@rafgc,
post #45
Nie przesadzaj z tym sarkazmem. Nie mam wielkiej wiedzy technicznej, jednak zupełnie wystarczającą aby wiedzieć jak jest zbudowany interfejs IDE w Ami. Zresztą jak pisałem, autor tego rozwiązania przyznaje że sporo informacji zasięgnął z opisu hddmem. Jako że swego czasu zamierzałem zbudować to urządzonko, to solidnie zapoznałem się z jego dokumentacją, mam większość układów i zaprogramowanego kicka. Może wrócę do tego, ale możliwe, że lepsze byłoby wykonanie tego w PLD.
Jeśli wykonam urządzenie dla siebie (kontroler IDE) i jeśli będzie działać, to niewykluczone, że jak dobry znajomy będzie bardzo chciał i zapłaci za części to zrobię. Robocizna za free.
Ale nie zamierzam robić tego i sprzedawać bo:
- nie jestem profesjonalnym elektronikiem
- zarabiam na życie w inny sposób
- nie sądzę aby zarabianie na czyimś otwartym projekcie było etyczne (a może się skończyć jak było w przypadku emulatora FDD dla kart SD - projekt przestał być otwarty, zaprogramowany układ możesz kupić po cenie 10x większej od ceny układu pustego, a jak zapytasz o kod sprzed zamknięcia projektu, to zostaniesz postraszony prawnikami)
Wiem że jesteś elektronikiem, na pewno masz większą wiedzę ode mnie w temacie, możesz robić w tej materii co chcesz. A ja będę robił dalej to co uważam za słuszne.
Nie sądzę, abym pisząc tutaj to wszystko odbierał kasę "mechanikom samochodowym". Sporo ludzi nie potrafi odróżnić rezystora od IC, tylko niewielu będzie chciało zrobić to dla siebie w ramach hobby. Reszta będzie szukała "mechaników", ew. pomocy na forach. Posiadam pewną (ograniczoną) wiedzę w dziedzinie elektroniki (taką jaką może mieć 37 latek który 19 lat temu zastanawiał się czy zostać profesjonalnym biochemikiem, inżynierem-elektronikiem, czy programistą.... padło na biochemię, reszta została jako hobby. Omnibusów nie ma). Sądzę że przynajmniej niektórym mogę pomóc. Tobie pewnie nie (a sądzę, że raczej sam mam kilka pytań w sprawach innego projektu... jeśli będziesz skłonny do odpowiedzi po tej wymianie zdań).
Jak mawiają barbarzyńcy: "That's it".
Greetings.