[#1] Karta graficzna czy scandoubler?
Witam. Zastanawiam sie nad zakupem karty graficznej picasso 2 lub scandoublera do amigi 2k. Co bardziej warto kupić?

[#2] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #1

Wszystko zależy od tego co chcesz robić. Jeśli to ma być whdload to zdecydowanie scandubler. Jeśli emulacja maca + wb w 800x600 oraz bardziej wyrafinowane aplikacje typu quake, exodus, elastic dreams, grafika 3d ipt itd to zdecydowanie karta graficzna.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Raczej te drugie. Karta graficzna jest przelotowa, w jaki sposób sygnał z denise przechodzi przez kartę?

[#4] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #3

Zwykle karta ma wejście sygnału w postaci portu DB-15 lub DB-9 na śledziu. Zdarzają się też karty, które w instaluje się jednocześnie w slot Zorro i slot video (ale takie zwykle mają scandoubler wbudowany, np. Picasso IV).

[#5] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #3

Karta Picasso II ma wejście VGA 15pin do podłączenia sygnału ze scandoublera lub wyjścia RGB Amigi.
Potrzebny będzie odpowiedni kabelek (do zrobienia samemu).
Na Picassso II są przekaźniki które przełączają źródło sygnału w zależności od tego które wyjście jest w danej chwili aktywne.
Jak nie masz scandoublera i będziesz używał standardowych trybów PAL to musisz mieć monitor multisync lub "magiczny" nowoczesny monitor VGA który pracuje od 15kHz.
Ew mieć dwa monitory: jeden podłączony na stałe do wyjścia VGA z Picasso a drugi podłączony na stałe do RGB Amigi. Rozwiązanie "lamerskie" i niepraktyczne.
[#6] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@stachu100, post #5

jeden podłączony na stałe do wyjścia VGA z Picasso a drugi podłączony na stałe do RGB Amigi. Rozwiązanie "lamerskie" i niepraktyczne.

Ale można komuś zaimponić MacOSem na dwóch monitorach. ShapeShifter supportuje takie rozwiązanie. Albo mieć na jednym AmigaOS a na drugim Maca. ;)
[#7] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@stachu100, post #5

czyli najlepiej kupić to i to aby korzystać z jednego monitora vga??

[#8] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #7

tak, albo zaopatrzyc sie w ktorys z monitorów ktory podalem pare watków nizej miałem dzwonic do komputronika na umowienie sie jak dzialaja te monitory ale cos brakuje mi czasu moze w przyszlym tygodniu sie zmobilizuje
wtedy pieknie by ci chodzil system pod karta graf a pal by przejmowal monitor lcd

[#9] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #8

a czy nie jest tak że monitor i tak musi być od 15KHz żeby PAL pokaząć? Karta jest tylko przelotką IMO i nawet jak się z AGA/Denise póści na kartę to ona to tylko powtórzy na monitor?
Takie pytanie zadałem tutuaj parę miesięcy temu i ktoś mi tak właśnie powiedział...

[#10] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@carrion, post #9

te monitory dzialaja od 15khz "podobno" przeanalizuj moj watek na glownej stronie tam jest o nich mowa

[#11] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@carrion, post #9

dla przykladu
24'' LED XL2410T
oraz
G2220HD
G2420HD

[#12] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #7

czyli najlepiej kupić to i to aby korzystać z jednego monitora vga??

Tak.

Kup Indivision ECS, jego wyjście skieruj do karty graficznej, kartę do monitora VGA i problem z głowy i jakość obrazu najlepsza z możliwych na A2000 ;).

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 17:38:53
[#13] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@strim, post #12

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/index.php?cPath=82

polecam zakup u nich , bardzo solidna firma
100 euro za scandoubler indivision dobra cena

[#14] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #13

myślałem o czymś takim jak Commodore A2320, to chyba bardziej do klasyka pasuje ;)

[#15] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #14

ja bym bral INDY zawsze to nowe i wrazie odsprzedazy bardzo chodliwe sam chciialem INDY do A4000 ale pisalem do amigakit.com w zeslzym tygodniu nie maja miec nie bedą a co do nowej wersji facet odpisał mi ze kompletnie nic nie wiadomo
takze nie wytrzymalem i zamowilem z efunzine Compserv staroć z 93 roku ale chwalą tutaj i na innym forum zagranicznym

INDIVISION chodzi ladnie ponoc z LCD trzeba by bylo sie spytac kolegi STRIM ewentualnie innego posiadacza czy testował z LCD

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 18:05:59
[#16] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #15

a tak przy okazji.
Miał ktoś z czymś takim styczność?
http://allegro.pl/bk166-zewnetrzny-tuner-telewizyjny-tv-1920x1200-i1786722700.html
http://allegro.pl/ak83-tuner-tv-zewnetrzny-1920x1200-pilot-glosnik-i1795848064.html

Jak to się sprawdza z amigą?

[#17] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #14

A2320 jest dość kiepskim scandoublerem, to ta sama konstrukcja co na płycie głównej A3000. Jakość nie jest idealna, a na dodatek nie działa z niektórymi monitorami LCD.

Moja rada: kup Indivisiona (czytałeś recenzję w papierowym PPA #4?).

PAL Super Hi-Res Laced na Indivision ECS: http://c0ff33.net/drop/DSCF4445.JPG

@Mir3k

Był jakiś czas temu wątek na temat takich urządzeń, poszukaj na forum.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 19:06:11

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 19:08:00
[#18] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #1

a jaki monitor? a dokładniej to sprawdź czy radzi sobie z 50Hz a jak radzi to czy nie przycina animacja bo na niektórych LCD tak bywa czasami...

jeśli CRT to będzie działać tylko oczy Ci wypłyną bo PCetowe monitory mają szybszy luminofor od amigowych i przy 50Hz jest masakra
[#19] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@strim, post #17

pomyśle co tu kupić

[#20] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #19

xor az tak zle nie jest z migotaniem chyba ze ktos przesiaduje calymi godzinami przed monitorem to oczy wyplyna cale dziecinstwo od 89 roku przesiedzialem przed kompem wtedy jak wiadomo tylko crt i problemow z wrozkiem nie mam ale wiadomo LCD wiekszy komfort z tym ze nie ta jakość
system AMIGI jak bedzie odpalal przez scandoubler bez karty graficznej to bedzie odpalal prawdopodobnie w trybach euro72 lub multiscan te pracuja 72 - 60 hz jest juz ok
a w gry jak wiadomo nie lupie sie godzinami 2 rundki w cannon foder nie wypalą mu oczu

[#21] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #1

Scandoubler to tylko scandoubler. Dość znacząco podniesie Ci komfort pracy, zaoszczędzi oczy (a te, wiadomo, nie włosy, nie odrastają), ale... W sumie tylko tyle. Zaś karta graficzna, nawet najstarsza i najsłabsza, da pracy na Ami zupełnie nową jakość. A2000 z każdą, dowolną kartą GFX zmienia się nie do poznania
Jeśli robisz cokolwiek więcej, nad łojenie w "SuperŻabę", to Picasso II zdaje się być wręcz koniecznym dodatkiem do maszyny.
A z monitorami to zawsze jakoś można sobie poradzić. Obecnie tyle tego, i w tak niepoważnych cenach, że głowa boli.

Już kasę na jakąś "dużą" Ami i kartę GFX zabunkrowałem. Miało to pójść na NatAmi, ale nieprzyjemne wrażenie odnoszę... Hm, no moja wiara w powodzenie tegoż projektu słabnie. A mój obecny konfig - fajny, bo fajny, satysfakcjonujący dość, jednakowoż zaczyna się chcieć czegoś nowego

Z szacunkiem
Des

[#22] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Des, post #21

Znam ten bol. Przerobilem juz wiele konfiguracji ale na pewno przerobie jeszcze wiecej :) Teraz biore sie za A1200 z ZIII pozniej planuje A4000D w towerce :) GFX w Amidze to naprawde nowe zycie Amisi

[#23] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@PrzemasIII, post #22

Odpuść sobie Z3 w A1200 robi się z tego bardzo wiechliwa kanapka bawiłem się Z3 z CSMK2-060 i GFX.
Ta sama A1200 z blizardem060 i gfx działa pięknie, a CSMK2 bez zwiech działa w A4000.
Ale z drugiej strony warto takiego składaka uruchomić dla samej satysfakcji, w końcu niewielu Amigowców pracowała na takim wynalazku.

Pozdrawiam
[#24] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #20

dało się przeżyć CRT bo nie były takie jasne i te najjaśniejsze to ~100cd/m2 a monitory amigowe były ogólnie bardzo ciemne... Nie wiem ile mają ale to do zmierzenia jest bo Spydera mam to się kiedyś zrobi pomiary jasności i temperatury

wierz lub nie ale 166cd/m2 CRT wypali oczy każdemu zatwardziałemu fanowi CRT że aż się staną czerwone po kilku godzinach. Wiem to z doświadczenia z moim nowym SONY 24" a stać go na znacznie więcej niż 166...
[#25] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@RadoslawF, post #23

"Ta sama A1200 z blizardem060 i gfx działa pięknie" - czyli jaki masz konfig, jeśli wolno zapytać? Bo skoro karta gfx, to ZORRO masz? Czy może PPC i BVision w desktopie? Tak z ciekawości pytam, bo ostatnio w ogóle dużo pytam, w związku z planowanym nabyciem "dużej" Amigi, takiej do której zapakuję kartę graficzną.

Że CyberStorm MKII pięknie lata na A4000, to się nie dziwię, z doświadczenia osobiście nabytego wynika mi, że (osiągi osiągami, to inna para kaloszy) A4000 plus CyberStorm to Najbardziej Stabilna Konfiguracja Jaką Sobie Można Wymarzyć.
Miałem, żałuję cholernie, że bezmyślnie sprzedałem, dziś zapłacę za taki zestaw znacznie większą kasę, niż ta, którą zań przed laty dostałem;->

Z szacunkiem
Des
Ps. Generalnie to trudno jednoznacznie orzec, że "kanapki" są niestabilne. Jak to z Amigą - czort wie. Znam ludzi, u których A1200 z ZIII śmiga przepięknie, znam takich, u których wali się potwornie.

[#26] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Des, post #25

CSMK2 kupiłem do podpięcia w A1200 z Z3 w celu przyspieszenia transferu do karty GFX (CV64/3D).
Przyspieszyło czyli Z3 pracowały prawidłowo jako Z3 jednak cała konstrukcja była bardzo zwiechliwa i nie była to wina brudnych styków anie niesprawnych komponentów.
A1200 w tej samej konfiguracji tylko z Blizzardem060 zamiast CSMK2 więc Z3 pracującą jako Z2 chodziła stabilnie, do CSMK2 dokupiłem A4000 z RetinąZ3 i też działa stabilnie.

Pozdrawiam
[#27] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Mir3k, post #16

Nawet kijem tego nie dotykaj. Było o nim w tym wątku:

Zewnętrzny tuner TV do Amigi

W poście nr 19 kliknij w linka z mojego postu. Masz tam test tego tunera.

[#28] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Nightmare777, post #27

Dzięki wielkie za odpowiedź. uratowałeś moje 80 zł :D

[#29] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #1

Poszukaj Picasso IV. Nie jest to tania i łatwo dostępna karta, ale ma wbudowany scandoubler i ciekawe możliwości rozbudowy o kartę TV i dźwiękówkę AHI. No i oczywiście warto pamiętać, że jest to jedna z najszybszych kart działających w Zorro II.

[#30] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Czarek, post #29

Tylko jej instalacja w A2000 jest nieco utrudniona, bo slot video nie znajduje się bezpośrednio obok slotu Zorro... A szkoda trochę łamać PCB Picasso i dorabiać tyle taśm do połączenia ich (karta jest do tego zaprojektowana, ale i tak szkoda). Chyba, że ktoś już takie ma na zbyciu.

Wg. mnie prościej zainstalować osobno dobrą kartę Zorro bez scandoublera, a na płycie głównej Indivisiona (i SD w nim jest trochę lepszy niż w PIV).

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2011 11:50:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem