[#31] Re: ProTracker i A600

@Norbert, post #30

Ja na swojej A600 z rozszerzeniem pamięci, w latach 90 używałem Protrackera3.18b by Cryptoburnersz dyskietki i działał bez problemu. Do dziś mam tę dyskietkę, a sam program z niej można przegrać na żywca do systemu i działa.
[#32] Re: ProTracker i A600

@Duracel, post #31

Ja na A600 używam Protrackera 3.62 (z fixem Y2000). Żadnych numerów, tyle że na innym configu, ale to nie powinno mieć znaczenia! Na WinUAE też mi chodzi - mam taką konfę z P96 wymaksowaną, ClassicWB_P96. Chodzi!

Miałem też A600 z rozszerzeniem do 2MB i bez niego (ale obie z CF) i nie pamiętam problemów z Protrackerem ... (z podkreśleniem "nie pamiętam")

Kiedyś miałem A500Plus, Kick2.0 i 2MB Chip RAM-u, (floppy) - pisałem i wczytywałem moduły na Cryptoburnersowym PT3.15B(eta) i wszystko działało bez zarzutu. Nigdy nie spotkałem się z modułem na PT, który by wywalał Amigę przez błąd w parametrach zapętlenia sampla. Może to jakieś modki potraktowane jakimś starym lub innym niż PT trackerem i dlatego się takie cuda dzieją?

Czy na WinUAE te same moduły zawieszają PT?
W CF0: - mountliscie dla czytania kart CF przez PCMCIA - nie ma parametru MaxTransfer, oto oryginał:

/* compactflash.device $VER: 1.21 (19.10.2002) */
/* fat95 file system by Torsten Jager */

FileSystem = l:fat95
Device = compactflash.device
Unit = 0
Flags = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
BlockSize = 512
Buffers = 20
BufMemType = 1
BootPri = 0
Stacksize = 4096
Priority = 5
GlobVec = -1
DosType = 0x46415401

W CF działającym jako dysk IDE można Maxtransfer ustawić w HDToolBoxie, ale to byłby chyba precedens gdyby domyślna wartość powodowała jakiekolwiek problemy z czytaniem plików.

Może karta CF nie wyrabia? Uszkodzona....? Wątpie, bo wtedy błędy dotyczyłyby wszytkiego po trochu, nie tylko PT.

Co do przerzucania plików z PC na Amigę i problemów z ADF-ami. Pierwsze słyszę! Nagrywałem tak dyskietki WB2.x, WB3.x, gry, dyskietki ze sterownikami, diskmagi, dema, utilsy - wszystko. Problemem zawsze (jak już) okazywała się stara, spróchniała dyskietka sprzed 20 lat (mój Boże, ale ten czas leci...!)

Aceman, jak testy na innej Amidze?
Wszystkie bez wyjątku 4ch modki z modules.pl się kaszanią?
Na czym oryginalnie robiłeś "Reksia"?
[#33] Re: ProTracker i A600

@mccnex, post #32

Wygląda na to, że żaden PT w wersji powyżej 3.15 nie rusza na 68000. Trudno.
Będę musiał przerobić potrzebne mi moduły, zapisując w jakiejś innej wersji i pozbywajac się tego REPLEN=0.

Hehe, Reksia robiłem na A1200 będąc jeszcze brzdącem ;]
[#34] Re: ProTracker i A600

@mccnex, post #32

A mi się trafiła podobna sytuacja: przegrywałem małą paczkę modułów na A600 i A1200. Na A1200 na kartę CF0 pod PCMCIA natomiast na A600 bezpośrednio na CF pod WinUAE. I ku mojemu zaskoczeniu dwa moduły z paczki przegrywanej spod WinUAE na A600 nie dały się uruchomić. Gdy na nowo wrzuciłem je z CF0 - poszły bez problemu.

Dodam jednam że tylko raz miałem taką sytuację a spod WinUAE stawiałem już kilka systemów zarówno na CF jak i HDD 2,5".
[#35] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #33

nie potrzeba usuwac REPLEN=0 , wystarczy wczytac modul do delitrackera i zapisac..byla wtyczka ktora umozliwiala to robic masowo (konwersja z P60 do MOD)
[#36] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #33

A co się dzieje z Twoją A1200 z opisu? (Gaią)
[#37] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #33

Dziwne. Piszesz, że PT3 nie chodzi nawet pod UAE. U mnie wersja 68000 chodzi bez problemu na różnych konfiguracjach, ta normalna wersja oczywiście zawiesza się.

No, ale ja nie o tym. No bo w reksiu używane są komendy protrackera, a tenże nigdy nie tworzy replenów=0 (ani nawet stare trackery), zapisuje w bajcie 951 wartość stałą $7f, a tutaj jest wartość tzw. restartu, co w amigowych trackerach zapisywał noisetracker, ale protracker już nie. Małe śledztwo i stawiam na fasttrackera 2. Tenże bo wgraniu poprawnego modułu i ponownym zapisie wyzerował repleny i zapisał restart. Ewentualnie jego klon, podobno milkytracker też tak robi.
[#38] Re: ProTracker i A600

@mccnex, post #36

A co się dzieje z Twoją A1200 z opisu? (Gaią)

Żyje i króluje na wieki wieków ;) Używam jej cały czas.

Dziwne. Piszesz, że PT3 nie chodzi nawet pod UAE. U mnie wersja 68000 chodzi bez problemu na różnych konfiguracjach, ta normalna wersja oczywiście zawiesza się.

No ale która wersja? I na jakich konfigach?

No bo w reksiu używane są komendy protrackera, a tenże nigdy nie tworzy replenów=0 (ani nawet stare trackery), zapisuje w bajcie 951 wartość stałą $7f, a tutaj jest wartość tzw. restartu, co w amigowych trackerach zapisywał noisetracker, ale protracker już nie. Małe śledztwo i stawiam na fasttrackera 2. Tenże bo wgraniu poprawnego modułu i ponownym zapisie wyzerował repleny i zapisał restart. Ewentualnie jego klon, podobno milkytracker też tak robi.

Otóż to - mam masę modułów, które były zapisywane przez pecetowe trackery.
[#39] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #38

No ale która wersja? I na jakich konfigach?

Wszystkie PT3.xx_000. Winuae ostatnia wersja. Konfig A600 1MB Chip oraz 2MB Chip, 2-8 MB Fast + 1,5 Slow, Kick 2.05 i 3.1. Testowałem kilka konfigów.
[#40] Re: ProTracker i A600

@cholok, post #39

Na pewno testowałeś 3.61 i 3.62?

Też mam najnowsze WinUAE. Konfig: A600, rom 3.1, 8 MB FAST, 2 MB CHIP, OS 2.1/3.1

I zwiecha.
[#41] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #40

Tak. Tylko nie instalowałem całego pakietu (pliki typu help, config, libs). Sam exec.
[#42] Re: ProTracker i A600

@cholok, post #41

Prześlij mi proszę na mejla jakiś Twój konfig UAE, na którym działa.
[#43] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #42

Jednak nie działa. Działał przy wyłączonej opcji more compatible.
[#44] Re: ProTracker i A600

@cholok, post #43

Faktycznie. No ale na prawdziwej A600 sobie takiej opcji nie odznacze... :(
[#45] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #44

No nic. Trzeba użyć konwersji. Optimod ładnie to poprawia, tylko wyświetla requester shareware, myślę, że wyłączalny przez MCP.
[#46] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #29

Przetestowałem oba Protrackery od Ciebie pod Minimigiem z różnymi kickstartami i konfiguracjami pamięci - żaden z nich nie działa... Więc do zabawy pozostaje 3.15.
[#47] Re: ProTracker i A600

@AceMan, post #40

To nie config jest Twoim problemem, Ace, tylko wersja Protrackera. Sprobuj tego.

edit - Sorry za archeologie - uzupelnienie dotyczy aktualnego problemu z sasiedniego watku.

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2014 22:33:41 przez F7sus4
[#48] Re: ProTracker i A600

@F7sus4, post #47

No tak też właśnie widzę, że wywołałem wilka z lasu :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem