[#1] Jakie śruby do A1200?
Kompletuje A1200 Desktop, niestety obudowa pozbawiona jest oryginalnych śrubek, czy może wiecie jakie śruby pasują do obudowy A1200 (rozmiar / typ?) Pytanie niby trywialne, ale chcę uniknąć rozwantowania plastikowych gwintów w obudowie, bądź przebicia jej na wylot. Z góry dzięki za info.

Ostatnia modyfikacja: 21.07.2011 11:01:46
[#2] Re: Jakie śruby do A1200?

@mrshift, post #1

jak chcesz mam paczke takich srubek zglos sie na prv

[#3] Re: Jakie śruby do A1200?

@HOŁDYS, post #2

mam ten sam problem, obudowę do A1200 bez śrubek.

czy ktoś mógłby pomóc i podać mi wymiary i parametry tych śrubek? jakie śrubki kupić i gdzie?

mam zupełnie gołą obudowę, więc będą potrzebne mi śrubki do skręcenia obudowy, do skręcenia blaszanego ekranu itd.

help? pomysł
[#4] Re: Jakie śruby do A1200?

@jubi, post #3

Również poszukuje śrubek do obudowy Desktop w A1200.
Jak miałby ktoś na sprzedaż chętnie kupie.
[#5] Re: Jakie śruby do A1200?

@zorkadar, post #4

Ja akurat poszukuję śrudebk do A500, może ktoś pokazać jak wyglądają - na zdjęciu - i ewentualnie je obmierzyć?
[#6] Re: Jakie śruby do A1200?

@nikodem, post #5

Spokojnie możesz A500 skręcić śrubkami od A1200.

A500 bodajże z tyłu ma ciut dłuższe, ale te też powinny pasować. Tyle tylko,że A500 potrzebuje więcej śrubek do całkowitego "zamknięcia".

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 00:31:02 przez TUPCOM
[#7] Re: Jakie śruby do A1200?

@mrshift, post #1

Szukam śrub do A1200 do przykręcenia ekranu do gniazd. Ktoś wie czy gdzieś można kupić nowe pasujące?
[#8] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #7

Ja w swojej A1200 miałem wszystkie gwinty wyrobione i oryginalne śruby z niej wypadały. Dlatego też zastosowałem śruby tego typu:

Tylko krótsze, lub je sam skróciłem i wtedy pasowały. Innej opcji nie było.

Dlatego szkoda że te nowe obudowy nie miały wmontowanych metalowych tulejek z gwintami. Wtedy nie było by problemów przy częstym skręcaniu i rozkręcaniu komputera.

No Ale Amigę sprzedałem i się sam problem rozwiązał.
[#9] Re: Jakie śruby do A1200?

@gilban, post #8

Nie nie :) ja szukam odpowiedniego rozmiaru śrubek takich jak te:

[ pisałem: do gniazd/ekranu :) ]

PS. Szkoda, że sprzedałeś Amigę, to fajny sprzęt i ma duszę
[#10] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #7

A to nie te same jakie zastosowane są przy lpt, serial, VGA w pececie?
[#11] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #9

Ja bym poszukał w zwykłym sklepie z artykułami metalowymi lub nawet w dużych halach typu Leroy-Merlin. Znajdziesz tam takie rzeczy za grosze.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2017 10:12:01 przez Hexmage960
[#12] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #9

Amigakit pakowane po 6 szt.

Ja pamiętam że do A2k pod stację dysków (jako dystans) też szukałem po sklepach metalowych i kilka długości zakupiłem, któreś pasowały.
[#13] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #9

Te śrubki z tyłu są takie same jak w płytach głównych od PC. Więc najlepiej poszukać jakieś stare płyty główne w standardzie ATX i je przełożyć. Te na śledziach, które są od tyłu przykręcane nakrętkami mają inny skok gwintu i nie pasują.
[#14] Re: Jakie śruby do A1200?

@Norbert, post #10

Takie same, nawet występują pod hasłem "śrubki lpt" w wyszukiwarce Allegro.

direct link

Jednak NIE

Wykręciłem teraz śrubkę z karty graficznej i nie pasuje do mobo A500

Oryginalne mają 2,90 mm a komputerowe 2,80 mm.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2017 11:12:44 przez TechNineWonder
[#15] Re: Jakie śruby do A1200?

@TechNineWonder, post #14

Dziękuję za liczne odpowiedzi, nadal jednak szukam konkretnego wskazania modelu śruby.
[#16] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #15

tulejka dystansowa gwintowana

Tylko zmierz gwint zewn. w starej, żeby nie było, że link do złej tulejki podałem

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2017 12:07:05 przez SuperBuster
[#17] Re: Jakie śruby do A1200?

@TechNineWonder, post #14

Chłopaki, te śruby są różne na zewnątrz i wewnątrz, tzn. mają różny gwint. Należy zwrócić uwagę, czy gwint ma szeroki czy gęsty skok (tak, jak to widać na powyższym zdjęciu), zarówno zewnątrz jak i wewnątrz. Te wewnętrzne łatwo można ocenić wkręcając typową śrubkę od FDD lub napędu CD/DVD. Jeśli wejdzie, to to będzie miarką, jeśli nie, to polecam spróbować śrubę od obudowy PC. Z mojego doświadczenia wiem, że są to tylko te dwa gwinty, bo sam używam takich gniazd w sporej ilości (oba typy, bo nie mam wystarczającej ilości tego samego). Oczywiście najważniejszy będzie ten, który wchodzi do obudowy Amigi (i jestem pewien, że to jest ten z dużym skokiem gwintu, bo wchodzi do plastiku, a te z gęstym do metalu).
[#18] Re: Jakie śruby do A1200?

@Umpal, post #17

Dzięki panowie, widzę, że wszyscy szukamy ale nadal nie ma konkretnej odpowiedzi :)

Czy ktoś mógłby konkretnie podać jaki gwint, długość, rozmiar, etc. = kompletna charakterystyka, tak, żebym ja oraz inne osoby po wejściu w ten temat mogły kupić te pasujące do portów Amigi...?
[#19] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #18

Ale to jest loteria. W A3000 mialem z w kilku gniazdach 3 rodzaje dlugosci i skoku gwintu. W A500 np. są wszystkie identyczne. Podejrzewam, że różne partie Amig mogly miec te tulejki z roznymi gwintami.

A jak chcesz dokladnie wiedziec, to kup spradzian do gwintów OK

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2017 14:44:37 przez SuperBuster
[#20] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #18

W takim razie zamieszczam zdjęcie śrubki do ekranu od A1200 z wersji 1D4:

[#21] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #18

Czy ktoś mógłby konkretnie podać
Mógłby. To powinny być śruby z gwintem calowym UNC4-40. Mogą być np. takie

http://www.tme.eu/pl/details/ctb/zlacza-d-sub/ninigi/

One są trochę dłuższe od oryginalnych, ale to nie przeszkadza.
[#22] Re: Jakie śruby do A1200?

@Krashan, post #21

nie... Z gwintem metrycznym na zewnątrz a w środku calowym.

Ale spoko niech będzie że Krashan ma racje
[#23] Re: Jakie śruby do A1200?

@TechNineWonder, post #22

W mojej Amidze śruby mają gwint calowy z zewnątrz.
[#24] Re: Jakie śruby do A1200?

@Krashan, post #23

Moje założenie wynika z tego że do oryginalnej śrubki da się wkręcić śrubkę PC. Za to do śrubki od PC nie wkręcimy Amigowej.

Najlepiej by było odnaleźć datasheet portu, może tam są takie informacji.

Co do gwintu to nie chce mi się tego liczyć Powinno dać się to obliczyć z ilości zwojów na odcinek. Tak że tylko tak sobie zakładam że to jest metryczny. Po skoku gwintu.

W mojej Amidze śruby mają gwint calowy z zewnątrz.

A czy jedna śrubka wkręca się w drugą?

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2017 20:43:37 przez TechNineWonder
[#25] Re: Jakie śruby do A1200?

@TechNineWonder, post #24

A czy jedna śrubka wkręca się w drugą?
Sytuacja się komplikuje. Okazuje się, że śrubki w mojej Amidze to jakaś zbieranina. Część ma gwint zewnętrzny calowy (i można je wkręcić w inne śrubki), część ma metryczny (i tych się nie da). Więcej śrubek jest z zewnętrznym gwintem metrycznym. Amigę kupiłem używaną, więc pewnie poprzedni właściciel namieszał.
[#26] Re: Jakie śruby do A1200?

@TechNineWonder, post #24

Calowe mierzy się ilość zwoi na cal dlugosci. Metryczne chyba wiadomo jak.
Cal to 25,4 mm BTW
[#27] Re: Jakie śruby do A1200?

@Krashan, post #25

Niekoniecznie. W jednej z moich A500 typ śruby zależy od gniazda. A nie wyglądają na niefabryczne / wymieniane.
[#28] Re: Jakie śruby do A1200?

@mccnex, post #7

Hej, podepnę się pod temat.

Jakie śruby nadają się najlepiej do przykręcenia płyty Amigi 1200 do obudowy desktop?
[#29] Re: Jakie śruby do A1200?

@Hexmage960, post #28

Takie. Pasują też jako trzy wkręty skręcające połówki obudowy ze sobą (te od przodu), jako wkręty po bokach (przy stacji dysków i porcie PCMCIA) można użyć 3×10 z tej samej serii.
[#30] Re: Jakie śruby do A1200?

@Krashan, post #29

Serdecznie dziękuję!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem