Witam wszystkich !
Mam kilka powaznych zastrzezen dotyczacych forum ppa:
- "system wątków" to jakas chora pomylka.
Zeby przeczytac kolejny post trzeba ciagle klikac na jakies odnosniki.
Po 5 minutach i tak juz nikt nie zwraca uwagi, ktory post odpowiadal na ktory. Oczywiscie zauwazylem opcje "bez watkow" tylko problem w tym, ze za kazdym otwarciem forum trzeba kilknac owo "bez watkow".
Zatem czyz nie mozna odrazu wyswietlac tekstu "bez watkow" a dla tych ktorzy lubia sobie poklikac stworzyc opcje "z watkami" ? To znacznie ulatwilo by (uprzyjemnilo by) czytanie postow.
Sam przesiaduje non stop na kilku forach i zadne z nich nie ma tego rozwiazania z watkami tak jak PPA.
- niepotrzebne zasmiecanie posta informacjami typu "data" , "w odpowiedzi na" , "ksywka", "postow:" , "odpowiedz na te wiadomosc".
Owe nieszczesne gadzety zajmuja duzo miejsca i przede wszystkim pogarszaja czytelnosc posta. Niekiedy trzeba przeczytac wiecej niechcianych informacji niz tresc jaka zawiera post (np. jesli ktos napisze 1 zdanie to caly post i tak wyswietlany jest na 1/3 ekranu bo reszte zajmuja owe gadzety).
Proponuje uklad posta zrobic na wzor www.netwars.pl (osobiscie uwazam te forum za najlepiej wykonane pod wzgledem przejrzystosci... moze poza kolorystyka).
Jesli np. ktos bedzie sie obawial, ze po likwidacji informacji "w odpowiedzi na.." nie bedzie wiadomo kto do kogo pisze to wystarczy w poscie zaznaczyc numer posta do ktorego sie odnosimy (tak jak robimy to na netwars ) np. wyglada to wtedy tak :
"[#10] selur data xx

x

x
--------------------------------
Tutaj tresc mojego postu...
[#3] tak otrzymalem twego mejla odpowiem na niego jutro"
- zlikwidowac sygnatury w szczegolnosci te wielkie z grafika. Naprawde panowie to strasznie rozprasza !
- i wreszcie sprawa dotyczaca "forum> PROGRAMOWANIE".
Panowie to juz zakrawa na jakas farse. Nie wiem kto wpadl na pomysl aby wrzucic "wszystko do jednego wora" ale to pomysl co najmniej glupi.
Forum to powinno byc podzielone mniej wiecej tak:
I. Programowanie:
1)Amiga os xx
2) C/C++
3) Html/PhP
4)arexx
5)AMOS/Amiga E
6) inne...
Chodzi po prostu o to , ze znalezienie czegokolwiek w tym dziale zajmuje najmniej kilka/nascie minut. Posty pisane sa bez ladu i skladu raz z tej dziedziny raz z tamtej.. Brak oznaczen stron powoduje, ze juz po 3 kliknieciach nie wiem w ktorej czesci jestem i gdzie dany topik byl.
---
Pisze to jako osoba czytajaca kilkadziesiat topikow dziennie na 3 forach i naprawde jedynie PPA zniecheca mnie do czytania wiecej niz 10 postow dziennie. A szczegolnie zalezaloby mi na stworzeniu przejrzystego forum PPA z 2 powodow :
1) Amiga zainteresowalem sie ponownie jakies 2 lata temu kiedy nowo poznany znajomy znajomego, uswiadomil mi, iz Amiga wciaz funkcjonuje i podal namiary na owa strone (w 1997 kiedy nagle przestaly wychodzic jakiekolwiek czasopisma dotycz. amigi po prostu myslalem, ze nadszedl juz ten slynny koniec koncow i sam odlozylem moja "przyjaciolke" na szafe..) Poniewaz jestem kompletnie zielony w temacie morphos/pegasos chcialbym miec mozliwosc poznania owych tajemniczych nazw od podstaw ale w atmosferze ladu i skladu.. a nie w balaganie :)
2) od pewnego czasu slecze nad wiekszym projketem w Amosie i z checia
posluchalbym rad osob, ktore pisaly gry na Amosa w latach 1994/1996 bo informacje zawsze sie przydadza a wiem, ze od czasu do czasu to forum takowe osoby odwiedzaja. Dlatego zalezy mi na stworzeniu miedzy innymi dzialu Amosa poniewaz znacznie ulatwilo by mi to (nie tylko mnie zreszta ) komunikacje z zainteresowanymi.
I w zadnym wypadku nie chcialem tutaj urazic nikogo swoja krytyka. Po prostu prosze zeby zostala ona potraktowana jak krytyka konstruktywna a nie jak w wiekszosci wypadkow krytyka dla samej krytyki.