[#31] Re: Wielozadaniowość Amigi

@recedent, post #29

Nie jestem elektronikiem/informatykiem dla mnie nie ma to większego znaczenia:D czy API czy system. Zatem pozostaje mi tylko kajać się pokłony ...

[#32] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #1

Granica między jednym a drugim jest płynna. Aplikacja zapisana w chipie będzie hardwarem, ta sama aplikacja zapisana na dyskietce będzie softwarem. Nie zmienia się kompletnie nic poza nośnikiem.
[#33] Re: Wielozadaniowość Amigi

@arcof, post #32

tu jest pytanie o Amige , caly kernel jest zapisany w exec.library ktory jest w ROMie on jest "planista" i zajmuje sie dzieleniem czasu na poszczegolne taski. Przyklad z odkrywaniem muzyki i formatowaniem dyskietki pokazuje ze architektura amigi wspomaga multitasking systemu.
[#34] Re: Wielozadaniowość Amigi

@stachu100, post #14

To bardzo duże i niesprawiedliwe uproszczenie. Dawniej system operacyjny miał obsługiwać klawiaturę, ekran, stację dyskietek i kilka portòw I/O.

I bardzo ważna rzecz - był pisany na "jednorodny" sprzęt. Potem musiał sobie radzić z obsługą czterech wersji mikroprocesora i trzech wersji chipsetów graficznych. To wszystko. Natomiast liczba możliwych kombinacji sprzętu w pecetach, na których można uruchomić Windows, jest obecnie bliska nieskończoności.
[#35] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Daclaw, post #34

a to juz nas nie powinno intersowac ..Microsoft mogl wypusci nieskonczona ilosc wersji systemu pod dedykowany sprzet .. :)) To juz kwestia firmy sprzedajaca oprogramowanie .. Microsoft przyjol taka a nie inna droge .. mamy taki a nie inny Multitasking :) przy formatowaniu dyskietki :P
z drugiej strony podzespoly kompa sa stale zmienia sie najczesciej karta muzyczna i graficzna ..stacja dyskow jest w duzej mierze ustandaryzowana w swiecie PC.
Wydaje mi sie ze Amiga ma lepiej rozwiazana kwestie wspopracy z miekkim nosnikiem 3.5 / 5.25
[#36] Re: Wielozadaniowość Amigi

@recedent, post #29

Ale za multitasking odpowiada exec, a nie intuition (intuition to wysokopoziomowe GUI AmigaOS). http://en.wikipedia.org/wiki/Exec_%28Amiga%29
[#37] Re: Wielozadaniowość Amigi

@wali7, post #36

to tez napisalem w 32 #
[#38] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #35

Nie wydaje Ci się, prosty kontroler stacji dysków w PC nie daje takiej kontroli nad stacją jak w Amidze, jest to główna przyczyna dlaczego w PC nie można zapisać nic w formacie Amigi, gdzie na Amidze można czytać PC-towe dyskietki i jeszcze kilka innych formatów. (PS. dyskietkę HD w PC udało mi się sformatować maksymalnie na 1.62MB w linuksie, gdzie Amiga potrafiłaby wycisnąć około 2MB)
[#39] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #35

PC i jego kontroler to 1981 rok I nie ma znaczenia czy mamy PC 1981 czy 2011 bo ten nowy jest kompatybilny a to oznacza że obsługa stacji dyskietek się nic nie zmieniła :) kontroler oddzielny który nie musi być kompatybilny np. na USB nie ma tego problemu OK

podobnie obsługa dysków i napędów optycznych ze standardowego IDE ssie i nie ma znaczenia czy to Win98, XP, Vista czy Linux. Zmiana na SCSI i nawet na Win98 ani dysk ani napęd nic nie przycinają ok, racja Wiem bo używałem wiele lat cd-rom na SCSI bo mnie zacinki napędów IDE irytowały. Potem używałem starałem się zawsze kupić płytę z oddzielnym kontrolerem lub trybami AHCI OK

BTW. obsługa dyskietek nie musiała być dobra bo na PC nikt nie używał programów/gier bezpośrednio z dyskietek. Zawsze przecież był dysk a gry to tylko pliki które po skopiowaniu działały tak samo tylko >100x szybciej Śpioch
[#40] Re: Wielozadaniowość Amigi

@Tomski, post #31

Amiga nie byla pierwszym komputerem z wielozadaniowoscia. Pierwszy byl Sinclair QL, ktory ukazal sie w sprzedazy rok wczesniej. Oczywiscie z domowych bo takie systemy byly czyms zupelnie naturalnym juz w latach 60 np. obslugiwaly sieci uczelniane.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 14:31:34 przez arcof
[#41] Re: Wielozadaniowość Amigi

@arcof, post #40

chyba sie mylisz :) 1983 r

"The Lisa operating system featured cooperative multitasking and virtual memory, then extremely advanced features for a personal computer."

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Lisa

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 15:18:59 przez HOŁDYS
[#42] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #41

Tyle że tu jest mowa o multitaskingu kooperatywnym, takim jak w późniejszym Mac OS (Classic) i Windows 3.x
[#43] Re: Wielozadaniowość Amigi

@altcomputing, post #42

to nie jest multitasking .. prawdziwy multitasking jest realizowany przez system a nie aplikacjie - wielozadaniowość z wywłaszczaniem

To co piszesz czyli wielozadaniowosc prymitywna (cooperatywna) byla dostepna juz w Windowsie 2.0 (zaden z uruchomionych programow nie dzialal rownoglegle ale byl w stanie oczekiwania - klikniecie na niego powodoalo zwiekszenie priorytetu tasku) w zadnym wypadku nie mozna tego nazwaz multitaskingiem

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 16:07:22 przez HOŁDYS
[#44] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #43

ano właśnie bo trochę jest tych rodzajów multitaskingu. Taki prawdziwy może ponoć zapewnić dopiero współdziałanie oddzielnych procesorów.
[#45] Re: Wielozadaniowość Amigi

@arcof, post #44

mowisz o wspolbieznosci to wymaga 2 rdzeni
[#46] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #45

zeby przynajmniej dwa zadania,procesy,programy byly realizowane jednoczesnie. Bez trikow jest to mozliwe tylko na dwoch prockach.
[#47] Re: Wielozadaniowość Amigi

@arcof, post #46

lub jednym procesorze o 2 rdzeniach
[#48] Re: Wielozadaniowość Amigi

@arcof, post #46

niekoniecznie, technologia HT intela umożliwia wykonanie dwóch instrukcji z wykorzystaniem jednego rdzenia, ale jest to możliwe tylko w pewnych warunkach gdy obydwie instrukcje używają innych zasobów procesora (tak jak dwie osoby naprawiające samochód posiadając tylko jeden komplet kluczy, obydwie mogą pracować jednocześnie tylko jeśli w danej chwili korzystają z innych kluczy z kompletu)
[#49] Re: Wielozadaniowość Amigi

@HOŁDYS, post #19

To prawda że Schneider MC810 jest zgodny z MSX. Jest to rebrand kompa Philips VG-8010. Sprzedawano go pod taką nazwą w Niemczech. Później Schneider miał podobną umowę z Amstradem.

A CPC i MSX taki sam mają tylko procek, i nic więcej, podobnie jak Amiga i ST.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem