[#1] Wielozadaniowość Amigi
Takie naszło mnie pytanie, po przeczytaniu w jednym z wątków na PPA, czy wielozadaniowość Amigi to zasługo softu czy też sprzętu? Pytanie może dziwne ale lepsze takie niż popychać głupoty na gadaczu:D. Proszę nie wieszać psów na mnie;).

[#2] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #1

Systemu operacyjnego.
[wyróżniony] [#3] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #1

wielawatkowosc na zasadzie wywlaszczania watku zaimplementowana jest w jadrze systemu AmigaOS + ROM

to co pytasz jest rowniez po czesci sprzetowo relizowane PAULA jednoczesnie moze odgrywac modul i formatowac dyskietke - jest to robione przy uzyciu prawie 0 % CPU

przypominam czasy Win3.1/Win95/98 - gdzie nalezalo wybierac albo muzyka albo formatowanie

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 12:21:29
[#4] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #3

Pamiętam to doskonale o czym piszesz Hołdys. Raz jeden pecetowiec się przechwalał jaki to PC super i extra. Noi puściłem mu moda w winampa i zacząłem kopiować pliki z dyskietki. Muzyka stanęła. Ten sam eksperyment na AMi się udał i facetowi szczeka opadła, że Amiga 600 robi bezstresowo to czego nie umiał jego pentium 200.

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #1

Tak jak koledzy pisali - za wielozadaniowość głównie odpowiedzialny jest system, jednak sprzęt także był konstruowany pod wielozadaniowość.

[wyróżniony] [#6] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #1

Kluczem do sukcesu jest mieszanka odpowiedniego hardware'u (to o czym pisał HOŁDYS i Benek - czyli bardzo duży stopień zadań przejętych od procesora przez układy specjalizowane) oraz systemu operacyjnego, potrafiącego to wykorzystać, a także wykorzystanie DMA (bezpośredni dostęp do pamięci Chip), pozwalający tym układom odczyt i zapis danych do RAM bez użycia procesora (procesor może w tym czasie wykonywać inne operacje nieprzerwanie, w dodatku dysponując pamięcią FastRAM może wykonywać odczyty i zapisy do niej w tym samym czasie kiedy inne układy wykonują odczyty i zapisy do pamieci Chip).

[#7] Re: Wielozadaniowość Amigi

@altcomputing, post #6

Tomski jako stary amigowiec wszystko to wie co to czip co to fast
pytanie bylo jego inne :P

Dla porownania STE tez ma Bliter/DMA/PRzetwornik dzwieku ala Paula ..wszystko to powstalo 4 lata po premierze amigi
ale coz jak TOS pozwala jedynie na wykonaniu jednego watku

Aczkolwiek czytalem o jakims innym systemi gdzie jest pseudo wielozadaniowosc na ZX/C64/STE/FALCON

Ten system wielozadaniowy to Contiki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Contiki

rowniez powstal Lunix dla C64/C128 pozwalajacy uruchomic 8 konsol jednoczesnie !!

http://www.linux.pl/?id=article&kategoria=12&show=135

nie ma to jednak jak Workbench :P

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 12:58:51
[#8] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #7

Ja tylko zaznaczyłem co od strony sprzętowej tak bardzo pomaga systemowi w wielozadaniowości...

[#9] Re: Wielozadaniowość Amigi

@altcomputing, post #8

Ja myślę (chyba), że jest to raczej zasługa i systemu i sprzętu. Podam przykład z MorphOS 2.7 Zaznaczę że nie sprawdzałem tego na Amidze. Ale od razu mi się rzuciło w oczy.
Otwieram katalog z napędu DVD, klikam na spakowany plik "lha" (najlepiej duży), pokazuje się folderek z zawartością, przeciągam to do otwartego RAMDISKU, i tu zonk, dekompresując wskaźnik myszki zamienia się w klepsydrę, nie pozwala mi nawet cofnąć zawartości katalogu na owym DVD. Gdzie indziej mogę kopać i działać. Może to normalne, nie pamiętam jak było w Ami.
Albo jest to wina mojego napędu DVD, podpięty jest na jednej taśmie wraz z HDD, a sam napęd to zapewne PIO 4. I tu może objawiać się brak DMA ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 13:27:23
[#10] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #1

Mnie tam zawsze w windowsie "zachwyca" zmiana nosnika, np Cdrom/DVD rom i tzw "freeze" w trakcie rozruchu nosnika. Na maszynie roboczej mam okienka nr 7 z kilkoma gigabajtami pamieci to wszystko napedzane dwoma jadrami ponad 2ghz i jest za kazdym razem zwis kilkusekundowy, nie mowie juz o "cudach" ktore sie dzieja jak np wyjme niechcacy stika jesli nie skonczy np kopiowac. Do tego te tysiace instalowanych uaktualnien, po wczorajszych updejtach zniknal mi kalendarz z pulpitu i nie daje sie go ponownie uruchomic :/

[#11] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Koyot1222, post #10

albo wysylanie plikow z poziomu windowsa np na pendrive ;P potrafi zawiesic system Micosoftu

[#12] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Koyot1222, post #10

Czyli wychodzi na to, że kiedyś jednemu człowiekowi wystarczyła "jedna zarwana nocka"(A1000) na napisanie wielozadaniowego systemu. A teraz powstają systemy pisane przez n ludków z n! liniami kodu i nie potrafią tego zrobić? Coś jest nie tak. Tylko pytanie z czym / z kim?

Czy próbują wyważać dawno otwarte drzwi?

@Hołdys dzięki za komplement - odnośnie starego Amigowca, hehe. Uważam się raczej za gawędziarza/teoretyka wychowanego na MA(bez sprzętu).

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 13:54:20
[#13] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #12

dokladnie to jakis studenciak napisal a Commodore odkupilo patent

"System operacyjny Amigi miał zatem być z założenia wielozadaniowy, a tego typu projekt, oparty na części pomysłów Carla, akademiccy badacze systemów operacyjnych nazwali później mikrokernelem. Carl wynalazł go zanim ktokolwiek nadał mu nazwę. Kernel (jądro systemu) miał być mały, szybki i zdolny do wykonywania wielu zadań jednocześnie. Cechy te miały później przeniknąć do pozostałych systemów. "

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 13:51:02
[#14] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #12

To bardzo duże i niesprawiedliwe uproszczenie. Dawniej system operacyjny miał obsługiwać klawiaturę, ekran, stację dyskietek i kilka portòw I/O.
Dzisiaj każdy oczekuje że nawet wibrator podłączony do portu USB zostanie automatycznie wykryty i prawidłowo skonfigurowany.
O takich drobiazgach jak wyświetlanie na kilkunastu monitorach obrazu HD jednocześnie nie wspomnę.
[#15] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #7

To jest chyba najciekawszy wielozadaniowy system operacyjny na ośmiobitowce (CPC & MSX) :

http://www.symbos.de/

[#16] Re: Wielozadaniowość Amigi

@gorzyga, post #15

super to dziala na tym Amstradzie 8 bit !!! !

http://www.youtube.com/watch?v=BmUdPkarkQA

http://www.youtube.com/watch?v=3znFaZyPCaA&feature=related

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 14:19:28
[#17] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #12

Moze cos, w tym jest ze monstrum rozroslo sie juz do takiego stopnia ze ogarniecie calosci jest coraz trudniejsze.
A moze jest druga strona medalu ze system ewouluuje w kierunku znanym tylko jego tworcom, co niekoniecznie pokrywa sie codziennym uzytkiem takich userow jak ja. W tym wypadku poprawianie wspolpracy z wymiennymi nosnikami DVD itp nie lezy w "oplacalnosci"

[#18] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #16

to przeciez msx a nie amstrad, na amstradzie też działa ok

[#19] Re: Wielozadaniowość Amigi

@rzookol, post #18

MSX byl standartem 8 bitowym do ktorych zalicza sie Amstrad CPC (konkretnie np Schneider MC810) (identyczny procek,uklad dzwiekowy i graficzny)

jak znajdziesz filmik z amstradem chetnie zobacze jak dziala

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 14:46:03
[#20] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #19

"Sądy kategoryczne niezwykle są dogodne...."

nie masz racji, CPC to jedno, MSX to drugie, jedno z drugim nie ma nic wspólnego

tu masz na CPC (tez nieorginalnym ale jednak zgodnym)
http://www.youtube.com/watch?v=2BYgxicv_1I

[#21] Re: Wielozadaniowość Amigi

@rzookol, post #20

Reasumujac sprzet nie jest w 100 % odpowiedzialny za multitasking i wywlaszczanie procesow ...odpowiedzialny jest za to kernel systemu

[#22] Re: Wielozadaniowość Amigi

@stachu100, post #14

Dzisiaj każdy oczekuje że nawet wibrator podłączony do portu USB zostanie automatycznie wykryty

Ja nie widzę problemu:D, jako mechanik i może dlatego, hehehe. Wystarczy, że każde takie urządzonko jest robione w jakimś tam standardzie plus zawiera niezbędne oprogramowanie w "ROMie". Podłączasz, soft się instaluje z vibratora i system wie że ma do czynienia z vibratorem:D i działa. Proste;).

[#23] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Koyot1222, post #17

Wielowątkowość w Windows działa bardzo dobrze w większości przypadków, po prostu nawet nie zwracamy na to uwagi, że działamy w systemie wielowątkowym (kilka otwartych programów, kilka otwartych zakładek ze stronami www na których wykonuje się kilka animacji flash itd) jednak pozostają jakieś dziwne procedury w przypadku obsługi dysków, taka sama sytuacja jak w przypadku płyty występuje, gdy chcemy otworzyć dysk, który się wyłączył po kilkunastu minutach nieużywania, ktoś dał po prostu ciała w tej dziedzinie.

Wielowątkowość to zasługa systemu operacyjnego, jeśli sprzęt umożliwia podzielenie zadań na swoje zasoby, to jeszcze lepiej (odgrywać muzykę i formatować dyskietkę może wykonywać jeden program jeśli sprzęt pozwala na takie działanie, są gry NDOS, które np odgrywają muzyczkę podczas ładowania, w grze Jo!Joe! Amiga doczytuje dane nawet podczas gry tuż na początku pierwszego poziomu - trochę zwalnia, ale jednak)

[#24] Re: Wielozadaniowość Amigi

@rafgc, post #23

A jak to jest z wielozadaniowością pod AOS 4.x, MOS'em, MAC OS, Linuksem? A co z konsolami? Pod Windows- większość z nas wie a pod tymi wyżej wymienionymi systemami?
(Czy można przenieść wątek do Hyde Park - myślę, że tak będzie lepiej, gdyż jest to dość luźna dyskusja i dużo nie wnosi w temat Amigowy)

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 15:43:21
[#25] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #24

jak to jak ...kernel z wywlaszczaniem procesow tak samo jak w klasycznej Amidze tylko ze bardziej rozbudowany ten kernel jest ale robi to identycznie na duzo wiekszej ilosci procesow

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielozadaniowo%C5%9B%C4%87

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyw%C5%82aszczanie

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2011 15:45:39
[#26] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #12

Czyli wychodzi na to, że kiedyś jednemu człowiekowi wystarczyła "jedna zarwana nocka"(A1000) na napisanie wielozadaniowego systemu.

hm, a skąd jest taka informacja?
[#27] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #24

Bardzo łatwo możesz sobie odpowiedzieć na na swoje pytanie jeśli zapytasz sam siebie, czy na tych systemach można uruchamiać kilka programów na raz. Odpowiedź będzie taka sama w przypadku obydwu pytań.

Dla przykładu MS-DOS nie obsługuje wielowątkowości.

[#28] Re: Wielozadaniowość Amigi

@grg, post #26

Gdzieś wyczytałem, pewno na PPA - historia Amigi(myślę, że tam), że gostek zamknął się w pokoju przed samą premierą A1000 i klecił system operacyjny

Napisane jest to tutaj:
http://www.ppa.pl/artykul-Historia.Amigi.czesc.3.Pierwszy.prototyp-3_55_1107.html

Jako, że system operacyjny i inne programy były jeszcze dalekie od ukończenia, RJ Mical i Dale Luck pracowali całą noc, aby stworzyć oprogramowanie demonstrujące nieprawdopodobne możliwości układów. Pierwsze demo, jakie udało im się stworzyć, nosiło nazwę Boing.

Wiem, że było coś też o Guru napisane, ale teraz nie mogę znaleźć.
Tę jedną noc napisałem w cudzysłowie to tak gwoli ścisłości - duży skrót myślowy:D. Ale masz rację jednej nocki na pewno nie trwało napisanie systemu operacyjnego Amigi.

[#29] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #28

Chodzi zapewne o to:

RJ Mical (...) wziął to zadanie na siebie. Według Jay'a Minera zamknął się on w biurze na trzy tygodnie, wychodząc tylko po to, by zapytać Carla Sassenratha o porty sygnałowe. API będące wynikiem jego pracy nosiło nazwę Intuition, co jest jak najbardziej adekwatną nazwą.

Wychodzi więc na to, że:

1. Nie system operacyjny tylko API tegoż systemu
2. Nie w jedną noc, tylko bite 3 tygodnie

Czyli co, zabawa w Radio Erewań? Tak właśnie rodzą się "legendy Urbana"...

[#30] Re: Wielozadaniowość Amigi

@recedent, post #29

Przysłowie ludowe:
"Człowiek wierzy tylko w dwie rzeczy:
1) w to co może dotknąć
2) w to co chce wierzyć
"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem