[#31] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@strim, post #30

kupie Picasso II, lub jakąś wersje Piccolo jeśli tylko będą mieli w efunzine, zamawiam do kompletu jeszcze kilka innych kart wiec będzie ciekawie :D

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2011 12:24:33
[#32] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #31

watpie zeby mieli na stanie

[#33] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@PrzemasIII, post #32

za 6 dni się przekonam

[#34] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@strim, post #30

Moje Picasso IV dotarło do mnie bez części wpinanej w slot Video, a zamiast niej miało adapter wpinany pod układ Denise dzięki czemu karta działa mi w owieżonej A500 w której nie ma aktywnego slotu Video. Część dostępnych kart ma już dawno odcięte adaptery slotu Video połączone z kartą owymi taśmami więc nie ma z tym najmniejszego problemu.
Co do karty bez scandoublera + Indivision problem pojawia się w przełączaniu sygnału Video. Nie ma go w przypadku karty Picasso II, ale to bardzo wolna karta nawet jak na standard Zorro II, chyba że zadowolisz się 800x600x16 bit, albo 1024x768x8 bit - wtedy jest jeszcze w miarę ok. Szybsze CV64/3D nie ma niestety switchera sygnałów. Ja do tego używałem zewnętrznego KVMa ale nie było to wygodne...

[#35] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Czarek, post #34

Jeżeli nie ma się karty GFX która automatycznie przełącza sygnał pomiędzy OCS/ECS/AGA a kartą GFX to można:
1) Użyć 2 monitorów - rozwiązanie deczko niepraktycznie...
2) Użyć zewnętrznego przełącznika sterowanego ręcznie - tak jak Ty miałeś KVM-a
3) Zbudować/kupić automatyczny przełącznik. Moja prototypowa wersja na przekaźnikach działąjąca z programem napisanym przez kolegę Ratte z a1k.org:
link
Działa idealnie. I to klimatyczne pykanie przekaźników. Wszystko jest w środku, żadnych dodatkowych kabelków z zewnątrz.
[#36] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@stachu100, post #35

czarek z tego co wiem to cybervision64 przelacza źródło chyba ze w 64/3d juz jest inaczej ? bo tam jednak jest przygotowany slot do podpiecia scandoublera fabrycznego ?

[#37] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@stachu100, post #35

zobaczymy jak mój samsung będzie działał z tą kartą.. mam w nim wkoncu euro wiec problemów nie będzie z PALem

[#38] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #37

skiba na pewno bedzie bardzo ładnie workbench w normalnej rozdzielczosci 1024 768 na pewno wygląda super

[#39] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #38

heh.. zobaczymy..za 4 dni się dowiem czy coś mają na stanie

[#40] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #39

juz sie pewnie doczekac nie mozesz;)

[#41] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #40

znając moje szczęście to pewnie będę nadal cieszył się tylko PALem

[#42] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #36

CV64/3D nie ma przełącznika sygnałów. Ma możliwość podłączenia dedykowanego scandoublera z takim przełącznikiem, ale ten działa tylko w A4000...

[#43] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #41

A jaką kartę zamówiłeś? PII na 99% będzie działać i tak jak pisałem w 800x600x16 bit albo 1024x768x8 bit będzie śmigać bardzo fajnie, chociaż jak się domyślam patrząc na Twój konfig, nie będziesz raczej instalował OS 3.9 i mega kolorowych ikonek więc 8 bit spokojnie powinno wystarczyć. Zresztą po przesiadce z ECS to chyba wszystko jest mega szybkie i pięknie wygląda :D

[#44] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Czarek, post #43

chce zamówić GVP Impact bo na Golemie nie chce mi trybic napęd CD.. oraz TANDEM do karty CF..
jeśli będą mieli jakaś kartę graficzną to tez kupie.. fajnie byłoby gdyby mieli PII.
Z tego co wiem będę musiał ograniczyć pamięć na GVP do 6MB bo na 8 Picasso II chodzi w trybie stronicowania. Co do systemu będzie to pewnie OS 3.1 chociaż 3.9 wrzucę z ciekawości.. Rozdziała 800x600x16 starczy a wodotrysków nie lubię :D

[#45] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #44

Zmówiłem kartę Picasso II, czy ta karta posiada zwykłe wyjście VGA jak w kartach od PC??

[#46] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #45

Miałem Piccolo (która jest bardzo podobną konstrukcją) i miała zwykłe VGA zwane inaczej D-Sub (15 pin)
Zresztą...LINK

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 18:07:29
[#47] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #45

Tak, Picasso II ma zwykłe wyjście VGA, oprócz tego ma też wejście VGA i zintegrowany automatyczny switcher sygnałów (wejście VGA / karta graficzna).

[#48] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Czarek, post #47

no widzisz a tak sie martwiles ze nie znajdziesz:) do tego jeszcze scandoubler indivisiona ecs z wiadomego sklepu w anglii i masz zestaw do pozazdroszczenia

ps ja zakupilem cybervision64 i oczekuje na paczke prawdopodobnie jutro albo pojutrze bedzie :) mam nadzieje ze wszystko bedzie grac z slotami zorroIII umnie i mi sie uda ja ladnie zainstalowac , apropo nowych indivision dla zainteresowanych pisalem do vesalli i mi odpisali ze pazdziernik - listopad beda juz mieli do a4000 i 1200 nowe indivision mk2 wiec oczekuję

czarek widze ze masz piekną w126 gratuluje chyba jedna z ostatnich (jeszcze bym zaliczył w140 ) prawdziwych ESek

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 19:24:34

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 19:41:15
[#49] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #48

do scandoublera daleka droga :)

[#50] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #45

każda karta graf. do Amigi ma standardowe wyjście VGA (może jakieś niesamowicie rzadkie konstrukcje eksperymentalne nie mają - w życiu czegoś takigow nie widziałem)
[#51] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@wali7, post #50

Powiem wam ze strony efunzine sa nadal aktualne jesli chodzi o ceny sprzętu. Zapłaciłem za sprzęt mniej niz na ebay'u i to duzo mniej:)

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 20:33:41
[#52] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Skiba, post #51

co kupowales? tylko grafike?

[#53] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #52

I kontroler gvp

[#54] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #48

do a4000 i 1200 nowe indivision mk2

Korekta:
Z tego co wiem to do A4000T i A1200.

Indi AGA MK2 do A4000D nie jest na razie w planach...
[#55] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@stachu100, post #54

stachu zgadza sie dzisiaj dostalem nowego maila z vesalli z przeprosinami ze mnie wprowadzili w bląd w zwiazku wlasnie z nowym indy do a4000d ktory narazie nie jest w planach
napisali mi ze wlasnie do towerki i do 1200 bedzie nowa wersja ! szkoda wielka

[#56] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #48

Na żywo ta W126 robi piorunujące wrażenie, niezależnie czy ktoś lubi stare mercedesy czy nie. Poprostu nowe chromy i lakier + pełen remont silnika, wydechu, automatycznej skrzyni biegów, zawieszenia i hamulców w takim aucie potrafi się odwdzięczyć :)

[#57] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Czarek, post #56

wiem rowniez i ja jestem pasjonata gwiazd w126 w wersji sec to takie moje delikatne marzenie , swoja drogą rowniez przeszedlem z ta marka kawal historii
nie wiem czy cos ci to mowi ale w115 ,w123 mialem w garazu 10 lat temu zostaly sprzedane

[#58] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #57

Miałem W123, ale W126 to całkiem inna bajka i różnica między tymi modelami jest o wiele większa niż między dzisiejszą klasą E i S. Oczywiście SEC jest o niebo fajniejszy, niż zwykłe plebejskie SE, niestety jest dużo bardziej skomplikowany, a nie oszukujmy się, te auta po 20 latach od końca produkcji psują się dość często, szczególnie duperele i bajery, które tanie nie są. Na allegro części nie ma zbyt wiele i najczęściej i tak są albo uszkodzone albo totalnie zajechane więc trzeba kupować nowe z serwisu, a te kosztują tyle co do nowej S klasy - np. komplet chromów tylnego zderzaka kosztuje 2400 PLN :)

[#59] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Czarek, post #58

na dzien dzisiejszy jezdze w210 29td automat mimo wielu opin ze rdza itp nie moge powiedziec o nim zlego slowa silnik nie do zajechania woł roboczy
skrzynia nie do zamordowania komfort bije na glowe dzisiejsze superb passaty i inne wynalazki , autem pokonuje dziennie 100 km ! procz wymian oleju i innych rzeczy eksploatacyjnych zadnych awarrii uwazam ze w210 jest pieknym mercedesem ma swoj styl wielkie potenze autko ktore jako ostatnie zudowane jest solidnie jak to mercedes montowane w nim byly ostatnie prawdziwe diesle po w210 przyszla era na plastikowe mercedesy pieknie wygladajace ale jednorazowego uzytku w moim w210 przebieg dobija do 500 tys !
autko spokojnie pojezdzi nastepne 200

wracamy do tematu kart graficznych bo skiba bedzie wyzywał ;)

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 19:09:35

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 19:09:50
[#60] Re: Karta graficzna czy scandoubler?

@Blendor, post #59

mi się zawsze marzył w124, albo w126 w copue.. mercedesy lubię, bo to solidne niemieckie auta, mam niestety opelka.. ale może kiedyś sobie kupie mercedesa :)
Czarkowi tylko pozazdrościć Amigi i samochodu

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem