[#1] PCMCIA FBlit
Witam!

Czy ktoś miał kiedyś problem z Fblitem po podłączeniu Adapter CF do PCMCIA?
Bowiem za każdym razem gdy chcę podłączyć kartę CF przez PCMCIA muszę zakomentować Fblita w s-s.
Fblit + PCMCIA CF = zwiecha i migający czerwony ekran
[#2] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #1

Jaką masz kartę turbo? Jeżeli MTec lub samo rozszerzenie FAST do 8MB to normalka. Adresy górnych 4MB fast pokrywają się z adresami PCMCIA. Jeżeli twoje rozszerzenie/turbo ma zworkę do 4MB to spróbuj. Powinno działać.

[#3] Re: PCMCIA FBlit

@Red_Bullet, post #2

Mam rozszerzenie 8MB Fast.
[#4] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #3

8 MB ? to pewnie badziewiasty ELSAT :)

[#5] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #3

Jak masz 8mb Fast ram to Ci PCMCIA działać nie będzie prawidłowo. Uważaj z tym adapterem CF<->PCMCIA, przypadkiem nie wyciągaj samej karty z czytnika przy włączonym komputerze. Cały czynnik z karta natomiast możesz.

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

"przypadkiem nie wyciągaj samej karty z czytnika przy włączonym komputerze. Cały czynnik z karta natomiast możesz."

a co to za nowe bzdury :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD OK
znajdz mi tam gram elektroniki :) ?

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 15:07:50
[#7] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #6

Hołdys. Drugi raz w tym tygodniu gadasz głupoty. Pierwsze o kicku do Amigi teraz to.

Gniazdo PCMCIA w Amidze, zresztą nie tylko w amidze jest skonstruowane tak, ze ostatnie piny jakie są podłączane przy wkładaniu gniazda to piny z zasilania. Dzięki temu możesz sobie podłączyć dowolne urządzenie na PCMCIA przy włączonym zasilaniu. Z kartą CF wpiętą do adaptera już tak nie jest. Jak wkładasz kartę do pracującego czytnika kontakt dostają wszystkie piny jednocześnie - łącznie z zasilaniem.

Benedykt Dziubałtowski

Edit:

znajdz mi tam gram elektroniki

Z tego co piszesz, wnioskuję, że Twoje Amigi nie mają ani grama elektroniki. Moje egzemplarze poza samym pcb elektronikę posiadają. Jak Ci pójdzie spięcie z karty cf na czytnik PCMCIA to uszkodzić się może elektronika w Amidze ( o ile Amiga ją posiada:) )

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 15:25:44
[#8] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

Nieprawda. Karta CF też ma różną długość pinów.

[#9] Re: PCMCIA FBlit

@altcomputing, post #8

Nieprawda. Karta CF też ma różną długość pinów.

Tego nie wiedziałem. Przyznaję się bez bicia :)

Czyli co można sobie podłączać do Amigi kartę CF do włożonego czytnika bez jakiegokolwiek ryzyka?

Benedykt Dziubałtowski

[#10] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Poza tym CF to nie SD. W CF każdy styk jest izolowany od innych. Nie ma szans żeby "coś się zwarło". Inna sprawa że strzeżonego i tak dalej.

Co do tematu, to nawet badziewiasty Elsat (jak to Hołdys określił) ma zworkę do odłączenia "górnych" 4MB.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 16:04:16
[#11] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Elektrycznie można, nie wiadomo jak ze storownikami. Z tego co pamiętam to mnie działało raczej bez problemu.

[#12] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #7

oj benek benek .. czyli to ty do mnie pisales w sprawie fabrycznego romu od commodore 3.1 do A600 ? z adresu nieletni@ok urwa.pl

miej wasc przyzwoitosc nastepny raz

Co do czytnik mozesz go wyjmowac dowoli .. lub sama karte CF z przejsciowki bo ona tylko jest przejsciowka a nie modulem

co do romu nadal twierdze ze ostatnio produkowany fabrycznie w A600 to 37.350

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 16:13:05
[#13] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #12

To jest mój mail. Jest w moim profilu.

co do romu nadal twierdze ze ostatnio produkowany fabrycznie w A600 to 37.350

Montowany był taki serynie. Ostatni jaki wyprodukowano oficjalnie do Amigi 600 to 3.1

Benedykt Dziubałtowski

[#14] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

"Jak masz 8mb Fast ram to Ci PCMCIA działać nie będzie prawidłowo[".

A to niekoniecznie, są rozszerzenia o osiem megasów fastu "PCMCIA friendly."

Z szacunkiem
Des

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 16:38:22

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 16:38:52
[#15] Re: PCMCIA FBlit

@Des, post #14

potwierdzam, mój m-tec 1230/28 lubi się z PCMCIA

[#16] Re: PCMCIA FBlit

@Des, post #14

Czytałem, że ponoć właśnie elsast jest pcimcia frendly. Miałem takie rozszerzenie i nie chciało mi działać z pcimcią. Zastanawia mnei co innego. Gdzie adresowana jest pamięć fast 4 mb jeśli rozszerzenie jest pcimcia frendly?

Benedykt Dziubałtowski

[#17] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #12

Hołdys tu masz zdjęcie romu made in commodore do amigi 500/600/2000

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/amiga-2000/599663/1

Czyli tym samym źle twierdzisz.

A co do przyzwoitości. Wiesz mnie jeszcze z żadnej imprezy ochrona nie wyniosła.

Benedykt Dziubałtowski

[#18] Re: PCMCIA FBlit

@Mir3k, post #15

To co innego.

[#19] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

"Hołdys tu masz zdjęcie romu made in commodore do amigi 500/600/2000"

caly czas sie nie rozumiemy przywaliles sie ze wystawilem ogloszenie z Amiga 600 iz posiada najnowszy ROM do tego modelu produkowany seryjnie przez Commodore i montowany w takim modelu

twierdzisz ze byly modele Amigi 600 sprzedawanych od razu z ROMem 3.1
nie bylo takich modeli

poleca ta strone

http://www.amiga-hardware.com/

i prosty jezyk angielski ..

The A600 is an odd Amiga which is somewhere between an A500+ and an A1200, but never gained the popularity of either. The A600 looks like a shortened version of the A1200, because it does not have a keypad like almost every other Amiga. Very early versions of Kickstart 2.05, such as V37.299 are actually missing scsi.device from ROM, so despite having an IDE controller on the motherboard you cannot actually use it unless you upgrade the Kickstart chip. At least Kickstart 2.05 (V37.350) is recommended if you wish to use hard drives in an A600.

TO ZE BYLY NAWET ROMY 3.9 to wiem ..bo taki ROM MAM !!
Amiga 600 nigdy nie byla sprzedawana przez C= z ROMem wyzszym niz 37.350

TO TYLE W TYM BZDURNYM TEMACIE

Co do karty ELSAT 1208

This card is not PCMCIA friendly if more than 4MB of RAM is installed on the card.

[#20] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Jeśli pamięć jest w obszarze zorroII, a dokładniej $600000-9FFFFF to nie jest ona PCMCIA FRIENDLY, zdarzają się urządzenia, które działają poprawnie dopóki nie nastąpi jakaś kolizja w tym obszarze. Wszystkie pozostałe obszary są PCMCIA friendly, sysinfo pokazuje biblioteki wczytane do fastu, jeśli adres zaczyna się od $2xxxxx to karta nie jest PCMCIA FRIENDLY, karty korzystające z obszaru zorroIII korzystają z obszaru $1000000 wzwyż (czyli powyżej granicy 16MB ze względu na 32-bitową szerokość adresową) mogą mieć 1,4,8 albo i 256MB i nic nie będzie kolidowało.

Co do kickstartu, to tak jak mówi hołdys, sam kickstart był sprzedawany oddzielnie dla A500/A600/A2000, jednak sama A600 nigdy nie była z nim sprzedawana fabrycznie.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 18:32:52
[#21] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Przypuszczam, że jeśli chodzi o adresowanie to moze być podobny problem co w A600 przy ruskim ramie. Pamięć jest zaadresowana w tym samym miejscu co ostatnie 4mb. Ja PCMCIA używam jedynie do netu także nie mam jak sprawdzić. Chyba, że określenie pcimcia friendly dotyczy jedynie kart DRAM i SRAM...

[#22] Re: PCMCIA FBlit

@Mir3k, post #21

No właśnie, a ja chciałem wpiąć sobie WiFi pod PCMCIA i widzę, że mogą być problemy :(
[#23] Re: PCMCIA FBlit

@Mir3k, post #15

Turbo z własnym prockiem pewnie rozwiązuje te problemu
[#24] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #19

Hołdys odwracasz kota ogonem. Napisałeś w ogłoszeniu, że:

Amiga ma rom 37.350 ( najnowszy)

Co oczywiście prawdą nie jest. To o czym Ty gadasz dopisałeś później.

Benedykt Dziubałtowski

[#25] Re: PCMCIA FBlit

@Benedykt Dziubałtowski, post #24

hej czy jest tu jeszcze jakis frustrat ????

czy o to ci chodzi ze zwrocilem uwage na twoja niewiedze

"przypadkiem nie wyciągaj samej karty z czytnika przy włączonym komputerze. Cały czynnik z karta natomiast możesz."

daj se stary na looz i golnij jakies piwko przed walka

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 19:26:20
[#26] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #25

Nie pijam alkoholi :)

Hołdysku kochany ja z Tobą nie walczę, ja Cie kocham :*

Benedykt Dziubałtowski

[#27] Re: PCMCIA FBlit

@sqward, post #11

W sterowankach piszą że nie ma różnicy co kiedy i jak wkładamy.

Panowie nie walczcie.

Jest prosta zasada: WSZYSTKIE bez wyjątków karty z limitem 8MB, czyli między innymi rozszerzenia Elboxu, Elsatu, stary Elbox 1230LC i M-Tec 030 nie są zgodne z PCMCIA. Koniec kropka. Obszar adresowania drugiej połowy pamięci na tych kartach pokrywa się z obszarem zarezerwowanym dla PCMCIA.

Żeby te karty działały bezbłędnie z PCMCIA należy ograniczyć ich pamięć do 4MB.

Innym rozwiązaniem jest zakup "prawdziwej" karty turbo jak Elbox 1230 (bez "LC"), Blizzard 1230 albo Apollo...
Skutkiem ubocznym będzie możliwość zainstalowania min. 32MB FastRAMu.

Co do ROMu do A600 - ostatnią wersją jest 3.1 40.68, lecz ostatnią sprzedawaną fabrycznie zamontowaną w A600 jest 2.05 37.350.

Jak zawsze do usług.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2011 21:52:10
[#28] Re: PCMCIA FBlit

@altcomputing, post #27

Żeby te karty działały bezbłędnie z PCMCIA należy ograniczyć ich pamięć do 4MB.

Swego czasu nawet w MA były reklamy kart 8mb, które ponoć nie blokowały złącza pcimcia.

Co do ROMu do A600 - ostatnią wersją jest 3.1 40.68

Pomyliłeś cyferki. Prawidłowo to 40.63

lecz ostatnią sprzedawaną fabrycznie zamontowaną w A600 jest 2.05 37.350.

Prawda.

Benedykt Dziubałtowski

[#29] Re: PCMCIA FBlit

@altcomputing, post #27

"Jest prosta zasada: WSZYSTKIE bez wyjątków karty z limitem 8MB, czyli między innymi rozszerzenia Elboxu, Elsatu, stary Elbox 1230LC i M-Tec 030 nie są zgodne z PCMCIA. Koniec kropka. Obszar adresowania drugiej połowy pamięci na tych kartach pokrywa się z obszarem zarezerwowanym dla PCMCIA."
No chyba nie bardzo.Cześć jest PCMCIA compatible.
http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?product=&company=&amiga=1200&intf=trap&cat=ram&mid=&base=dec&pid=
[#30] Re: PCMCIA FBlit

@Dark_luke, post #29

with 8 MB RAM installed, the memory address space can be set either continuous or PCMCIA compatible

A to oznacza jedno:

Karta dzieli pamięć RAM na DWA OBSZARY, w dodatku z tego co wiem, obszar adresowalny dla PCMCIA ma w takim przypadku rozmiar jedynie 1MB a nie pełne 4, więc nie tak do końca jest to prawda z tą kompatybilnością.

W przypadku korzystania z takiej karty w trybie PCMCIA friendly pamięć 8MB mamy podzieloną na pół, wobec czego uzyskujemy maksymalny wolny blok pamięci wielkości 4MB. To jest pewne ograniczenie...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem