie ją raportują.

[#33] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Norbert, post #27

Jak uda mi się wyrwać z pracy to przetestuję tego Twojego DMSa. Zauważyłem że masz tam starsze wersje bibliotek i jakieś zupełnie inne wpisy tooltype w sterowniku Voodoo. Oby zadziałało.

[#34] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #33

uzywalem tego dosyc dawno, wiec biblioteki byly aktualne.
[#35] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #33

Jak wrócisz do domu kliknij na ikonkę pliku Voodoo (tego, który wysłałem). Później kliknij w screenmode. Jeśli zobaczysz tryby Voodoo to wszystko gra. Nie wiem,czy mam rację, ale z ciekawości ręcznie uruchomiłem kilka sterowników do monitorów z katalogu Storage/monitors. Za każdym razem później klikałem w screenmode i tam się pokazywały tryby wyświetlania których przedtem nie było (np. DBLPAL, Super72 i EURO:36). Być może plik VooDoo który masz jest uszkodzony i stąd ten problem.

[#36] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Olek, post #35

Z plikami którymi mnie koledzy obdarowali też niestety klapa. Za każdym razem Picasso96mode bredzi no board. Przełom przyszedł z najmniej oczekiwanej strony. Coś mnie tknęło i wyciągnąłem z desktopa Elboksową kartę z 8mb fastu. Zamontowałem, przezworkowałem na 4MB kartę fast i zworkę w medku (inaczej amiga nie odpalała) i wystartowałem. Pci.library wywaliło mi błąd odnośnie MMU więc klepnąłem "No" do env:mediator:mmu. Restart i niespodzianka, brak błędu. Picasso96mode wylistował mi kartę Board 0: Voodoo. Micha mi się ucieszyła. Podpiąłem ustawienia pod sterownik Voodoo i zapisałem.
Po resecie w ScreenMode wybrałem Voodoo 1024x768x16bit i save. Ekran na AGAcie zrobił się szary, ale Voodoo nie zainicjowało monitora VGA. Wieczorem pobawię się jeszcze definicjami rozdzielczości i mam nadzieję że zagada.

Jedno co mnie martwi, to to, że po wpięciu Apollo 1240 Voodoo znów jest niewidoczne. Proszę o oświecenie jak mam być zezworkowany Mediator. Do tej pory miałem zwarty CONFIG i 8MB, natomiast WAIT rozwarty.

Zaznaczę że kolega Benedykt w swoim opisie Mediatora napisał:
- użytkownicy kart Apollo powinni wyjąć zworkę CONFIG (o ile się ona tam znajduje). Jeśli zworka nie zostanie usunięta, nasza Amiga nie będzie widziała pamięci Fast.

Tylko czemu u mnie jest na odwrót? Błąd w druku? :D

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 17:48:48
[#37] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #36

To jest jeden z powodów, dlaczego wolę się trzymać z daleka od kart Apollo. Jeôli moűesz, to spróbuj z innâ pîytâ gîównâ. Teraz spróbuj zmieniać ustawienia w Picasso96Mode, aż monitor zaskoczy.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 18:15:07
[#38] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #36

"Stare" mediatory nie supportowały 8MB window. Ustaw na mniejszą wartość (4MB ?).

[#39] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #1

Mam Medka na A3000. Może sytuacja będzie analogiczna.
Virge DX 4mb działał mi choć kilka dni z nim wojowałem. Coś mi się kojarzy, że nie zmieniałem pliku w devs/monitors CV3d na Virge, tylko kopiowałem skądś gotowy sterownik Virge. Miałem go chyba ze strony Elboxu. Kilkanaście kilobajtów a mi pomogło. Sprawdzę to jeszcze jak będę na Amidze. U żywałem P96 jak Ty. Potem chyba tylko zamienilem plik Monitora zamiast zmieniać tylko nazwę. Wojowałem z tym jakiś czas temu więc obecnie nie jestem pewny.
Obecnie Medek leży w pudełku z braku kart Voodoo bez której podobno nie pójdzie sieć ani Audio. Zresztą Amiga 3000 desktop ma swój urok...

[#40] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@11MASTEr, post #25

Ja używałem karty VIRGEDX 4mb na a3000. Może jednak będzie to analogiczne. Także instalowałem P96 ale jak dobrze kojarzę poszło mi dopiero po zamianie (nie zmianie nazwy!) pliku monitora w devs monitors i kilku plików ściągniętych ze strony Elboxu - virge96 chyba. Kilkanaście kilobajtów w lha a uratowało moje nerwy (po kilku dniach :)). Może to pomoże...
Obecnie Medek leży w kartonie bo nie mam voodoo a bez tego sieciówka ani SB128 najwyraźniej nie ruszy. Zresztą tak dużo ładniej moja Amiga wygląda ;).

[#41] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@MaaG^dA, post #38

w moim medku (4 slotowy) z apollo 040/40 i voodoo3 okna 4 mb i 8 mb bez problemu. aczkolwiek 8 mb eliminowalo pcimcie
[#42] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Rafał A-3000, post #40

Ups. Wysypał mi się Winek, kiepsko coś odświerzył i się powtórzyłem. Ale w międzyczasie sprawdziłem konfig A3000 (już bez medka ale sobie zostawiłem na jednej partycji) . Wersja biblioteki P96API - 2.??. Stąd więcej danych. Przepraszam za powtórkę. Życzę powodzenia.

[#43] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #36

Kurna pisałem o zworkach - ale nie wszystko dobrze :) żartuję ofcoz.

Z kartą która pomieści więcej niż 8MB -> Apollo040 window na 8MB
config zwarta
wait rozwarta

[#44] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Valwit, post #41

Masz na mysli pierwsza wersje - Mediator PCI 1200 (identyczny jak w opisie kolegi Benedykta), czy ktoras z pozniejszych wersji?

[#45] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@11MASTEr, post #43

Ciag dalszy walki i nastepujace wnioski:
- moj Apollo jest wybredny i za cholere nie zagada z mediatorem
- review plyty A1200 (sprawdzane na 2B i 1D4) nie ma wiekszego znaczenia
- z karta Fast ELBOX 1208 inicjuje sie tylko sterownik dla Virge - Voodoo nie wstaje
(przez inicjuje rozumiem wlaczenie wyjscia VGA i wyswietlanie czarnego ekranu)
- nadal nie jestem w stanie wyswietlic obrazu Amigi na karcie PCI, choc mam poprawnie ustawione i widoczne tryby w ScreenMode - w chwili przelaczenia AGAtka wyswietla jasno szary ekran
- wydaje mi sie ze od strony softu wkoncu wszystko gra - problemem jest walniety mediator lub ulomnosc elboksowego fastu.
- jutro dostane w lapki kumplowego BlizzardaPPC z 040 i moze w koncu poruszam sobie ikonkami w 16 bitach

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 23:56:58
[#46] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #45

To sprawdź zworki jak napisałem wyżej tylko z window na 4MB.

[#47] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@11MASTEr, post #46

Ostatni wpis dotyczy ostawienia ze zwartymi zworkami CONFIG i 4MB. Apollo odmawia współpracy... trzeba go będzie zrzucić ze schodów.

[#48] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #45

Dla BPPC z kolei zworka CONFIG na OPEN.
Powodzenia.

[#49] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #47

Chetnie nabędę:).

[#50] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #44

Chodziło konkretnie o nr seryjny.

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 11:34:25
[#51] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #44

taki: http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1371
[#52] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Valwit, post #51

Choroba, moje są identyczne :/
Dzisiaj powinienem dostać BPPC, który mam nadzieję rozwiej moje wątpliwości.

[#53] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@Valwit, post #51

Mam jeszcze prośbę o dokładną fotkę na email, ewentualnie podanie numerów
z kostek MACH. Na AmiBayu wyczytałem coś o wymianie MACHÓW :/

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 14:22:39
[#54] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #53

Rzuć okiem na fotki tutaj:
http://www.amibay.com/showthread.php?t=7918&page=2

Mediatora już sprzedałem...
[#55] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@stachu100, post #54

Mój medek wygląda identycznie - także mam naklejki na dwóch kościach.
Czy na tej podstawie mogę sądzić że stosowny upgrade był zaaplikowany?

[#56] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #55

Jeżeli masz naklejki na tych dwóch układach to masz Mediator po upgrade.
ALE:
Każdemu układowi w podstawce zdarza się zły styk.
Można wyjąć MACH-y i przeczyścić styki w układach i w podstawkach.
MACH-y wyjmuje się specjalnym narzędziem.
Bez niego nawet nie próbuj wyjmować układów (np śrubokrętem) bo narobisz sobie problemów.

Najlepiej byłoby oczywiście spróbować na innym Mediatorze, ale doskonale wiem że ciężko o kolegę z sąsiedztwa z Mediatorem...
[#57] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@stachu100, post #56

Machy przeczyściłem wczoraj. Eeee mikro śrubokrecik
i odrobina delikatności może wiele zdziałać. Niestety
objawy są identyczne jak przed sterylizacją

[#58] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #57

Masz jakieś inne simmy żeby sprawdzić na tym Apollu ? A przy okazji - jesteś z Jasła ?
[#59] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@_luk, post #58

Simmów to ja mam cały worek Niestety żaden nie wyleczył choroby ;)
Odnośnie drugiej części... tak.

[#60] Re: Mediator 1200 i walka ze sterami.

@sebar27, post #59

Cieszę się że jest ziom na forum a odnośnie simmów - sprawdzałeś Apollaka z jednym simmem ? (najlepiej jakiś stary 4MB) Wiele Ci z Mediatorem nie pomogę bo go nie mam, ale miałem Apolla i znam ten ból ... tyle z tego dobrego, że walka z tą kartą okazała się być dla mnie niezwykle pouczająca. Apollo potrafi niektóre simmy zainicjować jako dwa osobne bloki pamięci (nawet pojedyncze kości - miałem taki przypadek) co powoduje dziwne zachowanie sprzętu. Gdy wyczerpią się możliwości to zostaje mailować do Elboxu ... albo popularny portal aukcyjny
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem