[#31] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@bombermax, post #30

no właśnie nie wiem

[#32] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #31

Powinien mieć. Jeśli nie to metodą prób i błędów sam to rozpoznasz :)
Raczej sprzętu nie uszkodzisz próbując.

[#33] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #1

a propos oryginalnych produktów, to mam kawałek tego, ten mniejszy tzn. interface, może ktoś ma "Hard disk unit" do tego? ;)

[#34] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@bombermax, post #32

ustawiam wszystko co jest możliwe... i nic... może spróbuje z innym dyskiem
w HDToolboxie wyskakuje drive is not support scsi command

[#35] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Kilos, post #33

o kurde! jaki rarytas :) może gdzieś na strychu leży u mnie dysk 80MB ;) sprawdzę.

[#36] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #34

jeśli z terminacją jest coś nie ok, to znaczy że transfer jest zakłócony lub jest jego brak.... w wyniku czego nawet, dysk może być niewykrywalny lub oznaczony jako niekompatybilny

[#37] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@bombermax, post #36

to chyba lepiej sobie kupić jakiegoś oktagona

[#38] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #37

Z tego co pamietam jesli golem nie ma wewnetrznej autoterminacji to musisz zaterminowac oba konce magistrali (podpinajac odpowiednio kabel, nie za koncowke tylko tak by magistrala miala dwa konce a interfejs podpiety w srodku). Jeden koniec np urzadzeniem typu cdrom, drugi terminatorem. Rozroznij terminatory 16bit (uwscsi) od 8 bitscsi. Urzadzenia czesto terminowaly jedynie gorne 8bit, do uw potrzebny byl pelen terminator, nie wiem jak to funkcjonuje na takim starociu.
uw2scsi w csppc terminuje terminatorem 16 z jednej strony, cdromem z drugiej i chyba za cdromem tez mam wpiety terminator bo cdrom 8bitow terminuje, nie chce mi sie rozkrecac obudowy zeby sobie przypominac:>
Poprawna terminacja i konfiguracja magistrali ma kolosalne znaczenie. W takich magistralach poprawna terminacja to kwestia dziala/nie dziala, widzi/nie widzi.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 02:50:25
[#39] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@pawelini, post #38

Na takie rozwiązanie mam niestety nie odpowiednią taśmę, 3x50 :(

[#40] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #39

Zostaw tą terminację. Do tego kontrolera dysk podpina się na krótkiej taśmie i powinien zostać od razu rospoznany przez kontroler i Amigę.
Czy aby na pewno dobrze wpisałeś w tooltypie ikonki HDToolBoxa device?
Czy dysk się rozkręca (ma podłączone napięcie)?
[#41] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #5

Skopiuj nam tu zawartość tooltype HDToolBoxa, to będziemy wiedzieć, czy gdzieś nie zrobiłeś błędu.
[#42] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@kmilota, post #41

Napięcie podłączone, sprawdzone miernikiem na wyjściu. Całej składni Wam nie przytoczę bo jestem teraz w pracy. Składnia jest taka sama jak w temacie pomocniczym w linku który umieściłem na jednym z pierwszych postów. SCSI instalerze jak i hDtoolboxie dysk pracuje tak samo. Dokładną składnie wpisze wieczorem.. Edit: ale z drugiej strony gdyby składnia nie była dobra to by nic nie wyszukał..

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 10:20:57
[#43] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@kmilota, post #40

Na krótkiej jak i na długiej taśmie jest tak samo.. Posprawdzam jeszcze sam kontroler tzn ścieżki kondki itd

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 10:06:12
[#44] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@kmilota, post #40

składnia wygląda dokładnie tak
SCSI_DEVICE_NAME=scsi3.device

[#45] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #44

Czyli w porządku. A sprawdzałeś ten kontroler z kick 1.3 i Workbench 1.3? Chociaż jak dla mnie to nie ma znaczenia. Sam miałem kiedyś w swoje A4000 (wtedy miałem Workbench 3.5) Oktagon SCSI i działał bezproblemowo. Nie wiem dlaczego nie rozpoznaje u ciebie tego twardziela. A sprawdzałeś tego twardziela z inną Amigą co ma SCSI?
[#46] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@kmilota, post #45

wszystkie konfiguracje kickow i OS.. dysk był sprawdzany na PC..
kupie sobie GVP Impact SCSI albo oktagona z dyskiem i wtedy będę sprawdzał co jest nie tak

[#47] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #46

po zakupie dysku od Hołdysa z pełnym "uzworkowaniem" i kilku godzinnej walce ze zworkami (12 sztuk :) ) dysk się formatuje...
Mam nadzieje ze postawie dzisiaj jakiegoś OS`a

edit:
okazało się, że trzeba wklepać całe parametry dysku w HDToolBoxie, bez tego ani rusz

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2011 18:43:47
[#48] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #47

bomba i gratulacje! OK

[#49] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@bombermax, post #48

dzięki :)
teraz walczę z cdrw.. zainstalowałem AmiCDFS
dysk jest na ID0 a cdrw ID1 terminator na cdrw (zworka)
w dh0:devs/dosdrivers/cdo wpisałem w edycji scsi3.device , unit 1 itd.
wszystko się zgadza a napędu nie widać :(

[#50] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #49

Może użyj programu SCSIMounter w poszukiwaniu napędu? Pamiętam, że jakieś 10 lat temu walczyłem z Amiga znajomego z dwoma kontrolerami SCSI i jeszcze IDE... Dzięki temu programowi mogłem się jako tako połapać w tych wszystkich napędach...

[#51] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@gorzyga, post #50

czyżby problem z terminacją?

[#52] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@bombermax, post #51

Jutro użyje tego SCSI mountera i zobacze co wykryje. Mam podłączony dysk i napęd, na napędzie jest terminator, jak odłącze napęd dysk nie działa. Wiec chyba z terminacja wszystko ok. Mam nadzieje ze sama nagrywarka jest sprawna

[#53] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #52

fajnie ze dysk wrocil na swoje pierwotne miejsce z A2000 do A2000 :)))
SCSI Mounter jest fajnym narzedziem mozna wygenerowac sobie mount liste no MD0: czyli dysku pecetowego w FAT16 :=]
Pobaw sie nim nie pozalujesz

ps.ile ci ten IBMik wyciaga na golemie ???

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2011 22:37:28
[#54] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@HOŁDYS, post #53

Okolo 2.2MB/s:) nawet nieźle jak na taki konfig:)

[#55] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #54

oj to ja chyba na octagonecie mialem wiecej tez na 68000 z FASTEM
jednak na IDE na tym konfigu to 900 kb/s idzie max

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2011 08:42:04
[#56] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@HOŁDYS, post #55

Ja mam 68030:) i tak jestem zadowolony. Moze kupię sobie gvp bo podobno jest lepszy od oktagona.

[#57] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #56

Po zakupie nowszego kontrolera, i spisaniu parametrów 120mb dysku z hdtoolboxa, twardziel zadziałal z golemikiem.

[#58] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #57

Jeszcze takie cudo by się zdało do twojej Amisi...:
http://www.youtube.com/watch?v=foWfXhmi1wY&feature=related OK

[#59] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Wojox, post #58

mało softu na tym lata i ciężko dostępny sprzęt.
teraz chce kupić tandem, kartę muzyczną sieciową a potem to zobaczymy :)

[#60] Re: Amiga 2000 Golem SCSI

@Skiba, post #59

mało softu na tym lata.

Softu lata tyle samo co na CSPPC/BPPC.

teraz chce kupić tandem, kartę muzyczną sieciową a potem to zobaczymy

Kup lepiej Deneba ;). Do dużych Amig rzecz niezastąpiona. Stos USB ma wsparcie dla urządzeń mass storage i transfer będziesz miał lepszy niż na Tandemie . Ja w swojej A3000 korzystam z karty muzycznej i sieciowej po USB (są odp. sterowniki AHI i SANA2).

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2011 11:28:24
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem