[#1] Kilka pytań
Witajcie
Dzisiaj kupiłem amige 500 na allegro i mam kilka pytań związanych z tym komputerem
Chciałbym się dowiedzieć jak można podłączyć ten komputer do telewizora?
Czy można ten komputer podłaczyć do normalnego monitora od kompa cyz raczej musi być orginalny monitor?
Do czego służą poszczególne gniazda z tyłu
Jak to jest z grami na tą amige? można kupić czystą dyskietke i za pośrednictwem dodatkowej stacji ściągnąc i nagrać i będzie czytać?
Czy można na tym forum znaleść jakaś instrukcje obsługi do tej amigi?
P.S
Na zakończenie chciałbym dodać że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o amigę wiec wybaczcie mi moje głupie pytania
Chciałbym też dodać że zaznajomiłem się troche ze starymi komputerami nawet nie które posiadam np
commodore c64
pegazus family game
ogólnie amige mile wspominam z dzieciństwa kiedy przychodziło się do kogoś pograć

pozdrawiam
[#2] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #1

Witaj

Potrzebujesz albo modulatora ( nie polecam) albo kabel euro ( polecam). Można zrobić samemu lub kupić w efunzine/allegro.

Czy można ten komputer podłaczyć do normalnego monitora od kompa cyz raczej musi być orginalny monitor?

Amiga jest normalnym komputerem. Nie sprecyzwoałes o monitor z jakiego kompa Ci chodzi. Atari?PC?

Do czego służą poszczególne gniazda z tyłu

Zasilanie port joya myszy, gniazdo modulatora port serial, równoległy, gniazdo zewnętrznej stacji dyskietek i wyjścia na dzwięk.

Jak to jest z grami na tą amige? można kupić czystą dyskietke i za pośrednictwem dodatkowej stacji ściągnąc i nagrać i będzie czytać?

Temat wałkowany średnio dwa razy w tygpdniu. Poszukaj na forum. Sprawa była poruszana multum razy.

Czy można na tym forum znaleść jakaś instrukcje obsługi do tej amigi?

Instrukcji nie ma ale tematów jest naprawdę dużo i jest co poczytać na temat tego komputera. Polecam również google.

http://www.devili.iki.fi/mirrors/4x4.hopto.org/

Na zakończenie chciałbym dodać że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o amigę wiec wybaczcie mi moje głupie pytania

Miło powitać nowego Amigowca. Na początek przejrzyj dokładnie FAQ na naszej stronie i poczytaj artykuły na ppa. Przenoszenie danych Amiga<->PC itp itd. Jak ogarniesz troche wiedzy to wtedy pytaj :)

Serio niektóre pytania wracają jak bumerang i człowiekowi po prostu się nie chce pisać tego setny raz po raz kolejny.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #1

Proponuje najpierw przeczytać:

- FAQ
- artykuły z cyklu "Przenoszenie danych na Amigę" w dziale programy
- użyć funkcji wyszukiwania na forum - większość kwestii o które pytasz była poruszana wiele razy (kwestia monitorów przewija się przynajmniej raz w tygodniu ;) ).

Oryginalnych instrukcji obsługi nie ściągniesz tu, ponieważ (przynajmniej teoretycznie) są chronione prawem autorskim. Natomiast wiele artykułów na PPA przeznaczonych jest także dla początkujących, więc myślę że poradzisz sobie bez instrukcji.

[#4] Re: Kilka pytań

@strim, post #3

Nie sprecyzwoałes o monitor z jakiego kompa Ci chodzi. Atari?PC?

chodzi mi o to czy mógłbym podłączyć taki normalny monitor z PC
widziałem jak jakiś typ na YT miał podłaczony normalny współczesny monitor
ten kabel z wejsciem na eurozłącze widziałem ciekawi mnie czy samemu można to zbudować i czy będzie działało
sam kabel antenowy nie wystarczy do telewizora?
[#5] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #4

podłączyć taki normalny monitor z PC

Kup se scandoubler . Inaczej nie można, chyba, że kupisz jeden z tych magicznych monitorów... które opisane są w wielu wątkach na tym forum.

ten kabel z wejsciem na eurozłącze widziałem ciekawi mnie czy samemu można to zbudować i czy będzie działało

Można i będzie.

sam kabel antenowy nie wystarczy do telewizora?

EDIT: Nie. Jak słusznie zauważył Benedykt, A500 nie ma wbudowanego modulatora. Więc możesz najwyżej podłączyć kabel chinch między gniazdem mono (pierwsze z prawej patrząc od tyłu w A500), a wejściem composite w TV, uzyskany obraz będzie czarno-biały i nie najwyższych lotów.

To wszystko byś już wiedział, gdybyś przeszukał forum.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 00:53:34
[#6] Re: Kilka pytań

@strim, post #5

strim a500 nie ma modulatora. Nie ma do czego podpiąć tego kabla.

[#7] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #1

Jak najbardziej, ale poprzez modulator.

Czy można ten komputer podłaczyć do normalnego monitora od kompa czy raczej musi być orginalny monitor?

Najszybciej przez oryginalny kabel do oryginalnego monitora. Mozna podlaczyc ten sprzet poprzez specjalna przelotke VGA ale sygnal nie bedzie lapany przez nowoczesny monitor od PC. Zbyt niska czestotliwosc.

Proponowal bym rozejrzec sie za modulatorem do tej amigi i podlaczyc ja do telewizora. Monitor przydalby sie w przypadku checi dluzszej pracy pod workbenchem, np przy pixelkach albo muzykowaniu z modulami, lub pisaniu tekstow. Do gier monitor raczej jest niepotrzebny, w zupelnosci wystarczy telewizor.

można kupić czystą dyskietke i za pośrednictwem dodatkowej stacji ściągnąc i nagrać i będzie czytać?

Poszukaj amigowcow w twojej okolicy, moga ci pomoc bezposrednio w nagraniu dyskietek. Czasem na Alledrogo zdarzaja sie "wiaderka" dyskietek do 500tki za grosze. Jesli takowych amigowcow w promieniu 100 km nie ma, to poszperaj w tematach tu na forum.

[#8] Re: Kilka pytań

@Koyot1222, post #7

czesc
a jeszcze miałbym jedno pytanie
czy te amigowskie dyskietki jak się od kogos kupi to mozna sformatowac i nagrać sobie jakiś program który mam chwilowo wrzucony do pamieci operacyjnej?
podobnie robilem na c64 niewiem jak ma amiga
[#9] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #8

Mozna nagrywac z RAMdysku jesli o to ci chodzi.
A co do dyskietek, nie musza byc uzywane specialne amigowe. Zwykle dyskietki z PC tez chodza. Tzn nie odczytasz PCtowej dyskietki na Amidze ani odwrotnie. Ale po sformatowaniu takiej dyskietki pod Amiga bedzie normalnie do uzytku w niej.
Chyba ze miales przerabiana stacje to wtedy trzeba zakleic jedna dziurke tasma na dyskietce, bo amiga dostanie glupawki. Jak stacja jest oryginalna to nie ma takiej potrzeby.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 15:10:18
[#10] Re: Kilka pytań

@karaczan, post #9

super
a czy ktos z was wie jak moge zbudowac ten kabel do eurozłącza?
mam już wtyczke do eurozłącza polutować to nie problem tylko pod które piny i jakie musza być wtyczki do komputera amiga?
[#11] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #10

google google google google google google !

http://www.jeacle.ie/pub/articles/scart/

http://pinouts.ru/VideoCables/AmigaScart_pinout.shtml

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2011 15:59:36
[#12] Re: Kilka pytań

@PrzemasIII, post #11

dziękuje za pomoc :)
[#13] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #8

System operacyjny Amigi jest totalnie odmienny od tego ktory znasz z C64. System operacyjny w Amidze obsluguje sie podobnie jak wspolczesne systemy - mysz, okna, ikonki, menu etc. Polecam pobawienie sie Workbench 1.3 (w Twoim wypadku). Staruszek, ale mam sentyment do tej wersji. ;) Nowszej "nie uruchomisz" (tzn uruchomi sie, ale na kickstart 1.3 nic poza tym praktycznie).

Co wiecej Amiga to nie tylko gry, to takze masa softu, nawet takiego, ktory uruchomisz na Amidze 500. Programy graficzne (np Deluxe Paint), nawet 3D (Real 3D 1.4, ale to tak od biedy), programy do tworzenia muzyki - tzw trackery (Protracker np) itd itp...
Masa zabawy! OK

[#14] Re: Kilka pytań

@jw_amigowiec, post #13

Witam was
Dzisiaj kurier dostarczył mi moja amige , zasilacz pozyczyłem od znajomego profesora który ma hopla na punkcie starych komputerków
i teraz tak
niepokoi mnie jedna rzecz
kiedy właczyłem amige 500 do prądu tzn poprzez zasilacz
ze stacji dyskietek słychać co jakis czas jakieś stuki a tam zadnej dyskietki nie ma
czy to moze być jakaś usterka awaria?
[#15] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #14

ze stacji dyskietek słychać co jakis czas jakieś stuki

To normalne.

[#16] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #14

nie ,amiga ma autoboot z ROMu
nic nie musisz wpisywac ...komputer sam sprawdzi ze jest dyskietka i odpali najpierw BootBlock a potem bootloader (NDOS lub AmigaDOS)
to bardzo zdrowa procedura jesli tyka :)

OK

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 23:28:14
[#17] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #16

kupiłem dzisiaj druga amige 500 z zasilaczem za śmieszne pieniądze 32zł + koszty wysyłki :D
Czy idzie gdzieś dostać wtyczke od zasilacza do amigi ( ta która idzie do komputera)?
[#18] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #17

nigdzie poza aukcjami takowej nie kupisz
32 zl o ile jest sprawna rzeczywiscie to butelka wodki :)

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2011 14:18:01
[#19] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #17

Chyba tylko z innych uszkodzonych zasilaczy.
To z tego co wiem byl to wlasny wytwor i nie posiada ogolnej nazwy ani zamiennikow.

[#20] Re: Kilka pytań

@karaczan, post #19

dotsałem od znajomego
istrukucje do amigi 500 po polsku
P.S
jakby ktoś z was miał taką wtyczke na zbyciu to hętnie odkupie
[#21] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #20

zamierzam zrobic kabel RGB
kupiłem juz te 2 "banany" do audio
eurozłoącze mam
i teraz najwążniejsze pytanie
ile otworków ma miec wtyczka która idzie do amigi ?23 czy 25?
[#22] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #21

23. A te "banany" to "czincz"
[#23] Re: Kilka pytań

@Dark_luke, post #22

Najgorsze jest to że w ABC elektroniki nie moge dostać tego gniazda 23 otwory tylko 25
z jednego czincza ma wychodzić jeden kabel czy dwa na wtyczke do amigi?
ile żyłowy kabel musze kupić?
[#24] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #23

U mnie w sklepie 23 pin bez problemowo.
2 x czincz. Z każdego kabel podwójny masa + sygnał.
10 żył.
[#25] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #23

Poszukaj w innym sklepie lub w sieci.
Jak bardzo nie chcesz to w czasach przed internetowych niektórzy brali pilniczek i z gniazda 25 robili 23 piny.
Działało bo widziałem taki wynalazek w użyciu.

Pozdrawiam
[#26] Re: Kilka pytań

@RadoslawF, post #25

Szkoda roboty. Lepiej poszukaj. Z doświadczenia wiem że później mniej kłopotów przy montażu. Numery pinów się nie mylą .
[#27] Re: Kilka pytań

@RadoslawF, post #25

chciałbym was jeszcze spytać
czy ktos z was podjołby sie zrobienia takiego kabla RGB i za ile??
[#28] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #27

Są czasami na allegro.
A skąd jesteś ?
[#29] Re: Kilka pytań

@Dark_luke, post #28

jestem z Piechowic małe miasteczko z dolnego ślazka koło jeleniej góry
[#30] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #29

Panowie mam jeszcze jedno pytanie
Tak jak pisałem wcześniej kupiłem zasilacz z obciętymi kablami obydwoma i teraz tak
Gdzie ma iść "faza" z kabla zasilającego z gniazdka?
Na płytkę zasilacza czy na przełącznik?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem