[#1] Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)
Witam
Uruchomiłem niedawno Amigę 500+ kupioną na allegro. Pomyślałem więc poczytać o tym czy da się zgrywać pliki z PC'a i z tego ci się dowiedziałem to można na kilka sposobów i nie ma przy tym zbytnio wiele kombinowania.
Jednak natknąłem się pewien problem, który obawiam się jest nie do obejścia. Otóż nie mam dyskietki z Workbench'em, który jest potrzebny w przypadku, gdy chce się podpiąć dysk twardy, cdrom, połączyć Amigę z PC'em prze kabel null-modem (z tego co wyczytałem zdaje się, że tak jest).
Czy w takiej sytuacji mogę coś zrobić (oczywiście wykluczam rozwiązania typu Catweasel oraz Floppy Drive Emulators, które są za drogie)?
Moja wersja Kickstart to 1.2.

Z góry dzięki z odpowiedź.

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 04:33:33

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 04:38:22
[#2] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #1

Każdy komputer bez systemu operacyjnego jest tylko zbieraniną plastikowych, metalowych i krzemowych elementów Bez Workbencha wiele nie zdziałasz, a już na pewno nie poprzenosisz danych, nie podłączysz hdd, napędu cd i tak dalej.

Z szacunkiem
Des

[#3] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #1

Moja wersja Kickstart to 1.2.

to cos ty za A500+ kupiles ?

potrzebujesz systemu workbanche i kabla transferowego

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 07:49:41
[#4] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #1

A500+ ma standardowo kontroler do HD i/lub CD ?

----edit
Napisz skąd jesteś, jak jest w pobliżu jakiś amigowiec to pewnie poratuje dyskietką :)

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 07:52:40
[#5] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@kjb, post #4

kjb chyba pomysliles pluskwe z szescseta

[#6] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@kjb, post #4

Dzięki za szybką odpowiedź, teraz wiem przynajmniej na czym stoję.
Jeżeli chodzi o to skąd jestem to z Poznania, jeśli byłby ktoś chętny, aby mi taką dyskietkę pożyczyć (a raczej kopie) to byłbym bardzo wdzięczny.
[#7] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #6

A propos mojego problemu, czy takie urządzenie by mnie nie poratowało??

http://allegro.pl/2-szt-adaptery-cf-ide44-amiga-i1701515502.html
[#8] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #7

To CI nic nie da. Nie masz w amidze kontrolera HDD. Co do dyskietek to mi leżą w pudełku jakieś stare wb, których na pewno nie będę używał. Mogę Ci to oddać za dwa dobre piwa + wysyłka listem poleconym 3 pln.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #1

Jak chcesz to wystawię na allegro Workbench 1.3 Mam oryginalny . Mam też do sprzedania ROM 1.3 . Odpisz czy jestes zainteresowany ? Za Workbench 5 zł za ROM 15 zł + koszt wysyłki . Acha mam jeszcze do 500 pamięć 512Kb za 20 zł

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 19:14:46

Ostatnia modyfikacja: 13.07.2011 19:16:13
[#10] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #1

Jeszcze takie małe pytanie o kabel null-modem (żeby nowego tematu nie zakładać). Jaka jest jego maksymalna długość, amige i peceta mam w dwóch różnych pomieszczeniach, więc potrzebuje jakieś 5m jak nie więcej.
[#11] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #10

Ciężko powiedzieć. Przy dobrze izolowanym kablu to te 5m powinno dać radę. Im dłuższy kabel tym większa możliwość wystąpienia błędów przy transmisji. No i szybkość może być mniejsza niż w przypadku krótszego kabla.

A tak przy okazji to polecam pakiecik Hombre (mojego autorstwa) do przenoszenia danych. Można też przenosić dane przy pomocy dyskietek. W najnowszej wersji (1.01) jeżeli masz drugą stację trwa to krócej niż po szeregowym.
[#12] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #10

Mam dość spory problem z Amigą, bo wymieniłem ROM na v1.3 i mam Workbench'a v1.3. Tylko, że jak wkładam dyskietkę do stacji to Amiga coś tam wykryje, na chwile ekran startowy (ta łapka trzymająca dyskietkę) zniknie i od razu pojawia się z powrotem. Zupełnie jakby nie rozpoznawała, że wsadziłem Workbench'a. Jak wkładam dyskietkę z jakąś grą to gra się wczytuje więc stacja dyskietek jest sprawna.
Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak??
[#13] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #12

Dyskietka WB1.3. Sprawdź ją na innej stacji.
[#14] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@stachu100, post #13

Tylko ja nie mam innej stacji, no chyba, że przerobie tą PC, bo to chyba nie jest dużo roboty?
[#15] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #14

zależy czy jesteś mistrzem lutownicy czy nie ;)
może masz któryś z tych tutaj modeli to będzie szybcej

[#16] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@Kilos, post #15

Znalazłem jeszcze coś takiego, ale nie piszą czy z 500+ to zadziała (piszą, że może) bo to pisane z myślą o 1200:
Strona 38 i Strona 39 .
Powyższe linki znalezione Tu .
[#17] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #16

chyba taka tasiemke latwiej zmontowac niz lutowac stacje

[#18] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@HOŁDYS, post #17

no tak tylko nie wiem czy dla amigi 500+ to będzie dobre rozwiązanie. Wiem, że to zadziała z A1200, ale nie wiem jak z moją A500.

a za układy scalone się nawet nie zamierzam brać, bo 1. za dużo w życiu nie lutowałem i nie mam na tyle wprawy, 2. nie mam do tego porządnej lutownicy.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 15:30:17

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 15:30:40
[#19] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #18

W takim razie pozostaje:
1) zakup nowej stacji 100% sprawnej
2) wizyta u kolegi
Polecam wariant 2: i problem rozwiążesz i piwa się napijesz.
[#20] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #16

Zadziała sam to przerabiałem do Amigi 500/+/600/1200/2000 Mam takich tasiemek jeszcze trochę. Mogę oddać za dwa karmi :)

Benedykt Dziubałtowski

[#21] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #12

Skoro gry startują , to stacja raczej jest w porządku. Objaw wskazuje raczej na dyskietkę bez bootblocka. Amiga sprawdza jego zawartość, nie znajduje i wraca do ekranu z łapką.

Pytanie czy dyskietka z WB 1.3 jest sprawna, bootowalna? A może jest czysta?

Zdobądź inną dyskietkę dosową, może być nawet jakaś z grą, uruchom z niej system (wystarczy sam AmigaDos) i sprawdź co znajduje się na dyskietce WB 1.3.

[#22] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@Mordimer, post #21

A jak uruchomić sam AmigaDOS z dyskietki z grą?
[#23] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #22

Jeśli gra jest dosowa to w trakcie uruchamiania widać okno dosu, a samą grę często uruchamia się poprzez kliknięcie na jej ikonce już w WB. Najczęściej jest tak kiedy gra ma możliwość instalacji na HDD. W tej sytuacji problem rozwiązuje się sam.

W trakcie uruchamiania, kiedy widzisz okienko AmigaDos trzeba wcisnąć Ctrl+C, chyba. Dawno tego nie robiłem.

[#24] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@Mordimer, post #23

OK, uruchomiłem AmigaDOS.
I teraz tak, czy żeby wywołać polecenie dir to dyskietka z AmigaDosem musi być w stacji, czy to ja coś źle robię, bo mi błąd wyskakuje jak wpisze dir. Jak nie wyjmę dyskietki z Amiga Dosem to wtedy dir mi działa.
Jeśli nie mogę tej dyskietki wyciągnąć to jak mam sprawdzić zawartość innej??
Z tego co pamiętam jak rozkręcałem 500+ to dwóch stacji dyskietek nie podłącze.
[#25] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #24

Amiga OS szuka komend (a więc i dir) w katalogu C dyskietki systemowej (tej z której został uruchomiony), chyba ze podałeś mu inną ścieżkę.
Proponuję tak:
copy c:dir ram:
tu wymieniasz dyskietkę na tę którą chcesz sprawdzić i piszesz:
ram:dir df0:

Jeśli masz w miarę normalną dyskietkę systemową (tzn. ze wszystkimi ważnymi plikami), to powinno zadziałać.
[#26] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #24

Komenda "DIR" jest programem na dyskietce. Nie siedzi w ROMie. Dlatego powinna być zawsze na jakimś nośniku danych. W twoim wypadku najlepiej będzie jak skopiujesz ją sobie do RAMDisku.
[#27] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@wali7, post #25

no więc znalazłem jakąś dyskietkę z programem do tworzenia muzyki, wciskam podczas uruchamiania Crtl+D i wyświetla mi się okienko z AmigaDosem, tyle tylko, że nie działa tam polecenie 'copy', 'dir' działa, jak wpisuje 'cd' to też wyświetla, że komenda nieznana (wszystkie polecenia pisze małymi literami).

to jest zdjęcie telewizora jak z tym co znalazłem.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 23:49:07

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 23:50:00
[#28] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #27

Wpisz "dir c" i zobacz, czy jest tam polecenie "loadwb". Jesli jest, to wpisz loadwb, wciśnij enter i wpisz endcli i znowu enter. Powinieneś mieć okno Workbencha. Wtedy wkładasz dyskietkę do sprawdzenia i jak pojawi się ikonka dysku, to ją otwierasz i sprawdzasz co na niej jest. Ewentualnie czeka Cię dyskoteka, ale powinno się udać.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2011 23:48:08
[#29] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@Mordimer, post #28

Ok, dzięki bo zadziałało.
Ale i tak jest lipa bo jak włożyłem dyskietkę z Workbenchem to wyświetliła się ikonka podpisana jako DF0:BAD, tak samo było w przypadku Extras.
Rozumiem, że dyskietki uszkodzone?
[#30] Re: Przenoszenie danych na amige (nie mam Workbench'a)

@glon, post #29

Na to wygląda.
Poszukaj kogoś z Amigą w Poznaniu, może pomogą z dyskietkami.
Kilku amigowców jest na pewno:
http://www.paubase.ppa.pl/mapa.php

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2011 00:04:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem