[#31] Re: A500 i HDD

@strim, post #30

miałem to zrobić już krótko po dostawie, ale wtedy też zaczęły się moje migracje i brak mi było czasu oraz sprzętu pod ręką. Obiecuję, że jeśli nie dziś to na pewno w ten weekend podeślę recenzje z fotkami.

[#32] Re: A500 i HDD

@bombermax, post #28

4GB dysk SCSI podpięty pod kontroler SCSI w mojej CDTV.

a cd-rom działa??

[#33] Re: A500 i HDD

@Skiba, post #32

nie pytaj mnie jak to możliwe. W trybie multimedialnym (logo CDTV) działa..

Ogólnie samo urządzenie jest auto-bootowalne, ale można te funkcje wyłączyć, z tyłu panelu urządzenia są umieszczone 2 gałki, którymi można eksperymentować. Kickstart&workbench 1.3 widzi urządzenie bez problemu.

[#34] Re: A500 i HDD

@bombermax, post #33

czyli masz super multimedialną Amigę CDTV :)

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2011 14:28:24
[#35] Re: A500 i HDD

@Maniu, post #27

Raczej powinno się go dać założyć - jest nakładany na podstawkę procesora plus dwa sygnały bezpośrednio do płyty (CDTV ma te same sygnały co A500)
[#36] Re: A500 i HDD

@Skiba, post #34

można tak to ująć

[#37] Re: A500 i HDD

@bombermax, post #28

Piszesz o kontrolerze IDE? Więcej niż 100 zł? A która część tam tyle kosztuje?

XC9572XL - 10 zł
LD1117S-33 - 2 zł
74VHCT245 - 2 zł
Plus kilka rezystorów, dwie diody, złącze IDE, tranzystor FET, trochę innych złącz i zworek - groszowe sprawy.
Płytka - na tyle prosta, że da się zrobić metodą chałupniczą (jeżeli ktoś nie myśli o wykonaniu jakieś serii "fabrycznej").

Samo programowanie tego 9572 to podpięcie kilku drucików do LPT i wykorzystanie darmowego oprogramowania. Nie trzeba nawet programatora.

Ale trzeba pamiętać, że ten kontroler wymaga rozkręcenia A500, przylutowania dwóch przewodów do płyty. Do tego z kickiem 1.3 nie zabootuje! Czyli ma ograniczenia. Ale koszty części i wykonania niewielkie.
Twój SCSI bije ten kontroler IDE na głowę. Ceną niestety też, no ale jest dużo bardziej skomplikowany.

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2011 15:56:53

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2011 16:13:18
[#38] Re: A500 i HDD

@wali7, post #37

widzę przekaźnik, stabilizator napięcia i "szyne danych", czy dla IDE to jest wystarczające i nic więcej nie trzeba? W sumie SCSI to nie IDE.. i tam elementów jest więcej.. stąd być może cena większa (musiałem miesiąc szukać odpowiedniego chipu WD PLCC dla mojego kontrolera SCSI ).

Ja za kontroler SCSI dla CDTV mogłem dać wiele i być może dałem ale nie żałuję ;) tylko że ograniczeniem i to sporym jest jednak sam kickstart o ile urządzenie pracuje, jest widoczne o tyle komendy i sam WB 1.3 jest infantylny.. i będzie trzeba koniecznie coś z tym zrobić :)

[#39] Re: A500 i HDD

@bombermax, post #38

IDE to nieskomplikowane urządzenie - wszystko podłączone bezpośrednio do szyny 68000 plus PLD obsługujący kilka sygnałów których na tej szynie nie ma. W pierwszych pecetach IDE podpinano dokładnie tak samo: bezpośrednio do szyny x86 (pod właśnie tę szynę zaprojektowano IDE, ale jak widać, z 68k też nieźle działa).
W ogóle nie ma porównania do SCSI, jest to autonomiczna szyna, z całkiem zaawansowanym protokołem transmisji, z obsługą bus masteringu. Zazwyczaj podpinana do Ami przez własny kontroler DMA. Stopień komplikacji w porównaniu do ubogiego IDE PIO 0 jak nowoczesny silnik benzynowy z turbosprężarką a silnik parowy anno domini 1763.
[#40] Re: A500 i HDD

@wali7, post #39

Ahhh no tak.. bezpośrednio pod CPU, przecież A500 jest uboga w expansion'y ;) Działajcie więc żeby coś z tego wyszło i nie ukrywam, że będę także 3mał kciuki! OK

[#41] Re: A500 i HDD

@wali7, post #37

Mam dwie lewe rece a zamontowalem ten kotroler w 2 minuty :) Nalezy zdobyc 2 piny od IDE i umiescic je w plycie glownej "od spodu" tak aby sterczaly z plyty do gory i do nich przylutowac te dwa kabelki, takze ingerencja w plyte glowna jest zerowa (piny nie byly przylutowane) . Duzym minusem tego kontrolera jest brak pamieci a wiadomo co mozna z HD bez dodatkowej pamieci, najlepszym rozwiazeniem jest A500+ i 2 MB CHIP ale to i tak nadal za malo no i w rezultacie otrzymamy jedynie A600 wiec taniej i latwiej jest rozbudowac A600 o 1 MB CHIP bo cala reszte juz mamy . Projekt ma sens w momencie dodania dodatkowej pamieci FAST o czym juz myslal autor tego rozwiazania i chyba nawet mial jakis prototyp .

[#42] Re: A500 i HDD

@wali7, post #37

No to mamy chętnego na produkcje, kiedy będzie można się do Ciebie zapisywać?

[#43] Re: A500 i HDD

@rafgc, post #42

żartujesz chyba ;)
A mało to mamy na forum elektroników PROFESJONALISTÓW aby to robili? ;)
Ja zrobię dla siebie, no, mogę się najwyżej zająć AGITACJĄ. W tym jestem lepszy :)
[#44] Re: A500 i HDD

@wali7, post #43

żeby agitacja miała sens, trzeba co najmniej kilka urządzeń wyprodukować :D
także na bok egoizm i czas na produkcje wali! OK

[#45] Re: A500 i HDD

@wali7, post #43

Skąd, że znowu :) Wykazałeś się tutaj doskonałą wiedzą techniczno-ekonomiczną, a czytając Twoje posty można stwierdzić, że jesteś biegły w temacie komunikacji CPU <-> IDE oraz działania układu GAYLE, który można zastąpić kilkoma bramkami. Myślę, że z taką nieprzeciętną wiedzą (i tutaj pewnie wszyscy się zgodzą) jesteś jedynym ekspertem na tym forum, który będzie w stanie się tego podjąć i zaoferować wsparcie w razie problemów. Jakbym miał kupować samochód złożony z części, to bym przecież kupił złożony przez mechanika a nie przez piekarza.

Wszystkie oczy świata są teraz skierowane w twoją stronę wali7 :)

Ostatnia modyfikacja: 25.06.2011 22:59:31
[#46] Re: A500 i HDD

@rafgc, post #45

Nie przesadzaj z tym sarkazmem. Nie mam wielkiej wiedzy technicznej, jednak zupełnie wystarczającą aby wiedzieć jak jest zbudowany interfejs IDE w Ami. Zresztą jak pisałem, autor tego rozwiązania przyznaje że sporo informacji zasięgnął z opisu hddmem. Jako że swego czasu zamierzałem zbudować to urządzonko, to solidnie zapoznałem się z jego dokumentacją, mam większość układów i zaprogramowanego kicka. Może wrócę do tego, ale możliwe, że lepsze byłoby wykonanie tego w PLD.
Jeśli wykonam urządzenie dla siebie (kontroler IDE) i jeśli będzie działać, to niewykluczone, że jak dobry znajomy będzie bardzo chciał i zapłaci za części to zrobię. Robocizna za free.
Ale nie zamierzam robić tego i sprzedawać bo:
- nie jestem profesjonalnym elektronikiem
- zarabiam na życie w inny sposób
- nie sądzę aby zarabianie na czyimś otwartym projekcie było etyczne (a może się skończyć jak było w przypadku emulatora FDD dla kart SD - projekt przestał być otwarty, zaprogramowany układ możesz kupić po cenie 10x większej od ceny układu pustego, a jak zapytasz o kod sprzed zamknięcia projektu, to zostaniesz postraszony prawnikami)
Wiem że jesteś elektronikiem, na pewno masz większą wiedzę ode mnie w temacie, możesz robić w tej materii co chcesz. A ja będę robił dalej to co uważam za słuszne.
Nie sądzę, abym pisząc tutaj to wszystko odbierał kasę "mechanikom samochodowym". Sporo ludzi nie potrafi odróżnić rezystora od IC, tylko niewielu będzie chciało zrobić to dla siebie w ramach hobby. Reszta będzie szukała "mechaników", ew. pomocy na forach. Posiadam pewną (ograniczoną) wiedzę w dziedzinie elektroniki (taką jaką może mieć 37 latek który 19 lat temu zastanawiał się czy zostać profesjonalnym biochemikiem, inżynierem-elektronikiem, czy programistą.... padło na biochemię, reszta została jako hobby. Omnibusów nie ma). Sądzę że przynajmniej niektórym mogę pomóc. Tobie pewnie nie (a sądzę, że raczej sam mam kilka pytań w sprawach innego projektu... jeśli będziesz skłonny do odpowiedzi po tej wymianie zdań).
Jak mawiają barbarzyńcy: "That's it".
Greetings.
[#47] Re: A500 i HDD

@wali7, post #46

a jak zapytasz o kod sprzed zamknięcia projektu, to zostaniesz postraszony prawnikami

Pozwole sobie poruszyć ten off-topic, gdyż jest on dla mnie wielce ciekawy. Coś takiego miało miejsce?

[#48] Re: A500 i HDD

@strim, post #47

Miało (widziałem na pewnym forum angielskojęzycznym), chodziło konkretnie o bootstrap code dla PICa, który dawniej był do ściągnięcia za free. Nie zamierzam tego ciągnąć, bo wyjdzie ogromny offtop, a sprawa jest złożona, każda ze stron ma trochę racji. A wtedy zawsze jest najwięcej kłótni na których wszyscy stracą. Sytuacja jaka jest, można znaleźć na oficjalnej stronie projektu.

Dodane
A oto wspomniana dyskusja: http://www.torlus.com/floppy/forum/viewtopic.php?f=2&t=441&view=print
Tam odnoszą się dodatkowo do jakiejś innej dyskusji z rosyjskiego forum, jak pisałem, sprawa jest złożona.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 02:29:05
[#49] Re: A500 i HDD

@wali7, post #46

Ale żeś się natłumaczył :D

HDDMEM jest też w wersji na PLD, jest tam wsad i to nie jest kilka bramek, tylko 40 przerzutników (każdy złożony z kilku bramek) i... kilka bramek :) będąc dosłownym (ale to pewnie dlatego, ze układ na PLD jest bardziej rozbudowany).

Co do HCX floppy emulator, to do zamknięcia projektu przyczynili się nie ci co chcieli trochę zarobić (przez zarobienie rozumiem zapłatę za robocinzę, np 50zł), a się wzbogacić, w którymś z zagranicznych forów na ten temat, który prowadził Jeff było wspomniane, że ktoś sprzedawał to za 100 albo 150 EURO, gdzie koszt części to 70-90zł w zależności od wykorzystanego wyświetlacza, ceny PCB i drobnicy, przy takiej pazerności, nie dziwię się, że Jeff się wkurzył.

Mam jeszcze wsad i schemat do starego HCX floppy emulator, ale jakoś mi się nie śpieszy by to sobie zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 26.06.2011 11:04:13
[#50] Re: A500 i HDD

@rafgc, post #42

Ja się podejmę zrobienia powiedzmy 10 szt. dla forumowiczów PPA, tak jak pisałem na początku wątku. Dysponuję odpowiednim sprzętem, z czasem trochę gorzej, ale i to się znajdzie. Zakładam że decydujemy się na wersję 296 (z clock portem i złączem na karty CF). To podniesie trochę koszt, ale chyba warto.

@Rafgc: gdzie zamawiałeś płytki do twojego rozszerzenia 9.5MB do A600 ?
[#51] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

Jestem chętny OK
[#52] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

takze przytule jedna :)

[#53] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

Taka mała uwaga, wersja 296 koliduje z Indivision ECS, który jak wiadomo jest topowym scandoublerem dla A500 ;) .

[#54] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

ja też mogę się jedną sztuką zaopiekować ;]

[#55] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

Ja oczywiście też się jedną zajmę :)

[#56] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

Ja również piszę się na to ;)
Trzeba złożyć do kupy moją starą A500 :)

[#57] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

Ja zamawiałem w drukowane.pl. Jest to chyba najtańsza firma, ale i chyba jedna z gorszych, zdarzały mi się płytki, z którymi "walczyłem", np zwarcie spowodowanie mikroskopijnym włóknem łączącym zasilanie z GND z VCC (miałem problem to znaleźć z lupą), czasem są zwarcia jak jakiś pad albo przelotka są bardzo blisko siebie, tak jakby niedotrawienie, dość łatwo można wyłapać gołym okiem i łatwo usunąć, najlepsza soldermaska wychodzi im chyba w kolorze niebieskim (zdecydowanie najbardziej mi się podoba). Szczerze mówiąc, to ciężko jest znaleźć firmę, która zrobi dobrze i tanio. Jedna z lepszych firm to techno-service z Gdańska, ale biorą 70zł/dm2, dla reszty pozostaje drukowane.pl, faldruk i inne. Na prototypy.pl robią też w miarę dobrze, ale drożej.

[#58] Re: A500 i HDD

@rafgc, post #57

właściwie tak apropo pisania mojej recenzji, to mój kontroler jest również przeznaczony do Amigi 500. Warunkiem jednak jest posiadanie CD A570 :)

[#59] Re: A500 i HDD

@zyga64, post #50

I jak tam?
Jakieś postępy. :D
[#60] Re: A500 i HDD

@Dark_luke, post #59

Jestem jak najbardziej chętny na 1 sztukę HxC!

Ostatnia modyfikacja: 06.07.2011 08:58:42
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem