@Valwit,
post #33
Valwit, przeczytałem definicję routera w Wikipedii i wygląda na to że właśnie tak rozumiałem to pojęcie. Możliwe, że istnieją Acces Pointy (AP) w które wbudowany jest router, ale te z którymi ja miałem do czynienia nie oferowały funkcji routingu. Po prostu każde urządzenie podpięte przez ten AP miało osobny IP po drugiej stronie, oczywicie mogłeś podłączyć też router (co też proponował mi provider). AP którymi bawiłem się działały jak switch - wypuszczały na zewnątrz te pakiety które tam były adresowane, nie ingerowały natomiast w nagłówki pakietów, jak i nie budowały tabeli routingu, tak ja zwykły robić to routery.
To jak w końcu jest - zgadzasz się z tym, że kupując kartę sieciową "na chybił trafił" masz duże szanse trafienia na Realteka, a więc i na to że pójdzie pod Mediatorem czy też nie?
Niestety Vawit - aby odrzucić teorię (choćby jak twierdzisz tak nieudokumentowaną jak moja) musisz podeprzeć się materiałem dowodowym (w pojęciu naukowości). Co miałeś zaproponować - nie wiem, ktoś kto odrzuca czyjąś teorię wie lepiej od autora poprzedniej. Pogłówkuj.
Portierem nie jestem (choć kto wie jak będzie, na mojej byłej uczelni bibliotekarzem nie był nikt poniżej doktora filozofii :P).
Wesoło rzeczywiście jest, na każdej imprezie jest zawsze ktoś w kącie, kto non stop głupkowato się śmieje. Wiem - wesoło ci, ale powiedz wreszcie coś z sensem.
Tu masz spis chipsetów chodzących pod Mediatorem:
Compex RL2000
Holtek HT80232
Holtek HT80229
KTI ET32P2
NetVin NV5000SC
RealTek RTL-8029
SureCom NE34
Via 86C926
Winbond 89C940F
Winbond 89C940F
Realtek RTL8139 /100 Mbps/
Czyli posiadając kartę sieciową z jednym z tych chipsetów, jak i Mediatora w Amidze, można porzez AP korzystać bezpośrednio z WiFi. A to jest odpowiedź na pytanie Mariusza (chciał podłączyć internet WiFi, przez kartę PCMCIA WiFi się nie da, ale poprzez AP tak).