[#1] CDTV - upgrade ROMu
nie znalazłem podobnego tematu tutaj tak więc chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podmiany kickstarta z A600 2.xx do CDTV? czy są jakieś ale? (prócz tego że pewnie CD nie bedzie działał)

[#2] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #1

pewnie święta dają Ci się we znaki i zmęczenie tudzież małe lenistwo przejmują kontrole nad twoim organizmem :)

http://www.ppa.pl/artykul-Przelacznik.Kickstartu.1.3.3.5.do.Amigi.CDTV-1_4_1016.html

[#3] Re: CDTV - upgrade ROMu

@rafgc, post #2

rafqc nic z tego o czym piszesz ;)

mi nie chodzi o przełącznik kickstartów, tylko o podmiane kostek..

[#4] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #3

Na logikę.. Skoro kick 2.05 obsługuje dyski twarde i napędy cd to dlaczego napęd w cdtv nie ma działać?

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 10:20:49
[#5] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #3

Ty to w ogóle przeczytaleś??

[#6] Re: CDTV - upgrade ROMu

@arti4-92, post #5

Za duzo wódki:)

[#7] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Skiba, post #6

Albo palenia

[#8] Re: CDTV - upgrade ROMu

@arti4-92, post #7

Kopcilem lolki swego czasu ale juz z tym skończyłem:)

[#9] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Skiba, post #4

bo CDTV to wybredna maszyna??? a A600 to nie CDTV???? .... proste pytanie prosta odpowiedź a nie ponaglenie do czytań artykułów (choć akurat rafqc'owi dziękuję za art - chęć pomocy) i głupie trolskie wypowiedzi kolegi A.!

Ty to w ogóle przeczytaleś??

TAK PRZECZYTAŁEM! i mam PYTANIE Panie kolego jaki powinienem wyciągnąć wniosek - śmiało! napisz bo mam IQ=0,1 i nadal nie znam odpowiedzi!

jak nie masz nic ciekawego do napisania to lepiej w ogóle się nie wypowiadaj Panie oczytany!!!! A tymczasem czekam na odpowiedź od Ciebie co do mojego wyraźnego pytania w 1 poscie i wypowiedzi w 3!

@Skiba

Na logikę.. Skoro kick 2.05 obsługuje dyski twarde i napędy cd to dlaczego napęd w cdtv nie ma działać?

nie bedzie ponieważ występuje kolizja z bootblockiem, o tym juz wiedziałem pisząc pierwszego posta, lecz na CD mi nie zależy akurat...

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 11:48:05
[#10] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #1

Jesli nie sprobujesz to sie nie dowiesz. Wg mnie Kick ten powinien zadzialac aczy CD_rom odpali tego nie wiem. Mysle ze moze byc podobny problem jak przy wersji 3.0.
[#11] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Phibrizzo, post #10

konkretna odpowiedź dzięki,

jestem zmęczony workbenchem 1.3, 2.0 to podstawa.... dlatego jestem zmuszony coś wykombinować.

[#12] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #1

Sama amiga prawdopodobnie zadziala z kazdym"jednokoscistym" romem.
Od A500 dziala, czy a600 ma jedna kostke to nie wiem. Ale juz chyba 2, wiec nie zadziala wogole.
Z CDromem niestety bedzie ciezko, odpowiada za niego a 2ga koska (extended rom). I z tego co wiem tylko romy od CDTV sa w stanie wykorzystac informacje zawarte w extended romie.
Wiec amige bedziesz mial, ale bez CD :P
Ostatnim firmowym romem dla CDTV byl chyba 2.04, jednak dostanie go w kostkach graniczy z cudem.

Wsady do kostek sa dostepne. Zostaje tylko wykombinowac 2 nowe sztuki pamieci flash (jak sie orientowalem ok 30zl/szt) i programator ktory nowe romy zaprogramuje.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 12:29:04
[#13] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #9

"Zastosowany we wszystkich modelach Amigi ROM jest zgodny elektrycznie z EPROM-em 27c4100. W A1200 można zastosować dwa EPROM-y o oznaczeniu 27c2100. Pamięć 27c4100 posiada organizacje 16-bitową o całkowitej pojemności 512 kB a 27c2100 - 256 kB. Jednak zdobycie takich pamięci graniczy z cudem. Bardziej dostępny jest EPROM o oznaczeniu 27c160. Moża go kupić w polskiej sieci TME. Pamięć ta ma pojemność 1 MB, a co za tym idzie ma o dwie linie adresujące więcej. Powoduje to, że po zamontowaniu jej do np. A500 będzie wystawała z podstawek. Aby dodatkowe wyprowadzenia nie wisiały w powietrzu należy połączyć je z masą. EPROM ten idealnie pasuje do A1200, gdzie przewidziano możliwość zamontowania takiej pamięci. Innym wyjściem z tej sytuacji jest zastosowanie innego EPROM-u np 27c4096, który różni się od poprzedniego tylko rozpisaniem wyprowadzeń lub zastosowanie kilku EPROM-ów nawet 8-mio bitowych, tak aby ich łączna pojemność pomieściła wszystkie dane z pliku. Rozwiązanie takie komplikuje jednak cały układ, gdyż głównym problemem jest odpowiedni układ połączeń. "

Ten fragment dotyczy twojego problemu.

Edycja: Przeproś ;)

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 13:30:02
[#14] Re: CDTV - upgrade ROMu

@arti4-92, post #13

... No przepraszam za to u góry, może mnie poniosło, ale nadal nie widzę odpowiedzi na moje pytanie, jest mowa o A500 i A1200 a ja mam zestaw A600 i CDTV - A500 to nie CDTV, mało tego, kostka z A600 nie wejdzie do A1200 tak?
Co do oznaczeń - nie są one w 100% opisane zawsze tak samo..

chętnie bym sprawdził ale boję się że spalę CDTV. Choć jako jedyna chyba ze wszystkich Amig jest podobno tak dobrze zabezpieczona że nawet jak odwrotnie włoży się ROM to Amiga "nie umarnie" .... tylko pójdzie jeden z bezpieczników..

@Karaczan

dzięki...

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 14:54:52
[#15] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #14

CDTV to w sumie a500, wiec troche na temat ;)
Jak patrze po zdjeciach to a600 ma jedna kostke romu.
Powinno pasowac, pozbawiajac cie jednoczesnie cdromu CDTV.
Jest troche podobny temat opisany na stronie PPA odnosnie przelacznika kickstartow. Tylko ze tam wsadzili rom 3.5
Z zalaczonym cdromem ami nie wstaje. Z wylaczonym wstaje i ma sie dobrze.
[#16] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #14

W internecie mozna znalesc obrazy kickstartu 3.x dla cdtv, wystarczy tylko kupic odpowiedni flash/eprom zaprogramowac je i ogien :)

[#17] Re: CDTV - upgrade ROMu

@karaczan, post #15

dla Workbencha 2.0 jestem w stanie zrobić wiele... równiez poświęcić CDROM. Dziś chyba się za to zabiorę, wyłącznik CD od razu przy okazji zmajstruje, bo tak jak piszesz kolego nie będzie chciała wstać bez tego.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi!

[#18] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #3

A przełącznik romów to jakiś kosmiczny i okryty zabetonowaną w górach sowich tajemnicą wynalazek? Przełącznik ROMów to nic innego jak rozdzielacz, tylko linią OE decydujesz który kickstart ma być aktywny i to jest to samo co byś samodzielnie wkładał kickstarty do podstawki i je wyjmował, a skoro kickstart 3.1 działa w CDTV, to dlaczego nie miałby 2.05?

Kickstart 1.3 i 2.05 są w tej samej obudowie, więc są zamienne (co najwyżej nie będzie działać CD jeśli extended ROm jest w tej samej kości, ale tego akurat nie wiem, bo nie mam CDTV). Na temat problemów z bootloaderem też jest co nieco opisane w podanym odnośniku.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 19:21:43
[#19] Re: CDTV - upgrade ROMu

@rafgc, post #18

bedzie działać.. mam CDTV z epromem od Ciebie rafgc-u.. zamontowałem sobie przełączniki i wszystko śmiga.. oczywiście CD tylko z 1.3..

[#20] Re: CDTV - upgrade ROMu

@AdamZeku, post #19

Dobra koledzy to krótko mi poradzcie,

nie zależy mi na CD, warto zmieniać ROM z 1.3 na te z Amigi 600 czyli 2.05?

[#21] Re: CDTV - upgrade ROMu

@AdamZeku, post #19

[#22] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #20

jeśli zależy Ci na OSie w wersji 2.1 to wkładaj :D

[#23] Re: CDTV - upgrade ROMu

@bombermax, post #20

Phibrizzo wspominał coś o bootromie 2.3, który działa z nowszymi kicstartami, mógłbym wgrać taki bootrom do eproma, tylko:

a) Nie mam tego bootroma i nie wiem skąd wziąć
b) nie miałem nigdy CDTV w rękach (może ktoś che oddać płytę główną za symboliczną kwotę? :) ) i nie wiem ile ten bootrom zajmuje i w ilu kościach znajduje się na płycie.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 22:24:11
[#24] Re: CDTV - upgrade ROMu

@rafgc, post #23

Phibrizzo wspominał coś o bootromie 2.3

Wersja ta jest dostepna tu:

http://www.cdtv.org.uk/1515.html

Ale tu mala uwaga: wersja 2.3 to tak naprawde 2.30. Ponizej jest wersja 2.9 ale jest ona starsza, wiec jakby co nalezy sciagnac ta 2.3.
Ponadto jest to wklad rozbity na dwa epromy ODD i EVEN ktore trzeba zapisac w dwoch oddzielnych epromach osmiobitowych.

Ja na swoj uzytek zlaczylem to w jeden plik i wgralem do szesnastobitowego epromu. Sposobu podlaczenia nie opisze bo nikomu sie to raczej nie przyda.
Moge za to potwierdzic ze CDTV Boot ROM 2.30 dziala bez problemow z KickStartem 3.x (w moim przypadku 3.5)
[#25] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Phibrizzo, post #24

Fajnie, ciekawe czy eprom 27c010 nadawałby się do takiego celu.

[#26] Re: CDTV - upgrade ROMu

@rafgc, post #25

Oryginalne epromy jakie byly zamontowane w mojej CDTV mialy oznaczenie MBM27C1000-20Z
Trzeba by bylo zerknac do jakiejs madrej dokumentacji z pinologia i porownac.
[#27] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Phibrizzo, post #26

Spojrzałem i wygląda na to, że to są te same układy. Ciekaw jestem jak są ułożone te kości na płycie, być może zrobienie adapterka z jedną kością 16bit byłoby tańszym rozwiązaniem niż dwa epromy po 8bit. Szkoda, ze nie wkładali epromów do amig, nie trzeba by było wymieniać wtedy kości.

[#28] Re: CDTV - upgrade ROMu

@rafgc, post #27

Ciekaw jestem jak są ułożone te kości na płycie, być może zrobienie adapterka z jedną kością 16bit

Jesli mialabys ten adapter wlozyc w miejsce oryginalnych epromow to jest to mozliwe o ile ktos nie ma elboxowego roszerzenia pamieci. Niestety pamiec ta przyslania czesc pinow. Chyba ze zrobisz adapter naprawde low-profile.
Sa jeszcze inne rozwiazania:
1. podobne do mojego czyli wpinane do zlacza Card RAM na plycie glownej. Trzeba doprowadzic tylko dwa sygnaly z plyty glownej.
2. zrownoleglic z Kickstartem. w tym przypadku tez trzeba doprowadzic dwa sygnaly.
3. wgrac do jednego duzego Eproma Kickstart i CDTV Boot ROM, odpowiednio adresujac mozna by bylo z jedenj kosci dostac oba obszary.
CDTV Boot ROM zajmuje tylko 256 kB.

Zapomnialem jeszcze o jednym rozwiazaniu ktore jest chyba najprostrze.
Niektore modele CDTV mialy wgrany CDTV Boot w normalnych epromach z oczkiem (takich jak podalem wyzej) wiec to tylko kwestia przeprogramowania.

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 14:47:27
[#29] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Phibrizzo, post #28

byłoby to bardzo ciekawe rozwiązanie.. dziś wpakuję kicka 2.05 37.300 do mojej CDTV i przyjrzę się przy okazji BOOT'owi.

1 sposób podoba mi się najbardziej Phibrizzo.

nie wiedziałem że CDTV mogły mieć zamontowane epromy inne niż OTP. W sumie nawet w tamtych czasach oszczędzano ;) heh..

Ostatnia modyfikacja: 28.04.2011 16:35:32
[#30] Re: CDTV - upgrade ROMu

@Phibrizzo, post #28

Pod jakim adresem znajduje się BootRom w CDTV?

Ostatnia modyfikacja: 29.04.2011 17:08:58
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem