[#31] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Lokaty, post #30

OK. Skorki dzialaja w wersji 0.86.32 :)
Myslalem ze na os4depot sa najnowsze wersje programow i nie zainteresowalem sie w ogole tym czy TuneNet ma glowna strone.

Jednak "dzieki" temu mam kolejne pytanie. Czy mozna gdzies wylaczyc przesuwanie calego okna tak aby przesuwac same ramki (opcje te sa dostepne w AmigAMPie i ANR)? Niestety na klasyku nie chodzi to najszybciej.
-----

Przy okazji zainstalowalem sobie LimpidClocka 1.17. Niestety mam problemy z polskimi czcionkami. Zadna z systemowych nie wyswietla poprawnie polskich znakow.
Pomyslalem ze moze z pomoca przyjdzie TTEngine. Wrzucilem wiec natywna wersje ttengine.library do Libs: i przypisalem Fonts:_TrueType w TTeManagerze. Niestety, LimpidClock nie widzi tych fontow. Co z tym zrobic?
-----

A...pochwale sie: :P
http://img229.imageshack.us/my.php?image=os4jr6.jpg

Ostatnia modyfikacja: 04.04.08 19:39
[#32] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #31

doklanie nie pamietam jaka to opcja, ale w prefs gui tego nowego visualprefs. u mnie przesuwanie okienek z cala zawartoscia dziala szybko, dodatkowo przelaczenie pamieci z 60ns na 50ns daje kopa gfx.

[#33] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #31

Nigdy nie używałem LimpidClocka.

System sam z siebie na pewno nie skorzysta z TTEngine, z TTEngine korzystają tylko programy, które się do tej biblioteki odwołują. Czcionki TrueType się dodaje nie poprzez dodanie przypisu Fonts: do katalogu z czcionkami, ale w TypeManagerze poprzez zaznaczenie czcionki TTF z katalogu źródłowego i naciśnięcie przycisku "Instaluj". To w razie potrzeby skopiuje plik .ttf do odpowiedniego podkatalogu i utworzy odpowiednie definicje czcionki w plikach xxx.font i xxx.otag. Od tej pory czcionka będzie widziana w systemie. A to co opisujesz, to wygląda na to, że LimpidClock używa czcionek bez PL znaków.
[#34] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #32

W prefsach mam to wylaczone i WB oraz inny soft "kontaktuje" - mozna przesuwac same ramki. Niestety TuneNET uparcie przesuwa calosc. O ile skorka jest dosc mala (jak np. ta ktora mam na screenie), to nie jest tak zle, ale gdy sa wieksze, to jest problem z predkoscia.

Wiekszego problemu natomiast nie ma z przesuwaniem zawartosci okien WB, ale i tak to wylaczylem. Przesuwanie skorek w TuneNET dziala duzo wolniej.
Czy mozesz sprawdzic jak u ciebie dziala TuneNET ze skinamiFX?
[#35] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #33

TypeManagera nie uzywalem. Nie znalazlem go w archiwum TTEngine. Wyprobuje i dam znac. W ogole, zreszta to moj debiut z TTEngine. Jakos nie mialem okazji uzywac na MOSie.
Ogolnie moze lepiej sprobowac zainstalowac to na AOS3 wg. szkolki z PPA. Wtedy bede mial wszystko jakby od podstaw :)

Co do LimpidClocka, to istnieja trzy wersje - 68k, 68k-TTEngine i AOS4.

68k-TTEngine jeszcze nie uzywalem, ale to wlasnie w zwiazku z nim, sugerowalem troche ze wersja AOS4 moze miec to wbudowane. Moze i ma (?).
Tak czy inaczej wyprobuje wersje 68k-TTEngine. Jezeli uda mi sie skorzystac za pomoca tej wersji z TrueType, to bedzie wiadomo ze wersja OS4 tego nie uzywa.
[#36] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #35

No nic...porazka. Co co do artykulu, to nie ma odnosnie TTEngine, ale to nie jest wazne. Wystarczy biblioteka ttengine.library i konfiguracja menagera.

Wersja LipidClock68k-TTEngine, dziala i korzysta z fontow .ttf (czyli wersja AOS4 nie korzysta z TTEngine), jednak wciaz brakuje polskich znakow.

Obie wersje 68k, niestety niepoprawnie zachowuja sie graficznie - przeklamania i spory galimatias.

Na AOS3 i MOS uzywalem wersji 68k z fontami bitmapowymi. Nie bylo zadnego problemu.

AOS4 niestety nie obsluguje bitmap, ale ze wzgledu na niepoprawne dzialanie Lipida68k, to juz nie ma znaczenia...

Bida. Czy mozna cos jeszcze zrobic z wersja OS4, aby raczyla zauwazyc polskie znaki?
[#37] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #35

Mi w tej chwili ręce opadły czytając co wyprawiasz i jak mieszasz część systemu z TTEngine. TypeManager jest częścią OS4, system bez TTEngine potrafi użyć czcionek TTF i wielu innych, ale aby tego dokonać należy użyć SYSTEMOWEGo TypeManagera (katalog sys:system/). TTEngine jest całkowicie zbędne w tym przypadku. Po zainstalowaniu czcionek za pomocą Typemanagera możesz używać skalowanych czcionek wektorowych w dowolnym programie czy w systemie (łącznie z oknami CLI). Z TTEngine korzysta tylko kilka wybranych programów, za to z czcionek zainstalowanych TypeManagerem korzysta wszystko co ma możliwość zmiany czcionki (TypeManager jest interfejsem wlaśnie do dodawania, podglądu, czy zmiany parametru czcionek).

Andrzej naprawdę nie obraź się, ale zajrzyj chociaż co masz w systemie czasami...
[#38] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #37

Ale balagan sie zrobil.
Wszystko przez wersje LimpidClock68kTTEngine.

Z TTEngine korzysta tylko kilka wybranych programów.

Otoz to - LimpidClock68k-TTEngine :)
Niestety takze nie wyswietla polskich znakow. Czyli problem ma nie tylko wersja AOS4.

Dobra, dajmy juz spokoj TTEngine, ktory dziala (jak juz wspomnialem wystarczy bilioteka i TTeManager).
Gruba krecha.

------------------
------------------

system bez TTEngine potrafi użyć czcionek TTF

Samych .ttf nie potrafi, tylko odpowiednio spreparowanych przez TypeManagera. Wlasnie na probe przekonwertowalem pare pecetowych fontow. Cos podobnego musialem takze robic na samym poczatku, na MOSie.

i wielu innych

Szkoda ze nie potrafi starych, bitmapowych, z czym MOS nie ma najmniejszego problemu.

DODANE:
Przeinstalowalem jeszcze raz Limpid Clocka (instalatorem), zamiast ISO, wybralem kodowanie APL. Wszystko ruszylo bez problemu :)

A juz mialem w "cholere" wyrzucic polskie locale. Ide sie przewietrzyc, bo mi juz mozg gnije od tych komputerow :P

http://img399.imageshack.us/my.php?image=limpidxo6.jpg

Ostatnia modyfikacja: 05.04.08 15:44
[#39] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #38

Z tego co piszesz wynika, że licale do limpidclocka (wersja ISO) mają źle zdefiniowany codeset. Błąd po stronie osoby przygotowującej tłumaczenie. Lokalizacja w ISO-8859-2 powinna mieć ustawiony ten parametr na 5.

A co Ty wyczyniasz z czcionkami to naprawdę nie wiem, nie zrozumiałem nic z tych wywodów o braku obsługi czcionek bitmapowych czy też na temat tworzenia masy plików z czcionek wektorowych. Jakoś u mnie do używania TTF przez diskfont library wykorzystywane są aż 3 pliki (.font .otag i .ttf) a nie jakaś masa plików o jakiej wspominasz.
[#40] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #34

tylko raz golego odpalilem i widzialem, ze w prefs standardowo
ma ustawione bardzo wysokie priorytety, to moze byc przez to.

[#41] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #39

Z tego co piszesz wynika, że licale do limpidclocka (wersja ISO) mają źle zdefiniowany codeset. Błąd po stronie osoby przygotowującej tłumaczenie. Lokalizacja w ISO-8859-2 powinna mieć ustawiony ten parametr na 5.

Aha, i pewnie tak jest. Nie znam sie. Ogolnie to chyba tylko ja uzywam Limpid Clocka i na pewno ktos, kto przygotuwuje AmiSYS na WinUAE. Kto jeszcze, to nie wiem.
Tak czy inaczej, mam ten "bajer" od "zawsze" i po prostu to musi byc. Chyba ze jest jakas lepsza alternatywa.

A co Ty wyczyniasz z czcionkami to naprawdę nie wiem

No, troche zamieszalem. (?)

o braku obsługi czcionek bitmapowych

Sprobuj sobie przekopiowac czcionki z Ami. Zwykle, standardowe.
Niestety AOS4 Classic ich nie widzi.

Nauczylem sie pewnej rzeczy na MOSie.
Uzywaj systemu jak 3.0/3.1. I to na MOSie dziala.
Ja niestety nie uzywalem 3.5/3.9 i mam duzo zaleglosci w zwiazku z 4.0.

Od czasu gdy kupilem AOS4, nie uzywalem jeszcze AOS3 i MOSa. Zaleglosciami posilkuje sie na pececie. Byc moze dlatego tak to wszystko wyglada. No, chce sobie samemu udowdnic cos i juz. A wlasciwie od podstaw konfiguruje swoje srodowisko. Widze ze AOS4 daje rade. Bede wytykal kolejne bledy, poniewaz mi zalezy. :)

Sorki ze zahaczylo akurat o czcionki itd.
To bylo nieuniknione. Jedziemy dalej.
Wbrew jakiejkolwiek propagandzie :)
[#42] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #41

Skopiowanie czcionki z OS3.x do OS4 zadziała, ale zupełnie inaczej niż to sobie wyobrażasz. Dlaczego? Zajrzyj chociażby do katalogu sys:fonts/topaz/

W OS4 istnieje dodatkowo kilka mechanizmów, jak chociażby buforowanie czcionek mające na celu przyspieszenie wyszukiwania i wyświetlania czcionek. Po dorzuceniu nowych czcionek do systemu należy użyć polecenia FixFonts (prawidłowo należało używać go również pod OS3.x, ale ludzie w większości nawet nie wiedzieli o jego istnieniu).

Tylko jak przerzucasz czcionkę spod OS3.x bitmapową nie ma ona definicji charsetu, system nie wie jakie znaki może ona wyświetlić. I jakimś cudem kopiowałem (a dokładniej to same się instalowały) czcionki chociażby od GoldED studio, które to domyślnie były ustawione jako czcionki w GED-zie i działały mi one z marszu bez żadnych komplikacji tylko tyle, że nie są to czcionki z polskimi znakami więc od razu trzeba było wybrać jakąkolwiek inną czcionkę z poprawnym charsetem by móc pracować. Większość starych czcionek amigowych bitmapowych co znajdziesz jest w APL tudzież hybrydzie nie nadającej się do użytku, bo nie są to czcionki w ISO.

Jednak czcionki te wbrew temu co piszesz działają z miejsca pod OS4
[#43] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #41

I jeszcze raz w temacie czcionek.

Systemowe requestery domyślnie pokazują tylko te czcionki, które mogą zostać wyświetlone (np. dla okna CLI pokazuje tylko czcionki o stałej szerokości znaków) zgodne z charsetem ustawionym przez locale. Jednak możesz wymusić wyświetlenie dowolnej innej czcionki o ile wiesz, że ona tam jest wpisując jej rozmiar z palca w oknie wyboru czcionki:

_ISO-8859-1

Dlaczego? A to takie drobne zabezpieczenie by użytkownik po prostu klikając na nazwie czcionki nie wybrał sobie takiej, co to nie obsługuje jego języka, a potem nie narzekał, że nie ma tam określonych znaków. Każda czcionka co znajduje się w podkatalogu czcionek obecnie powinna mieć deklarację charsetu. Jeśli jej nie ma, jest traktowana jako ISO-8859-1. A jako, że system w wersji PL używa ISO-8859-2 czcionki o innych charsetach są ukrywane.

Jeśli chcesz sobie zaśmiecić system czcionkami, których i tak nie da się normalnie używać właśnie ze względu na niezgodności wejdź sobie do podkatalogu z czcionką co to ją skopiowałeś (np: Fonts:XEN/) i zmień nazwy plików z numerków na:

_ISO-8859-2

Po czym użyj funkcji FixFonts i czcionki będą Ci się już pokazywały, ale nie mniej do nikogo pretensji, że nie będą miały polskich znaków.

Zaś co do błędów w OS4 to do tej pory wytykasz tylko błędy w oprogramowaniu zewnętrznym (skórki TuneNet, lokalizacja LimpidClocka, czy też pakiet AISS).
[#44] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #43

Zaś co do błędów w OS4 to do tej pory wytykasz tylko błędy w oprogramowaniu zewnętrznym (skórki TuneNet, lokalizacja LimpidClocka, czy też pakiet AISS).

Znasz pewnie uzytkownikow Windowsa. Jezeli cos nie dziala, to...:P

TuneNEt = ANR
LimpidClock = odrazu ruszyl na MOSie
AISS = niczego takie nie spotkalem na MOSie. Chyba jest to juz standardowo w systemie.

Co do samego systemu, to drazni mnie Grim Reaper. Nie potrafi np. usuwac programow. Poziom ochrony dokaldnie wyglada tak, jak w MCP na OS3. MOS jednak nie dopuszcza do uruchomienia zlych aplikacji.
[#45] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #42

Jednak czcionki te wbrew temu co piszesz działają z miejsca pod OS4

Przeczytalem i sprawdze. Zauwaz tylko, ze ludzie ktorzy mieli i maja OS4 juz od...dajmy na to 5-ciu lat, maja wlasnie te 5 lat praktyki. Ja mam niecale 2 miesiace. Prawda ze duza roznica?

A pytalem kiedys, czy daloby rade testowac AOS4. GUZIK.
:P

Ostatnia modyfikacja: 07.04.08 03:48
[#46] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #44

LimpidClock = odrazu ruszyl na MOSie

To, że MOS nie obsługuje definicji charsetów w lokalizacji nie znaczy że OS4 też tego nie robi. OS4 wykorzystuje definicję charsetów, by móc wyświetlić komunikaty przy wykorzystaniu dostępnych w danym charsecie znaków. Zobacz sam, że masz ustawione w systemie locale na ISO-8859-2, jak wrzucasz programy z lokalizacją w AmigaPL, które charset mają ustawiony na 0, zostaną one w locie przekonwertowane z AmigaPL na ISO i wyświetlone w ISO. Jeśli wrzucisz pliki lokalizacyjne w UTF-8, z odpowiednią definicją charsetu (w tej chwili nie pamiętam numeru, gdyż nie używam, takie pliki byłyby prawidłowo obsługiwane tylko pod OS4, a ja takich ograniczeń dla swoich tłumaczeń nie robię), również zostaną one poprawnie wyświetlone na ekranie. Zatem błąd jest w samym pliku lokalizacyjnym do LimpidClocka, a jak sam zauważyłeś sam program Ci się też uruchomił więc nie pisz, że LimpidClock pod MOS się uruchomił, a pod OS4 nie. I nie zwalaj na system tego, że ktoś zupełnie obcy coś spaprał w jakichś swoich plikach i przez to coś działa nie tak jak trzeba.

A co do GR, to w chwili obecnej jego głównym zadaniem jest generowanie logów ze zdarzeń krytycznych, całkowite usuwanie padniętych programów przy obecnym systemie obsługi pamięci jest bardzo trudne.
[#47] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #46

O właśnie co do polskich znaczków to się włączę. Nie wiem co zrobiłem źle ale jeszcze nie spotkałem programu z lokalami w AmigaPL aby mi się dobrze wyświetlały pl znaczki na OS4.0 np. najnowsza wersja AmiGG. U mnie jest bez pl znaczków, czy tak powinno być? Archiwum też, nowe wpisy mają polskie znaki stare przeniesione z OS3.9 nie. Tą konwersję w locie to się gdzieś włącza czy one ma być już włączona? Podaj przykład jakiejś lokalizacji w APL która ma się dobrze wyświetlać na OS4.0.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.08 00:41
[#48] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@TomK, post #47

Co do AmiGG to właśnie jedna osoba mi zgłaszała coś podobnego, wygląda na to, że tam zachodzi podwójna translacja, gdyż plik jest prawidłowo w APL i odpowiednio charset zadeklarowany (podwójna translacja, gdyż samo AmiGG dokonuje rónież tłumaczenia pliku lokalizacji pod systemami OS3.x i MOS, jeśli robi to pod OS4 stąd błędy).

Inna lokalizacja poprawnie wyświetlana to np, weź YAMa2.4 czy DOpusa 4.17 z localami w AmigaPL czy dowolny inny program. Jak do tej pory nie miałem problemu z żadnym problemem (również MakeCD z polską lokalizacją w APL działa jak należy). Co jeszcze? Ot chociażby LimpidClock wymieniany nieco wcześniej przez Andrzeja Drozda.

Przykładów można by mnożyć...

Ostatnia modyfikacja: 08.04.08 08:28
[#49] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #48

Co do AmiGG to właśnie jedna osoba mi zgłaszała coś podobnego, wygląda na to, że tam zachodzi podwójna translacja, gdyż plik jest prawidłowo w APL i odpowiednio charset zadeklarowany (podwójna translacja, gdyż samo AmiGG dokonuje rónież tłumaczenia pliku lokalizacji pod systemami OS3.x i MOS, jeśli robi to pod OS4 stąd błędy).

Potwierdzam. Niestety wcześniej nie wiedziałem że OS4 przeprowadza własną translację charsetów, się poprawi.

[#50] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #48

Faktycznie troche posprawdzałem i jednak z tymi polskimi lokalami nie jest tak źle. Po prostu to AmiGG tak mnie zasugerowało, że nie zauważyłem innych programów w których jest dobrze.
A tak przy okazji co to jest ISO-8859-16 czym to się różni od ISO-8859-2??
A zapomniałem dodać na swoje usprawiedliwienie że z OS 4.0 dopiro zaczynam.

Ostatnia modyfikacja: 09.04.08 00:37
[#51] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@MinisterQ, post #49

A się kiedy poprawi
[#52] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #46

Dobra. Na spokojnie przeczytalem wszystko jeszcze raz. Wiele rzeczy sie wyjasnilo.

Ogolnie problem czcionek w LimpidClocku doprowadzil do wyjasnienia wielu rzeczy (np. w AmiGG). Czyli nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo.
-----

Kolejna sprawa - problem ze stacja dyskow. O ile wiem, mam zwykla commodorowska.
Po zaladowaniu AOS4, stacja jest nieaktywna. Zdaje sie ze przestaje byc aktywna po zaladowaniu bootloadera.

Czy potrzebne sa jakies zewnetrzne sterowniki? Np. MOS pobiera sobie stery z romu3.x zgranego do pliku.

Co do stacji dyskow, to znalazlem tylko taka informacje na EXECu:
"Load the A1200 floppy fix - wyłącz tę opcję jeżeli nie posiadasz stacji dysków lub posiadasz Amigę 4000. Opcja ta poprawia problem (stacja nie widoczna pod AmigaOS 4.0) związany ze stacjami dysków z PC, które były montowane przez Amiga Technologies w Amigach 1200. Problem może pojawić się także w przypadku korzystania ze stacji dysków PC dostosowanej do Amigi we własnym zakresie lub przez firmy trzecie. W przypadku korzystania z oryginalnej, amigowej stacji dysków opcja nie ma znaczenia, ale może pozostać załączona."

O ile pamietam, to zalaczylem to podczas instalacji AOS4.
-----

Kolejna sprawa. Podczas instalacji AOS4, w Startup-Startup powstala taka linijka:

If Exists C:IDEFix ; If you enable IDEfix, remember you use it before
C:IDEFix ; reporting bugs of the scsi.device !
EndIf

Pliku IDEFix nie ma w ogole na plycie instalacyjnej. Co o tym myslec?
-----

Denerwujaca jest ikona Ram Disku, ktora podczas ladowania systemu wskakuje na poczatek, a po zaladowaniu przeskakuje na sam koniec. Postapic z tym tak jak na OS3.x, czy mozna to ustawic gdzies w systemie?

Ostatnia modyfikacja: 09.04.08 01:59
[#53] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #52

Kolejna sprawa. Podczas instalacji AOS4, w Startup-Startup powstala taka linijka:

If Exists C:IDEFix ; If you enable IDEfix, remember you use it before
C:IDEFix ; reporting bugs of the scsi.device !
EndIf

Pliku IDEFix nie ma w ogole na plycie instalacyjnej. Co o tym myslec?

To jest sprawdzenie czy posiadałeś IdeFIX'a wcześniej w systemie (oprogramowanie do rozgałęziacza na 4 dyski IDE). Jeśli miałeś jest ono uruchamiane. To nie jest część systemu

Co do stacji dysków problem u mnie nie wystąpił więc nie wiem co poradzić.

Ikona Ram Dysku nie ma zapisanej pozycji i jeśli zapisałeś pozycję dla dysków tak, że któraś pojawia się na pozycji ikony ramu, ikona ta zostaje przerzucona w pierwsze wolne miejsce, tak samo było pod OS3.x.

Radziłbym się trochę zreformować, bo ta niereformowalność to taka trochę czasami męcząca.

[#54] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #53

Mandi^ATO napisał(a):

> Ikona Ram Dysku nie ma zapisanej pozycji i jeśli zapisałeś
> pozycję dla dysków tak, że któraś pojawia się na pozycji ikony
> ramu, ikona ta zostaje przerzucona w pierwsze wolne miejsce,
> tak samo było pod OS3.x.

Pod OS3.x bez problemu można to było załatwić. Ikona Ram Dysku jest kopiowana do niego z ENVARC bodajże, więc wystarczy zapisać pozycję Ram Dysku i skopiować jego ikonę w miejsce tej oryginalnej.

[#55] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@TomK, post #51

Wkrótce

[#56] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@TomK, post #51

DONOTCONVERTLOCALE w ikonie, wersja 0.44.13.

[#57] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@MinisterQ, post #56

OK I to mnie się podobie :D
Przetestowane i działa.
[#58] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #53

Radziłbym się trochę zreformować, bo ta niereformowalność to taka trochę czasami męcząca.

Oj, ciezko bedzie, bardzo ;)
To tak jak z koleja zelazna. Ludzie dopiero po czasie zrozumieli ze to swietny wynalazek. :P
-----

OK, sprawa stacji dyskow rozwiazana. Odpowiedz otrzymalem na forum EXECa.
Mianowicie kazalo sie ze podczas instalcji nie zalaczylem wyzej wspomnianego Fixa. Jednak w moim przypadku bylo wazne czy jest lub nie jest zalaczony.

Za pomoca edytora tekstu nalezy wejsc do sys:kikstart/kicklayout-1200 i odsrednikowac linijke:
MODULE Kickstart/ATechA1200Fix.
[#59] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Mandi^ATO, post #53

Maly powrot do czcionek.
Wylaczylem w prefsach wygladzanie i jest o wiele lepiej, chociaz czasami widac pixele (przewaznie przy italic). Czy mozna ustawic jakis stopien wygladzania? Niestety ten zastosowany jest za wielki. Podobny zreszta problem dotyczy takze MOSa.
[#60] Re: Pierwsze wrazenia z OS4 - wersja Nowara cz.2

@Andrzej Drozd, post #59

Jak sam zauważyłeś na razie jest to tylko wartość o dwóch stanach logicznych, czyli albo jest albo nie ma, nie ma możliwości że jest w połowie (przynajmniej na razie).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem