[#1] ProTracker i A600
Ok, no to najpierw konfig:

A600 ROM 37.350
CF 256MB SanDisk
2MB CHIP
2 MB FAST (PCMCIA)

ProTracker 3.15 oraz ProTracker 2.3d

Obydwa wieszają się praktycznie nonstop, praktycznie na każdym module. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Próbowałem bez dodatkowego CHIPu i FASTu oraz bez S-S, czyli na golutkiej A600... to samo. Jedyne czego nie odłączałem to CF.

Ktoś jakiś pomysł ma czemu to to się tak wiesza?
Filemaster 2.2 odpala moduły bez problemów...

[#2] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #1

Dziwna sprawa. Spróbuj ściągnąć Protrackera na bootującej dyskietce i z niej odpal - może jest problem z jakimiś bibliotekami? Może być problem z odczytem z karty CF (może coś z MaxTransfer, z tym, że FM czyta)...

[#3] Re: ProTracker i A600

@gorzyga, post #2

Spróbowałem czystego protracka bez niczego - golutka A600. To samo. Mam jeszcze opcję sprawdzenia czy na innej A600 jest to samo, zrobię to jutro.

[#4] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #3

ale wieszaja sie czy blednie dzialaja (przy 2 MB CHIP krzyczy brak pamieci na wczytanie modulu) i sam song wczytuje ?
Jaki komunikat wyskakuje ci ?

[#5] Re: ProTracker i A600

@HOŁDYS, post #4

Protrak uruchamia się bez problemu (testowałem wersje 2.3d, 3.01 i 3.15). Moduła wczytuje bez problemu. Wszystko działa bez problemu do momentu odpalenia muzyczki - tutaj już różnie, w zależności od modułu wszystko się freezuje albo od razu albo na którymś patternie (zawsze tym samym, w każdej wersji). Muzyczka gra sobie nadal, no ale nic już zrobić ;)

Tak sobie myślę... możliwe, że chodzi o to, że moduły zapisane zostały w nowszej wersji. Np. moje pisałem na 3.61, która to na A600 się nie odpala (wymaga chyba nowszego kicku). Potestuję na jakichś starszych kompozycjach.

[#6] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #5

Kiedys do odtwarzania modolow na CDTV z OS1.3 uzywalem wersji PT 3.11. Tylko raz spotkalem sie z sytuacja zeby program sie zawiesil. Bylo to spowodowane uszkodzeniem samego modulu. Jesli dobrze pamietam byl jakis problem z samplami. Jesli po wgraniu modulu i przejsciu do edytora sampli poprawilo sie te uszkodzone sample to nie bylo zadnego problemu. Jesli dobrze pamietam dlugosc sampli byla niepoprawna ale tu moge sie mylic bo to dosc dawno temu bylo.
[#7] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #5

powino sie wczytac moduly z noweszej wersji 3.61 do 2.3b ..
ponizej byl chyba problem ze starym formatem soundtrackera - 15 sampli ..
cos nie tak z systemem.Czy masz moze protrackera na dyskietce sproboj odpalic ?
Albo z partycji innej niz system np DH1: o ile jest botujacy ..PT nie wymaga innych bibliotek niz samego PowerPacker.library ...
hmm dziwna sprawa u mnie byl problem bo mialem ta biblioteke w wersji dla CPU 020 .. i sie wywal przy rozpakowywaniu.
coz..musisz rozwiazac problem po amigowemu ..metoda malych kroczkow...prob i bledow

[#8] Re: ProTracker i A600

@HOŁDYS, post #7

No dobra, sprawdziłem wszystkie warianty również pod drugą płytą (moja ma rev 2D, ta druga rev 1.3) - to samo :)

Może sprawdzi ktoś z was ten moduł pod ProTrackerem 2.3D i 3.15 na A600?

http://www.modules.pl/dl.php?mid=11

Jeśli zawiesi się na patternie #4, to znaczy że problemem są moduły same w sobie...

[#9] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #8

Sprawdzilem u siebie na A1200 po PT 3.11. Zawiesilo sie dokladnie we skazanym miejscu. Czyli to jednak modul swiruje.
[#10] Re: ProTracker i A600

@Phibrizzo, post #9

Czyli już wiadomo. Najgorsze jest to, że zwiechę powoduje 90% modułów zgranych z peceta... :/

Przynajmniej Hippoplayer radzi sobie bez problemów.

[#11] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #10

Poprawilem Ci tego moda.

http://www.changeit.ppa.pl/temp/mod.Rexio
[#12] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #10

dziwna sprawa...

[#13] Re: ProTracker i A600

@Phibrizzo, post #11

W jaki sposób?

[#14] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #13

Tak jak pisalem wczesniej, jest to problem z ktoryms samplem. Trzeba go tylko znalezc. Robisz tak:
1. Po wczytaniu modulu wchodzisz do edytora sampli.
2. Odgrywasz kazdy sampel po kolei na dowolnej nucie (moze sie niefachowo wyrazilem ale wiesz o co chodzi)
3. Jesli na ktoryms samplu PT sie zawiesi to masz winowajce.
4. Po ponownym wczytaniu modulu (i restarcie Amigi) uszkodzony sampel zapisujesz do RAM: i ponownie go wgrywasz do modulu.

Powinno pomoc. W Rexiu byl problem z samplem drugim.
[#15] Re: ProTracker i A600

@Phibrizzo, post #14

Chyba problem jest w niezapętlonych samplach. Replen nie może być równy 0.
[#16] Re: ProTracker i A600

@cholok, post #15

Kurcze, nie będę przecież kilkuset modułów przerabiał...

Ciekawostka, dlaczego tak się dzieje. Może ZIP coś pierniczy? (wszystkie moduły są z modules.pl gdzie pakuję je zipem).

[#17] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #16

Przy kopiowaniu z PC u mnie różne rzeczy się zdarzają. Przykład:

1) Kopiuje Classic WB na WinUAE i instaluje --> wszystko pieknie działa.
2) Wkładam dysk do Amigi i Dopus oraz AWeb się zawiesza.
3) Kopiuję Dopus i AWeb do Ram: i z powrotem na miejsce.
4) Dopus i Aweb przestają sie zawieszać

Inny przykład:
Skopiowane ADFy WB z PC ZAWSZE!!!!! są uszkodzone, a na WinUAE chodzą aż miło.

Dziwne. Przynajmniej dla mnie, zwłaszcza, że Compact Flash jest dobry.

Zauważyłem też, że czasem lepiej podmontować dysk amigowy na linuksie skopiować plik w konsoli i odmontować. Dużo mniej błędów.

[#18] Re: ProTracker i A600

@silverbud, post #17

O widzisz, dzięki. Też mam CF, kopiuję wszystko FileMasterem pod UAE. W sumie Hippoplayer też się wieszał, a po przekopiowaniu identycznej wersji z amigowego HDD przestał.

Spróbuję skopiować moduła do RAMu i przenieść z powrotem, ciekawe czy coś pomoże.

[#19] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #18

moze max transfer jest zle ustawiony w mounliscie CF0: ?
i sa przeklamania CRC ???

[#20] Re: ProTracker i A600

@HOŁDYS, post #19

Jaśniej proszę, nic nie rozumiem :D

[#21] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #20

C:more DEVS:Mount-list

jaki masz maxtransfer w Device CF0:

[#22] Re: ProTracker i A600

@HOŁDYS, post #21

C:more = nieznane polecenie
Devs:mount-list = plik nie istnieje, a plik mountlist ma size = 0

[#23] Re: ProTracker i A600

@HOŁDYS, post #21

CF jako twardy dysk , wiec informacji moze dostarczyc HDToolBox

Ostatnia modyfikacja: 20.09.2010 20:50:50
[#24] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #22

zamiast more uzyj type ..albo File MAstera

to dziwne jak ty przenoisz te moduly ???

[#25] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #1

No właśnie. Aceman ty masz tą CFkę jak HDD czy przez PCMCIA? Jeżeli przelotka CF2IDE (czy jak to tam) to może się interfejs z kartą nie lubi. Na forum (jak zapewne doskonale wiesz) było już 3 miliardy problemów z tym. Parametr MaxTransfer można ograniczyć na początek i zobaczyć czy coś pomoże. Jeżeli nie to ja bym proponował użyć innej karty CF. Aha i jeszcze jaki masz filesystem? FFS, SFS czy jeszcze jakiś inny wynalazek.

[#26] Re: ProTracker i A600

@Red_Bullet, post #25

CFka jest na IDE, przelotka CF2IDE tak jak mówisz. CFka to SanDisk. Filesystem FFS.

Gdzie ten MaxTransfer ustawić i jak? Tak jak pisałem, ten plik MountList mam pusty.

[#27] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #26

W HDToolBox da się takie manewry robić. Tylko nie wiem czy zmiana tego parametru nie spowoduje że wszystkie dane z partycji pójdą w kosmos. Na ten temat niech się ktoś mądrzejszy ode mnie wypowie. W HDTB wybierasz partycję i dajesz Change tam masz w lewej kolumnie na samym dole MaxTransfer.

[#28] Re: ProTracker i A600

@cholok, post #15

>> Chyba problem jest w niezapętlonych samplach. Replen nie może być równy 0.

O to to to to. Doczytałem się właśnie w guidach, że to właśnie to powoduje guru i że zostało to naprawione dopiero w wersji 3.60.

I teraz problemik. Porobiłem testy (WinUAE, różne kickstarty, układy graficzne, pamięć) i... ProTracker 3.61 wiesza się na 68000. Nawet wersja przeznaczona dla 000, która jest w archiwum :/

Czy komuś udało się odpalić tą wersję na A600?

[#29] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #28

Odkopuję temat, bo w ciągu najbliższych 2 miesięcy będę pilnie potrzebował Protrackera w wersji 3.6 działającego na A600.

Jak dotąd nie udało mi się go odpalić, wszystkie wersje jakie znalazłem wysypują się na mojej konfiguracji (UAE również).

Mógłby ktoś zerknąć, czy ten problem występuje wszędzie?
Testowałem te wersje:

http://aminet.net/mus/edit/Protracker3.61.lha - plik ProTracker_000
http://aminet.net/mus/edit/Protracker-fix.lha - plik Protracker_000

Mój konfig w podpisie.
[#30] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #29

tu masz kilka wersji protrackera

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2012 22:53:35 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem