[#31] Re: PCMCIA FBlit

@altcomputing, post #30

does not conflict with the PCMCIA port even with 8 MB RAM added
[#32] Re: PCMCIA FBlit

@Dark_luke, post #31

Co nie zmienia faktu że używanie 8MB i PCMCIA niesie za sobą utrudnienia.

[#33] Re: PCMCIA FBlit

@altcomputing, post #32

Zgadzam się
[#34] Re: PCMCIA FBlit

@altcomputing, post #27

Żeby te karty działały bezbłędnie z PCMCIA należy ograniczyć ich pamięć do 4MB.

Niestety po zmniejszeniu pamięci pojawia się kolejny problem, że przy kopiowaniu plików powyżej 1MB wyskakuje mi guru.
[#35] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #34

W jakim programie kopiujesz ? moze masz ustawiony Buffor kopiowania na wiecej niz RAM ? Generalnei z produktami Elsatu byly problemy jesli chodzi o dzialanie z PCMCIA

[#36] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #35

Ja miałem E1208 przez 3 lata (kupiłem używkę) i problemów nie stwierdzono. Amiga działała troszkę szybciej i miała 10MB ramu - to jedyne objawy jakie zauważyłem po zamontowaniu tej karty. Kurde, chętnie bym ją odzyskał żeby mieć w zapasie. Z turbiaczami wiadomo jak jest. Mam teraz na składzie M-Tec 1230, nikt nie przypilnował kondziorów i jeden wylał. Po włączeniu kompa czerwony ekran z komunikatem card does not work! i tyle.

[#37] Re: PCMCIA FBlit

@Red_Bullet, post #36

Dawaj tego M-Teca - odkupię albo naprawię.

[#38] Re: PCMCIA FBlit

@Red_Bullet, post #36

Co do karty to sprawdziłem i mam Micronika RCA120
[#39] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #38

http://www.amiga-hardware.com/

This card is not PCMCIA friendly if it has more than 4MB of RAM installed. If you install 8MB on the card and require the use of the PCMCIA slot, you must move JP2 to the ON position to disable the upper 4MB of RAM. Rev B versions of the card support a PGA FPU whilst Rev C's require a PLCC FPU.

na twoim miejscu poprobowalbym programik MagicMem

The "MagicMem" program operates automatically, and does not require any input from the user. If there is a 1-meg SIMM installed in card (and the jumper settings correctly reflect this configuration), the program will add this memory to the computer. If there are two 4-meg SIMMs installed (and the jumpers are set for 4 megabytes), the program will check the existence of a PCMCIA card. If none are present, the entire 4megabytes of memory will be added in its normal address space. If such a card is present, however, 1.5 megabytes out of the second 4 megabytes will be added at the $C00000 address space for a total of 5.5 megabytes, the maximum amount of expansion RAM that can be added when a PCMCIA card is in use.

For advanced users, there are two ToolType options which may be set by selecting the "MagicMem" program icon, and selecting the "Information" menu item from the "Icons" menu of the Workbench screen. The NO4MEG ToolType will always add the second bank of memory at the $C00000 address space, so that you can never have more than 5.5 megabytes of expansion RAM. The NOC00000 ToolType will never add the second bank of memory at the $C00000 address. If you use both ToolTypes, the second bank of memory will never be added.

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 15:10:50
[#40] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #39

Tak czy tak zmniejszyłem zworkami do 4MB, nawet zainstalowałem MagicMem i nic.

Ale jak zrobię NoFastRam to mi normalnie kopiuje, po zamontowaniu cf0.

Czy ktoś wie jak wymusić na programie by wczytał się do chip i z niego pobierał pamięć?
[#41] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #40

Dokumentacje czytałeś do fblita?

Benedykt Dziubałtowskli

[#42] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #40

w mountliscie ustawiasz MEMTYP dla allokacji bufforow .. (public/chip/fast)

ps.jesli uzywasz MCP wylacz go (tam mozna ustawic oszczedzanie CHIP)

Ostatnia modyfikacja: 12.09.2011 18:10:22
[#43] Re: PCMCIA FBlit

@HOŁDYS, post #42

MCP nie używam, natomiast z buforami nic nie dało, jedyne przejściowe obejście u mnie wygląda tak:

NoFastMem
mount cf0:
NoFastMem

Tak wygląda moje rozwiązanie na dzień dzisiejszy
[#44] Re: PCMCIA FBlit

@witekkk, post #43

Musisz wejsc do mount listy (DEVS:MountList)
i zmienic w jakms edytorze tekstowym BUFMEMTYPE

BUFMEMTYPE = 0 lub BUFMEMTYPE = 1 zamontowany CF w jakiejkolwiek pamięci.
BUFMEMTYPE = 2 lub BUFMEMTYPE = 3 oznacza, że CF ma być zamontowany w pamięci CHIP
BUFMEMTYPE = 4 lub BUFMEMTYPE = 5 oznacza, że CF ma być montowany w pamięci FAST

generalnie zmodyfikuj wpis na tyle

BUFMEMTYPE = 2

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem