Forum » PPA
[#31] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Torn, post #30

[#30] Kolega strzela do mnie z kalasznikowa a ja jestem ze stopu cieklych metali (cos jak T-1000).
Tak wiec albo kolega wezmie zaopatrzy sie w bron ciezka albo da spokoj z tym pierdzeniem ... ;)

"reszta użytkowników tego forum ...."

Wlasnie pieknie by bylo gdyby "reszta" sama przemowila i wypowiedziala sie czy tak zle czy dobrze zgdonie z wlasnym sumieniem a nie z "obowiazujacymi zasadami" ,ze tak akurat musi byc.
Zatem zachecam goraco reszte do wypowiadania sie. OK
[#32] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #31

selur napisał(a):

> [#30] Kolega strzela do mnie z kalasznikowa a ja jestem ze
> stopu cieklych metali (cos jak T-1000).
Hym, "kolega" z niczego i do nikogo nie strzela. Powiedziałbym, że raczej "dyskutuje", tyle że interlokutor taki trochę "nieteges".

> Tak wiec albo kolega wezmie zaopatrzy sie w bron ciezka albo da
> spokoj z tym pierdzeniem ... ;)
Zapomnij, "Kolega" od kilku miechów robi po 16-18 godzin dziennie i nie ma czasu na trollowanie aktualnie - a zresztą, "kolega" nie zamierza wykożystać chwili odpoczynku jaką ma, na trollowanie. Tymbardziej, że jest to naprawdę chwila, czekam tylko aż inny "kolega", zaimplementuje klasę w PHP i znowu do roboty po 16-18 godzin dziennie... Naszczęscie, jeśli nic się nie opóżni to do końca tego miesiąca skończę ten projekt i wtedy będę miał mnóstwo czasu na trollowanie.

> Wlasnie pieknie by bylo gdyby "reszta" sama przemowila i
> wypowiedziala sie czy tak zle czy dobrze zgdonie z wlasnym
> sumieniem a nie z "obowiazujacymi zasadami" ,ze tak akurat musi
> byc.
Nikt nie twierdzi, że "tak akurat musi być". Jak będzię więcej protestów(niż jeden, hehe ), to na pewno redakcja rozważy ten problem, pamiętając przy tym, że sporo ludzi już się wypowiedziało, stwierdzając że jest dobrze i zmian nie trzeba.

> Zatem zachecam goraco reszte do wypowiadania sie. OK
Wiesz, biorąc pod uwagę ilość postów w archiwum, to jakoś niesądzę, że trzeba było kogokolwiek "zachęcać". ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.10.06 20:22
[#33] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Torn, post #32

do Selura: naprawdę chyba warto pożegnać się z IE, bo jest obecnie najbardziej zacofaną przeglądarką w użyciu (nie mówiąc o bezpieczeństwie). Nie spotkałem ŻADNEJ strony która nie wyśwíetlałaby się na Operze poprawnie (mówimy oczywiście o najnowszej Operze 9.02, a nie jakiś wersjach 6.x z epoki internetu łupanego). Zwłaszcza tyczy się to flasha (tu były problemy w wersji 8.x, ale od 9 jest super, oczywiście musisz zainstalować plugin - moja córka, która na okrągło gra we flashowe gierki przerzuciła się całkowicie na Operę). Przestaniesz używać IE, to polubisz ciasteczka, a przy okazji forum PPA ;)
Co do programowania, to obsługa systemu z poziomu C jest identycznie skomplikowana jak z poziomu Amosa (podobnie jak i w każdym języku programowania), Amos daje swoje własne API dla GUI i muzyki, ale pisząc z jego użyciem masz prawie 100% pewności, że program nie pójdzie na bardziej rozbudowanej Amidze. Lepiej nauczyć się C (prostszy niż Ci się wydaje) i móc np. napisać coś także pod Windows...
do Torna: to Ty żyjesz ;) ! Jak Pegaz? Wszystko działa? ... przyjedź na Amizaduszki.
[#34] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #29

Hmmm...Na moja strone ze statystyk onetu wchodzi z IE malo osob. Mimo,
ze wiekszosc osob wchodzi spod roznej masci windwsow. Przynajmniej tak
to rozpoznaje onet.... Rzeczywistosc moze byc mniej korzystna dla IE,
bo wiele przegladarek zglasza sie jako IE, a watpie, by na onecie byl
jakis zaawansowany rozpoznawacz...

Co do flasha to pod mozilla dziala bez problemow. Na razie widzialem
kilka stron nie do konca poprawnie pokazywanych przez alterntywne
przegladarki, ale problem byl taki, ze generowane byly jakimis
narzedziami malomiekkiego....

[#35] Re: Modernizacja FORUM PPA

@wali7, post #33

wali7 napisał(a):

> do Torna: to Ty żyjesz ;) ! Jak Pegaz? Wszystko działa? ...
> przyjedź na Amizaduszki.
Nie za bardzo. W zasadzie to raczej funkcjonuję niczym zombie. ;) Co do Pegaza, to nie miałem jak narazie czasu, żeby się tym zająć, niestety.
Tak się złożyło, że kumpel trafił duże(i mam namyśli duże) zlecienie... Efekt jest taki, że zostałem odwołany z bieszczad i od tego czasu siedzę nad kodem. Poza lookaniem na 5min na PPA, dopiero wczoraj miałem czas na *cokolwiek*, jako że aktualnie czekam na na kawałek kodu pisanego przez kumpla.
Do tego taki jeden, co to miał nam pomagać, w ramach tzw. praktyk studenckich się nam "wykruszył", stąd roboty jest dużo. No ale deadline jest na koniec pażdziernika, more or less, także raczej powinnienem być wolny na Amizaduszki. :D :D :D
Tyle że znowu pewnie pojawię się bez kompa, jako że czas by zając się zamówieniem ODW z Genesi bezpośrednio, będę miał pewnie dopiero na początku listopada... A z resztą, zobacze, może znajdę czas jeszcze w tym tygodniu... Tylko czy zdążą z realizacją zamówienia?
A swoją drogą, co tu się działo jak mnie "nie było". McEwan się objawił, Jakieś Samanthy, update'y Pegów do 7447A, widzę że na aw.net BBRV twierdzi że stara się o licencję na OS4 dla sprzętu Genesi... Rany, najciekawsze okazje do "trollowania" a ja nie mam czasu na nic.
[#36] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #24

"... 1000 osób korzysta i nie narzeka, a jedna zgłasza uwagi.."
mocne slowa ciekawe czy jednak w pelni prawdziwe?

A jak Ci się wydaje wnioskując po ilości osób, które próbują Cię przekonać, że nie masz racji?

Przed chwila odwiedzilem podana strone AmigaWorld.
Moje wnioski ?

Wiekszosc wyglada w porzadku aczkolwiek przyznaje, ze rowniez na tym forum nie ma mozliwosci podgladu calego topiku w czasie pisania posta.

Bo to jest nikomu niepotrzebne (pisałem o tym wcześniej). Odpowiada się na post, a nie na wątek. Chyba, że ustosunkowujesz się do pierwszego posta w wątku, wtedy jednak jakby nie było także odpowiadasz na posta.

Widocznie moderator uznal, ze tak jest lepiej.. no coz.

Nie uznał tylko jest to logiczne.

Ale zwracam uwage na to, ze forum po zaladowaniu jest odrazu ustawione na "flat" a "threaded" jest opcjonalne.
Zatem trafilismy w samo sedno sprawy !
Wlasnie o to chodzi, ze lepszym rozwiazaniem byloby "bez watkow" domyslne a "z watkami" jako opjca ( i wtedy moje nieszczesne "cookies" nie odgrywaja tutaj najmniejszej roli)

Nasz webmaster uznał, że z wątkami mają mieć priorytet, a bez wątków mają być w ciastkach. Różnica żadna, a zmiany w kodzie pewnie będą istotne. Tylko dlatego, że jako jedyna znana mi osoba nie korzystasz z cookies nie oznacza to, że trzeba wszystko wywrócić do góry nogami. Znając GRX-a pewnie weźmie pod uwagę Twoje zastrzeżenie i jak da radę to zmieni ten układ, ale sądzę, że po prostu Twoje przyzwyczajenie i próba przemówienia ludziom, że cookies są be (coś jak kiedyś krzyczeli amigowcy, że WinUAE jest be) nie wezmą tutaj góry.
[#37] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Torn, post #32

Widze, że zajmujesz się PHP, szkoda że nie masz czasu, ale mogłeś odpisać chociaż na moje ogłoszenie, chociaż żył bym nadzieją, że kiedyś coś ruszy z miejsca...
Bo ja to widze tak, że na trollowanie to czas masz (i zapewne inni, którzy znają się na PHP), a jak trzeba pomóc to trudno znaleźć kogoś do pomocy. A karykaturalnie to wręcz wygląda w wątku gdzie była mowa o usprawnieniach kodu strony.

[#38] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #37

grxmrx napisał(a):

> mogłeś odpisać chociaż na moje ogłoszenie, chociaż żył bym
> nadzieją, że kiedyś coś ruszy z miejsca...
Nie wiem, o jakie ogłoszenie Ci chodzi, od tego może zacznijmy...

> Bo ja to widze tak, że na trollowanie to czas masz
Nie nie mam. Mam tylko parę dni przerwy i z powrotem do roboty.
Z resztą, zobacz sobie, kiedy była ostatnia moja "aktywność"(post,koment itd. itp.) na PPA, nielicząc dziś... W czerwcu? Lipcu? Na pewno nie póżniej...
[#39] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #27

selur napisał(a):
> [26] Przepraszam ale jasnowidzem to ja nigdy nie bylem i nie
> jestem. Dlatego nie wiem co sugerujesz.

To pomyśl (to nie boli), bo moje pytanie było retoryczne.

> A ogolnie to jesli ktos boi sie bana i dlatego nie wypowiada
> sie na forum to wg. mnie powinien w ogole nie wchodzic na forum
> bo i po co.. ?

>zgdonie z wlasnym sumieniem a nie z "obowiazujacymi zasadami"

Można czytać forum, nie trzeba się wypowiadać. Poza tym, ty chyba na serio wziąłeś ten tekst o cenzorach siedzących 25h/dobe

> Jeszcze dluzej potrwa ta dyskusja i bede mial nabite wiecej
> postow na PPA w ciagiu 3 dni niz przez ostatnie 2 lata ... :D

Skoro przez 3 lata miałeś kilka postów, to czy nie stosuje się do ciebie twoja własna zasada "nie wypowiada sie na forum to wg. mnie powinien w ogole nie wchodzic na forum bo i po co.. ?"
[#40] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Torn, post #38

> Nie wiem, o jakie ogłoszenie Ci chodzi, od tego może
> zacznijmy...

W spisie tematów tego działu forum pare tematów pod tym...

> Mam tylko parę dni przerwy i z powrotem do roboty.
> Z resztą, zobacz sobie, kiedy była ostatnia moja
> "aktywność"(post,koment itd. itp.) na PPA, nielicząc dziś... W
> czerwcu? Lipcu? Na pewno nie póżniej...

To ja wiem, ale jeśli już się chwalisz, że piszesz coś w PHP to wpadłeś i dobrze by było gdybyś mógł się ustosunkować do mojego ogłoszenia

[#41] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #40

grxmrx napisał(a):

> > czerwcu? Lipcu? Na pewno nie póżniej...
> To ja wiem,

No to po co piszesz głupoty, skoro sam wiesz, że jest inaczej?

>ale jeśli już się chwalisz, że piszesz coś w PHP to

Akurat, to jeśli odnieść się do tamtej wypowiedzi, to nic takiego nie wynika.;)
Sam na pewno dobrze wiesz, że przy dobrym interfejsie, z kodem PHP można się komunikować z innych narzędzi, takich jak DHTML czy AJAX(akurat o takim przypadku mówimy), także to że uczestnicze w jakimś projekcie, gdzie ktoś pisze coś w PHP, jeszcze nic nie znaczy. :P
Oczywiście, to nie zmienia faktu, że PHPa znam - to tylko takie wyjaśnienie "gwoli ścisłości".;)

> wpadłeś i dobrze by było gdybyś mógł się ustosunkować do mojego
> ogłoszenia
Auć, ta część "wpadłeś" mi się jakoś nie podoba. ;) Co do twojego ogłoszenia, to aktualnie obowiązuje "jeśli ktoś nie ma czasu (choćby 15 minut w tygodniu na przejrzenie kodu i zasugerowaniu czegoś) to proszę się nie zgłaszać bo to by nie miało sensu", a potem zobaczymy...
Jak już skończę ten projekt, to skrobnę do Ciebie maila, żeby się dowiedzieć "co i jak" i potem będę myślał.
Dobra, idę spać, ewentualnie jutro pogadamy...
[#42] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Reasumujac:

Po prostu najzwyczajniej Ping-Pong... :D
[#43] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #17

To rozwinę tu to co napisałem na GG do Ciebie. Jeżeli na stronie głównej danego działu dodamy tytuły komentarzy a powstanie jakiś temat "rzeka" to może on zepchnąć inne tematy na następną lub następne strony i ktoś z prawdziwym problemem może zostać nie zauważony. Ile osób czyta następne strony (doświadczenia z np. Googli)? A że niestety tematy rzeki z reguły zchodzą z tematu. To uważam ten pomysł za chybiony.
Oczywście można by dać wszędzie po kilka opcji wyboru ale sam napisałeś że nie masz czasu grzebać w kodzie strony, więc lepiej zostawić jak jest. Bo jest dobrze OK
[#44] Re: Modernizacja FORUM PPA

@TomK, post #43

To tylko znaczy, że któś nie odwiedza działów forum (tam gdzie jest spis tematów).

[#45] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #44

Bo nie ma potrzeby odwiedzania, jeżeli forum przegląda się kilka razy na dzień. "100 ostatnich" wystarcza nawet wtedy jeżeli odwiedzasz stronę raz dziennie. Jeżeli odwiedza się je raz na tydzień, to owszem, trzeba zerknąć w każdy dział. Normalnie nie ma takiej potrzeby.
[#46] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Nieczytałem wszystkiego co napisałeś, ale mogę powiedzieć że mam dokładnie taki sam problem jak Ty. Z tym, że dotyczy on wszystkich innych for/forów (nie wiem, która forma poprawna) niż PPA. :)

PPA w porównaniu z np. cdrinfo.pl jest bardzo przejrzyste. Przynajmniej moim zdaniem. Choć i PPA wymagało pewnego przyzwyczajenia. Też czasem się nie mogłem odnaleźć, ale to i tak mały pikuś po tym jak się spojrzy na layout cdrinfo.

[#47] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #44

Ale ja właśnie tam miałem oprócz tematów rozwnięte również tytuły wszystkich komentarzy (choć nigdy wcześniej tak nie miałem) co spowodowało taki galimatias że ze strachu zamknąłem przeglądarkę i napisałem do Ciebie
Pomogło kliknięcie na "Z wątkami". A właśnie może dołożyć by na każdej głównej stronie działu krótki opis co robią poszczególne opcje ?
[#48] Re: Modernizacja FORUM PPA

@mailman, post #36

@ mailman
Wiekszosc wyglada w porzadku aczkolwiek przyznaje, ze rowniez na tym forum nie ma mozliwosci podgladu calego topiku w czasie pisania posta.

Bo to jest nikomu niepotrzebne (pisałem o tym wcześniej). Odpowiada się na post, a nie na wątek. Chyba, że ustosunkowujesz się do pierwszego posta w wątku, wtedy jednak jakby nie było także odpowiadasz na posta.

Choć nie w pełni, to popieram selura w tej kwestii. W przypadku gdy wątek jest baaardzo długi podgląd całości byłby chory, ale sam pomysł szerszego podglądu na wątek podczas odpowiadania jest sensowny. Nie wiem jak inni ale mnie się czasem zdarza, że chcę za jednym zamache odpowiedzieć przynajmniej dwóm osobom, albo np. na prznajmniej 2 posty jednej osoby.
Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania:
1. Blok edycji odpowiedzi pojawiał by się na tej stronie, na której użytkownik kliknął "Odpowiedz na tę wiadomość". Na samym dole.
2. Każdy post miałby checkmarka np. "Włącz do podglądu". Każdy zaznaczony post pojawiajby się w obecnie funkcjonującym na forum podglądzie, gdzie aktualnie pojawia się zawsze podgląd tylko jednego posta.
[#49] Re: Modernizacja FORUM PPA

@R-Tea, post #48

Porządne przeglądarki mają coś takiego jak zakładki, wystarczy sobie otworzyć nową zakładkę do odpowiedzi.

[#50] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #49

Właśnie, tym bardziej, że sytuacja taka jak opisana wyżej zdarza się
rzadko.

[#51] Re: Modernizacja FORUM PPA

@R-Tea, post #48

Wszystko ładnie i pięknie, ale chyba R-Tea doskonale wiesz, że nie każdego da się zadowolić i zrobić tak, aby wszystkim pasowało. To o czym piszesz (odpowiedź na dwa posty w jednym) to rzadkość. Czy warto zaprzątać sobie głowę takimi detalami? Jak mi zmienią rozkład autobusowy, to robię bunt i okupację siedziby ZTM, czy też staram się dostosować? Nie zrozum tego źle. Uwagi wszystkie są przyjmowane, niektóre wprowadzane (data posta i inne informacje za propozycją Selura zostały wprowadzone), ale nie dajmy się zwariować każdą byle bzdetą. To co proponujesz może i byłoby dla może pięciu osób przydatne, lecz praca jaką GRX musiałby włożyć, czas generowania strony z nowymi informacjami, bazy z danymi, które trzeba zmodyfikować - nie jest to chyba tego warte i można w tym czasie zrobić inne, bardziej istotne rzeczy. A alternatywne rozwiązanie tego problemu jest tak proste, że aż oczywiste - wspomniane przez GRX-a zakładki lub otwarcie nowego okienka przeglądarki.
[#52] Re: Modernizacja FORUM PPA

@mailman, post #51

@ mailman

To była tylko propozycja. Nie upieram się przy tym. Wasze argumenty przeciw są dla mnie przekonujące. :)
[#53] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Nie jest to odp. na 1 post. Nie wiedzialem gdzie się doczepić.

Wnioskuję o trzy małe poprawki:
1) usunięcie Enterów/pustych lini przy podpisie (przed podpisem i po, ew. zostawić tylko jeden przed podpisem. Spójrzcie dla przykładu na mój sig. Składa się z jednej linijki, a wygląda jakby miał ich pięć. :) Te trzy kreseczki "---" mogą zostać. Zawsze to trochę więcej miejsca. (po tym jak puste linie zostaną usunięte)
2) możliwość przeniesienia swojego tematu do innego działu w przypadku pomyłki (proponuję zrobić tak jak jest z edycją postów - czyli po upływie 1 godziny brak już takiej możliwości)
3) dodać licznik wyświetleń każdego tematu (szczególnie mnie by się to przydało, bo wiele razy piszę temat, nie ma odpowiedzi i nie wiem nawet czy ktoś poza moderami to przeczytał). Jakimś malutkim fontem oczywiście.

Ostatnia modyfikacja: 09.10.06 14:28
[#54] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Witam wszystkich

Moje uznanie dla grxmrx za checi i szybkosc dzialania.

A co do Mailmana moze jednak by troche kolega wyluzowal bo w tej chwili jego dzialania przypominaja dzialania "psa ogrodnika" i zamiast zachecac to odstrasza.
[#55] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #54

Odstrasza? A od czego? :D
[#56] Re: Modernizacja FORUM PPA

@mailman, post #55

Widocznie avantar jest straszny - nic dziwego - cym tam wymachujesz?
:P

Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem