[#1] WIELKI problem z PPC
HI! mam pewien problem: niedawno do swojej A1200 Elbox tower, 4mbram hdd Quantum Maverick 540mb, interfejs klawiery vector, zasilacz elbox 200W, FDD gęsta, cdrom x40, 4xide dokupiłem w sklepie Amigo kartę Blizzard PowerPC 200MHz +40/40 przetaktowane z 40/25 + 64mbram (a wcześniej miałem 32). Niestety Amiga od tego czasu zawiesza się w różnym czasie (bootowanie, otwieranie katalogów, granie) , Amiga po prostu staje, kursor się nie rusza, po prostu "zamraża się". Mam chłodzenie na ppc i 040, lecz jeden układ się grzeje (ze strony simmów) ale to nie jego wina bo ostatnio amiga pracowała 12 godzin bez przerwy. Wysłałem Powerkę do servisu aby gościu naprawił, przetaktował na 40/30 ale było to samo. Wysłałem jeszcze raz całą amigę, gościu "naprawił" za 50zł, mówił że rom karty za szybko startował i się startup-sequence krzaczył. PO PROSTU STARTUP-SEQUENCE ZMIENIŁ NAZWĘ NA STARTUP-SEQUENCE.STD, a w startup-sequence zrobił execute s:startup-sequence.std i niżej encli. NIC TO NIE POMOGŁO. wpiąłem zasilanie w płytę jak byłem u kumpla i było dobrze, wróciłem do domu i po godzinie ami się zwiesiła. NIe wiem przez co ami się wiesza. Proszę o doradzenie mi co z tym jest i co zrobić aby ami działała jak należy.
[#2] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #1

10up napisał(a):

> jeszcze raz całą amigę, gościu "naprawił" za 50zł, mówił że rom
> karty za szybko startował i się startup-sequence krzaczył. PO
> PROSTU STARTUP-SEQUENCE ZMIENIŁ NAZWĘ NA STARTUP-SEQUENCE.STD,
> a w startup-sequence zrobił execute s:startup-sequence.std i
> niżej encli. NIC TO NIE POMOGŁO.

I nic dziwnego. Co to w ogóle za pomysły?

> wpiąłem zasilanie w płytę jak
> byłem u kumpla i było dobrze, wróciłem do domu i po godzinie
> ami się zwiesiła. NIe wiem przez co ami się wiesza. Proszę o
> doradzenie mi co z tym jest i co zrobić aby ami działała jak
> należy.

To na pewno problem zbyt słabego zasilania. W eboxie niestety bez zabawy z lutownicą nie da się tego stanu poprawić. Trzeba dorobić dodatkowe zasilanie płyty głównej i/lub karty. Można wykorzystać gniazdo zasilania stacji dysków okupowane przez płytkę sterującą diodami w EBOXie, gniazdo zasilania wiatraczka na karcie PPC lub złącze Expansion. Wszędzie tam można przylutować gniazda do wetknięcia kabla zasilającego bepośrednio z zasilacza. Powinien to jednak wykonać elektronik mający doświadczenie z lutownicą i przyrządy do sprawdzenia poprawności połączeń przed pierwszym włączeniem zasilania. Inaczej to może to być już ostatnie włączenie tej Amigi.
[#3] Re: WIELKI problem z PPC

@Jacek Rzeuski, post #2

mozże odsprzedać gościowi z Amigo tą powerkę i kupić w eFUNZINe?
[#4] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #1

a możesz dokładnie napisać lub wysłać zdjęcie gdzie podać zasilanie? masz GG?
[#5] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #3

To nic nie da - lepiej zrób jak radzi kolega Jacek.
Po zakupie PPC miałem identyczny problem, męczyłem się chyba miesiąc.
Poprosiłem o pomoc Jacka i otrzymałem podobne instrukcje.
Poprawienie zasilania sprawiło, że wreszcie mogłem cieszyć się sprzętem.
Pozdrawiam.
[#6] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #4

mam podpięte zasilanie pod płytę główną
i nic
[#7] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #4

Nie używam GG. Używam ICQ.

Ja sobie przylutowałem gniazdo zasilania wyciągnięte ze starego HDD do tej płytki w EBOXie (na krótkich, grubych kabelkach) a oprócz tego podałem zasilanie na gniazdo zasilania wiatraczka (do czasu aż przez odwrotne włożenie wtyczki nie spaliłem elementów zabezpieczających to gniazdo) a sam wiatraczek zasilam bezposrednio z zasilacza (odpowiednią przejściówkę trzeba sobie dorobić). Potem jeszcze dolutowałem sobie dodatkowe zasilanie do BVision.
[#8] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #6

To stanowczo za mało.
Przeczytaj arta "Tuning Amigi" z działu SPRZĘT - myślę, że to ci rzuci pewne światło na skalę problemu.
Pozdrawiam.
[#9] Re: WIELKI problem z PPC

@Jacek Rzeuski, post #7

Chlopy co wy wyprawiacie !! mialem takie same klopoty , meczylem sie chyba ze 2 miechy codziennie po 4 lub wiecej godzin a w niedziele od 10 rano jak wstalem az do puzna w nocy . Kombinacji jest cala masa a trzeba zaczac od tego czy zamraza ci system tylko podczas uruchamiania gier i programow na PPC czy ogulowo przy uruchamianiu kompa . W zaleznosci co uruchamiasz Programy i gry pod PPC 1) sprawdz wersje WarpOSa i Warpa3D i RTG -chodzi mi o cala instalacje kompletna poprubuj zmieniac biblioteki w zaleznosci jaka masz karte , tam beda katalogi DeweloperBoardsPPC i blizardPPC lub cos takiego jezeli masz karte z fazy 5 to skopiuj biblioteke z DewelBoardPPC a jezeli z DCE to z drugiego katalogu . 2) sprubuj wyzucic biblioteke ppc.library z katalogu LIBS: moze kolidowac z biblioteka w pamieci procesora PPC mozesz sprawdzic wersje biblioteki ppc.library najpierw , potem wyjmij ja z katalogu LIBS: zresetuj lub Wylacz komputer na chwile i wlacz ponownie W kazdym z tych prub zobacz co sie dzieje 3) spruboj zrobic nowa FLASZKE PPC jak wiesz jak zrobic oczywiscie , jak niewiesz to lepiej nierub . 4) Tak jak chlopaki pisali masz za malo napiecia, chociaz ja mam Tawerke E/BXa zasilacz 250 W mediatora , voodoo , sb128, PPC 240/40/24 jedna z pierwszych , ktora pozera wkorwe produ i jeszcze na dodatek stary dosyc pradozerny twardziel 440 MB i jakos moj komp dziala 5) sprawdz setpatch , zmieniaj narazie kolejne wersje setpatcha pozniej pobaw sie z atrybutami czyli ze zmiennymi np: SKIPROMUPDATE czy tam innymi , ja sie nimi nie bawilem 6) sprawdz wersje asyncio.library poszukaj wersji najnowszej na PPC i skopiuj do LIBS: -mialem stara na 68k i tez mialem rozne klopoty z uruchomieniem gier i programow z PPC a tak od siebie to zainstaluj sobie caly system od nowa 3.5 lub 3.9 z WarpOS bez instalowania PowerPUPa , system bedzie ci chodzil tylko na Wosie ja mam zasilanie podpiete tylko pod mediatora wiatraki i inne peryferia sa zasilane z zasilacza to co ty masz teraz to moze byc spowodowane balaganem w systemie !! UWAZAJ!! jak ja sie bawilem mialem chyba ze 20 razy walidacje , wiec ostroznie pamietaj co zrobiles wczesniej zebys mogl cofnac spowrotem . jak nie bedziesz mogl sobie poradzic z walidacja to wyjmij katre turbo PPC ze slotu i wystartuj system np: 3.0 lub 3.1 z dyskietki i postaraj sie zrobic pare zmian na HDeku na partycji systemowej np: skopiuj jakis plik do drugiego katalogu , napisz cos w EDzie i zapisz , lub w Emac , chodzi oto zeby FastFileSystem zapisal nowa strukture , powinno pomuc , ja tez to przechodzilem Ja wyciagalem karte wielokrotnie dlatego przydalo by sie abys sobie zrobil dyskietke startujaca z jakims edytorem np: CED z pradem zabaw sie na samym koncu ja man uzadzenie zwane miernikiem pradu i bez niego nie radze podchodzic , chyba ze znasz napiecia narazie CZESC !

[#10] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #9

Z tego co wiem to 10up próbował nawet bez s-s i wieszało mu się po chwili jak poruszył myszką. Czyli albo procki mają za gorąco albo zasilanie za słabe.
...chociaz ja mam Tawerke E/BXa zasilacz 250 W mediatora, voodoo, sb128, PPC 240/40/24...
Właśnie, Ty masz mediatora a z nim nie ma takich problemów z zasilaniem.
[#11] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #9

A wyjmij zasilanie z Mediatora i zobacz co się będzie działo. Dalej uważasz, że to wina softu?
[#12] Re: WIELKI problem z PPC

@Jacek Rzeuski, post #11

to niech podlaczy kolega 10up wolny
kabelek od zasilacza z wtyczka od stacji
dyskietek do gniazda na plycie gdzie kiedys
podpinalo sie napiecie do stacji dyskietek
jeszcze za czasow commodore A 1200 i zobacz
czy jest jakas poprawa .
Gdy ja mialem Infinitiwke musialem tam miec
wetkniety ten kabelek, inaczej amiga wogule
nie chciala wystartowac .
pozdrawiam

ps. odezwij sie jak ci sie uda juz dograc
system lub tez nie.
[#13] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #1

Stary kupiłeś coś w Amigo ???
Czy tą kartę rasowałeś ty czy Amigo ?
[#14] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #1

Jeszcze zapomniałem dopisać że rzeczywiście pomaga wpięcie wtyczki do
złącza FDD i to znacznie, a wracając do psełdo firmy Amigo to cały ten kramik to niezły przekręt, naciąga klientów sam wiele u niego kupowałem,
i za każdym razem mnie orżnoł na cenach skubany jak masz coś kupować to odradzam ci tę firmę podobno Efunzine jes wmiarę uczciwa .
choć ceny maja wyższe . Przyznam że napoczątku Amigo zachowywał się
fer, ale po kilku zakupach cioł na cenach na maxa, a sprubuj mu coś sprzedać, to prawie zadarmo chce łyknąć. Moim zdaniem gość zabardzo che mieć grubą przebitkę i przezto stracił w moich oczach i nietylko w moich.
Jak by brał mniejszy nażut to by miał jeszcze więcej klientów a tak to zraża do siebie ludzi . A wystawił ci chociaż faktórę ? znając życie to pewnie nie Pozdrawiam właściciela strefy cienia AAAAAAMMMMIIIIIGOOOOO
[#15] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek, post #14

No cóż, ja kupowałem w Amigo i nie narzekałem, ale wiadomo, że nie dogodzi się wszystkim. A co do dużych narzutów to chyba normalne?;)
I jeszcze jedno:
A wystawił ci chociaż faktórę?
"Faktóry" raczej nikt nie wystawi;)
[#16] Re: WIELKI problem z PPC

@szulu, post #15

Bzdura wszystkie firmy w tym także Amigo, zobowiązane są do wystawiania faktóry, inaczej działają bezprawnie np: u Mataya albo w Elboxie nie ma najmniejszego probleu z faktórą ludzie kiedy wkońcu nauczycie się że te wszystkie opłaty, wspierają nasz kraj, trochę patriotyzmu :S
Ja przymieżam się do własnej działalności gospodarczej i na pewno będę wystawiał faktóry, a jak dotej pory robię na zamówienia strony www i robię to oficjalnie na umowę zlecenie :D
[#17] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek, post #16

a co to jest "faktóra"?
[#18] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek, post #16

Do wystawiania FAKTUR najmij sobie raczej kogos bieglego w pismie , Ty bowiem do takich niestety nie nalezysz . Biedny grmx , znow bedzie musial slownik rozbudowac :D

[#19] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #12

Piotr Myszkowski napisał(a):

> to niech podlaczy kolega 10up wolny
> kabelek od zasilacza z wtyczka od stacji
> dyskietek do gniazda na plycie gdzie kiedys
> podpinalo sie napiecie do stacji dyskietek
> jeszcze za czasow commodore A 1200 i zobacz
> czy jest jakas poprawa .

Osobiście byłbym ostrożny z podłączeniem wtyczki zasilającej od stacji
dyskietek do gniazda na plycie. Niedawno z Elboxu ostrżegali mnie bym tego nie robił gdyż to gniazdo nie jest przystosowane do takiego zasilania. Nie traktuję ich jak wyrocznię, ale doświadczenie przecież mają.

> Gdy ja mialem Infinitiwke musialem tam miec
> wetkniety ten kabelek, inaczej amiga wogule
> nie chciala wystartowac .

Niedawno kupiłem używaną wieżę Elbox z ich zasilaczem lecz po zainstalowaniu BlizzardPPC Amiga przestała startować po włączeniu, tzn. startowała po ok. 5 min gdy się rozgrzała.

Przełożyłem stary zasilacz AT z wieży Infinitiv (nie ten oryginalny, ale zasilacz AT z jakiegoś 486, którego używałem) do wieży Elbox i ku mojej radości Amiga zaczęła ruszać normalnie, tj. od razu po włączeniu.

Również uważam, że kłopoty kolegi 10up najprawdopodobniej są związane z zasilaniem. Też mam BPPC, a wiatrak na procku 040 ma osobne zasilanie (prosto z zasilacza przez przelotkę podłączoną do jednej z wtyczek od zasilania napędów), choć u mnie wygląda sprawa nieco inaczej ponieważ zasilanie idzie przez Mediatora.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#20] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek S., post #18

Z fakturą wychodzi drożej bo facet musi doliczyć VAT niestety.
Pozdrawiam
[#21] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek, post #14

jesli chodzi o EFuzine to faktycznie oni sa ok. Chociaz drogi sprzet maja w szczegolnosci jesli chodzi o karty turbo... Raz jak kupilem obudowe infinitiv i nie dzialala (sam doszlem do tego co bylo zle;) ) przyslali mi dwie kolejne czesci obudowy zeby sobie sprawdzil... a tak poza tym, to czy jest mozliwe ze dam rady kupic sprawną apollo 060/50 lub 060/60 do 250 - 300 zł ? oczywiscie moze byc bez ramu... Pozdrawiam...

[#22] Re: WIELKI problem z PPC

@Valwit, post #17

Sory rzeczywiście to rażący błąd ale darujcie to była bardzo późna pora.
Oczywiście chodzi mi o Fakturę, to i tak nic nie zmienia co do słuszności
mojej wypowiedzi. A łapanie za słówka nic nie pomoże .
.
[#23] Re: WIELKI problem z PPC

@Valwit, post #17

.
[#24] Re: WIELKI problem z PPC

@Valwit, post #17

.
[#25] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek S., post #18

A co? niepotrafsz rozszyfrować drukowanych liter? czy ten błąd tak cię przeraził że zapomniałeś jak się odszyfrowuje literki
Fakt błąd zrobiłem fatalny ale jeżeli trochę się orjętujesz to wiesz że
mam racje i takie docinki nie pomogą
[#26] Re: WIELKI problem z PPC

@figaro_79, post #21

mam podpięte zasilanie do płyty głównej (fdd) i to dało to że amiga się później wiesza. Bez s-s ami się wiesza, Ami nie wiesza sięgdy gram w Napalma (tylko czasami gdy wchodzę do menu). Często się wiesza gdy słucham mp3. Procki sięnie grzeją, tylko jeden scalak (1/1cm) (parzy!). Wcześniej miałem skonfigurowane wszystko pod A1200 +4mbram
[#27] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #1

poza tym w Amigo wystawili mi faktoorkę, Amigo nie polecam. Na początku gościu byłe fair, ale później naciągnął mojego kumpla (wysłał mu nidziałający 4xIDE)
[#28] Re: WIELKI problem z PPC

@szulu, post #15

A jeśli chodzi o fakturę, ta ją otrzymywałem za każdym razem.
Nie chcę nikogo bronić ani osądzać, ale chyba trochę upiększyłeś.
aA tak ogólnie, mnie też nie wszystko się podoba, ale sporo zakupów tam zrobiłem i nie żałuję.
[#29] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek, post #16

Jestem pod wrazeniem, tylko nie wiem czego...
[#30] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #27

Jeżeli układ o którym mówisz ci się grżeje to mozesz na niego nakleić jakiś mały radiator poza tym powiem szczerze że 040 to nienajlepszy procek do podkręcania 060 świetnie się kręci, ale musi być z Malesy a nie
z USA, jezeli masz kogoś kto jest zapanbrat z lutownicą i odsysaczem , to
moge ci zaproponować procesor pełny 68040 40Mhz i niebędziesz musiał nic podkręcać :) został mi z karty Apollo 68040 40Mhz miała złamaną
płytkę więc oddałem ją do serwisu naprawczego, sprzętu elektronicznego
i poprosiłem o wylutowanie procka, a potem sprawdziłem go Maku u znajomego jest ok .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem