[#61] Re: parę pytań nowicjusza

@Tomski, post #60

Wspomniany link do X-copy Shrine:

http://jope.fi/xcopy/releases.html

[#62] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #57

Poradźcie jeszcze odnośnie czytnika CF na PCMCIA. Jaką kupić, aby działało to bez problemu? Jakich używacie?
Chciałbym już skręcić Amigę i nie ruszać karty CF, która robi za twardy dysk.
pozdrawiam
[#63] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #62

Dokładnie takie kupowałem jakiś miesiąc temu:
http://allegro.pl/pcmcia-adapter-kart-compact-flash-cf-typ-i-ii-iii-i1396237709.html
Testowana w A1200 z kartą 4GB Kingstona, taka z białym kwiatkiem na ciemnym tle.
Generalnie wejdź na allegro w komputery i wpisz do wyszukiwarki "CF PCMCIA" i dostaniesz całą stronę aukcji.

Pozdrawiam
[#64] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #28

Coś nie bardzo radzę sobie z programem DiskImage. Jest może jakiś opis? Próbuję go instalować, ale nie bardzo wiem co z czym. Proszę o pomoc.
[#65] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #64

W archiwum powinna być jakaś dokumentacja, poczytaj.
Jak masz trochę fastu to zawsze możesz zamiast wirtualnych dyskietek RAD: wykorzystać, to w zasadzie też odpowiednik wirtualnej dyskietki.

Pozdrawiam
[#66] Re: parę pytań nowicjusza

@RadoslawF, post #65

Próbowałem czytać readme, ale jest napisane mało zrozumiale. RAD: nie mam pojęcia czym jest. Stawiam absolutnie pierwsze kroki. Potrzebny mi prosty program w którym mógłbym podmontować obraz dyskietki z adf.
[#67] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #66

Poczytaj mój post 16 w tym wątku http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=68264#reply_68291 może coś pomoże wyjaśnić.

[#68] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #66

Jakie adfy chcesz podpinać do systemu i po co?

Instalacja DiskImage polega na skopiowaniu plików do odpowiednich katalogów.
diskimage.device do Devs:
DiskImageCtrl i CreateImage do C:
zlib.library do LIBS:
zawartość DosDrivers do Storage/dosdrivers
Plik z tego ostatniego katalogu to tzw. mountlisty dla różnych urządzeń, typu dyskietka zip itp.

W archiwum programu są też gotowe obrazy pustych dyskietek. Jedna z nich to typowa dyskietka 880kb. Montujesz urządzenie, a następnie musisz taki obraz sformatować (jak dyskietkę) i można z niego korzystać jak z dyskietki, np. rozpakować adfa.

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 23:19:47
[#69] Re: parę pytań nowicjusza

@Mordimer, post #68

W którym miejscu montuje się urządzenie? Klikam DiskImageCtrl i nie dzieje się nic. Okrutnie to skomplikowane...

OK, urządzenie nr 0 zamontowane. Gmeram dalej. :)

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2011 23:41:21
[#70] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #69

Obraz adf zamontowałem, przynajmniej tak wygląda patrząc na komunikat w okienku. Ale co dalej? Spodziewałem się, że na pulpicie wyskoczy ikonka dyskietki czy coś, ale nic zupełnie. Jak uruchomić zawartość adf-a?
[#71] Re: parę pytań nowicjusza

@jasiek40, post #70

W ten sposób możesz otworzyć tylko dyskietki dosowe. Większość gier to NDOS i tu nic nie zrobisz. Jesli adf zawiera grę dosową lub programy, zdjęcia itp., to po dwukliku na ikonie dyskietki otworzy się jak każdy dysk. W przeciwnym razie...

[#72] Re: parę pytań nowicjusza

@Mordimer, post #71

No tak, ale nie pojawiła mi się żadna ikonka. Poza tym podmontowałem X-copy, który jest jakby dosowy.
Rozumiem, że niedosowe należałoby zapisać na dyskietkach i używać standardowo, ew. WHDLOAD. Tylko nie wiem gdzie to jest, bo na pulpicie nie ma.
Robię to tak:
Montuję DI0 za pomocą ikonki, później poleceniem montuję obraz adf. Efektem jest okno, w którym widać, że na dysku DI0 jest zamontowany obraz x-copy.adf, a także spis pozostałych niezamontowanych urządzeń.
Co robię źle?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem