[#31] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@GumBoy, post #30

Czemu 10 lat?
Przecież Final Release na A1 wyszedł zaledwie rok temu.

Ostatnia modyfikacja: 30.10.07 18:56
[#32] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #31

A kiedy Amiga dorobiła się kart PPC?

[#33] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #31

Pewnie liczy od pierwszego oficjalnego terminu wydania - to już
niedługo będzie 11 lat :)

[#34] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #33

Tak sobie policzyłem w zaokrągleniu ile czasu classic czeka na natywnego OSa pod PPC, od momentu kiedy się tego PPC dorobił.

[#35] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@GumBoy, post #34

Pierwsze oficjalne pokazy kart PPC to 95 rok :)

[#36] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #35

eeee tam, dla amigowego fana 13 lat czekania to pikus... Biorac pod uwage ze narazie to mozemy sobie mazyc od SharkachPPC i Samantach to jeszcze poczekamy tak ze 2 lata i dobijemy do 15 lat czekania na system dla PPC...

Zaczynam zbierac pieniadze...

Kreciu

PS. Jak zapewne kupie OS4.0 dla "klasykow" ale w celach kolekcjonersko, supportowych dla Hyperionu. Bo jak narazie OS3.9 mi wystarcza :).

PS. Wlasnie mi sie XP Pro wysypal... rozwalila mu sie bibliotego "hal.dll" i biedak nie chce wstac... bede musial "recznie" podmienic. Ehh.

Ps. I oczywiscie wszystkie "naprawcze" programy w windzie mozna sobie w p...pe.
[#37] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Krecik, post #36

mazyc

To cos od mazania? No to co? Kolejne grafitti na graficie? Panowie, szanujmy sztuke i nie mażmy! :P
[#38] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@GumBoy, post #32

To można też powiedzieć, że na kolejną wersję systemu czyli AOS4.0 czeka się od momentu pojawienia się wersji poprzedniej - AOS3.0 i wyjdzie 15 lat.
Teraz akurat w kalendarium się pojawiło, że umowa między Amidzą a Hyperionem była podpisana pod koniec 2001. Czyli jeżeli zaczęli pisać system od początku 2002 to napisanie całego systemu od zera zabrało im 5 lat.

Ostatnia modyfikacja: 03.11.07 14:49
[#39] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #38

Jak od zera? Przecież mieli źródła os3? :)

[#40] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@baderman, post #39

Ale i tak trzeba bylo je przepisac na PPC... . ;)

[#41] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #38

A ktoś pisał, że nie od zera, tylko korzystając ze źródeł AmigaOS 3.0.
Dodatkowo - przypomnę, pierwsza data AmigaOS 4.0 dla PPC to był koniec
96 roku, wtedy miał sie pojawić.

[#42] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #41

Wedlug mnie starasz sie mocno fakty naciagnac Kaczus. :) Z uplywem czasu i "cyrkulacja" kolejnych "posiadaczy" Amigi, ktora wedrowala z rak do rak plany sie zmienialy, nie tylko co do systemu, ale takze i sprzetu. Postrzeganie OS4 jako glownego wyznacznika kierunku "ewolucji" Amigi i jej systemu mysle nie jest na miejscu (przynejmniej jako glownego toru rozwoju, a co moze pokazac chocby wydanie OS 3.5 i 3.9 - niestety nie mozna postrzegac rynku amigowego w okresie dlugoterminowym) poniewaz uwazam, ze "wykrzyczenie" przez nabywcow Amigi uwczesnego okresu, ze kolejna rzecza bedzie ukazanie sie OS4 bylo przypadkowo podobne do wydarzen z czasu ostatnich 5-6 lat. Mysle, ze obecny OS4 na pewno nie ma az tyle wspolnego z tym, ktory "kiedys tam" zostal zaplanowany/wymyslony (jezeli mozna wogole mowic o jakich bardziej zaawansowanych zalozeniach co do uwczesnego OS4)... - poza tym nie wiem do czego dazycie Panowie? Do zamkniecia watku?? ;)

Ostatnia modyfikacja: 03.11.07 22:19
[#43] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Lokaty, post #42

Nie naciągam, to było oficjalne oświadczenie wydane na targach w 95
roku, że na koniec roku 96 będzie gotowy system na PPC i bedzie
nazywał się AmigaOS4. Poszperaj po starych gazetach, to sobie
poczytasz, pewnie na sieci też znajdziesz. Wersje 3.5 3.9 były wydane
tylko po to by je wydać. Przypomnę, ze inspiracja była pierwsza karta
P5 na PPC - z jednym procesorem, przez co nie zbyt dobrze działała pod
amigaos 3.1. Inna sprawa, że zapewnieniom firmy Amiga P5 nie uwierzyło
i przeprojektowali kartę na dwuprocesorową.

[#44] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #43

nierozumiem do czego dazysz.wszak kazdy wie ze obecny os4 ,i ten zapowiadany w 95 to calkowicie inne systemy. obecny os4 tez nie jest portem 3.1 na ppc jak usilujesz wmawiac (ainc chciala tak hyperion jnie..i o to byla jakis czas temu cala ta hryja w pozwie)
[#45] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@DRACOX, post #44

O czasie, który czekamy na AmigaOS4.

[#46] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@DRACOX, post #44

obecny os4 tez nie jest portem 3.1 na ppc jak usilujesz wmawiac
Portem może i nie jest, ale na pewno bazuje na źródłach OS3.x. A OS4 od zawsze mianował się być następcą linii os3.x. Poza tym - jak popatrzeć na OS4 to widać bardzo dużo podobieństw i takich samych mechanizmów jak w OS3.x. Więc dlaczego uważasz że to "inny" os4 niż był obiecywany w '95 ?

[#47] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@MaaG^dA, post #46

Tamten miał mieć ochronę pamięci... ;)

[#48] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #45

Zgodnie ta logika czekasz pewnie tez na sto baniek od Kaczynskiego bo tak kiedys Walesa obiecal

[#49] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@reactor, post #48

akurat by starczylo co by wylozyc na aone ,pega 2 czy inne dopalki do classicow :P
[#50] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #43

Znów ten argument "mówili w 95 o AOS4 na PPC".
Przecież wszyscy wiemy, że to było zupełnie co innego więc po co przysłowiowo "rżnąć głupa".

W 1995 pojawiła się idea przepisania systemu na PPC - niejako było to zaanonsowanie jakie procesory zostały wybrane do dalszego rozwoju Amigi gdy wszyscy już wiedzieli, że nie będzie dalszych 68k.
Zgodnie z wszelką logiką system roboczo nazwano go AOS4, jako następcę AOS3.

Przecież wiadomo, że to co wtedy zapowiadano i to co powstaje teraz za sprawą umowy podpisanej z Hyperionem pod koniec 2001 to zupełnie inne rzeczy.

Gdyby system Hyperionu nazwano AmigaOS5 to wtedy nikt by nie mówił, że "czekaliśmy 10/12/15 lat" bo czekało się na AOS4 a wyszedł przecież inny AOS5.

Obecny system to zupełnie co innego niż wtedy zapowiadano tyle, że nazywa się tak samo ze względu na logiczną kolejność po AOS3.x i nie zmieniło się to, że linią porcesorów po 68k zostało wybrane PPC więc znów zgodnie z logiką jest on na PPC.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.07 15:28
[#51] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #38

amigafan napisał(a):

> To można też powiedzieć, że na kolejną wersję systemu czyli
> AOS4.0 czeka się od momentu pojawienia się wersji poprzedniej -
> AOS3.0 i wyjdzie 15 lat.

Po pierwsze, poprzednia wersja to OS3.9.
Po drugie jak wychodził 3.0 to nie było PPC. Ja tylko podsumowałem ile czasu się czekało na natywny OS pod PPC od momentu ukazania się takich akceleratorów dla Ami.

> Teraz akurat w kalendarium się pojawiło, że umowa między Amidzą
> a Hyperionem była podpisana pod koniec 2001. Czyli jeżeli
> zaczęli pisać system od początku 2002 to napisanie całego
> systemu od zera zabrało im 5 lat.

A co to zmienia? Przecież nie pisałem ile czasu im to zajęło, tylko ile czasu się czekało, żeby ktoś to zrobił.

Nie szukam winnych, ani przyczyn po prostu policzyłem latka, które musiał wyczekać ktoś, kto kupił kartę PPC po jej premierze.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.07 16:19
[#52] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #50

No wizisz, nad systemem na PPC z tego co znalazl grxmrx zastanawiano
sie juz w roku 92 i wtedy juz myslano o AmigaOS4, więc jakbyś był
łaskaw nie "rżnąć głupa" i rozróżnić wyznaczenie konkretnego terminu
od idei przepisania systemu na PPC, bo o tym myslano już wcześniej.

[#53] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #52

Czepiłeś się tego terminu jak rzep psiego ogona.
Ale właściwie to czego oczekiwałeś? Co mieli wtedy powiedzieć?
Że nie ma jak, nie ma komu, a przede wszystkim nie ma za co przeportować systemu na PPC więc w najbliższych latach niczego się nie spodziewajcie bo nie wiadomo kiedy i czy wogóle będzie jakakolwiek nowa wersja AOS.
Nie wiem czy w historii biznesu ktokolwiek był tak "szczery". Musieli podać jakiś termin i powiedzieli 96. Więc teraz nie ma co rżnąć głupa i mówić, że mają ponad 10 letnią obsówę w stosunku do zapowiedzianego terminu.
[#54] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #53

Sory, ale GŁUPA rżniesz TY! Dodatkowo nie umiesz czytać ze
zrozumieniem. Ale to już Ci pokazałem, ciekawe, czy ja dostanę bana,
czy Ty, bo widać Fei miał rację.
dyskusja z amigafanem to jak dialog z parkomatem

Ostatnia modyfikacja: 04.11.07 21:41
[#55] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #53

Ja się nie dziwię Kaczusiowi czy komukolwiek kto czepi się jakiegoś terminu w tym a nie innym kontekście. Byli ludzie co z jakąś nadzieją czekali na szczęśliwy rozwój wydarzeń. Jednak kolejne firmy zamiast robić coś konkretnego tylko obiecywały i nic nie robiły. Po prostu szkoda tylu lat, tylu obietnic, robienia frajerów z ludzi.
Jak już się znalazła firma, która zrobiła coś konkretnego w temacie to zrobiła to za późno bo w międzyczasie innym udało się zrobić równie dobry system, tyle że bez Amigi w nazwie. Co więcej jeśli chodzi o AmigaOS na PPC to ciekawe czym byłby ten system gdyby Hyperion zrobiłby go tak jak miał zrobić wg umowy z Amiga Inc., bez żadnych dodatkowych ulepszeń.
Jeśli Kaczuś teraz rżnie głupa to może wg mnie to robić w taki sposób jak robi (chociaż bez przesady żeby codziennie o tym pisał) bo użytkownicy Amigi i systemu AmigaOS byli przez długie lata traktowani jak frajerzy bo czekali na jakiś przełom, na system napisany dla PPC i gdyby taki był napisany to nie wiem czy dzisiaj np. MorphOS istniałby i czy miałby sens istnienia.

Pomimając wymianę poglądów nie chciałbym aby dyskusja ta pomiędzy wami rozwijała się bo z doświadczenia wiem że poza zaostrzeniem inwektyw do żadnych nowych wniosków nie dojdziecie, a przy okazji bana można załapać, więc lepiej uważać ze spamowaniem ;)

[#56] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@Kaczus, post #54

Ktoś kto zarówno na portalu jak i poza nim wypowiada się jedynie po to aby obrzucić innych inwektywami i robić wycieczki osobiste jest prymitywem i tyle.
Nie wiem jaki miałeś cel w przytaczaniu tych wycieczek osobistych, ale w takim wypadku dalsza wymiana zdań nie ma najmniejszego sensu.
[#57] Re: Zbieram zamówienia na AOS4

@amigafan, post #10

Zarówno na forum jak i przez e-mail zgłosiło się kilka osób chętnych na zakup AOS4. Być może ktoś jeszcze się zdecydował, lub też ktoś się rozmyślił?
Dlatego wszyscy zdecydowani na zakup z moją pomocą AmigaOS 4 proszeni są o wysłanie maila z potwierdzeniem. W odpowiedzi dostaną info z numerem konta.
Na maile czekam tydzień - po tym czasie zamawiam system (tak żeby akurat dotarł do odbiorców na Gwiazdkę).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem