[#31] Re: Linux 68k

@sebar27, post #26

na kozysc NetBSD wypada obsluga dzwieku w Amidze - Debian tego nie potrafi.

Siec na PCMCIA udalo mi sie skonfigurowac ale to byly lata swietlne (pomagal mi wtedy zreszta Szymon / BlaBla)

[#32] Re: Linux 68k

@Des, post #16

No właśnie Internet. Ale czemu, na litość Boską? Czemu Quadra 950 świetnie się spisywała w Necie, a Amiga (miałem Surfera) z szybszym cepem i większą pamięcią nie?

Podobne pytania zadawaliśmy sobie z Atarens'em jak odpalaliśmy teledysk w quicktime pod Amigą z 030/50Mhz AOS3.0 (CyberQT), a potem pod tą samą Amisią na emulatorze ShapeShifter... Na emulacji ładniej i w okienku!

Czemu? Wychodzi na to że gorszy AOS3 od MacOS 7.5.3 na tym samym sprzęcie

[#33] Re: Linux 68k

@kjb, post #32

Te komputery były ciągle produkowane więc ciągle pisano na nie nowe oprogramowanie, od Amigi w pewnym momencie firmy się odwróciły i koniec zabawy, stała się komputerem dla nostalgików i hobbystów.

Pozdrawiam
[#34] Re: Linux 68k

@RadoslawF, post #33

Dokładnie, brak dobrego softu, i to właśnie było wkurzające...

[#35] Re: Linux 68k

@stachu100, post #24

X-a uruchamiałeś na AGA czy na karcie graficznej? Jezeli na karcie graficznej to na jakiej?

To jest dobre pytanie gdyż już nie pamiętam. Miałem wprawdzie BVisionPPC ale nie pamiętam za jakich czasów bawiłem się w instalację linuxa ale stawiam jednak że na AGAcie... :)

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2010 18:02:58
[#36] Re: Linux 68k

@kjb, post #32

To jest chyba jedyny taki paradoks na świecie, gdzie emulowana maszyna działa szybciej niż ta na której jest uruchomiony emulator!

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2010 19:23:52
[#37] Re: Linux 68k

@HOŁDYS, post #31

Siec na PCMCIA udalo mi sie skonfigurowac ale to byly lata swietlne (pomagal mi wtedy zreszta Szymon / BlaBla)

Doszukałem się, że po prostu dla mojej karty 3c589 nie ma sterownika dla Debiana 68k. Są sterowniki tylko dla kart opartych o ne2000 bodajże.

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2010 20:26:59
[#38] Re: Linux 68k

@rafgc, post #36

Ja się w pewnym monencie przesiadłem na emulowanego maca :)

no niestety, amiga w pewnym momencie stanęła z softem, takie sa fakty

[#39] Re: Linux 68k

@Jacques, post #37

Nie wiem jak dla Debiana 68k, ale dla Debiana PPC nie ma sterów dla 3c589, a są dla kart obsługiwanych przez cnet.device.

[#40] Re: Linux 68k

@Kitech, post #39

Na 99% jest identycznie jak z PPC.

[#41] Re: Linux 68k

@kjb, post #32

Mnie też to zawsze męczyło
Gdzie jest chaczykl.
Dlaczego nie szło tego podpatrzeć i zerrżnąć na Amigę.
Skoro procesor emuluje inną maszynę i na emulowanym systemie gra czy film śmiga, tzn. że mocy obliczeniowej jest w zapasie.
Czyli na amigowym systemie powinno chodzić jeszcze szybciej.
A tu jest lipa.
Nie mógł jakiś koder podpatrzeć jakie procedury wykorzystuje mac i przepisać na amigę??
[#42] Re: Linux 68k

@Thom/CT, post #35

Ano właśnie.....
AGA demonem prędkości nie jest. Gdybyś odpalił X-a na karcie graficznej to nie miałbyś takiego złego zdania o linuxach na klasyka.

Tak trochę off-topic:
Dziwię się że istniała możliwość uruchomienia AOS4.0 na AGA. Myślę że to zraziło wiele osób do AOS4.0. Według mnie AOS4.0 powinien uruchamiać się tylko na BVision i CyberVision PPC. Oczywiście zmniejszyłoby to drastycznie liczbę sprzedanych licencji AOS4.0, ale narzekań na AOS4.0 byłoby na pewno znacznie mniej.
[#43] Re: Linux 68k

@Shredder, post #41

Mnie też to zawsze męczyło
Gdzie jest chaczykl.
Dlaczego nie szło tego podpatrzeć i zerrżnąć na Amigę.

Haczyk był w liczbie sprzedawanego komercyjnego oprogramowania.
Na Amigę sprzedawano od jednego do dziesięciu procent tego co na Maka, więc firmy nie były zainteresowane takim marnym rynkiem zbytu.
Do tego Maki produkowano w coraz szybszych wersjach a Amigi przestano produkować.
Nawet producentom gier przestało się opłacać zrobienie dodatkowego
portu gry na Amigę.

Pozdrawiam
[#44] Re: Linux 68k

@stachu100, post #42

Wątpię by ktokolwiek, poza jakimś minimalnym procentem kupił OS4 dla klasyka z myślą postawienie tego na AGA. Obsługa AGA pewnie dodana została jako taki tam bonus.

[#45] Re: Linux 68k

@Shredder, post #41

Podejrzewam, że problem w pokaźnej części tkwił w prędkości grafiki. Emulowany Mac w 256 kolorach (i gry!) nawet na monitorze SVGA na AGA był używalny, amigowy system i oprogramowanie już absolutnie NIE... Ale emulator korzystał w dość "specyficzny" sposób z grafiki Amigi - niestety nie wiem i nie pamiętam jak to tylu latach to najlepiej wyjaśnić... :/ A akurat osobiście używałem jeszcze sterownika grafiki tylko dla procesorów z MMU (040+) - odświeżał grafikę tylko tam, gdzie zaszły jakieś zmiany.

[#46] Re: Linux 68k

@Adam Kulesza, post #45

No właśnie, to też był fenomen. Ja pierwszy raz użyłem Shiftera ze sterami właśnie dla AGA 040 plus i o dziwo Multiscan 640x480 256k chodził równie sprawnie jak WB na Euro72 640x400 w 32k (tego używałem wówczas pod WB). Już WB 256k było wyrażnie wolniejsze od Mac'a 256k... Bardzo możliwe, że stery od AGĄ były lepiej dla maca napisane, niż systemowa obsługa trybów WB dla szybszych procków (ja miałem wówczas 060/50).

No a jak kupiłem Cybervision 64 to juz maczek stał się całkiem sensownie używalny jako pełnoprawny Mac.. (heh ... był to pierwszy bodaj program na ami który zarejestrowałem - Shapeshifter - pamiętam , że ludziska zbierali grupe by zrobic zespołowa rejestrację, ale się doczekac nie mogłem i wysłałem autorowi 50 DM w kopercie z adresem poczty i o dziwo po 2 tygodniach dostałem klucz na poczte fido :) - ciężko wtedy było inaczej przekazać kasę z polski do niemiec...)

[#47] Re: Linux 68k

@xtro, post #46

a.... jeszcze jedna ciekawa sprawa. Pamiętacie pewno "nowy blask - PC Task" ? No i PCX - alternatywę tego pierwszego. Co ciekawe sensownie to dawało sie na nich zaemulować co najwyżej dos'a 6.22 (u mie był nawet osobny HD na emulację przeznaczony bo czasem się przydawał).

Natomiast trafił do mnie kiedyś emulator SoftWindows 3.11 dla maca 68k i to nie z osobnym dyskiem, a zwykłą plikopartycją zawierająca podstawowe aplikacje na ten system. O dziwo ta emulacja, na emulacji Maca chodziła szybciej, niż pojedyncza emulacja dosa ezpośrednio na Ami.... To też o czymś świadczy...

[#48] Re: Linux 68k

@Adam Kulesza, post #45

Ciekawe czy jest realne takie coś dla WB? Sterownik na bazie MMU?

[#49] Re: Linux 68k

@xtro, post #47

softwindows to było mistrzostwo świata w tamtych czasach na tamtym sprzęcie :)

[#50] Re: Linux 68k

@Jacques, post #37

Potwierdzam, miałem debiana potato na swojej Amidze (pewnie nadal jest, dawno do niej nie zaglądałem), bash działa fajnie.. I bym sobie częściej korzystał z niego (chociażby do SSH), gdyby tylko sieć 3c589 była obsługiwana.. niestety nie ma drivera.

[#51] Re: Linux 68k

@sebar27, post #26

a co z Unix System V? Powstała chyba jakaś dystrybucja na Amige 3000 chyba ale nie znam nikogo kto by tego używał :D

[#52] Re: Linux 68k

@Des, post #2

większość nowych dystrybucji w tym Mint to koszmarne muły wiem bo instalowałem takie cuś na GeodeGX 400MHz który może specjalnie szybki nie jest jak na "400MHz" to i tak szybszy od każdego klasyka. Za to oczywiście bardziej minimalistyczne chodzą bardzo ładnie np. TinyCore Linux.

Jednak sensu rozwoju Linuxa i programów na niego nie ma sensu w przypadku procesorów 68K bo to wymarły gatunek był już dawno dawno temu i bez żadnych perspektyw rozwojowych. Karty turbo do Amig i karty rozszerzeń były kilkukrotnie droższe od wersji na blaszaka... Kto miał iść w stronę Linuxa miał tanie pecety...

a co do porównania 060/50 do P120 to trochę chybione. Pentium był 2x szybszy. Różnica jakaś tam w wydajności ALU była na takt ale raczej na zasadzie że 060/90 w ALU byłby podobnej prędkości co P166 w ALU. W FPU natomiast Pentium miał większą przewagę od 060 w ALU a i Pentium miał lepszy podsystem pamięci, był dużo tańszy i generalnie to 060 w ogóle się nie opłacał jeśli ktoś miałby nie używać AOS lub MacOS...
[#53] Re: Linux 68k

@XoR, post #52

sensu rozwoju Linuxa i programów na niego nie ma sensu w przypadku procesorów 68K

Pozwól, że niech osoby rozwijające zadecydują o tym czy ma to sens.

[#54] Re: Linux 68k

@strim, post #53

Nie chodziło mi że nie ma sensu portować linuxa tylko że nie było sensu robić z linuxa głównego systemu tak jak to sugerował Des w poście na który odpowiedziałem

Takie przejście nastąpiło w Atari i tam było wręcz konieczne bo TOS był jednozadaniowym bardzo prostym systemem bez sensownej możliwości rozwoju i przejście na bazę unixową dało ogromne możliwości w jednym kroku. AmigaOS w samych technikach i tym jak procesy ze sobą się komunikują byłby dużo trudniejszy do przeportowania go w ten sposób aby zachować kompatybilność z istniejącymi programami. Poza tym po co by było zmieniać jeden wielozadaniowy system który działa nadzwyczaj sprawnie na procesorach bez MMU na drugi który jest bardziej wymagający? Nie miało by to żadnego sensu ani jakościowego ani wydajnościowego...

Zaś samo robienie portów to już zupełnie inny temat. Dobrze jest że targety takie jak 68K są rozwijane i że ktoś zajmuje się portowaniem jądra i robi sterowniki. Użyteczność jakąś tam ludzie sobie znajdują dla unixa na amigi czy starego maka, bo mimo że to prądowo nieefektywne to czasami ktoś może zwyczajnie lubić używać swój stary komputer OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem