[#1] PROBLEM AMIGA-COMMODORE
Nie wiem czy to już ktoś poruszał, ale to niepokojąca tendencja, zobaczcie :
http://www.commodoreusa.net/Amiga.html
Zdanie pod jednym obrazkiem znaczy wg google translator :
"Oto kilka zdjęć projektu przesyłane do nas w zeszłym miesiącu przez yoz Montana, że rozważamy do produkcji."

Czy firma która tylko kaleczyła rozwój naszego komputerka chce podpiąć się do fali nowych klientów ? Czy chce mieszać w rynku Amigi i AmigaOSu ??

Tym bardziej że dalej stawia na :
http://www.commodoreusa.net/systems.html
Intel outside...

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2010 18:58:41
[#2] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #1

Commodore USA to firma-krzak, która robi wyłącznie medialny szum i nic jeszcze nie wyprodukowała i raczej nie wyprodukuje.

[#3] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@G. Kraszewski, post #2

No wg. tej strony to już mają gotowe projekty, bo są podane ceny w dolarach. Chyba tak by nie robili ludzi w balona ?
W USA krzak nie Krzak, ale zaraz będzie wielki znak,
Tym bardziej mnie wnerwia że na stronie głównej jako systemy 64-bitowe intela, reklamują się AMIGĄ....

[#4] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #1

Polecam:

tutaj, tutaj.

Na przyszłość, zerknij do działu Aktualności czy podobnych wątków lub wiadomości już nie było.

[#5] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #3

Ceny są na pięć pecetów w klawiaturach i jeden rodzaj windowsa.
Żaden z produktów nie ma nic wspólnego z Amigą.
Snują marzenia o pececie w obudowie przypominającej stara obudowę od C64 i czymś co ma nazwę Amiga na klawiaturze i niezdefiniowane najważniejsze parametry jak procesor i system.

Pozdrawiam
[#6] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #1

Ja nie mogę. Te fotografie są po prostu prześliczne! :) Gdyby taką NatAmi włożyć do takiej oryginalnej amigowej obudowy ze złączem USB z tyłu, nagrywarką DVD-RW z boku powstałoby CUDO. Taka koncepcja nowych Amig po chwili zastanowienia jest jednak warta przemyślenia... Teraz widzę, że Amiga Inc. nie byle komu odsprzedało licencję na nazwę Amiga.

Ale nie wylatujmy za wysoko w chmury, trzeba wspierać firmy, które autentycznie starają się dołożyć cegiełkę do amigowej historii, takie jak Hyperion, A-EON. Moim zdaniem powinniśmy zainwestować w ich produkty, żeby Amiga nadal dobrze prosperowała.

Gdyby tak w tą Amigę z Commodore USA włożyć płytę główną Amigi One X1000 i dołożyć system operacyjny Amiga OS4.1??? Wiem, że obudowa do AmigiOne X1000 jest zaklepana, ale te fotografie projektów obudów są fantastyczne.

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2010 20:06:47
[#7] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Minniat, post #6

Jakoś te linki mi nie chadzja... ?!

[#8] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Minniat, post #6

Gdyby tak w tą Amigę z Commodore USA włożyć płytę główną Amigi One X1000
...to by karta graficzna wystawała do góry gdzieś na wysokości klawiszy U i I :)
Sroki, nie mogłem się powstrzymać. Już bardziej Sam 460EX.

[#9] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Minniat, post #6

...ale te fotografie projektów obudów są fantastyczne.

No niezłe są, ale czy to na pewno fotografie? Yoz Montana to grafik 2D/3D i jak tak patrzę na poczynania C= USA, to bardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że to rendery a nie fotografie istniejących rzeczy są. ok, racja

[#10] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@APC74, post #9

@APC74

Nawet jak to rendery, a nie fotografie to jednak ładnie odwzorowują wygląd takiego komputera.

@Waldiamiga

Ja wiem, że A1-X1000 fizycznie się nie zmieści, trzebaby przeprojektować całą płytę główną, no ale to tylko takie moje wyobrażenia.

[#11] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@APC74, post #9

Nawet na pierwszy rzut oka widac ze to rendery :) Ale ladne, ze smakiem zrobione.

[#12] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Koyot1222, post #11

Piękne. Zadbali nawet o układ (klawisz help), no i jest Super A.G.A. HD
[#13] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Minniat, post #10

Akurat zrobienie malutkiej płyty która się tam zmieści to nie problem, vide Efika czy SAM. Wystarczy tylko AGP wrzucić jakoś logicznie i z riserem, żeby karta była w poziomie, i voila - można nawet wkładać wydajniejsze karty graficzne (bo układ na samej płycie to jak wiadomo nie problem, ale wydajne to zwykle nie jest).
Ja podobnie jak Krashan uważam że nic z tego nie będzie, no a jak będzie to cóż - Ubuntu będzie nowym systemem Amigi. Jest to zgodne z obecnie panującymi w Hyperionie trendami :)
[#14] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@madman15, post #13

Płyta główna może posiadać tylko złącze do rozbudowy, coś jak złącze procesora z A 1200. Tylko bardziej zaawansowane, żeby szło włożyć płytę do dużej puszki i mieć swobodę rozbudowy. Nie jak w A 600, CD 32, GDZIE ZAMKNIĘTO KLIENTOM DROGĘ DO ROZBUDOWY, a samej firmie mozliwość dorabiania na tym.
Ludzie lubią majsterkować i kombinować.
Poza tym, mi osobiście podoba się koncepcja kompa w klawiaturze bez monitora... Laptopy są takie nieporęczne, zwłaszcza klawiatury...

Nie chcę otwierać nowego wątku, ale nie mam zielonego pojęcia (przespałem ten okres), czy MorphOS i Aros to jakieś klony Amiga OS ? Czy jakieś scalanie linuxa z Amiga OS ?

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2010 23:05:32
[#15] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #14

MorphOS wyrasta z tradycji Amigi i jest twórczym, nieoficjalnym rozwinięciem pewnych koncepcji, jedną z możliwości "co by było gdyby" (obecnie rozwija się na Apple PPC). AROS jest jeszcze starszy, ma rodowód w pomyśle przeportowania AmigaOS 3 na różne platformy (obecnie najlepiej rozwija się na x86 czyli PC).
Oba te systemy nie są oficjalną linią rozwoju Amigi, ale mają sporo sympatyków, przeważnie byłych Amigowców, którym nie wystarcza klasyk. W porównaniu z oficjalnym AmigaOS 4.x te systemy coraz bardziej się "rozjeżdżają", oddalają od siebie, ale co kto lubi, w końcu to tylko hobby. Jak długo dadzą się odpalać na tym stare amigowe programy będzie O.K.
[#16] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@madman15, post #13

Jeszcze sa takie warianty: stacja dokująca jak np. w laptopach IBM z serii T (dodatkowe porty + możliwość montażu lepszej karty grafiki), lub koncepcja z pierwszej Amigi - desktop z garażem na klawiaturę.
Ubuntu może być nowym systemem Amigi tylko w Commodore USA (jeśli to wogóle zostanie wyprodukowane), nie ma co się rozpędzać.
Odnośnie riserów itp - albo taka klawiatura albo normalny desktop; "małe pudełka" z kombinacjami w środku - jestem na nie.
[#17] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #1

Łeeeeeee tam... Nie ma czym se głowy zawracać. Ja jestem bardziej pilotem wahadłowca, niż to coś jest Amigą W garażu samodzielnie można tego typu "Amigę" samodzielnie sklecić.
Zwyczajny PC z niższej warstwy klasy średniej zapakowany w sentymentalną obudowę.
Równie dobrze (jak nie lepiej) można składać wieżowe PC i sprzedawać z zainstalowanym Win7 i Amiga Forever. Ozdobić odpowiednią naklejką i krzyczeć głośno, że się produkuje i sprzedaje "nową Amigę".

Lipna lipa, jak dla mnie.

Z szacunkiem
Des

[#18] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Des, post #17

No Des zobacz teraz stronkę :
http://www.commodoreusa.net/CUSA_Home.aspx
Coś tam się zaczyna dziać i to duża kasa musi w tym uczestniczyć.

Mam pytanie czy Commodore ma prawa do znaku towarowego AMIGA ??

Nawet OS : Workbench 5.0 hehe
http://www.commodoreusa.net/CUSA_OS.aspx

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2010 13:25:54
[#19] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #18

No widzę że rozwijają się,,
Aż 3 systemy w ofercie swojego pecetka...
http://www.youtube.com/watch?v=AzsmiuEYUQY

[#20] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #19

'Featuring dozens of exciting 3D games' -
ten fragment opisu systemu może wzbudzać emocję, ale wątpię ,by to przedsięwzięcie stało się realną konkurencją dla Windowsa czy PlayStation3, żeby to miało sens projekt musi powstać od podstaw, a ładowanie kompa do klawiatury to relikt minionej epoki, choćby ze względu na problemy techniczne takie np. jak chłodzenie , przykładowo w moim lapku po dłuższym zagraniu np w Dead Space 2 czy Fallout New Vegas klawiatura wprost parzy, podejrzewam ,że w tym Commodore PC64 będzie ten sam problem, poza tym ten komputer jest już przestarzały technologicznie np. procesor Core 2 Duo czy 2GB RAM , ja na ich miejscu użył czegoś znaczniej przyszłościowego np. następcy Intel i7 czy następce PowerPC Intel Cell( procesor z PS3)i użył jakiejś bardziej przystępnej obudowy np. na wzór Amigi 1/2/3/4000. Szczerze wątpię czy to coś w ogóle utrzyma się na rynku przez kilka m-cy, bo należy pamiętać ,że legendarna marka nie sprzeda się sama.

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2011 01:33:46
[#21] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #19

Nie ma sie co za bardzo podniecac takimi klonami komputerów, tej firmie krzak zalezy tylko na zbiciu kasy i tyle w temacie... ok, racja
[#22] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Des, post #17

Popieram w 100%.
O ile All-in-one ciężko by zrobić samemu, o tyle nowe "duże" niby-amigi można bezproblemu - wystarczy zwykła obudowa desktop np compaq i zmiana przedniego panelu. Ja tam widzę przód z akrylu lakierowany od środka na czarno co da piękny efekt lustra z wygrawerowanym i podświetlonym logo Amiga :D

[#23] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@G. Kraszewski, post #2

Commodore USA to firma-krzak, która robi wyłącznie medialny szum i nic jeszcze nie wyprodukowała i raczej nie wyprodukuje.

A swój webserwer postawili na windowsie, lamerzy i lamusy!

[#24] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Dart_Mage2, post #20

Zobacz jak jest wykorzystywany procesor w Xboxie i jaki w PS3, ile ramu maja i jakie karty. Pomyslimy ale stare.. tak - ale ile potrafia i jak gry chodza i wygladaja?

Jesli piszesz gre pod konkretny sprzet - to nawet 5 letni komp Ci wystarczy!

[#25] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@bombermax, post #24

Weź pod uwagę jaki procesor ma PS3 - ośmiordzeniowy, poza tym konsole to zamknięty system, z resztą zwarz na fakt ,że PS3 zadebiutowało w 2006, kto wtedy słyszał o wielordzeniowych procesorach, jeśli tworzy się zamknięty system do gier, to sprzęt musi wyprzedzać swoją epokę, a żeby nie było ,że porównuje do konsoli to popatrzcie na komputery Apple, iMac z procesorem i7 wyszedł w 2009r. , a nawet teraz mało ,który PC ma taki , w ostatnim CD Action pisali na temat danych modeli procesorów i ich użyciu na podstawie danych zebranych przez Steam. Reasumując jeśli chce się zrobić dobry sprzęt do gier to musi on wyprzedzać swoją epokę!
[#26] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #18

Jesli ktos jest jeszcze pilotem wahadlowca - na jego miejscu zmienilbym branze , chyba, ze ma jakas kopie burana w domu.

A co do Amiga 2000 ze strony Commodore USA. Czy to jest mozliwe, zeby ktos czarna obudowe desktopowa z jedna (sic!) zatoka 5,25 nazywal nazwa legendarnej Amigi?

Przeciez to co jest na renderingach to nawet nie jest komputer tylko obudowa. Moze wyglada troche lepiej niz adaptowana z pewnego projektu obudowa oryginalnej Amiga 2000 ale nazywanie tego komputerem to narazie nieporozumienie.

Ja sklaniam sie raczej do tego, ze oni porobili troche rysunkow, odkupili marke i teraz na gwalt szukaja inwestora. Chociaz drukarki 3D sa coraz tansze, a w wersjach zrob-sobie-sam nawet w niezbyt irracjonalnych cenach - wiec maja jakas szanse na wdrozenie produkcji malej liczby sztuk.

Ale cos mi sie wydaje, ze oni po prostu kupili marke i chca zyc z oplat. Jakos brakuje mi tej dozy inwencji co w Individual Computers. Choc w sumie nie dziwne - kazdy chcialby byc dyrektorem....

Ostatnia modyfikacja: 29.01.2011 21:25:02
[#27] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Wojox, post #1

Wszystko co wiązało się z Amigą czyli sprzęt(A500-A4000) i system(AmigaOS 1.x,2.x,3.x), skończyło się wraz z upadkiem C=/ESCOM, to co teraz powstaje to "inna bajka" z PPC na pokładzie(jakoś programiści C= potrafili zrobić prosty w obsłudze system na 68K).
[#28] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@esial, post #27

jakoś programiści C= potrafili zrobić prosty w obsłudze system na 68K

Cytat miesiąca. Myślę, że gdybyś zatrudnił razem programistów Hyperionu/MorphOS Teamu na stały etat i dał im tyle czasu, co tym wspomnianym, superzdolnym programistom C=, to dali by spokojnie radę zrobić prosty w obsłudze system na 68k, być może nawet dorównujący funkcjonalnością niedoścignionemu AmigaOS 3.1. Pytanie tylko - po co?

[#29] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@esial, post #27

sprzęt(A500-A4000) i system(AmigaOS 1.x,2.x,3.x), skończyło się wraz z upadkiem C=/ESCOM,

Sprzęt w klasyku to również karty ppc od phase5.
Tu jest ten procesor z tej samej rodziny - więc nic się nie zmieniło.

A system Amiga Os 4.0 - w zasadzie nie zawiera nic nowego, względem Amiga Os 3.9.
Coś dodali, ale poza przepisaniem na ppc, nie nastąpiły prawie żadne zmiany.
[#30] Re: PROBLEM AMIGA-COMMODORE

@Dart_Mage2, post #25

Z tym ze musza wyprzedzac epoke to bym sie nie zgodzil w 100%. To programisci musza wyporzedzic epoke. Zobacz co terazniejsi programisci potrafia zrobic na komuterach z przd 20 lat a co mogli na nich zrobic programisci z tamtych lat. Dla tego uwazam ze sprzet jest coraz mocniejszy a programisci potrafia wykozystac niewielka czesc ich prawdziwych mozliwosci. Tak dla latwizny.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem