[#1] Elbox planuje cos nowego?
Czolem, Szperam pozna noca po forach zachodnich i trafilem na cos co moze byc lub nie koniecznie zwiastunem nowosci z Elboxu: Cytat z: http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=57762&page=10 [...] I had some good news from Elbox, who say that they are currently working on implementing for OS4.1, what was a DMA 'hack' under OS3.9, for the PCI library 10.x which would see, the currently usable under OS3.9, DMA requiring PCI cards for the Mediator become usable under Classic OS4.1+, which would be really good news. That should mean that the Soundblaster 128 & LIVE and other PCI Soundcards, faster network cards - the RTL8139, the Spider USB, and other PCI cards would become usable again with a Mediator - but this is work that is currently under way, and not completed or confirmed as yet. [...] Co nie mniej nie wiecej oznacza ze Elbox pracuje nad oprogramowaniem natywnym dla Medka z obsluga DMA dla OS4.1 Classic :) A jeszcze lepsza wiadomoscia jest to ze planuja karte PCI z procesorem PPC dla Mediatora! Oczywiscie informacje nie potwierdzone oficjalnie, jak sam autor komentarza przytacza ale chyba naprawde dostal taka odpowiedz z Elboxu. Ciekawe co z tego bedzie. Na newsa o tym chyba za wczesnie?

[#2] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pekdar, post #1

Z tego co wiem to SharkiPPC wycofali z oferty wiec kto wie? Jednak jesli planuja kate PCI z PPC to mysle ze sie troszke spoznili i to o kilka lat.
Swoja droga to mi sie marzyl Medek z FastATA polaczony coby kanapka byla mniejsza.
[#3] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pekdar, post #1

znaczy w tej chwili mediator z os 4 nie dziala?
[#4] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Valwit, post #3

Działa. Nie działa tylko DMA, bo Mediator nie obsługuje sprzętowo DMA relizowanego między kartą PCI a hostem (Amigą).

W OS 3.x obsługa DMA jest realizowana programowo - poprzez wykonywanie DMA do pamięci karty graficznej, a później kopiowanie stamtąd danych przez sterownik do pamięci Amigi. Developerzy OS4 powiedzieli, że nie będą czegoś takiego obsługiwać (nawet w komentarzach na oficjalnym blogu).

[#5] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Valwit, post #3

Dziala.

[#6] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pekdar, post #1

Może wykupili licencje na A1200 i zrobią swoją wersję.
[#7] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Phibrizzo, post #2

Jednak jesli planuja kate PCI z PPC to mysle ze sie troszke spoznili i to o kilka lat.

Zgodzę się, jednak na bezrybiu..... uważam że jeżeli zrealizują to co deklarują to na klasyka będzie hicior. Jak dołożymy do tego wsparcie ze strony OS4 to będzie mega hicior na klasyka.

Swoja droga to mi sie marzyl Medek z FastATA polaczony coby kanapka byla mniejsza.

To raczej mija się z celem. Bo pozostaje wąskie gardło złącza krawędziowego. Miało by to sens gdyby wyszło nowe turbo z kontrolerem IDE/SATA na pokładzie. Coś jak stare turbiacze ze SCSI. Uważam że pojawienie się czegoś takiego będzie raczej graniczyć z cudem.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2011 14:14:24
[#8] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Phibrizzo, post #2

Tylko ciekawe na ile potwierdzone są to spekulacje.

[#9] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pekdar, post #7

No i co najważniejsze,gdyby to wypaliło,to będzie made in Poland.Jakby nie było goście z Elbox-u już i tak dużo dla Amigi zrobili.Daro,czy masz jakieś doświadczenia z kontrolerami SATA dla OS 4.1?

[#10] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pekdar, post #7

O tym, czy będzie to bomba, jeżeli spekulacje okażą się prawdą, zadecyduje cena. Jeżeli cena karty PPC na PCI zbliży się np do ceny używanej Samanty to chyba straci to sens.

[#11] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pampers, post #10

Pozwolisz, ze się nie zgodzę. Cena Blizarrda PPC made in stahu oscyluje w okolicach 3000pln. Chętnych nie brakuje.

Co do Dragona. To już niestety nie leży w kwestii Elboxu. Oni są wstanie uruchomić produkcję w przeciągu kilku miesięcy ale Procesorów brak..

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Jak to brak? O ile pamiętam to V4e CF jest nadal "na stanie" Freescale.
http://www.freescale.com/webapp/sps/site/prod_summary.jsp?code=MCF547X&tab=Buy_Parametric_Tab&nodeId=018rH3YTLCC2AB3426&pspll=1&fromSearch=false
5475 jak dobrze pamiętam miał trafić do Dragon Coldfire. To samo chyba dotyczy pałerek - nadal są na stanie, choć nie koniecznie w produkcji.
[#13] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Grisza, post #9

Nie testowałem jeszcze żadnego kontrolera SATA pod OS4.1C ale na pewno to zrobię jak dopieszczę temacik z moją kartą PPC. Czekam na paczuszkę, która zawiera ważne klocki mojej układanki. Jeżeli wszystko wyjdzie to dokończę artykuł o historii mojego upgrade CSPPC i później zabiorę się za kontroler SATA.... chyba nawet wala mi się gdzieś po szufladzie odpowiedni.

[#14] Re: Elbox planuje cos nowego?

@pampers, post #10

Podzielam zdanie Benedykta. Cena tutaj nie będzie zasadniczym czynnikiem zniechęcającym do kupna. Ludzie dużo większe pieniądze wkładają do klasyka niż cena używanej SAM czy innej płyty. W domyśle należy podchodzić do tego tematu jak do hobby - kasa w zasadzie nie gra roli.

[#15] Re: Elbox planuje cos nowego?

@abcdef, post #12

Te procesory mają błąd. Elbox czekał na nowo wersję z poprawionym (wadliwym) rozkazem. Niestety nie doczekał się.

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Cała rodzina V4e? Nie słyszałem wcześniej, że była taka sprawa. Dzięki za informację.
[#17] Re: Elbox planuje cos nowego?

@abcdef, post #16

Nie pamiętam już dokładnie szczegółów. Chodziło o zgodność z 68k. Na którymś tam rozkazie procesor wpadał w pętlę/zawieszał się. Ponoć błąd dosyć mało znaczący jeśli chodzi o przemysł. W Amidze ponoć nie do obejścia drogą programową.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

podobno Dragony to nawet byly wyprodukowane i wyslano je na wymiane procesora do freescale i tyle je bylo widac

[#19] Re: Elbox planuje cos nowego?

@PrzemasIII, post #18

Wiem, że coś finalnego produktu zostało wyprodukowanego. Ile to nie wiem. W każdym bądź razie jak pisałem. Gdyby freescyle poprawiło procesory to już dawno mielibyśmy dragona w sprzedaży.

Benedykt Dziubałtowski

[#20] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Bardzo szkoda,bo projekt był naprawdę,jak na amigowe realia rewelacyjny.AGP,PCI,DDR-y no i szybki procesor bez radiatora wielkości pudła po butach.Gdyby chociaż zrobili jakieś turbiszcze w podobnym stylu było by super.

[#21] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Benedykt Dziubałtowski, post #19

Moze trzeba by bylo jakas petycje do FC napisac zeby poprawili ten blad? Zebrac jakies 20K podpisow, albo jakas inna akcje?
[#22] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Phibrizzo, post #21

Wątpię by to coś dało, bo wyraźnie skupili się na rozwoju mikroprocesorów i mikrokontrolerów opartych o POWER ISA. Jak są jakieś oferty pracy to najczęściej dot. właśnie opracowywania rozwiązań PPC i znajomość tegoż jest wymagana.
[#23] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Cena Blizarrda PPC made in stahu oscyluje w okolicach 3000pln. Chętnych nie brakuje.

heh chetnych nie brakuje ? mozna ich policzyc w polsce na palcach lewej reki u wytrawnego drwala OK

jednak nowy sprzet do Amigi klasycznej to wiatr w zagle bo moda na retro jest a podkrecone blizzardy 060 i PPC dlugo nie pochulaja ..

[#24] Re: Elbox planuje cos nowego?

@HOŁDYS, post #23

Może dlatego, że tych kart jest tyle co palców drwala.

Benedykt Dziubałtowski

[#25] Re: Elbox planuje cos nowego?

@HOŁDYS, post #23

To już lepiej zbudować nowszą wersję klasyka w oparciu o poprawione coldfire niż dokładać PPC. Jedyne turbo jakie dla mnie ma sens w klasyku to M68k lub coś bardzo mocno z nią powiązanego np. coldfire. Jeżeli chłopaki od Natami są tak dobrzy jak się potocznie uważa, to zamiast tworzyć od zera procesor lepiej żeby ich praca poszła w udoskonalenie takiego coldfire (najlepiej plus patenty z SH4 AL / SH5) ;) . Do tego stabilny systemik i mogłoby być naprawdę ciekawie. W sumie gdyby taki Elbox w połączeniu z kapitałem jakiegos polskiego milionera zrobił taką nową amigę 1200 w oparciu o Natami, zmutowane coldfire to chyba bym taki sprzęcior "łyknął".

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2011 21:56:32
[#26] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Ender, post #25

Jeżeli chłopaki od Natami są tak dobrzy jak się potocznie uważa, to zamiast tworzyć od zera procesor lepiej żeby ich praca poszła w udoskonalenie takiego coldfire

chlopaki od NatAmi tworza udoskonalone uklady AGA tj. udoskonalna A1200/4000, a po co udoskonalac Coldfire, co mogliby udoskonalic w Coldfire jak nie maja dostepu do tego projektu ?. N050/N070 to faktycznie moga nonstop udoskonalac :)

[#27] Re: Elbox planuje cos nowego?

@1989, post #26

a po co udoskonalac Coldfire, co mogliby udoskonalic w Coldfire jak nie maja dostepu do tego projektu

A do 060 mają, że tworzą 050/070? Taki sam dostęp jest, tyle co w dokumentacji.
[#28] Re: Elbox planuje cos nowego?

@1989, post #26

Czytaj ze zrozumieniem kolego i całość. Potrzeba kogoś z kasą kto "otworzy im drogę do coldfire", a oni pokażą co potrafią. Mogą jak słusznie zauważył mój przedmówca "rzeźbić" z coldfire tak samo jak z 68060 i pokazać, że mają potencjał, wtedy łatwiej znaleźć tego kogoś z kasą. Inaczej Elbox + ktoś z kasą (nawet z Polski) dla retro rynku wystarczy + Natami team = Amiga 1200Bis tym razem made in Poland. ;)
[#29] Re: Elbox planuje cos nowego?

@Ender, post #28

Ale to nie jest problem kasy zeby miec dostep do Coldfire, tylko problem tego ew. dostosowania Coldfire, dlatego obecnie stosuje sie karty z 68060.

[#30] Re: Elbox planuje cos nowego?

@abcdef, post #27

A do 060 mają, że tworzą 050/070?

tworza N050/N070, a Coldfire moga najwyzej uzyc, to jest ta roznica, wiec dostep w zadnym wypadku nie jest taki sam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem