[#31] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #25

Jaki najprostszy programik umożliwi podpinanie /odpalanie programów i gier z adf-ów czy też dms-ów na A1200

Jesli gra/program dziala systemowo to wystarczy podmontowac adf/dms jako wirtualna dyskietke.
Polecam pakiet xfs (aminet) Potrafi on o wiele wiecej. Poczytaj.
[#32] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #30

Partycja systemowa -> PREFS (lub Preferences) -> Screen

[#33] Re: parę pytań nowicjusza

@tszczurek, post #17

Pod Mac OSa jest PathFinder, ktory kosi wszystkie commandery jednym ruchem ;)
http://s3.amazonaws.com/media.cocoatech.com/PF5OverviewSmall.mov

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2011 17:36:59
[#34] Re: parę pytań nowicjusza

@Czarek, post #33

Dla kogoś przyzwyczajonego do dwu okien taki commander to tylko parodia prawdziwego commandera.

Pozdrawiam
[#35] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #27

A umiesz czytac? Napisałem ze rev B.
Nie zalezy mi na klientach, chce sie pozbyc rzeczy ktorej nie potrzebuje, wszystko jedno sprzeda sie albo nie. Cena mi powiewa.
Rynek to badac moze sobie producent czyli Lotharek, ja nie jestem ani producentem tego ustrojstwa ani nie zalezy mi na sprzedazy - aukcja jest skierowana do osob ktore wiedza co chca kupic.
Pzdr
Emu

[#36] Re: parę pytań nowicjusza

@Andrzej Drozd, post #14

I tutaj nie sposób nie zgodzić się z Andrzejem. O dyskietce Install usłyszałem "stosunkowo" niedawno i wcale nie uważam jej za niezbędny element wyposażenia Amigowca. Tak naprawdę zawiera ona jedynie HDToolBox, który można zdobyć z innych źródeł i całkiem swobodnie bez niej dać sobie radę. Oczywiście trzeba trochę znać system. Niestety, nie da się tego powiedzieć o Windowsie, gdzie bez plików instalacyjnych naprawdę trudno będzie nawet średnio zaawansowanemu użytkownikowi postawić system. Na Amidze tak naprawdę, jeśli są zainstalowane partycje na HD, wystarczy polecenie kopiuj i troszkę kombinacji w s-s, jeśli w ogóle trzeba ją ruszać, aby system wstał z HD.
To Windows nauczył nas, że bez "setup.exe" nigdzie nie zajedziemy.

Ostatnia modyfikacja: 06.01.2011 22:49:05
[#37] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #34

Tam masz 2,4 a nawe 8 okien jeśli tylko chcesz - kwestia konfiguracji, co zresztą widać dalej w tym filmiku (którego pewnie i tak nie obejrzałeś myśląc, że to zabawka dla fanboyów ;)).

[#38] Re: parę pytań nowicjusza

@Czarek, post #37

Bo to zabawka dla fanbojów. Prezentacja kopiowania i przesuwania plików nie pokazywała kliknij, przesuń do drugiego okna i puść tylko kliknij, przesuń do schowka, przeklikaj okno na katalog docelowy, kliknij na schowek i przesuń pliki na okno.
Dłuższe, bardziej skomplikowane i zgodne z logiką fanboyów a całkowicie nie zgodne z logiką obsługi menagera dwu okiennego.

Pozdrawiam
[#39] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #38

Ładny offtopic tutaj macie.

[#40] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #1

Przestała pykać stacja?

[#41] Re: parę pytań nowicjusza

@parallax, post #40

:)
No właśnie nie bardzo sprawdziłem jeszcze. Stacji jeszcze nie podpiąłem. Ale po odpaleniu WB3.1 mam taki komunikat:
Program "NoClick" has not yet returned.
Should I wait some more?
Ale po poczekaniu "some more" nadal jest to samo. Może coś źle zainstalowałem? Po rozpakowaniu na RamDisku wylazło z archiwum kilka plików, a ja do Startup przeniosłem tylko jeden.
[#42] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #41

Przeniosłeś do Startup czyli do WBStartup? Który plik? Program ma swoją ikonkę, a więc tak naprawdę dwa pliki: noclick oraz noclick.info.
Jeśli masz NoClick10, który wskazał recedent, to powinno wystarczyć.
Sprawdź czy przeniosłeś właściwe pliki z archiwum do WBStartup.

Jeśli masz np. NoClick_1.6, to w tooltypach ikony trzeba ustawić odpowiednie opcje, aby działało to na właściwą stację.
Można też wystartować program z s-s, lub user-startup, podając device, jego unit oraz parametr "noclick".

C:NOCLICK UNIT=0 NOCLICK

Dla tego przykładu program "noclick" musi być w C:, ale oczywiście wystarczy zmienić ścieżkę dostępu.
Tyle wywnioskowałem z opisu, programu nie używam.

[#43] Re: parę pytań nowicjusza

@Mordimer, post #42

po rozpakowaniu archiwum NoClick10.lha dostaję 6 plików: Noclick.c, Noclick.lnk, Noclick.o, Noclick.readme (te 4 mają ikonkę postaci murarskiego młotka :) oraz noclick bez rozszerzenia, a także SMakeFile. Po wrzuceniu noclick do WBStartup i po odpaleniu Amigi komunikat, o którym wspominam wyżej znów się pojawia, ale stacja nie klika. Oczywiście wcześniej naciskam "Anuluj". Proszę o pomoc jak pozbyć się komunikatu.
Acha. I jeszcze proszę o podpowiedź, co to takiego jest s-s?
[#44] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #43

s-s to Startup-Sequence plik tekstowy, który znajduje się w katalogu S: na partycji systemowej. Znajdują się tam wszystkie instrukcje potrzebne do rozruchu systemu. Spróbuj tego: http://aminet.net/package/disk/misc/clicknot373 wrzuć do WBStartup :)
[#45] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #43

w ikonce noclick wpisz DONOTWAIT powinno pomóc
[#46] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #43

Ten noclick który kopiujesz do WBSatartup ma ikonkę czy nie ?
Bo do WBS należy kopiować pliki które mają ikonki, takie bez ikonek powinny trafiac do C: i zostać dopisane do SS, s-s czyli sekwencji startowej lub user-startup.

Pozdrawiam
[#47] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #46

Tak, plik skopiowany do WBStartup ma ikonkę, czlowieczka jakby. Nie wiem jak dopisać coś do ikonki, ale kiedy ją klikam to stacja milknie, po kolejnym kliknięciu stacja klika. Jednak początkowy komunikat jak był tak jest.

A jak podejrzeć plik .readme ?

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 18:08:09
[#48] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #47

klikasz na ikonkę LMB (lewym klawiszem mychy) potem prawy klawisz i menu: Icons/Informations. Potem przycisk new i dodajesz co chcesz :D a potem Save.
[#49] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #47

pliki tekstowe tak jak ten odczytasz za pomocą systemowego More. Znajduje się on standardowo w System/Utilities. Wystarczy wpisać to " SYS:Utilities/More" w ikonce pliku tekstowego jako Default Tool. Ale chyba lepiej za pomocą MutliView. Wiele tego jest.
[#50] Re: parę pytań nowicjusza

@JaMaGo, post #48

Ok, działa. Super, dzięki. Nie klika i nie ma wkurzającego komunikatu. :)
Przymierzam się też do podłączenia karty sieciowej PCMCIA 3Com, model 3CXE589ET. Jak to podłączyć, skonfigurować i czym przeglądać można stronki (jeśli można) ?
Mam Elsat Fast 8Mb, zworką zmieniłem rzekomo na 4Mb, żeby uniknąć konfliktu z PCMCIA, ale nadal WB pokazuje 2Mb graphics mem + 8 Mb other mem.
Muszę też zainstalować fat95 zanim będę mógł pociągnąć coś z internetu do Amigi, poproszę więc o wskazówki.
Czy można gdzieś na stałe zmusić WB do pokazywania pełnej zawartości katalogów. Ciągłe klikanie ShowAll działa mi na nerwy ... :)
Znalazłem na dyskietce grę Galaga. W ramach eksperymentów przegrałem pliki do nowego katalogu na dysku i odpaliło się spod WB. Jest to zatem gra dosowa, czy tak? W jaki sposób można sprawdzić czy jakaś gra jest dosowa, czy też nie?
Ok, na razie starczy pytań, choć mam ich nieco więcej, ale nie chcę nadwyrężać Waszej cierpliwości ...
pozdrawiam i dziękuję
[#51] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #50

Co do pokazywania całej zawartości katalogu to menu (PPM) Window/Snapshot/Window na aktywnym oknie katalogu na jakim Ci zależy.
[#52] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #50

Gry dosowe, to te, które po włożeniu dyskietki do napędu można otworzyć i przeglądać pliki. Niedosowe, to takie, w których po włożeniu dyskietki do stacji wyświetli się ikonka z podpisem NDOS i nie będziesz mógł przejrzeć jej zawartości. Tak to w skrócie wygląda.

Co do konfiguracji sieci to poczytaj te artykuły:
http://www.ppa.pl/artykul-amiga.w.sieci.lokalnej.ethernet.1..podlaczenie-2_16_929.html
oraz
http://www.ppa.pl/artykul-konfiguracja.miami-2_16_202.html
Powinny przybliżyć Ci nieco to zagadnienie. Do przeglądania stron np. IBrowse.
Do pobierania plików z internetu nie jest potrzebny FAT95.
Służy on do przenoszenia danych z PC na AMI za pomocą popularnych kart CF i czytnika na PCMCIA. Jest to chyba najprostszy sposób. Można też przez LAN, jeśli tylko skonfigurujesz i uruchomisz.

I tutaj też możesz zerknąć, chociaż ja osobiście używam Miami.
http://www.ppa.pl/artykul-instalacja.i.konfiguracja.amitcp-2_16_759.html

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 20:13:09
[#53] Re: parę pytań nowicjusza

@JaMaGo, post #51

Na jednej z partycji założyłem 2 katalogi: GRY i UZYTKI. Kiedy klikam na ikonę dysku, widać od razu tylko katalog UZYTKI oraz śmietnik. Opcja ShowAll jest już aktywna. Ukazanie się katalogu GRY możliwe jest dopiero po kliknięciu polecenia Clean Up. O co biega ?
Impreza z poleceniem Snapshot/Window też nie działa.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 20:40:26
[#54] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #53

Kiedy nie widzisz katalogu Gry, wykonujesz CleanUP, zaznaczasz ikonki i z Menu ICONS wybierasz Snapshot. Spowoduje to zapisanie pozycji ikon w katalogu. Najwyraźniej katalog jest gdzieś poza widzialnym obszarem okna. Wystarczy popracować suwakami w okienku i go odnajdziesz.

Co do snapshot window, to najpierw ustawiasz Window/Shaw all files i robisz snapshot window. Teoretycznie powinno zadziałać dla danego okna i działa.

Amigowcu nie irytuj się! Małymi kroczkami do przodu, a zobaczysz ten fantastyczny świat Amigi od innej, lepszej strony.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 20:56:30
[#55] Re: parę pytań nowicjusza

@Mordimer, post #54

Window/Snapshot/All ustawi Ci na stałe ikony w wybranym katalogu po odświeżeniu.

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 21:07:17
[#56] Re: parę pytań nowicjusza

@Mordimer, post #54

Już ok, działa :)
Nie irytuję się specjalnie, lubię wyzwania. A z Amigą to już naprawdę pierwsze kroczki. Muszę jednak koniecznie kupić do niej monitor, bo mały TV nie bardzo daje radę. Np. odpalam program X-Copy i mam na ekranie tylko sieczkę kolorową. Pewnie problem z rozdzielczością jakąś, albo co ?
Zaopatrzę się jednak w czytnik CF na PCMCIA, a kartę sieciową zostawię sobie na później.
[#57] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #56

Proszę o poradę jaką, spośród dostępnych na serwisie aukcyjnym, przelotkę PCMCIA/CF zakupić? Czy faktycznie różnią się one między sobą jakością ?
[#58] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #56

odpalam program X-Copy i mam na ekranie tylko sieczkę kolorową. Pewnie problem z rozdzielczością jakąś, albo co?

Dziwne... X-Copy powinien bez problemu wyświetlać się na telewizorze. Chodzi w najnormalniejszym w świecie LoResie. Próbowałeś z inną wersją X-Copy? Jest tego trochę...

[#59] Re: parę pytań nowicjusza

@recedent, post #58

Ma starą wersję która działa poprawnie tylko na OCS, trzeba znaleźć nowszą.

Pozdrawiam
[#60] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #59

W domu mam linka do strony www z ładnymi obrazkami do odpowiednich wersji. Tak, że łatwo można sobie wybrać, który XCopy nam odpowiada tak pod względem możliwości jak i wyglądu. Wieczorem postaram się ten link podać. XCopy jest za darmo, uwolniono ten program pod koniec poprzedniego roku. Na Aminecie można też go znaleźć ale na tej stronce, co mam link w domu do niego, jest to ładnie pokazane.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem