[#31] Re: sieciowki radiowe

@wali7, post #30

Co do naukowości, to mylisz się. Aby odrzucić
> nawet najsłabiej udokumentowaną teorię,
> trzeba zaproponować lepszą, lepiej udokumentowaną.

Ta cała dyskusja na temat Realtek`a to są chyba jakieś jaja . Poza tym...

"Jak podkreślał filozof nauki Karl Popper, dobrą teorię naukową cechuje to, że wynikają z niej liczne przewidywania. Ilekroć wynik eksperymentu zgadza się z przewidywaniami, sprawdzana teoria zyskuje na wiarygodnosci"

Stephen W. Hawking - Krótka historia czasu

Póki co wszystkie "przewidywania" wskazują że wali7 (bez wdawania sie w %) ma rację

[#32] Re: sieciowki radiowe

@wali7, post #30

wali7 napisał(a):

> Czy ma to znaczenie ile konkretnie procent? Ważne że większość.

to swiadczy o twojej wiarygodnosci

> Co do naukowości, to mylisz się. Aby odrzucić nawet najsłabiej
> udokumentowaną teorię, trzeba zaproponować lepszą, lepiej
> udokumentowaną. Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobić, to

wystarczy wykazac ze ta teoria obiera sie na blednych zalozeniach.

> A ty co zaproponowałeś? Nic.

a co mialem zaproponowac 67,89%? to nie jest zwiazae z tematem i nikogo nie interesuje. wystarczylo ze pokazale mze piszesz bzdury.

> Zapewniam cię, że akurat w nauce sporo ludzi ze mną rozmawia.

z portierem instytutu tez. i to nawet profesorzy. wyobraz to sobie...

> To co piszesz o WiFi jest totalną bzdurą (wyssaną z palca -
> widziałeś kiedyś Acces Point?). Do podłączania Acces Pointa
> wcale nie potrzeba routera. Spokojnie można podpiąc
> bezpośrednio kartę sieciową, a jak chcesz więcej komputerów
> podłączyć, a provider daje ci więcej IP to wystarczy zwykły
> switch.

i taki AP podlaczony sieciowka do ami czym jest z sieciowego punktu widzenia? zwyklym routerem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Router tu masz definicje

> argumenty. A do siedzenia wybierz sobie lepiej fotel. Albo po
> prostu podkul ogon i zmykaj, jak po dyskusji o Kickstartach.

rotfl!! ten tekst to do plumpiego wyslij. to on uciekl po tym jak po raz trzeci stwierdzil ze eot, bo tak. do dzis czekam na linki ktore mial podac ale jakos zapomnial :> zreszta wyglada na to ze calkiem zamilkl.
[#33] Re: sieciowki radiowe

@MarX, post #31

tyle ze wali7 nie wie co to jest router, twierdzi ze wifi mozna podlaczyc do ami a o sieciowkach juz powiedzial:
"Oczywiście że nie wiem czy Reateków jest na rynku 90%, czy 95.765% czy tylko 60%. Nie znam wyników takich statystyk (o ile istnieją - choć wyniki choćby producentów zapewne byłyby miarodajne), chodziło mi tylko o to, że Realteki dominują ilościowo na rynku (tak - to moja prywatna opinia - masz prawo się z nią nie zgodzić). "

ale spox. wesolo jest caly czas :)
[#34] Re: sieciowki radiowe

@Valwit, post #33

Valwit, przeczytałem definicję routera w Wikipedii i wygląda na to że właśnie tak rozumiałem to pojęcie. Możliwe, że istnieją Acces Pointy (AP) w które wbudowany jest router, ale te z którymi ja miałem do czynienia nie oferowały funkcji routingu. Po prostu każde urządzenie podpięte przez ten AP miało osobny IP po drugiej stronie, oczywicie mogłeś podłączyć też router (co też proponował mi provider). AP którymi bawiłem się działały jak switch - wypuszczały na zewnątrz te pakiety które tam były adresowane, nie ingerowały natomiast w nagłówki pakietów, jak i nie budowały tabeli routingu, tak ja zwykły robić to routery.
To jak w końcu jest - zgadzasz się z tym, że kupując kartę sieciową "na chybił trafił" masz duże szanse trafienia na Realteka, a więc i na to że pójdzie pod Mediatorem czy też nie?
Niestety Vawit - aby odrzucić teorię (choćby jak twierdzisz tak nieudokumentowaną jak moja) musisz podeprzeć się materiałem dowodowym (w pojęciu naukowości). Co miałeś zaproponować - nie wiem, ktoś kto odrzuca czyjąś teorię wie lepiej od autora poprzedniej. Pogłówkuj.
Portierem nie jestem (choć kto wie jak będzie, na mojej byłej uczelni bibliotekarzem nie był nikt poniżej doktora filozofii :P).
Wesoło rzeczywiście jest, na każdej imprezie jest zawsze ktoś w kącie, kto non stop głupkowato się śmieje. Wiem - wesoło ci, ale powiedz wreszcie coś z sensem.
Tu masz spis chipsetów chodzących pod Mediatorem:
Compex RL2000
Holtek HT80232
Holtek HT80229
KTI ET32P2
NetVin NV5000SC
RealTek RTL-8029
SureCom NE34
Via 86C926
Winbond 89C940F
Winbond 89C940F
Realtek RTL8139 /100 Mbps/
Czyli posiadając kartę sieciową z jednym z tych chipsetów, jak i Mediatora w Amidze, można porzez AP korzystać bezpośrednio z WiFi. A to jest odpowiedź na pytanie Mariusza (chciał podłączyć internet WiFi, przez kartę PCMCIA WiFi się nie da, ale poprzez AP tak).
[#35] Re: sieciowki radiowe

@wali7, post #34

wali7 napisał(a):

> To jak w końcu jest - zgadzasz się z tym, że kupując kartę
> sieciową "na chybił trafił" masz duże szanse trafienia na
> Realteka,

tak, jesli naprawde kupuje na chybil trafil.

> a więc i na to że pójdzie pod Mediatorem czy też nie?

tu juz gorzej. na 4 realteki jakie posiadalem tylko 2 w mediatorze chodzily. ale ogolnie sieciowke do medka mozna kupic praktycznie wszedzie. ale tego nie zaprzeczalem.

> wiem, ktoś kto odrzuca czyjąś teorię wie lepiej od autora
> poprzedniej. Pogłówkuj.

dowod przez zaprzeczenie. poglowkuj.

> Portierem nie jestem (choć kto wie jak będzie, na mojej byłej
> uczelni bibliotekarzem nie był nikt poniżej doktora filozofii
> :P).

nie mowielm tego ze jestes portierem i nikomu tego nie zycze, no chyba ze ten portier zarabia wiecej od profa :)

> ale powiedz wreszcie coś z sensem.

np wtracajac cos o psychiatrcha czy innych glupotach ktore stanowily znaczny % twoich postow? :>>

> Czyli posiadając kartę sieciową z jednym z tych chipsetów, jak
> i Mediatora w Amidze, można porzez AP korzystać bezpośrednio z
> WiFi. A to jest odpowiedź na pytanie Mariusza (chciał podłączyć

a to juz napisalem spoooro wczesniej.

> internet WiFi, przez kartę PCMCIA WiFi się nie da, ale poprzez
> AP tak).

i jak piszesz tak, jak na koncu to wszytsko jest ok. ale jak napisales w ktoryms z poprzednich postow, ze mozna podlaczac wifi do ami (co sugeruje bezposrednie podlaczenie) to nie moge sie z tym zgodzic. bo na tej zasadzie moge mowic ze mozna podlaczyc firewire do amigi (dysk FW podlaczam do peceta z fw i przez sambe mountuje w amidze) a potem za tydzien lub 3 ktos robi watek ze kupil costam i mu nie dziala a czytal ze mozna.
[#36] Re: sieciowki radiowe

@Valwit, post #35

Valwit,
nie - wiadomo że nikt nie kupuje karty na chybił trafił (to była sytuacja modelowa tylko), choć podejrzewam że przeciętny posiadacz peceta już raczej tak (niestety - amigowiec musi być bardziej "światły" od przeciętnego posiadacza peceta).
Ja z Realtekami w Mediatorze problemów nie miałem. Choć przy mnogości różnych mutacji kart do PC mogą się znaleźć jakieś odchyły.
Pogłówkowałem: dowód przez zaprzeczenie jest możliwy wtedy gdy zaprzeczenie nie dopuszcza innych rozwiązań. W naukach przyrodniczych raczej lepsza teoria zastępuje gorszą (choćby problemy fizyki końca XIX wieku - mimo że znane były paradoksy, czekano ze zmianą teorii na ich zamienniki - czyli w na Einsteina, jak się później okazało).
U nas portier nie ma źle, choć niewątpliwie portier zarabia mniej od prof. (ale nie tak dużo mniej - to taki model polskiej nauki).
Psychiatra itp. to taki przerywnik literacki
Wiesz co, nie przypominam sobie abym twierdził że jakąkolwiek kartę WiFi dało się obsłużyć z poziomu Amigi. Wszystkie moje twierdzenia dotyczyły AP.
Przez Sambę to można obsłużyć i NTFS i FireWire i ....
Cieszę się że doszliśmy do pewnego konsensusu.
[#37] Re: sieciowki radiowe

@wali7, post #36

wali7 napisał(a):

> Pogłówkowałem: dowód przez zaprzeczenie jest możliwy wtedy gdy
> zaprzeczenie nie dopuszcza innych rozwiązań. W naukach

tu chodzilo o te 90%. w tym przypadku sa dokladnie 2 rozwiazania: 90% jest prawdziwe, 90% jest falszywe (co ci zarzucilem). skoro nigdzie tych 90% nie mozna potwierdzic, pozostaje opcja numer 2.

> U nas portier nie ma źle, choć niewątpliwie portier zarabia
> mniej od prof. (ale nie tak dużo mniej - to taki model polskiej
> nauki).

pytanie jak dlugo jeszcze :>>>

> Wiesz co, nie przypominam sobie abym twierdził że jakąkolwiek
> kartę WiFi dało się obsłużyć z poziomu Amigi. Wszystkie moje
> twierdzenia dotyczyły AP.

owszem. przekopalem sie ponownie przez watek i nie moge znalezc o co chodzilo. mozliwe ze sie zasugerowalem czyms w stylu "poprzez AP korzystać bezpośrednio z WiFi" albo po prostu nie szukalem zbyt dokladnie. nie gra roli. w tym punkcie tez osiagnelismy porozumienie :)

> Przez Sambę to można obsłużyć i NTFS i FireWire i ....

ano wlasnie. dlatego uwazam ze jak ktos pisze ze costam sie da (teraz mowie ogolnie :) to powinien to robic na tyle dokladnie zeby potem nie bylo nieporozumien bo robi cos emacsem przez sendmail i ZU w zyciu sie nie polapie jak tez tego dokonac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem