[#31] Re: WIELKI problem z PPC

@Darek, post #30

no to sprubuj z dyskietki workbencha 3.0 lub
3.1 pobawic sie przez jakis czas programami
na ten system i zobacz czy jest lepiej,
pobaw sie jakies z 2 godz. testujac workbencha
jak masz jakies gry to sprubuj uruchomic.
Chodzi oto zeby sprawdzic czy to jest wina
systemu czy sprzetu .
[#32] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #26

Wiesz co nikt cię niezapytał jaką masz wersję płyty głównej a ja miałem
właśnie kartę BlizzardPPC fakt że z 060 ale to niejest najistotniejsze .
najlepiej z kartami Blizzard PPC pracują płyty rev 1D4 wynika to z ulepszonej nieco konstrukcji płyty te mają grubsze ścieżki i jeszcze jakiś myk, który poprawia problemy ze spadkiem napięcia na płycie A1200, ale
powiem szczerze że problemy z zwisami skończyły się tak definitywnie dopiero po zamontowaniu Mediatora bo w Mediator wpinasz wtyczki P8 P9
z zasilacz At od PC i zasilanie jest podawane bezpośrednio na gniazdo procesora i tyle obecnie mam A4000 również z mediatorem z kartą
Cyberstorm PPC 604e 233Mhz i z 068060 50Mhz i ten sprzęt dopiero zasówa. Tak na marginesie właśnie sprzedaję swój sprzęt i zapraszam na
moją aukcję na Allegro oto link:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20713463

z tym sprzętem niema praktycznie żadnych problemów a różnica w prędkości między A1200 z BlizzardemPPC a CyberStormem PPCw A4000 jest kolosalna, A4000 ma 2x szybszą szynę procesora od A1200 i naprawdę jest to demon prędkości serdecznie polecam sprzęt jes wypieszczony szkoda mi się z nim roztawać ale cóż siła wyższa
a większość podzespołów jest nowa i na gwarancji :S
[#33] Re: WIELKI problem z PPC

@szulu, post #15

:)

[#34] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #31

zauważyłem, że ostatnio amiga wiesza się po włączenie 5-8 razy, a puźniej już jest ok, ale gdy wtedy restartnę ami to ciągle dioda power miga i nawet bootmenu nie działa. Jak wyłączęami i włączęjeszcze raz jest ok.
Jakie napięcie idzie do wiatraczka ppc? (chcę podłączyć zasilanie tam gdzie ono wychodzi z Powerki)
Gdzie podać (dokładnie ) napięcia?
[#35] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #34

Nie rob tego!!

Lepiej sprawdz jak osadzone sa coolery na procach (ja mialem karte z amigo, coolery byly elegancko przyklejone a ami chodzila tak jak Tobie, oderwalem je i okazalo sie, ze na procu PPC byla warstewka jakiegos twardego kleju, usunolem ja, dale paste i komp zaczol chodzic )

Druga sprawa: skonfigurowanie systemu, BlizKick mile widziany, dobre libsy tez.
Napisz na priv postaram sie pomoc.

[#36] Re: WIELKI problem z PPC

@mi^AMI^, post #35

na moich prockach nie ma kleju, jest pasta siliconowa. Chłodzenie już nie nawala. Lecz rano w piątek ami się zawieszała, po lekcjach już było ok. i do dzisiaj zawiesiła się 1raz(czyżby kontrolowała moją naukę? )
[#37] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #36

Moze podal bys wreszcie jaki masz zainstalowany system i czy masz tak jak ja stary pradozerny twardziel a moze masz z tych nowszych , mniej pradozerne. ps.napiecie do podlaczenia wentylatorka na karcir turbo PPC jest 5 Voltowe.Aby zadzialal musisz miec maly wentylatorek lub wiekszy ( jak sa ) o takim wlasnie napieciu --- wentylatorek 12 V wcale ci nie ruszy ( mam tez 12 V wentylator i niestety musialem go podlaczyc do jednej z wtyczek zasilacza ( czerwony kabelek do + 12 , i czarny kabelek do masy , czyli do jednego z dwoch czarnych kabelkow we wtyczce od zasilacza (( + 12V ma zolty kabelek we wtyczce )). ps. ale jak niemasz voltomierza to lepiej nie prubuj na pale .

[#38] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #34

u mnie wychodza dwa bolczyki ze specjalnego malego bialego mocowania , w to mocowanie wsuwa sie mala biala wsuwke ktora jest na koncu kabelkow ( czarny i czerwony zazwyczaj ) od wentylatora ( pasuje tylko w jeden sposob) Jeden bolczyk ma +5V , a drugi jest masa . Jezeli niema takiego mocowania to powinny byc male otworki do przylutowania kabelkow , jezeli wiesz dokladnie ktore to sa otworki mozesz przylutowac kabelki ( te dwa ) do ktorego kolwiek z tych dwoch otworkow ( czarny do jednego otworku , czerwony do drugiego otworku lub odwrotnie ) to i tak niema znaczenia . ps. oczywiscie jezeli wiesz ktore to sa otworki

[#39] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #37

Więc: mam os 3.0
mapuję rom 3.1
HDD jest stary-540mb:( i głośny więc chyba stary:)
[#40] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #39

Moja rada jest taka ; 1) przydalo by sie abys wymienil ROM na ROM 3.1 ( Kikstart ) , sa to 2 kostki prostokatne , tylko uwazaj jak wkladasz nie pomyl sie , musisz wlozyc dokladnie w te same gniazda i w te same dziurki inaczej spalisz jakac kostke od kikstartu sprubuj wtedy sie pobawic systemem 2) jak sie nie myle to powinienes miec zainstalowany WarpOS-WarpUP i w programie preferencyjnym ustawiony GFXaddr $e0000000 lub sprubuj wpisac tam 0(zero) moze byc lepiej lub gozej , gdyz gry i programy kozystaja z pamieci graficznej karty GFX po prostu sprubuj zobacz co sie dzieje sprubuj wlaczac i wylaczac opcje FORCE 3) mozesz miec klopot z pamiecia FAST na karcie sprubuj przeczyscic styki ( grzebien ) pamieci szmatka nasaczona spirytusem potem dobrze wloz i docisnij NO CHLOPIE MUSISZ POPRUBOWAC WSZYSTKIEGO TAK JAK JA , TEZ TO MIALEM , WSZYSTKO CO OPISALEM WCZESNIEJ JAK I TERAZ TO NIESTETY ALE CHYBA TRZEBA ZROBIC , JA GRZEBALEM DOSLOWNIE WE WSZYSTKIM CO MOZNA CHYBA BYLO no i sie udalo sam teraz juz niewiem od czego takie cos bylo , teraz system chodzi dobrze . ps. robiles cos z pradem daj znac.

[#41] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #40

Więc tak: mapuję rom 3.1 więc nie będę płacił za romy, nie mam gfx, czyściłem wszystko co się da.
[#42] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #41

wiesz co ? moze sprubuj wymienic kosci pamieci
SIMM na te które miaîeô wczeôniej czyli 32 MB
( tak opisywaleô konfiguracjë na samym poczâtku)
bëdë w kontakcie

ps. pamietaj zebys caly czas testowal kompa
jak sie zachowuje

ps. jak masz grubâ kostkë SIMM to wîóű jâ do
wejôcia które na karcie BPPC jest pod kâtem 45 stopni
[#43] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #38

Ekhem: czemu co chwila piszesz to samo:

u mnie wychodza dwa bolczyki ze specjalnego malego bialego mocowania, w to mocowanie wsuwa sie mala biala wsuwke ktora jest na koncu kabelkow ( czarny i czerwony zazwyczaj ) od wentylatora ( pasuje tylko w jeden sposob) Jeden bolczyk ma +5V, a drugi jest masa. Jezeli niema takiego mocowania to powinny byc male otworki do przylutowania kabelkow, jezeli wiesz dokladnie ktore to sa otworki mozesz przylutowac kabelki ( te dwa ) do ktorego kolwiek z tych dwoch otworkow ( czarny do jednego otworku, czerwony do drugiego otworku lub odwrotnie ) to i tak niema znaczenia. ps. oczywiscie jezeli wiesz ktore to sa otworki

????
[#44] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #43

jezeli chodzi o ten ostatni artek to jest
to odpowiec , podpowiec do twojego pytania
jak podlaczyc wiatraczek , mozesz go
podlaczyc do PPC lecz nie musisz,

napisalem tak poniewasz mam dwie karty PPC

1) PPC 240 z zamontowanym juz bialym mocowaniem
jest to karta z PHase5
2) PPC 175 z DCE przetaktowana na 210 ktura ma
kabelki od wiatraczka przylutowane bezposrednio
do plytki w odpowiednie otworki.

jest to tylko jnformacja .
Skad moge wiedziec jaka masz karte ?
[#45] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #1

Napisz czy udalo ci sie co zrobic
- poprawic zasilanie
- moze juz dziala lepiej
lub tp.
[#46] Re: WIELKI problem z PPC

@Piotr Myszkowski, post #44

A więc: podłączyłem dodatkowe zasilanie pod miejsce wiatraczka- nic nie dało, chyba kupię dobry zasilacz atx(300W) tyllko czy będę miał problemy z podłączeniem go do płyty głównej?
[#47] Re: WIELKI problem z PPC

@10up, post #46

Taki zasilacz ma dwurzëdowâ kostkë do podîâczenia pîyty pecetowej , bëdziesz musiaî najpierw znaleôę odpowiadajâce za uruchomienie zasilacza DWA kabelki które sâ w tej kostce . Jak wiadomo to za MASE odpowiada najczëôciej kolor CZARNY , choę przydaîo by sië najpierw upewnię czy tak jest w tym zasilaczu co kupisz ( to jest jeden kabelek ) . ten DRUGI Kabelek moűe mieę róűne kolory >> W moim przypadku miaî kolor jasno zielony ( prawie jak seledyn). Jest to PLUSOWY o napiëciu >> jak sië nie mylë chyba okoîo 1,3 lub coô koîo 2 VOLTÓW i te dwa kabelki naleűy zewűeę ze sobâ spowoduje to uruchomienie , bez obawy űe sië spali , takie zasilacze majâ system przeciw zwarciowy i w chwili zwarcia sië wyîanczajâ >> takâ sytuacjë teű miaîem . A teraz do űeczy , TA wtyczka ma z jednej strony specjalny wystajâcy wypuôcik aby sië pecetowcy nie pomylili z wîoűeniem do pîyty , Patrzâc na ten wypuôcik --- liczâc kabelki od lewej strony powinien to byô kabelek CZWARTY i PIÂTY ( te dwa kabelki naleűy poîâczyę moűesz usîyszeę maîe pstrykniëcie w zasilaczu to jest moment zaîâczenia , przytrzymaj parë sekund ) te dwa przewody moűecz wyjâę z wtyczki i poprowadzię je do wîâcznika na WIEŰË . kwestjë uruchomienia mamy za sobâ Niestety ale kilka przewodów bëdziesz musiaî wyjâę z tej wtyczki( chodzi o napiëcia +5V , -12V , -5V , +12V , i MASË-dwa kable i podîanczaę do amigi . to narazie !!! bede w kontakcie najpierw kup i uruchom na SUCHO . a potem zobaczymy .

[#48] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@Piotr Myszkowski, post #45

Witam!
Mając bardzo podobne problemy (niemożność jednoczesnego uruchomienia BPPC i CV64/3D) czytam ten temat z wielkim zainteresowaniem. W moim przypadku 300W zasilacz ATXowy nie pomógł! Prawdopodobnie są za duże straty na slotach Zorro II. Aczkolwiek wczoraj poszedłem na całość: P8 w slotach zorro, wtyczka od flopa w płycie głównej (zasilanie flopa), 5V w BPPC (zasilanie wiatraczka) oraz 5V w slotach Zorro. Dzięki temu po raz pierwszy Amisia odpaliła się po zainstalowaniu CV64 (aczkolwiek po zmianie rozdzielczości zaliczyła zwiechę). Mam jeszcze jeden pomysł: 12V w sloty Zorro (są tam jeszcze takie dwa "szpikulce"). Tylko trochę się boję, że spalę coś. Jak myślicie ryzykować???!!!
[#49] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@Kitech, post #48

Ehh, też zaryzykowałem:D podłączyłem zasilanie flopa odwrotnie:D ale tylko amiga piszczała, lecz po odwróceniu kabelka było ok(twardzielka z mej amisi, co?:D) i zaryzykowałem podłączenia napięcia 5V pod miejsce zasilania wiatraczka ppc.
[#50] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@10up, post #49

i co dalej ?
pochwal sie ?
űyje twoja ami?
[#51] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@10up, post #49

Czy jest ok to powiesz dopiero jak dłużej pochodzi;) Bo to, że wystartowała to nie dowód na to, że wszystko jest ok;)
[#52] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@szulu, post #51

Amiga żyje, ale żadko się włącza, a jak sięwłącza to po 5 minutach-5 godzinach (:D) się wiesza i to takie never ending story
[#53] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@10up, post #52

Będę niedługo sprzedawał płytę A1200 po tuningu chodzi z PPC+BVision+FastATA+napędy_wszelakie bez problemu.
Co Ty na to?
Może to będzie lek na całe zło?
[#54] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@stony, post #53

Myślę o naprawie w eFunziNe, 40-100zł a za ile byś sprzedał tą płytę?
[#55] Re: Zasilanie Amisi z PPC

@10up, post #54

Około 100 zeta + koszt wysyłki,
ale to już temat na priv - zapraszam.
Pozdrawiam
[#56] szukam zdjęcia quantum maverick 540MB

@10up, post #1

d

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem