kategoria: A1200
[#31] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #30

Sprawdzilem innego virgea i sieciówkę na RTLu zadna z kart nie jest widziana.
Pomysly mi sie kończą.
Software z plyty zainstalowałem i nie podejrzewam żeby to był problem softwareu bo pciinfo chyba samego mediatora widzi poza tym w boot menu widziane sa trzy karty w statusie workig...
[#32] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #31

To, że Mediator jest w early startup w statusie working, to jeszcze o niczym niestety nie świadczy. Stawiałbym już na problem z samym Mediatorem.

Możesz jeszcze spróbować wyjąć układy Mach z podstawek PLCC, przeczyścić, włożyć ponownie, docisnąć.
[wyróżniony] [#33] Re: Mediator dla A1200

@strim, post #32

Strim ma rację. Musisz znaleźć kogoś z Mediatorem (najlepiej niedaleko ) kto byłby chętny do sprawdzenia Twojego egzemplarza.
[#34] Re: Mediator dla A1200

@stachu100, post #33

Jest jakiś nowy objaw...
Tzn przez przypadek za którymś włożeniem nie docisnąłem vigra (lekko wystawał) i jak dałem pciinfo to zobaczyłem 4 użądzenia ale każde było unknown.
Czy to coś może oznaczać?
W tym czsie w medku była tylko jedna karta virge.

Edit
Po dociśnięciu ponownie bylo no pci devices in mediator...

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 18:31:53 przez carrion
[#35] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #34

Masz 2 wyjścia:
1) Jechać do jakiegoś speca który zna się na elektronice - problemów może byc wiele.
To rozwiązanie polecam.

2) Bawić się samemu nadal. Zajmie Ci to jakieś 2-10 tygodni i albo zniszczysz coś (prawdopodobieństwo 50%) albo w końcu naprawisz (prawdopodobieństwo 30%) albo wszystko rzucisz w diabły (prawdopodobieństwo 20%)
[#36] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #34

Masz medka z machami MMCD,czy zwykłego?Sprawdż jakich wersji sterowników używasz.
[#37] Re: Mediator dla A1200

@Grisza, post #36

OK jestem dalej.... ale nie byłem u dobrego elektronika (jak mi tutaj polecano) ani nie instalowałem nowych sterów....
ale po kolei:
1. wyjąłem medka
2. rozkręciłem inną A1200 desktop na części. i popodłączałem na klamerki zailacz, medka, blizarda 030 itp itd.
nie zadziałało. :)
3. wyciągnąłem medka i podociskałem już na maksa wszystko co można było... machy i inne takie...
4. włożyłem do poprzedniej 1200T i ... zadziałało. tzn z włożonym virgem pciinfo pokazuje że widzi tego virgea. więc wziąłem się za picasso96 i tym podobne rzeczy.

i znou mała blokada... system się butuje. mam 2 monitory i podczas bootowania na vga podpiętym do virgea pojawia się ładny napis cybergraphics loading... ładny kolorwy.
w preferencjach screenmode gdy daję test rozdziałki np 800x600 na monitorze z vga pojawia się kursor myszki ale po zatwierdzeniu tej rozdziałki jedynie co widzę to kilka ikonek i nic więcej... tzn ekran niby jest ale widać tylko ilka ikonek poprzekręcanych... nic to walczę dalej, ale pomyślałem że może ktoś wie gdzie i jak teraz ugryźć..

dodam tylko że narazie bez paniki przeinstaluję picassoo na WB3.9 bo sporo tam namieszałem podczas zabawy z medkiem. ale zastanawiam się czy opisany w dokumentacji do medka sposób instalacji picasso jest oK. tzn po zainstalowaniu driverów dla cybergfx64/3d i podmienieniu nazwy na virge chyba jednak to nie działa.

jakieś pomysły.
[#38] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #37

A sprubój podmienić nazwę z Virażki na Voodoo . Kiedyś coś słyszałem na ten temat, pisano o tym w ACS 3.2001.
Dlaczego nie założysz karty Voodoo ona podobno pracuje najlepiej z Mediatorem.
[#39] Re: Mediator dla A1200

@Jacol, post #38

a jak sie wku... zdenerwuję to kupię tego voodoo, ale na razie za 10 pln na allegro nabyłem szczyt techniki jakim jest S3 Virge DX i się mam zamiar pobawić...
to co proponujesz to:
- driver voodoo zminić nazwę na virge?
- czy driver virge zminić nazwę na voodoo?
[#40] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #37

wziąłem się za picasso96

napis cybergraphics loading

Upewnij się, że masz zainstalowany na raz tylko jeden system RTG - tj. albo CGX albo P96. Posiadanie dwóch może powodować naprawdę niezłe jazdy.

Btw. u mnie ta metoda z instalacją P96 dla CV64/3D, a później zmianą nazwy "monitora" działa OK. Co prawda ja mam Radeona.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2011 23:00:27 przez strim
[#41] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #39

Znalazłem opis i tak do Svirge sterownik standardowy dołożony do medka w CybergrapX.
Picasso96 do Voodoo jest na płycie ze systemem os3.5 i wtedy to przy instalacji p96 jako domyślną kartę podać CVision3D dotyczy to jednak Voodoo a nie jak pisałem S3ViRGE.
ACSnr3,2001 znajdziesz tu http://shoonay.thecompany.pl/Biblioteka/Cover_disk/Amiga_Computer_Studio/
[#42] Re: Mediator dla A1200

@Jacol, post #41

Driver Virge do P96 jest tu.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2011 10:06:22 przez strim
[#43] Re: Mediator dla A1200

@strim, post #42

zainstalowałem i nawet coś tam działa. tzn 800x600 dziala
inne rozdzielczości się mocno kaszanią
a nawet przy 800x600 kursor myszki wygląda jak wielki czerwony kwadrat a nie strzałka.
gdyby nie to tochyba było by ok a tak nie da się tego używać.
czy ten kwadrat zamiast strzałki to jest wina driverów czy moze jakieś pacza uruchamianage podczas bootowania?
[#44] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #43

Nie mam pojęcia, ten driver do P96 nie jest napisany przez Elbox, dlatego nie ma go na płytce instalacyjnej. Więc pewnie nie został dokładnie przetestowany i coś tam może się kaszanić .

Możesz spróbować z CyberGraphiXem i tym driverem do niego, który jest dostarczany na płycie do Medka.

Albo lepiej, zainstalować Voodoo 3 lub Radeona ;).
[#45] Re: Mediator dla A1200

@strim, post #44

a jak radeon to jaka wersja? dobrze kojarzę że 9200?
[#46] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #45

Od czasu ostatniej aktualizacji sterowników do Radeona, powinien działać dowolny rodziny 9000 oraz 9200. Jeśli chodzi o przetestowane przez Elbox to masz tabelkę tu.

Weź tylko pod uwagę, że jeśli masz Mediatora staszego niż TX, to musisz polować na wersję 5V, która jest trudna do zdobycia. Więc przy Medku nie-TX lepiej celować w Voodoo 3 (z tego co wiem wszystkie na PCI działają z Mediatorem).

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2011 22:12:52 przez strim
[#47] Re: Mediator dla A1200

@strim, post #46

Radeonki na 5V to takie które mają dwa wycięcia na slocie PCI lub bez wycięć lecz taż bez ścieżki w tych miejscach . Ostatni model co obsługuje medka to R 9250, otym krzaczastym kursorze można też w tym ACS poczytać . Nie ktore ikony na tej karcie S3 wcale się nie wyświetlają tak pisze autor tego artykułu w ACS. Dopiero po zmianie na Voodoo wszystko kosmicznie przyspiesza. Link do strony z testami Radeon kontra Voodoo podałem wcześniej. Jak chcesz to podam jeszcze raz http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.ezcyberspace.com%2Fmediator%2F
[#48] Re: Mediator dla A1200

@Jacol, post #47

Jeśli mają dwa wcięcia to karty uniwersalne,które działają na 3.3 i 5V,jeśli się nie mylę.
[#49] Re: Mediator dla A1200

@Jacol, post #47

Wudu górą:). Warp3d działa pod radeonem?
[#50] Re: Mediator dla A1200

@fazior, post #49

Pod AmigaOS3.x nie. Podobno pod AmigaOS4 tak.

Ale Radeon pod 3.x jest interesujący choćby z tego powodu, że ma wyjście DVI.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 08:42:19 przez strim
[#51] Re: Mediator dla A1200

@fazior, post #49

Pod 4.1 dziala i obraz przez DVI żyletka.Wipeout spokojnie wymiata w 1024x768 32 bity.
[#52] Re: Mediator dla A1200

@Grisza, post #51

hm dziwna rzecz bo przez przypadek na takiej samej konfiguracji w UAE (gdzie mam poligon doświadczalny) bawiąc się WB3.9 i picasso96 mam taki sam efekt - vide ten Link

to co jest zwalone to podpisy pod ikonami na ekranie workbench'a tak samo mam pod driverami picasso96 na Virgu. co mi mówi że to problem nie z samym driverem virge a szerzej - coś z picasso, wb3.9? mam zainstalowany BB1 i BB2.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 13:02:11 przez carrion
[#53] Re: Mediator dla A1200

@carrion, post #52

Jeśli tak to może spróbuj na czystym systemie .
[#54] Re: Mediator dla A1200

@fazior, post #49

Nic nie stoi na przeszkodzie aby zainstalować obie karty na raz i wg potrzeb używać ich.
W nowych sterach Elboxu można podobno dzielić pamięć karty jak się chce i używać jej jako pamięci kompa . Poodoobno!
Jestem czystym teoretykiem piszę to co kiedyś wyczytałem lub usłyszałem .
[#55] Re: Mediator dla A1200

@Jacol, post #54

można podobno dzielić pamięć karty jak się chce i używać jej jako pamięci kompa

Ja to kiedyś sprawdzałem nawet i wydawało się działać OK, poza tym, że oczywiście szybkość transferu do takiej pamięci jest ograniczona szybkością transferu do Mediatora... która nie jest imponująca .
[#56] Mediator 1200T i Virge DX - problem z driverem rozwiązany

@carrion, post #52

OK. Dzisiaj zakończyłem boje z rezultatem pozytywnym:

Po kolei:
1. Przeinstalowałem System (użyłem gotowca z AMIGA SYS 4 3.1)
2. Zainstalowałem Picasso96 z driverami (tutaj trzeba pozmieniać nazvę sterownika i tultypa w ikonie Virge)
3. Zrobiłem update sterowników sciągniętych z Elboxu
4. ustawienie 800x600 działało ale się krzaczyło no i pointer był rozwalony... (wielki czerwony sprite)
5. NA tej stronie http://tech.groups.yahoo.com/group/Amiga-Mediator/message/17611 znalazłem kilka podpowiedzi i okazało się że wszystko działa a kluczowe ustawienia to:
- ilość ramu w karcie
- soft sprite = no

Teraz wszystkie tryby i pointer działają super. Dodam tylko że całość działa z 060 / 80 MHz by Stachu...

Piszę to tutaj bo może przyda się komuś w przyszłości.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem