[#48]
Re: Pierwsze wrazenia z os4 - wersja faziora
@Fazior,
post #39
Odbiegnę nieco od tematu, ale niejako do niego nawiążę, tylko tym razem odnośnie ślamazarności samej jako takiej subiektywnej się wypowiem. Weźmy dwa komputery, tak jak ja mam to na co dzień, mój domowy, i służbowy. Na obu jest ten sam system, czyli Win XP Pro SP2 i wszystkie aktualizacje (żeby nie było, że gdzieś jest coś innego zainstalowane). Tylko różnią się konfiguracją sprzętową, i to nie tak drastycznie jak Pegasos i Amiga 1200 z PPC. Oto konfiguracje:
1. PentiumD 930 3GHz (dula core), 2GB Ram DDR2 800MHz
2. Celeron 2.4GHz, 256 MB Ram DDR 400MHz.
I wiesz jakie jest moje subiektywne wrażenie? O ja ::cenzura:: ale na tym drugim to wszystko się wlecze, ten system nie nadaje się do użytku. Start komputera to jakieś 3-4 minuty, na domowym aż kilkanaście sekund. Odpalenie jakiejkolwiek aplikacji na służbowym trwa wieeeeeki... I teraz pytanie - czy to system jest taki badziewny, czy komputer za słaby? Bo na obu komputerach jest dokładnie system w tej samej wersji. Dlatego jak na codzień używa się czegoś szybszego i nagle trzeba poczekać gdzieś kilka sekund to człowiekowi się to wiecznością wydaje. A jak posiedzisz z miesiąc na klasyku, zapomnisz o prędkości Pegasosa i przełączysz się z systemu 68k na system PPC (niezależnie czy OS4 czy MOS) nagle doznasz olśnienia - o ja! jako to zasuwa!!!
Więc jak widać to są tylko odczucia, ale przez to, że na bardzo wolnym sprzęcie coś działa wolno nie znaczy to, że to coś jest do niczego. Po prostu czasami sprzęt nie nadąrza za użytkownikiem.
Ba, weźmiesz dowolnego użytkownika współczesnego PC i pokażesz mu działanie dowolnego OS na klasyku to Cię śmiechem za szybkość zabije, ale czy to oznacza, że te systemy same z siebie są ślamazarne? Czy aby na pewno za to, że na 15 letnim klasyku OS4 działa dużo wolniej niż na kilkuletnim Pegasosie ponosi system? Zapewne pierwsze wrażenia użytkownika A1 odpalającego MorphOS na A1200 by były identyczne z Twoimi, że wolno, etc. Ale obecnie nikt nie oczekuje od tych wysłużonych maszyn, że ten sam system będzie działać na nich szybciej niż na konstrukcyjnie 10 lub więcej lat młodszych płytach głównych z dużo szybszymi procesorami (w tym przypadku 603e kontra G3/G4).
Ja widzę dużą różnicę prędkości pomiędzy prędkością OS3.x na 68k, a OS4 na BPPC na tym samym komputerze, tylko po zmianie partycji systemowych w RDB, aby system startował z innej partycji. Jak dla mnie jest to duże przyspieszenie, ale niezależnie od tego porównując to z A1 czy z Pegasosem, to9 fakt wlecze się to wszystko niemiłosiernie, ale to jak już pisałem nie jest wina OS4.