[#31] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #30

Z uwagi na to, że nie zawsze jesteś w stanie oszacować gdzie w danym gnieździe zasilającym jest przewód fazowy (nie pójdziesz przecież do kumpla z próbnikiem), a gdzie zerowy, nie ma znaczenia, który z nich przejdzie przez wyłącznik.

[#32] Re: Kilka pytań

@Dark_luke, post #24

Proszę podaj namiary na ten sklep.
[#33] Re: Kilka pytań

@*y, post #32

Sklep Scalak Zabrze
http://www.scalak.zabrze.pl/

Ostatnia modyfikacja: 17.09.2011 23:37:24
[#34] Re: Kilka pytań

@Dark_luke, post #33

Dzięki!

PS. Mam w "łapkach" mysz od CDTV. To tak w nawiązaniu do pogaduszek przez GG.
[#35] Re: Kilka pytań

@Dark_luke, post #33

Dark luke
Czy w tym sklepie można znalesć to złącze 23? jak to się konkretnie nazywa
Popatrzyłem uważnie na ten zasilcz i zauważyłem że
niebieski - idzie na płytke
brązowy- na włącznik
zółty - na płytke ( z oznaczonym zerem)
wygląda na to że musze dac tą faze na płytke

u mnie właśnie na niebieskim kablu pojawia się faza

P.S
kurde no sami wiecie czemu się tak pietram nie chce spalić tego zasilacza przez pomyłkę
[#36] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #35

Według "sztuki" na przewodzie czarnym lub brązowym ma być faza. Na przewodzie niebieskim zero, na przewodzie zielono-żółtym przewód ochronny. Z racji tego, że nie jesteś w stanie przewidzieć w którą dziurkę gniazdka pan Kazio wsadził fazę, nie ma znaczenia jak podłączone są przewód niebieski i czarny(brązowy).

W ofercie SCALAK'a nie widzę takich wtyków do obudowy. Są natomiast tu:
http://unipol.bazarek.pl/opis/691637/wtyk-canon-23pin.html

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2011 00:27:05
[#37] Re: Kilka pytań

@*y, post #36

Nie wiem czy jest na stronie. Bez problemu są dostępne "gniazda" 23pin + obudowy. Wtyki 23 pin są łatwiej dostępne ale to mają być GNIAZDA.
[#38] Re: Kilka pytań

@Dark_luke, post #37

Masz rację błędny link . Gniazda są w ofercie SCALAK'a.
[#39] Re: Kilka pytań

@*y, post #38

Cześć
Przynosze dobre wieści
Wreszcie przyszedł jakieś 3 dni temu mój kabel RBG kupiony na allegro
sprawdziłem obydwie amigi - i obydwie pięknie działają dysketki czytają wszystko ok
Co ciekawsze jedna amiga ma rozszeżenie pamięci do 1MB :D i pstryczek który włancza to rozszeżenie
Pozatym jestem pozytywnie zakręcony A500 :D
Nie ukrywam ze ten komputer bardzo mi przypadł do gustu :grafika zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie
Czy znacie jakieś fajne platformówki na amigę 500?
pozdrawiam
[#40] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #39

superfrog
rick dangerous
kid chaos
soccer kid
turricany

i wiele innych sa tego dziesiatki

[#41] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #39

Shadow of the Beast :)
[#42] Re: Kilka pytań

@Blendor, post #40

to ja jeszcze dodam kilka:

B.C. Kid

Magic Pockets

Ruff 'n' Tumble

The Lost Vikings

Myth: History In The Making

Parasol Stars: The Story Of Rainbow Islands II

[#43] Re: Kilka pytań

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

Panowie zmieniając temat
mam poważny problem :(
Byłem u 2 znajomych u których ponagrywaliśmy troche gier a u jednego naucyzłęm się kopiować przez X-copy
przyjechałem do domu włanczam te gry od niego i na ekranie kompunikat
"Error validating disk

Key 888 checksum error

RETRY CANCEL "

I niewiem co się dzieje u kolegi sam kopiowalem przez "X-Copy" kopiowanie było razem z wykrywaniem błędówi wzystko szło jak po maśle
u niego chodziły
U mnie już nie.. no może jeden raz poszła jedna gra :(
próbowałem na moich dwóch amigach w tym jedna ma przerobioną stację z PC-ta
pomóżcie
[#44] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #43

1. Kolega i Ty macie inaczej ustawione głowice w stacji dysków - nie baw się w ustawianie głowicy gdyż tylko możesz narozrabiać więcej.
2. Dyskietki też mogą mieć swoje lata i sypią się.
3. Jeśli to współczesne dyskietki HD to jeden wielki crap i trzeba mieć szczęście trafić na dobre nośniki.
4. Masz brudne głowice w stacjach. Jak umiesz i wiesz jak możesz przeczyścić.
5. Masz zainfekowane dyskietki, kolega zresztą też.

To kilka powodów jakie mi przychodzą do głowy.

Aaa i jeszcze jeden. Jaką Amigę ma kolega a jaką Ty?

[#45] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #43

jesli stacje masz przeriobiona z PC .. to pierwsza rzecz jaka powinienes zrobic zakleic dziurki w dyskietce

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2011 10:29:17
[#46] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #45

jesli stacje masz przeriobiona z PC .. to pierwsza rzecz jaka powinienes zrobic zakleic dziurki w dyskietce

HOŁDYS
kolega miał przerobiona stację dyskietek z PC i pierwsze co zrobiliśmy to pozaklejalliśmy te okienka w prawym dolnym rogu dyskietki
No i tu jest coś czegoś nie kumam
U niego wszystkie gry bezbłędnie chodziły
Co ciekawsze dał mi 2 progamy
deluxe panit
x-copy
obydwa nagrane na nowych dyskietkach EMTC i bez problemu je czyta ( minute temu odpalałem ) normalnie czyta?

Czy sprężonym powietrzem można wyczyścić tę stację z kurzu?
[#47] Re: Kilka pytań

@Tomski, post #44

Tomski
Kolega ma normalną 500tke
a ja mam dwie normalne 500-tki
Aaa i jeszcze jeden. Jaką Amigę ma kolega a jaką Ty?

5. Masz zainfekowane dyskietki, kolega zresztą też.

Dostałem od niego pakiet programów i antywirusa który również działa
o nazwie
Bootx-antywirus
tylko niewiem jak się go używa
[#48] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #47

a mam pytanie ja ci wyskakuje blad walidacji.. (jesli nie masz katalogu L: a w nim Disk-Validator - takie szopki moga miec miejsce)
czy jak wsadzisz spowrotem do stacji kolegi pojdzie bez bolu czy tez checksum error ?

[#49] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #48

czy jak wsadzisz spowrotem do stacji kolegi pojdzie bez bolu czy tez checksum error ?

żeby sprawdzić u tego kolegi jeszcze raz te dyskietki musiałbym zapłącić 24 zło z groszami za bilety na PKP jechać 2 godziny do niego np pociągiem...
70 km

wyskakuje blad walidacji.. (jesli nie masz katalogu L: a w nim Disk-Validator - takie szopki moga miec miejsce)

HOŁDYS
co sugerujesz?
[#50] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #49

sugeruje utrate walidacji...w AmigaOS 2.x naprawia to z automatu bo plik Disk-Validator jest w ROMie i nigdy nie ulega zniszczeniu

[#51] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #50

dałem inną stację dyskietek przerobioną od PC bo tamta padła od kurzu już wogóle nie trykała przy włączeniu co jakiś czas na ekranie startowym :(
a ta jest jeszcze gorsza bo cieżko się wsuwa dyskietki i nie chcą się wysówać z przycisku ciekawi mnie jaki jest tego powód

Padł skopiowany u jednego z kolegów Workbench 1,3 i następna gra
ja już niewiem co się dzieje
poradźcie co mam z tym zrobić
x- copy jeszcze działa i szukałem wirusów wg instruckji kolegi i znalazł na paru wirusy a po sprawdzaniu był napis na zielonym tle
"Byte Bandit 1 virus"
dyskietki były spr programem
" BootX v4 (7.5.92)
pomocy
[#52] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #51

wow ..rzadko sie zdaza a jednak ..najlepszy jest Virus Z ..tego robala chyba nigdy nie mialem..dziwne ze te paskudzwa zyja nadal na tych dyskietkach po 20 latach :))) Saddam wiecznie zywy i HappyNewYear

tu masz antywirusy na amige znajdz taki ktory zadziala na Amidze 500 (1.3)

http://aminet.net/search?f=2&path=util/virus&sort=date

ps.daj znac kumplowie ze ma trypla

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2011 00:17:27
[#53] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #52

Jest mały kroczek do przodu
Jeśli chodzi o antywirusa to używam "Boot X -antywirus"
Kolega z wałbrzycha mówi że w momencie gdy się wybierze ten program na menu i się włancza to on wtedy sprawdza komputer a konkretnie pamięć
Wracając do temtu
Działa mi Super Frog Mega Ball i pare innych gier które miały " otwarte okienka " Bogu dzięki :o
Czyli były ochronione przed wirusami
Kolega i ja twierdzimy że zapomniałem pootwierać okienka w dyskietkach i automatycznie wirus zrobił swoje
a wirus prawdopodobnie jest z dyskietek ktore kupilem na allero albo od kumpla z mojego miasta
Wg kolegi z wałbrzycha powinienem załatwić sobie WB 1,3 i próbowac na nowo ponagrywac gry na dyskietkach
Co sądzicie o tym?
[#54] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #53

Działa mi Super Frog Mega Ball i pare innych gier które miały " otwarte okienka " Bogu dzięki
Czyli były ochronione przed wirusami
Kolega i ja twierdzimy że zapomniałem pootwierać okienka w dyskietkach i automatycznie wirus zrobił swoje
a wirus prawdopodobnie jest z dyskietek ktore kupilem na allero albo od kumpla z mojego miasta

nie bardzo .. w wiekszosc przypadkow wirusy infekuja pliki,bootblocki,rootblock, i Disk-Validator ...to wszystko dotyczy dyskietek w systemie AmigaDOS .. wiekszc gier nie pojawia ci sie niebieski Workbench1.3 tylko od razu gra .. Super frog i reszta sa NDOS ..czyli odlaczaja system amigi po wlozeniu dysku do stacji ..i ich wirusy nie rusza (jesli nadpisze bootblock zniszczy zawartosc bootloadera i gra juz nigdy sie nie uruchomi)
takie dyski nie sa widocznie pod Workbenchem i nie posiadaja Disk-Validatora..pozycje odczytuje sie po trackach a nie po plikach ..stad jest charakterystyczny stukot glowicy i gry laduja sie duzo duzo szybciej od gier Dosowych .. w Atari ST takze zrobili taki patent NDOS (co mnie zaskoczylo)

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2011 19:35:23
[#55] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #54

HOŁDYS
To co radzisz co robić?
Warto spróbować z nowym WB 1,3?
[#56] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #55

ja bym zrobil tak sciagnol nowe ADF z pewnego zrodla i ponagrywal dyski jeszcze raz..leczenie moze usunac potrzebne pliki do gry. i mozesz duzo stracic czasu a efekt byc moze nie bedzie zadowalajacy (gra bedzie dzialac tylko do pewnego etapu np)
zapozna sie z przenoszeniem danychz internetu na amige 500
byl watek pare razy na forum

[#57] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #56

odnosnie przenoszenia danych
to zapewne chodzi ci o specjalny kabel z końcówkami 25 i 9 8-śmio żyłowy ekranowany co?
i zapewne musi być ten program w PC ?
http://www.ppa.pl/artykul-Amiga..PC.Przenoszenie.danych.2-2_16_1118.html

chmm czyli na początek musze znowu skołować WB 1,3 bo bez tego ani rusz
[#58] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #57

hmmm na kazdej platformie system operacyjny to podstawa...zamiast gier niech ci nagra WB1.3

[#59] Re: Kilka pytań

@HOŁDYS, post #58

Zobacze co da sie zrobić
Mam nadzieje że da się uratowac te dwie amigi

[#60] Re: Kilka pytań

@Aleks89, post #57

"chmm czyli na początek musze znowu skołować WB 1,3 bo bez tego ani rusz"
No... Istotnie, chmm

Wiesz, trudno sobie wyobrazić pracę (niech to będzie tylko nawet granie) z jakimkolwiek komputerem, bez systemu operacyjnego. Wyobraź sobie, że masz mocno wypasionego PC, ale bez Widowsów/Linuxa/czegokolwiek, co robi za "duszę" maszyny. I co masz bez tego? Ano, kilka kilogramów złomu, bo NICZEGO, żadnej gry nie odpalisz.

Zatem uświadom sobie, że Amiga to NORMALNY komputer, a więc bez systemu operacyjnego jakoś trudno coś z niej wydusić, prawda? Tak, musisz mieć Wokrbencha. Tak, musisz się z podstawami (przynajmniej) tego środowiska pracy zapoznać.

Jeśli Cię to przerasta, to sprzedaj Ami na alledrogo i strzel sobie jakąś konsolkę, albo baw się w emulowanie Ami na PC.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem