[#1] Elsat AT-BUS - problem
Zakładam nowy temat, bo wszystkie, jakie znalazłem i dot. tego tematu są już strasznie zaśmiecone różnymi innymi problemami.

Mój natomiast jest taki - jakikolwiek bym nie podłączył dysk (próbowałem 3, różnych producentów), programik AT_BUS_Info wyrzuca błąd, że elsat.device jest nieobecny. Program do partycjonowania zaś, z tego samego powodu zawiesza Workbencha. W czym może być problem? Za stary ROM kontrolera? Zły dysk? Co mogę jeszcze zrobić?

EDIT: zaznaczę jeszcze - moja wersja kontrolera to AT-BUS, nie MEGARAM HD. Sterowniki mam od tego drugiego.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 20:09:49
[#2] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #1

dlaczego masz sterowniki od tego drugiego?

[#3] Re: Elsat AT-BUS - problem

@bombermax, post #2

Bo wszystkie jakie znalazłem bądź dostałem od użytkowników forum PPA są podpisane "MegaRAM_HD". Wnioskuje więc, że są właśnie od tej wersji. Podobno są kompatybilne.

[#4] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #1

1.jaka wersja AT busa
2.Jakiej wielkosci dysk (ROMy obslugiwaly do 540 MB i 2.1 Gb)
3.Jaka masz pewnosc ze kontroler jest 100 % sprawny ???

Oprogramowanie PreapareHD powinno dzialac w obu urzadzeniach gdyz komunikuje sie przez ten sam elsat.device (mialem AT-busa i Mega RAM HD)
oczywiscie ten ostatni jest lepszy z racji 8 MB REAL FAST RAM

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 20:38:20
[#5] Re: Elsat AT-BUS - problem

@HOŁDYS, post #4

1. Nie wiem, ale układy ROM są zalepione, więc pewnie ktoś robił update;
2. 10GB i 2x 80GB
3. Nie mam pewności ale kupiłem w amigowym sklepie, więc raczej powinno być sprawne;

[#6] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #5

1. Piszę na płytce drukowanej jaka ver. 1.0 lub 1.1.
http://bboah.amiga-resistance.info/download_photos/elsatatbus_3_big.jpg
2. Zapomnij z moich doświadczeń to dysk maks 2GB. Zależnie jeszcze od wersji.
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=57108
Ach i jeszcze jakie problemy w trakcie użytkowania napotkałem.
Sprawdź taśmę ide bo jeśli jest jeszcze oryginalna to ma kupę lat.
Spędziłem przez to 7 wieczorów zanim doszedłem że jest przetarta i czasem styka czasem nie.
Podczas testów na różnych płytach amigi 500 miałem taką rev. 6
na której ni cholery nie chciał działać. Jak podłączyłem inny kontroler to działał bez problemu. Nigdy tego problemu nie rozwiązałem. Używałem na rev.8
Sprawdzałeś ustawienie zworki ?

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 21:00:05

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 21:00:26
[#7] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #6

Ja miałem dysk chyba 2.1 GB, ale dostęp był tylko do pierwszych ~1.4GB (czyli już był problem), dalej były błędy odczytu bloków, nie wiem co to była za wersja, dałem go Hołdysowi w rozliczeniu.

[#8] Re: Elsat AT-BUS - problem

@rafgc, post #7

To chyba ten ode mnie
[#9] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #6

1. nie ma żadnej informacji o wersji na płytce;
2. myślałem, że większy dysk zadziała, ino będzie maks 2GB. Nie tak jest?
3. taśmę dałem nową... no, przynajmniej mniej używaną niż oryginalna
4. rewizja płyty Amigi to 8A.1

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 21:07:06
[#10] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #8

Chyba tak, pamiętam, że była dyskietka z loadIDE dzięki któremu można było podłączyć drugi dysk na slave i działał nawet jak miał standardowy amigowy RDB.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 21:19:22
[#11] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #9

Przeczyść styki. Sprawdź workę. Nie niestety urządzenia elsatu są bardzo wybredne jeśli chodzi o dyski. Spróbuj 1,2GB lub 850MB.
Jeśli wyrzuca że nie widzi elsat.device to amiga nie widzi w ogóle urządzenia.
Spróbuj na innej ami.
[#12] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #9

zakoluj sobie dysk mniejszy jak chcesz mam jakis 250 mb, 520 mb 2 gb
i te wlasnie dyski byly lata swietlne w Mega Ramie i znim wspolpracowaly
jak nie to szukaj pewnego dysku IDE o malym rozmiarze

[#13] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #9

Wstaw zdjęcie. ok, racja
Płyty
[#14] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #13

Jeśli to coś pomoże...

1. A500 Mobo (1,00MB)
2. Elsat AT BUS (0.95MB)

[#15] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #14

Spróbuj bez akceleratora.
[#16] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #14

At-bus nie specjalnie lubi akceleratory, na moim blizzardzie 14MHz 68000, co prawda działał, ale tylko wtedy gdy był ustawiony na 7MHz (potem polecenie w s-s przestawiało kartę na 14MHz), bo inaczej mrugała mi dioda power.

[#17] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #15

Bez akceleratora, kiedy zworka Shutup jest zwarta, to samo - brak elsat.device. Kiedy jest rozwarta Amiga wyswietla bialy (szary) ekran i nic nie startuje.

EDIT: znalałem coś takiego przy złączu - http://get.piotrpotera.com/atbus_mobo_2.jpg = te dwie ścieżki powinny być zwarte?

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2011 23:13:06
[#18] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #17

wyjmij karte turbo i sproboj wtedy moze ten m-tec koliduje z elsat.device

[#19] Re: Elsat AT-BUS - problem

@HOŁDYS, post #18

Już go dawno wyjąłem. Nic nie pomogło.

[#20] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #17

na bboha wyglada podobnie

[#21] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #19

To tylko test na innej 500
[#22] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #5

3. Nie mam pewności ale kupiłem w amigowym sklepie, więc raczej powinno być sprawne;

jesli masz mozliwosc zwroc w ramach 14 dni bez podania przyczyny
masz do tego prawo

poluj na inny kontroler najlepsze sa scsii generalnie mogles kupic A600 ona ma tam zwykly konktroler i kazdy dysk 2.5 cala IDE smiga w niej ...nawet taki 40 GB

[#23] Re: Elsat AT-BUS - problem

@HOŁDYS, post #22

I tak się chyba skończy... albo 2000-ączka. Myślę, kombinuję i załamuję ręce :/

[#24] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #23

Nie martw się ja do mojego AT-bus podchodziłem przez miesiąc co weekend
W końcu zatrybił. Z objawów wniosku że problem leży po stronie Amigi. Też tak miałem. Inna amiga i wszystko było ok.
[#25] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #23

Pooglądałem zdjęcie płyty głównej tego rozszerzenia i widzę tam kości ROM, które mają najprawdopodobniej czas dostępu rzędu 200ns (tak mi sugerują oznaczania). To za wolno dla Amigi (na granicy). Stąd, być może, twoje kłopoty. Jeśli masz możliwość wymień te kostki na szybsze!

[#26] Re: Elsat AT-BUS - problem

@*y, post #25

Co ty bredzisz? Wymienić może od razu dać ROM o czasie dostępu 1ns?
Te kości są fabryczne i czas dostępu do romu nie ma tu nic do rzeczy. Jakoś nie
przypominam sobie by ktoś wymieniał w AT-Bus lub Mega Ramie.
[#27] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #23

Jakbyś chciał się go pozbyć to daj znać
[#28] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #26

No proszę kolejny specjalista! Proszę kolegi. W dostępnej mi literaturze pamiętającej pierwsze Amigi stoi jak wół "stosuj pamięci ROM o czasie dostępu równym lub niższym od 200ns". To jednak dotyczyło tych pierwszych "dinozaurów". Ten kontroler podłączony jest do NAJNOWSZEJ płyty Amigi 500. Można więc śmiało przypuszczać, że w tych czasach dostępne były już zdecydowanie szybsze pamięci ROM i płyta może pogubić się we współpracy z takim "żółwiem".

[#29] Re: Elsat AT-BUS - problem

@*y, post #28

Hmm, myślę, że to raczej odpada - ani się na tym nie znam ani nie mam takich kości.

Jest też dobra wiadomość :) Wyjąłem te ROMY, przeczyściłem wszystkie styki i kontroler startuje. Widzi też dysk ale... no właśnie - nie jestem w stanie dodać nowej partycji - pojawia się komunikat "Warrning, I can't add new partition!". Zrzut okna programu -> Screenshot

EDIT: Mea culpa. Dziwnie się ten program obsługuje. Zdaje się, że zrobiłem jakąś tam partycje dajac 2048 cylindrów. Po resecie jest widziana ale przy próbie formatu wyświetla się komunikat o braku pamięci do wykonania operacji. Spróbuje podpiąć 4MB FAST. Wszystko jest na dobrej drodze

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2011 23:29:29

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2011 23:44:00
[#30] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #29

Ok, kładę się spać ze następującym stanem Amigi:
- partycja jest;
- system się bootuje z HD;
- kontroler nie chce ruszyć z żadnym rozszerzeniem pamięci, które posiadam, tj. Golden Image 2 lub 4 MB oraz M-Tec 030/4MB;
- zostaje mi ok. 600KB pamięci operacyjnej;

Do pełni szczęścia przydałoby się ze 2MB dodatkowej...
Tak czy siak, dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc, szczególnie za support moralny Dark_luke'a, bez którego nie usiadłbym dziś do tego

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem