[#31] Re: Elsat AT-BUS - problem

@*y, post #28

No i "specjalista" do razu wymieniać. Jak w serwis ASO. Jakoś zadziałało.
[#32] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #30

Podeślę ci adf z hdtoolboxem ze zmienionymi ustawieniami na elsat.device.
Jakiej wielkości dysk zdecydowałeś się podpiąć?
[#33] Re: Elsat AT-BUS - problem

@Dark_luke, post #32

Seagate, 10GB. Zrobiłem partycje 250MB, bo na więcej nie starczyło RAMu, żeby sformatować

Odnośnie HDToolboksa - póki co, mam niesprawny CD, więc i tak nic nie zgram i nie przerzuce na Amigę. Muszę czekać do 10.09.

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2011 09:51:15
[#34] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #30

AT BUS nie lubi kart turbo najlepiej wspopracuje z pamiecia montowana pod slot CPU i slot trap door pod klapka (w sumie z plyta 2.5 MB RAM)
Dlatego polecalem kontorler zintegrowany z rozszerzeniem pamieci jak MegaRAM HD

[#35] Re: Elsat AT-BUS - problem

@HOŁDYS, post #34

A Elbox produkuje jeszcze te swoje 2/8MB RAM do CDTV/500? To zadziała z A(u)T(o)BUSem?

[#36] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #35

na 99 % tak
ja mialem w swojej A500+ do testow 2 MB CDTV (pod cpu) + 2 MB CHIP + AT BUS.

najlepiej jednak dzialala A500+ z mega ramem (2 MB CHIP + 8 MB FAST)
whdload fajnie dzialal

co do produkcji przez elbox trzeba pisac do nich

[#37] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #33

W at-busie wykoleja się autokonfiguracja przy innych częstotliwościach niż 7MHz, jak już mówiłem w mojej MC68000 na 14MHz nie chciał ruszyć, dopiero start z 7MHz a późniejsze programowe przestawianie karty na 14MHz pozwalało mi korzystać jako tako z AT-busa, chociaż zdarzało się, że był lekko niestabilny. Na kontrolerze Supra od Hołdysa nie mam żadnych problemów.

Czy Twoja karta pozwala na uruchomienie w trybie 7MHz?

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2011 14:44:15
[#38] Re: Elsat AT-BUS - problem

@rafgc, post #37

Zdaje się, że zworką moge ustawić, by odpalał z 68000 nie 030... i chyba tylko to i raczej nie o to chodzi, c'nie?

[#39] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #38

Teraz mi się przypomniało mam dysk z zainstalowanym systemem do Mega Ramu HD. System jest elsat fix oraz loadide. Można podłączyć drugi dysk lub CDrom oraz działa HDtoolbox. Jakby co to daj info.
[#40] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #1

Odświeżam
Jaka jest szansa, że na zaktualizowanym ROMie, z fixem, Autobus zobaczy CD-ROM podpięty jako drugi na taśmie? Jakiego sterownika użyć? elsat.device czy jakiś "cd-romowy"?

[#41] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #40

Załamka - kupiłem 3 rozszerzenie pamięci do mojej pięćsetki, tym razem ELBOXu, pod klapkę... i oczywiście kontroler strzelił focha. Czy jest cokolwiek, co działa z tym kontrolerem?

Ciężkie jest życie amigowca...

Ostatnia modyfikacja: 19.09.2011 20:05:27
[#42] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #41

Jeszcze trochę pomarudzę

Udało mi się wreszcie wszystko odpalić i kontroler działa (prawie) pięknie z rozszerzeniem FAST. Problem jest tylko taki, że jak tylko skopiuje jakiś plik na dysk pod kickstartem 3.1 "RDB" dysku znika i nie jest on widoczny, zarówno pod 1.3 jak i 3.1. Moge zamontować wszystkie partycje korzystając z DEVS:mountlist ale sam z siebie dysk je gubi po resecie i oczywiście niebootuje. Co to może być?

Kiedy siedzę tylko pod 1.3 nic sie takiego nie dzieje. Partycje są i dysk bootuje sam.

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2011 17:51:19
[#43] Re: Elsat AT-BUS - problem

@_arti, post #42

powiem tak ,ja takich problemow nie mialem z tym rozszerzniem
mialem Amige 500 1 Mb CHIP + 9.7 MB (SLOW + FAST) RAM
jak rowniez A500+ 2 MB CHIP + 8 MB CHIP
glowna kwestia bylo dobranie odpowiedniego dysku sectory/tracki
najlepiej dziala dysk do 2 GB (1.9) ... 2.1 juz zachowywal sie jak u ciebie lub checksum error..generalnie lepsza jest A600 + 11.5 MB RAM po spaczowaniu scsi.device mialem dysk 40 GB :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem