[#31] Re: FastATA CF czy SSD

@hawk, post #30

z doświadczenia wiem że wiele urządzeń nie działa poprawnie w trybie pio5.
a w cf`kach ważnym parametrem podczas zapisu i odczytu jest ustawienie max transfer i mask w hdtoolbox`ie.

jak masz tylko podpięta kartę cf to podczas startu przytrzymaj lpm i po ukazaniu sie ata3 prefs obniż pio na 4 lub niżej i zbotuj system,podejrzewam że system wstanie bez problemu zakładając że z nim wsio ok na tej karcie.
[#32] Re: FastATA CF czy SSD

@damianx, post #31

dzieki za odpowiedz.
jak sie ustawia parametry transferu w toolboxie? widzialem tam tylko ustawienia sektorow.
[#33] Re: FastATA CF czy SSD

@sand, post #29

Założyłem standardowy dysk 2,5" (MarX dzięki) . Wzrosła tylko prędkość zapisu z 4MB/s do 6,5 MB/s .

pislem pare razy ale napisze ponownie jesli masz MK II wersja GOLD powinienes wyciagnac na Apollo 040/40 mhz 10.5 MB/s w trybie PIO5 przy kartach CF trzeba na "czuja" zniejszyc maxTransfer w HD Toolboxie bo "gubi" dane
[#34] Re: FastATA CF czy SSD

@hawk, post #32

Jak już jesteś w hdtoolbox i wejdziesz w partycjonowanie to na dole po prawej masz przycisk zmień(os 3.9)i tam masz maske i transfer i robisz zmiany dla każdej partycji z osobna.

kiedys wpadłem na jakąś stronke gdzie były podane parametry poprawne dla większości kart które przetestował autor ,

ustawiłem tak w swojej drugiej amidze na std kontrolerze i jak przy std ustawienich miałem problemy z zapisem czy odczytem to na tych z tej strony problem przestał istnieć.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2012 17:55:17 przez damianx

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2012 17:55:35 przez damianx
[#35] Re: FastATA CF czy SSD

@damianx, post #34

dzieki, nie wiedzialem ze takie cos jest (potem juz troche pogooglalem).
niestety obydwa zalecane maxtransfery nie zadzialaly. z braku czasu zostawiam karte na pio0 i calosc wraca na szafe

dzieki za pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem