Forum » PPA
[#1] Modernizacja FORUM PPA
Witam wszystkich !

Mam kilka powaznych zastrzezen dotyczacych forum ppa:

- "system wątków" to jakas chora pomylka.
Zeby przeczytac kolejny post trzeba ciagle klikac na jakies odnosniki.
Po 5 minutach i tak juz nikt nie zwraca uwagi, ktory post odpowiadal na ktory. Oczywiscie zauwazylem opcje "bez watkow" tylko problem w tym, ze za kazdym otwarciem forum trzeba kilknac owo "bez watkow".

Zatem czyz nie mozna odrazu wyswietlac tekstu "bez watkow" a dla tych ktorzy lubia sobie poklikac stworzyc opcje "z watkami" ? To znacznie ulatwilo by (uprzyjemnilo by) czytanie postow.
Sam przesiaduje non stop na kilku forach i zadne z nich nie ma tego rozwiazania z watkami tak jak PPA.

- niepotrzebne zasmiecanie posta informacjami typu "data" , "w odpowiedzi na" , "ksywka", "postow:" , "odpowiedz na te wiadomosc".
Owe nieszczesne gadzety zajmuja duzo miejsca i przede wszystkim pogarszaja czytelnosc posta. Niekiedy trzeba przeczytac wiecej niechcianych informacji niz tresc jaka zawiera post (np. jesli ktos napisze 1 zdanie to caly post i tak wyswietlany jest na 1/3 ekranu bo reszte zajmuja owe gadzety).
Proponuje uklad posta zrobic na wzor www.netwars.pl (osobiscie uwazam te forum za najlepiej wykonane pod wzgledem przejrzystosci... moze poza kolorystyka).
Jesli np. ktos bedzie sie obawial, ze po likwidacji informacji "w odpowiedzi na.." nie bedzie wiadomo kto do kogo pisze to wystarczy w poscie zaznaczyc numer posta do ktorego sie odnosimy (tak jak robimy to na netwars ) np. wyglada to wtedy tak :

"[#10] selur data xxxx
--------------------------------
Tutaj tresc mojego postu...
[#3] tak otrzymalem twego mejla odpowiem na niego jutro"

- zlikwidowac sygnatury w szczegolnosci te wielkie z grafika. Naprawde panowie to strasznie rozprasza !

- i wreszcie sprawa dotyczaca "forum> PROGRAMOWANIE".
Panowie to juz zakrawa na jakas farse. Nie wiem kto wpadl na pomysl aby wrzucic "wszystko do jednego wora" ale to pomysl co najmniej glupi.
Forum to powinno byc podzielone mniej wiecej tak:

I. Programowanie:
1)Amiga os xx
2) C/C++
3) Html/PhP
4)arexx
5)AMOS/Amiga E
6) inne...

Chodzi po prostu o to , ze znalezienie czegokolwiek w tym dziale zajmuje najmniej kilka/nascie minut. Posty pisane sa bez ladu i skladu raz z tej dziedziny raz z tamtej.. Brak oznaczen stron powoduje, ze juz po 3 kliknieciach nie wiem w ktorej czesci jestem i gdzie dany topik byl.

---
Pisze to jako osoba czytajaca kilkadziesiat topikow dziennie na 3 forach i naprawde jedynie PPA zniecheca mnie do czytania wiecej niz 10 postow dziennie. A szczegolnie zalezaloby mi na stworzeniu przejrzystego forum PPA z 2 powodow :

1) Amiga zainteresowalem sie ponownie jakies 2 lata temu kiedy nowo poznany znajomy znajomego, uswiadomil mi, iz Amiga wciaz funkcjonuje i podal namiary na owa strone (w 1997 kiedy nagle przestaly wychodzic jakiekolwiek czasopisma dotycz. amigi po prostu myslalem, ze nadszedl juz ten slynny koniec koncow i sam odlozylem moja "przyjaciolke" na szafe..) Poniewaz jestem kompletnie zielony w temacie morphos/pegasos chcialbym miec mozliwosc poznania owych tajemniczych nazw od podstaw ale w atmosferze ladu i skladu.. a nie w balaganie :)

2) od pewnego czasu slecze nad wiekszym projketem w Amosie i z checia
posluchalbym rad osob, ktore pisaly gry na Amosa w latach 1994/1996 bo informacje zawsze sie przydadza a wiem, ze od czasu do czasu to forum takowe osoby odwiedzaja. Dlatego zalezy mi na stworzeniu miedzy innymi dzialu Amosa poniewaz znacznie ulatwilo by mi to (nie tylko mnie zreszta ) komunikacje z zainteresowanymi.

I w zadnym wypadku nie chcialem tutaj urazic nikogo swoja krytyka. Po prostu prosze zeby zostala ona potraktowana jak krytyka konstruktywna a nie jak w wiekszosci wypadkow krytyka dla samej krytyki.
[#2] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

selur napisał(a):

> Mam kilka powaznych zastrzezen dotyczacych forum ppa:

No nareszcie ktoś kto nie napisze "a mnie to się wszystko podoba i super" :)

> - "system wątków" to jakas chora pomylka.
> Zeby przeczytac kolejny post trzeba ciagle klikac na jakies
> odnosniki.
> Po 5 minutach i tak juz nikt nie zwraca uwagi, ktory post
> odpowiadal na ktory. Oczywiscie zauwazylem opcje "bez watkow"
> tylko problem w tym, ze za kazdym otwarciem forum trzeba
> kilknac owo "bez watkow".

Nie trzeba, można :) Aktualnie dla wszystkich działów forum jest ustawione wyświetlanie z wątkami (domyślnie). Jeśli raz wybierzesz "bez wątków" lub przeciwną opcję to dla danego działu jest to ustawienie zapisywane w cookies i uwzględniane przy kolejnych odwiedzinach danego działu. Nie działa to na każdy dział, więc w każdym dziale forum trzeba sobie wybrać taką opcję wyświetlania.
Wiem, że powinno być to w ustawieniach, profilu, etc. Nie wiem kiedy dojde do etapu zmieniania kodu forum, na razie zmieniam najważniejszy kod strony i jej strukture, niestety chętnych do pomocy zbyt wielu nie mam.

> Zatem czyz nie mozna odrazu wyswietlac tekstu "bez watkow" a
> dla tych ktorzy lubia sobie poklikac stworzyc opcje "z watkami"
> ? To znacznie ulatwilo by (uprzyjemnilo by) czytanie postow.
> Sam przesiaduje non stop na kilku forach i zadne z nich nie ma
> tego rozwiazania z watkami tak jak PPA.

Trudno zbadać ilu jest tych co lubią jeden tryb a ilu tych, którzy lubią ten drugi. Wiem że są tacy co lubią tylko z wątkami, ja akurat różnie wyświetlam, więc do żadnej grupy się nie zaliczam.

> - niepotrzebne zasmiecanie posta informacjami typu "data" , "w
> odpowiedzi na" , "ksywka", "postow:" , "odpowiedz na te
> wiadomosc".
> Owe nieszczesne gadzety zajmuja duzo miejsca i przede wszystkim
> pogarszaja czytelnosc posta. Niekiedy trzeba przeczytac wiecej
> niechcianych informacji niz tresc jaka zawiera post (np. jesli
> ktos napisze 1 zdanie to caly post i tak wyswietlany jest na
> 1/3 ekranu

Nic na to nie poradze, nie będę przecież usuwał linka do odpowiedzi, usuwał daty odpowiedzi czy gdzieś tego ukrywał ze względu na długość wypowiedzi. Możliwości są ograniczone ze względu na brak obsługi np. CSS przez amigowe przeglądarki www.

> Proponuje uklad posta zrobic na wzor www.netwars.pl (osobiscie
> uwazam te forum za najlepiej wykonane pod wzgledem
> przejrzystosci... moze poza kolorystyka).
> Jesli np. ktos bedzie sie obawial, ze po likwidacji informacji
> "w odpowiedzi na.." nie bedzie wiadomo kto do kogo pisze to
> wystarczy w poscie zaznaczyc numer posta do ktorego sie
> odnosimy (tak jak robimy to na netwars )

Wtedy nie wiadomo kto komu kiedy i w jakiej kolejności i jakim wątku odpowiadał, to taki śmietnik. Co do układu który proponujesz to zajrzyj do komentarzy do aktualności na tej stronie, jest podobnie, też data jest w prawym górnym rogu, w tym nagłówku z tytułem, etc. W ogóle na netwars nie ma takiego czegoś jak stronicowanie, więc nieźle musi transfer dla konta www się kręcić w przypadku długich wątków.

Myśle że tak po trochu uwagi i sugestie jakie proponujesz są nieco przesadzone, może to wynika z tego że przyzwyczaiłeś się do innego układu wyświetlania. Mimo to myśle, że można np. date i host/ip przenieść do góry by wyglądało to tak jak w komentarzach do newsów.

> - zlikwidowac sygnatury w szczegolnosci te wielkie z grafika.
> Naprawde panowie to strasznie rozprasza !

Sygnaruty są potrzebne, ale te z grafiką - niektóre rozprszają, ale nie wiem jeszcze co z tym zrobić, na pewno małe tekstowe sygnaturki i po jednym cieniutkim userbarze to nie bije po oczach, gorzej jak ktoś jakieś duże obrazki lub animacje tam wstawia. Rozwiązaniem byłaby opcja w ustawieniach do nie wyświetlania sygnaturek lub nie wyświetlania obrazków w sygnaturkach.

> - i wreszcie sprawa dotyczaca "forum> PROGRAMOWANIE".
> Panowie to juz zakrawa na jakas farse. Nie wiem kto wpadl na
> pomysl aby wrzucic "wszystko do jednego wora" ale to pomysl co
> najmniej glupi.
> Forum to powinno byc podzielone mniej wiecej tak:
>
> I. Programowanie:
> 1)Amiga os xx
> 2) C/C++
> 3) Html/PhP
> 4)arexx
> 5)AMOS/Amiga E
> 6) inne...

Farsa to semantyczne nadużycie ;) Przyjąłem taką koncepcje dawno temu, że programowanie będzie miało jeden dział i tyle, bez rozmieniania się na drobne. Podobnie można np. dział Amiga rozmienić na sprzęt, programy, imprezy, spotkania, etc. Na nic by to się zdało. Moim zdaniem to byłby dopiero śmietnik. Z wyszukiwarką można znaleźć bardzo szybko to czego się szuka, moim zdaniem.
Oczywiście nie jestem zwolennikiem mnożenia działów na potęge, ale widze rozwiązanie nieco inne - kategorie wewnątrz danego działu, przy wysyłaniu nowego posta wybierałoby się kategorie i później przeglądający mógłby wybrać jedną z wyświetlonych żeby sobie odfiltrować lub wyświetlić po prostu tylko te wiadomości, które należą do tej kategorii w danym forum.
No i znowu - to jest do zrobienia, ale nie wiem kiedy. Aktualnie nie mam pracy, szukam pracy, ucze się i rozwijam kilka stron, najczęściej kod PPA. W bugtrackerze określiłem pierwszy etap przepisywania skryptów, po tym etapie zajme się kodem forum. Być może za pół roku skończe pierwszy etap, ale nie wiem czym mnie zaskoczy przyszłość.

> I w zadnym wypadku nie chcialem tutaj urazic nikogo swoja
> krytyka. Po prostu prosze zeby zostala ona potraktowana jak
> krytyka konstruktywna a nie jak w wiekszosci wypadkow krytyka
> dla samej krytyki.

Bardzo się ciesze, że są sugestie, są pomysły, jest dyskusja. Niektóre rozwiązania można wprowadzić szybciej, inne (te wymagające zmiany struktury strony) nieco później. Być może domyślne wyświetlanie trybu bez wątków byłoby rozwiązaniem, mogę też nieco poprawić wygląd wyświetlanych postów.

Mam prośbę byś krytykował więcej, zachęcam też innych by podobnie wypowiadali się co ulepszyć, co ich denerwuje w nawigacji strony, etc. Na forum jest miejsce na dyskusje. Pomysły i błędy można też zgłaszać w bugtrackerze.

[#3] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

> Oczywiscie zauwazylem opcje "bez watkow" tylko problem w tym, ze za kazdym otwarciem forum trzeba kilknac owo "bez watkow".

ja uzywam tylko amigowych przegladarek (bo mam tylko Amige 1200) i nie mam z tym jak opisales problemu wszystko jest OK. wejdz do twoich ustawien strony PPA i zaznacz zapisywanie twoich ustawien na serwer PPA, jesli masz jakies problemy z cookies tzw. ciasteczkami w twojej przegladarce, a jakiej jesli mozna wiedziec?

> Proponuje uklad posta zrobic na wzor www.netwars.pl (osobiscie uwazam te forum za najlepiej wykonane pod wzgledem przejrzystosci... moze poza kolorystyka).

wedlug mnie wykonanie strony netwars.pl jest tragiczne, a kolorystyka (czarne tlo) strony jest OK. w twoich ustawieniach PPA mozesz zmienic skorki etc.

[#4] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

od pewnego czasu slecze nad wiekszym projketem w Amosie

Ale to chyba tylko dla siebie? Bo nie sądzisz że w dzisiejszych czasach ktokolwiek (poza kilkma niedobitkami bez kart graficznych, albo z emulatorami) będzie używać czegoś niesystemowego?

[#5] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #2

Jeśli raz wybierzesz "bez wątków" lub przeciwną opcję to dla danego działu jest to ustawienie zapisywane w cookies i uwzględniane przy kolejnych odwiedzinach danego działu.

U mnie cookies wygasa co kilka dni i najlepiej gdyby sposób przeglądania można było ustawić w profilu. A szczytem marzeń byłoby oznaczenie innym kolorem/odcieniem postów już przeczytanych coś w ten deseń.
http://img176.imageshack.us/img176/9141/ppa1cx9.gif
[#6] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Zgadzam się, w obecnej formie te forum jest beznadziejne. Proponuję, żeby posty były sortowane tylko wg. czasu wpisu. Przecież od tego są cytaty, żeby było wiadomo, do którego wcześniejszego postu nawiązuje jakiś nowy post. :P

[#7] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Pinto, post #6

Możesz cytować i wyświetlać bez wątków, jest taka opcja "bez wątków", wyświetlają się wtedy wszystkie posty jeden po drugim wg daty.

[#8] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Sylwester, post #5

Szukam chętnych do współpracy, którzy mogliby się zająć np. takimi szczegółami.

[#9] Re: Modernizacja FORUM PPA

@grxmrx, post #7

Wiem, że takie coś jest, bo z tego korzystam. Ale i tak dla mnie niewygodne, bo musze skakać po całej stronie, żeby zorientować się o co chodzi :P Gdyby nie było w ogóle opcji "z wątkami", to ludzie byliby zmuszeni do cytowania, i wtedy nie musiałbym skakać :)

[#10] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Pinto, post #6

Co za barbazynstwo!... Takie pomysly do smietnika od razu!

[#11] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Pinto, post #9

Zgin przepadnij maro nieczysta z tak idiotycznymi pomyslami!

[#12] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Podsumuję:

1. Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Faktycznie, informacje o dacie można zrobić tak, jak ma to miejsce w komentarzach, ale reszta jest jak najbardziej ok.

2. Sygnatury - sprawa indywidualna. W zasadzie to powinien obowiązywać zdrowy rozsądek i ludzie sami powinno się dwa razy puknąć w czoło zanim wstawią jakąś kobyłę w siga.

3. Forum Programowanie. Problem można rozwiązać bardzo prosto - w temacie posta podawać język, którego dotyczy. Inna sprawa, że ludzie i tak się nie będą stosować.
[#13] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

witam ponownie

Zaczne moze od pierwszej rzeczy, ktora wlasnie mi sie nawinela pod reke.
Mianowicie piszac tego posta przypomnialem sobie o kolejnym moim zdaniem bledzie tego forum, ktorym jest zamkniecie calego topiku i otworzenie okna edycji. Poniewaz chcac ustosunkowac sie do kilku postow naraz, nie widze nic poza postem na ktory odpowiadam aktualnie (musialem otworzyc drugi raz okno z linkiem do tego topiku i przelaczac sie aby doczytac pozostale posty).

[#2]grxmrx
Zatem przyjmuje do wiadomosci, iz tak naprawde glownym problemem jest to, ze po prostu nie ma kto wykonac tych usprawnien. No coz przyznaje sie bez bicia, ze tego nie przewidzialem :). Niestety nie znam sie na php/my sql wiec nie moge w tej chwili zaoferowac zadnej pomocy ale dziwi troche fakt, ze nikt inny dotychczas sie nie zglosil (czyzby wszyscy nie mieli czasu ?). Troche to przykre. Mimo wszystko nadal bede drazyl temat o uporzadkowaniu chociaz "forum programowanie" bo tak naprawde od programowania wszystko sie zaczyna... :)
Co do sygnatur to moze chociaz zmniejszenie ich czcionki i powiedzmy zmiana koloru na inny aby mozna bylo wzrokowo pomijac ich zawartosc..

[#3]] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Uzywam Explorera pod Win98 i dla mnie "ciasteczka" sa absolutnie nie do przyjecia ze wzgledu na permanetne przesiadywanie tam wszelkiego rodzaju niechcianego stuffu ("cookies" to po prostu pomost dla wirusow, trojanow, data majnerow itp.. itd... i jak na ironie zamiast ulatwiac to utrudniaja prace pod tym i tak dostatecznie slabym systemie)
Co do strony netwars to akurat powaznym mankamentem jest wlasnie dobor kolorow i czarne tlo jak rowniez troche za mala czcionka. Reszta jest jak najbardziej w porzadku. Dlatego miedzy innymi ksiazki nie sa czarne z bialymi napisami tylko na odwrot.

[#4]MinisterQ

Tak niestety wzialem to pod uwage, iz grono odbiorcow programu AMOS'owego bedzie malutkie. Niestety nie potrafie nic zrobic pod nowymi systemami amigowymi bo po prostu nie znam tych systemow i nigdy ich nie widzialem. Jesli znajdzie sie grupa osob z taka wiedza o nowych systemach , chetna do wspolpracy to jak najbardziej sluze doswiadczeniem w pisaniu prostych gier itp..

..a co do delikwenta uzywajacego pseudonimu "Kaczus":

Jak juz wspominalem siedze na forach od dluzszego czasu i to, ze niekoniecznie duzo pisze nie oznacza, ze rownie malo czytam. Wrecz przeciwnie im mniej napisze tym wiecej czytam. Zdazylem zauwazyc ,ze forumowicze dziela sie na pewne kategorie. Na tych co:

a) duzo pisza bo maja duzo do powiedzenia
b) malo pisza bo nie maja duzo do powiedzenia
c) na tzw. "nabijaczy postow" , ktorzy uprawiaja za przeproszeniem "pier...nie o Szopenie" po to by nabic sobie pokazna sumke postow.

Poniewaz post [10] i [11] autorstwa wspomnianego wyzej "kaczusia" zawieraja az "jedno" zdanie, nie wnoszac do dyskusji zupelnie nic i na dodatek moglybyc napisane w jednym poscie a nie w dwoch, zaliczam ich autora do grupy "nabijaczy postow". U mnie taka grupa ma po prostu "/ignore".

---
Swoja droga mozna by zrobic ankiete dotyczaca wlasnie tych spraw bo daje glowe, ze nie jestem jedyna osoba, ktorej przeszkadzaja niektore rozwiazania na forum.
[#14] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #13

Zaczne moze od pierwszej rzeczy, ktora wlasnie mi sie nawinela pod reke. Mianowicie piszac tego posta przypomnialem sobie o kolejnym moim zdaniem bledzie tego forum, ktorym jest zamkniecie calego topiku i otworzenie okna edycji. Poniewaz chcac ustosunkowac sie do kilku postow naraz, nie widze nic poza postem na ktory odpowiadam aktualnie (musialem otworzyc drugi raz okno z linkiem do tego topiku i przelaczac sie aby doczytac pozostale posty).

Okno edycji służy do modyfikacji tego, co napisałeś, a nie pisania odpowiedzi na post. Mam wrażenie że jesteś bardzo świeżym lub niedoświadczonym użytkownikiem forów, gdyż zauważasz braki tam, gdzie naprawdę ich nie ma, a tylko z racji, że nie do końca wiesz jak coś działa widzisz w tym błąd. Jeżeli jednak odpowiadasz na post, to widzisz go na górze. Nie ma więc potrzeby otwierania kilku okien, czy jakichś karkołomnych kombinacji. Po prostu nie wszyscy jak Ty, odpowiadają w jednym poście na kilka postów. Miłe z Twojej strony, że tak czynisz, lecz jesteś nieliczną osobą, która tak robi (to chyba nawyk z tej strony, którą podałeś - dopisane po odwiedzeniu strony, którą podałeś). Idealnym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby przytoczenie pod odpowiedzią całego wątku, lecz to nie jest najlepszym rozwiązaniem z wielu powodów. Jest to w dodatku mało praktycznie dla stałych bywalców forum.

Mimo wszystko nadal bede drazyl temat o uporzadkowaniu chociaz "forum programowanie" bo tak naprawde od programowania wszystko sie zaczyna...

Już pisałem o tym. Użytkownik w temacie zaznacza czego dotyczy wątek, np. "[AMOS] Jak otworzyć ekran", "[BLITZ] Która funkcja służy do...". To rozwiązuje wszystkie problemy.

Co do sygnatur to moze chociaz zmniejszenie ich czcionki i powiedzmy zmiana koloru na inny aby mozna bylo wzrokowo pomijac ich zawartosc..

A co ma teraz do tego czcionka? Problemem są obrazki. Należy odwołać się do zdrowego rozsądku osób, które je zamieszczają lub narzucić całkowitą blokadę na ich zamieszczanie.

Uzywam Explorera pod Win98 i dla mnie "ciasteczka" sa absolutnie nie do przyjecia ze wzgledu na permanetne przesiadywanie tam wszelkiego rodzaju niechcianego stuffu ("cookies" to po prostu pomost dla wirusow, trojanow, data majnerow itp.. itd... i jak na ironie zamiast ulatwiac to utrudniaja prace pod tym i tak dostatecznie slabym systemie)

To o czym my w ogóle dyskutujemy? Ciasteczka są po to, aby robić z nich użytek. Jeżeli korzystasz z kiepskiej przeglądarki, której dziury i system ciasteczek jest wykorzystywany przez spamerów i rozsyłaczy wirusów, to nie czepiaj się stron, które z nich korzystają, lecz zacznij korzystać z innej, normalnej przeglądarki.

Swoja droga mozna by zrobic ankiete dotyczaca wlasnie tych spraw bo daje glowe, ze nie jestem jedyna osoba, ktorej przeszkadzaja niektore rozwiazania na forum.

Jedyną ankietą jaką można zrobić to zapytanie o sygnatury. I to raczej nie ankieta, lecz apel.
[#15] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #13

Skoro sie czepiles, to moze przeczytaj raz jeszcze co bylo tam napisane. Byl tam sprzeciw przeciwko idiotycznym pomyslom. Tez czytam rozne fora i wedlug mnie taki pomysl jak napisales jest bzdurny i zly. Coz - jesli by go nie bylo, napisalbys pare postow dalej, ze wszyscy zgadzaja sie z Twoimi chorymi pomyslami, bo nie bylo sprzeciwu. Jak bedziesz mnie ignorowal, nawet lepiej, bo tlumaczenie za kazdym razem komus, by nauczyl sie czytac ze zrozumieniem jest nudne.

[#16] Re: Modernizacja FORUM PPA

@mailman, post #14

I jeszcze jedno. Wszedłem na stronę, którą podałeś i odwiedziłem ich forum. Jest nieczytelne i panuje na nim bałagan. Nie wiadomo kto na co opisuje, do czego się ustosunkowuje. Nasze w wersji "bez wątków" wygląda o niebo lepiej i jest znacznie bardziej czytelne i zawiera więcej informacji dla potencjalnego czytelnika i uczestnika forum.
[#17] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Kaczus, post #15

Nie tak ostro Kaczuś, ok? ;)
Każdy ma jakieś przyzwyczajenia, których nabył korzystajac z innych forów lub z tego forum. Dlatego jednemu będzie nie pasowało jak aktualnie działa (i wygląda) forum, a inni zaprotestują (bo takie głosy też się pojawiły, też u mnie na GG) że w ogóle coś zmieniam bo uważali, że tak jak było dotychczas było dobrze.

[#18] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

Takze mysle ze forum na programowania panuje lekki balagan. Moze rzeczywiscie piszac posta na to forum obok miejsca na temat powinne byc radiobuttony dot. jezyka a po zamieszczeniu posta do tematu automatycznie dodawalby sie prefiks. Mysle ze 6 kategorii ktore podal selur to rozsadna ilosc, no ew. moznyby rodzielic amosa i amigaE

[#19] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Lorak, post #18

policz ilosc postow a potem ilosc dyskusji a nastepnie zastanow sie, czy ma to sens, tym bardziej, ze jak ktos pyta o MUI to moze dotyczyc to wielu jezykow programowania, wiec wtedy wypadaloby podzielic na wiecej grup... Sens bylby w tym, jesli byloby wiecej dyskusji, ale przy tej ilosci nie widze zadnych korzysci z tego, po za tym, ze trzeba by bylo szukac w kolejnych grupach tematow i zawsze bylby dylemat w ktorej grupie umiescic watek chocby o MUI...

[#20] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Kaczus, post #19

Zgadzam się z Kaczusiem. Jedno co można zrobić to apelować do pytających o podawanie w temacie języka, którego pytanie dotyczy.
[#21] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

[#15] Doskonale rozumiem co napisales w tych postach, po prostu nie podoba mi sie sposob w jaki wyraziles swoja opinie. Moje "chore" pomysly maja na celu polepszenie istniejacego stanu rzeczy a nie pogorszenie.
W ogole jestem gotow zapomniec o tej wymianie pogladow , jezeli szanowny pan Kaczus jest juz dojrzala osoba to z checia nawet przeprosze jesli urazilem czyms. Ale jesli "pan" Kaczus ma lat ponizej 20 to nie mamy w ogole o czym rozmawiac..

[#14]
Rzeczywiscie moj blad, bo zle sie wyrazilem. Nie chodzi mi oczywiscie o okno edycji sensu stricto tylko o okno, ktore sie otwiera po kliknieciu "odpowiedz na wiadomosc".
Poniewaz nie lubie popelniac dwa razy tych samych bledow, zeby nie bylo nieporozumien bede cytowal :

"Mam wrażenie że jesteś bardzo świeżym lub niedoświadczonym użytkownikiem forów"
to niestety pozostawie bez komentarza...

" Idealnym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby przytoczenie pod odpowiedzią całego wątku..."
BRON BOZE ! Nic takiego nie powiedzialem i nie wiem skad taki pomysl ?!

" Użytkownik w temacie zaznacza czego dotyczy wątek, np. "[AMOS] Jak otworzyć ekran" "
Nie wydaje mi sie, ze to zalatwi sprawe.
Np. zalozmy, ze od dzis chcialbym zasiegnac porad AMOS'owcow.
Wiec np. zakladam topik [AMOS] JAk wklejac ikony", po chwili pojawia sie topik "[AMOS] Jak zrobic zeby..." i nastepny "[AMOS] Jak ominac ...." i tak 10 postow z rzedu w dziale z ktorego powiedzmy akurat korzystaja programujacy w C++. Zapewne bedzie ich to draznic, ze jakies [AMOS'y] pojawiaja sie jak grzyby po deszczu a oni szukaja akurat waznych informacji o C...

"Ciasteczka są po to, aby robić z nich użytek." Wiem o tym doskonale niestety pod Windowsem teoria dalece odbiega od praktyki, zreszta jak wszystko co wychodzi ze stajni (albo raczej obory :) ) Microsoft...
Oczywiscie nie mam prawa tego wymagac ale na pewno uzytkownikom windołow (a tych jest jakies 80% wszystkich uzytkownikow komputerow na calym swiecie) ulatwilo by to zycie.

"Jedyną ankietą jaką można zrobić.. " Tutaj natomiast nie widze przeszkod dlaczego nie mialoby byc jakichkolwiek ankiet ? Oczywiscie poza tym, ze ktos musialby poswiecic czas na taka ankiete i jej analize...

Moze rzeczywiscie Netwars nie byl odpowiednim przykladem bo zawiera on zbyt duza ilosc informacji dla kogos kto wejdzie tam 1 raz.
Zatem polecam www.Dungeon-Master.com

[#19] A ja nie widze sensu w twoim nonsensie :)
Po to wlasnie bylby dzial "inne..."

I na koniec chcialbym podziekowac grxmrx za szybka reakcje i dokonane zmiany.
Mysle, ze teraz uklad postu wyglada znacznie lepiej i jest bardziej przejrzysty. A przeciez wlasnie o to chodzi, zeby forumowiczom zylo sie lepiej :)

Ostatnia modyfikacja: 05.10.06 14:32
[#22] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #21

Na początek, mój post i niektóre zwroty nie są przytykamy, więc nie rozumiem niektórych treści

"Mam wrażenie że jesteś bardzo świeżym lub niedoświadczonym użytkownikiem forów"
to niestety pozostawie bez komentarza...

Sam się przyznałeś, że nie często bierzesz udział w dyskusji, więc niewiele się pomyliłem pisząć, że jesteś świeży lub niedoświadczony. To nie jest przytyk czy atak jak go zdaje się odebrałeś.

" Idealnym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby przytoczenie pod odpowiedzią całego wątku..."
BRON BOZE ! Nic takiego nie powiedzialem i nie wiem skad taki pomysl ?!

To mój pomysł na rozwiązanie problemu. Nie czytaj między wierszami.

" Użytkownik w temacie zaznacza czego dotyczy wątek, np. "[AMOS] Jak otworzyć ekran" "
Nie wydaje mi sie, ze to zalatwi sprawe.
Np. zalozmy, ze od dzis chcialbym zasiegnac porad AMOS'owcow.
Wiec np. zakladam topik [AMOS] JAk wklejac ikony", po chwili pojawia sie topik "[AMOS] Jak zrobic zeby..." i nastepny "[AMOS] Jak ominac ...." i tak 10 postow z rzedu w dziale z ktorego powiedzmy akurat korzystaja programujacy w C++. Zapewne bedzie ich to draznic, ze jakies [AMOS'y] pojawiaja sie jak grzyby po deszczu a oni szukaja akurat waznych informacji o C...

Jak odpisał Kaczuś, nie ma dużo postów w tamtym dziale, więc nie bójmy się, że ktoś się zgubi. Biorąc pod uwagę obecnie małą popularność języka AMOS można w ogóle ciągnąć TYLKO jeden wątek. Odpowiedzi raczej dużo nie uzyskasz tak czy owak.

"Ciasteczka są po to, aby robić z nich użytek."
Wiem o tym doskonale niestety pod Windowsem teoria dalece odbiega od praktyki, zreszta jak wszystko co wychodzi ze stajni (albo raczej obory ) Microsoft...

Halo? Czy to portal dla użytkowników Windowsa? Oczywiście, że nie, ale to głupie odparcie argumentu. Ja korzystam z Mozilli i Opery (i też Windowsa) i nie mam problemów z ciasteczkach, więc wracamy do początku dyskusji o ciasteczkach.

Oczywiscie nie mam prawa tego wymagac ale na pewno uzytkownikom windołow (a tych jest jakies 80% wszystkich uzytkownikow komputerow na calym swiecie) ulatwilo by to zycie.

A co nas oni obchodzą? To portal amigowy.

"Jedyną ankietą jaką można zrobić.. "
Tutaj natomiast nie widze przeszkod dlaczego nie mialoby byc jakichkolwiek ankiet?

A kto napisał, że nie ma być ankiet? Napisałem jedynie, że nie ma sensu robić ankiety tylko dlatego, że 1000 osób korzysta i nie narzeka, a jedna zgłasza uwagi, które w większości przypadków nie są problemem. Nie zrozum tego źle. Uwaga o tym, aby datę posta przenieść w inne miejsce nie była zła i jak widzisz spotkała się z akceptacją, lecz reszta wykracza poza normy.

Moze rzeczywiscie Netwars nie byl odpowiednim przykladem bo zawiera on zbyt duza ilosc informacji dla kogos kto wejdzie tam 1 raz.
Zatem polecam www.Dungeon-Master.com

A ja polecam milion innych forów, które wyglądają podobnie jak nasze
AmigaWorld, Amiga.org, MorphZone. Tyle ludzi korzysta i nie narzekają, że cookies pod Windowsem źle działają.
[#23] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #21

Co do ciasteczek, to zainstaluj sobie Operę. Jest darmowa, bezpieczna i dużo lepsza od IE (wygrała ostatnio w teście Chipa). Pod Win98 powinna chodzić szybko i bez żadnych problemów.
Co do zmian w dziale programowanie, to gdyby tam było dużo postów to Twoje propozycje byłyby zupełnie sensowne. Ale tam jest mało postów, chyba nie warto... bez problemów znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię problemy, jest wyszukiwarka. Zresztą chyba nie ma po co rozdzielać dyskucji o programowaniu, gdyż czytając dyskusje o C/C++ nawet piszący tylko w Amosie może skorzystać - chociażby w materii samych algorytmów, czy wykorzystania OS (w Amosie też można używać OS).
A tak na marginesie, znasz Amosa, czy dopiero się uczysz? Może nie warto wchodzić w bagno Basica i zacząć pisać w C? Nie jest dużo trudniej, a możliwości o wiele większe.
[#24] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

[#22] Oj oj panie Mailmanie powoli ! Nigdzie nie przyznalem sie do tego co sugerujesz.
Wniosek typu "niemowa wiec jest gluchy" jest co najmniej smieszny.

"... 1000 osób korzysta i nie narzeka, a jedna zgłasza uwagi.."
mocne slowa ciekawe czy jednak w pelni prawdziwe ?

Zostawmy temat ciasteczek juz w spokoju. Bo nie one sa tu wazne a caly czas dyskusja toczy sie w okolo nich.

Przed chwila odwiedzilem podana strone AmigaWorld.
Moje wnioski ?

Wiekszosc wyglada w porzadku aczkolwiek przyznaje, ze rowniez na tym forum nie ma mozliwosci podgladu calego topiku w czasie pisania posta.
Widocznie moderator uznal, ze tak jest lepiej.. no coz.
Ale zwracam uwage na to, ze forum po zaladowaniu jest odrazu ustawione na "flat" a "threaded" jest opcjonalne.
Zatem trafilismy w samo sedno sprawy !
Wlasnie o to chodzi, ze lepszym rozwiazaniem byloby "bez watkow" domyslne a "z watkami" jako opjca ( i wtedy moje nieszczesne "cookies" nie odgrywaja tutaj najmniejszej roli)

[23] Oczywiscie, ze lepsza ale ja wole korzystac z przegladarki, ktora otworzy kazda strone ...( no coz moje przyzwyczajenie )
I znowu "oczywiscie", ze gdybym mial zaczac cos od podstaw to zaczalbym od czegos bardziej popularnego.
Jak juz pisalem wczesniej, na nowych systemach absolutnie sie nie znam i nie wiedzialbym jak w ogole zabrac sie za to C pod np. Morphosem czy czyms tam innym.

Jesli bylby jakis interaktywny kurs dla poczatkujacych np. na tym forum to z checia bym w nim uczestniczyl. Ale tak to nie mam zamiaru meczyc sie samemu szukajac szczatkow informacji po calym internecie jak np. "otworzyc ekran 320X200 pod Morphosem w C" ...bo w takim tepie to napisanie jakiegokolwiek programu zajeloby mi lata swietlne.
[#25] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #24

otworzyc ekran 320X200 pod Morphosem w C

Tak samo jak pod AmigaOS. Otwierasz bibliotekę Intuition a potem wywołujesz funkcję OpenScreen[Tags](). Z tym, że dla programów użytkowych nie powinno się wymuszać własnego ekranu, tu najwygodniej skorzystać z MUI, które pozostawia ekrany pod kontrolą użytkownika, a programista nie musi sobie zawracać głowy. Bo ekran 320 x 200 pod MOS-em to mało kto ma pewnie zdefiniowany...
[#26] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #24

selur napisał(a):

> "... 1000 osób korzysta i nie narzeka, a jedna zgłasza uwagi.."
>
> mocne slowa ciekawe czy jednak w pelni prawdziwe ?

A ile zauważyłeś tu narzekań na działanie czy wygląd forum? Inni siedzą cicho - pytanie, czy boją się BANA (cenzorzy na PPA czuwają 25h/dobe ) czy też może jest dobrze jak jest?? Sam sobie odpowiedz.
[#27] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #1

[25] Ohhh.. to byl tylko nedzny przyklad wyssany z palca :)
Naprawde nie wiem jak sie to wszystko robi (..lacznie z otwarciem owej biblioteki ) dlatego nie moge polemizowac z kims kto sie na tym zna ...Po prostu stwierdzam fakt, ze latwiej mi "otworzyc takowy ekran" w Amosie niz np. w AmigaOS o ktorym nie mam zbyt duzego pojecia.

[26] Przepraszam ale jasnowidzem to ja nigdy nie bylem i nie jestem. Dlatego nie wiem co sugerujesz.

A ogolnie to jesli ktos boi sie bana i dlatego nie wypowiada sie na forum to wg. mnie powinien w ogole nie wchodzic na forum bo i po co.. ?
...jeszcze dostanie bana i swiat mu sie zawali

---
Jeszcze dluzej potrwa ta dyskusja i bede mial nabite wiecej postow na PPA w ciagiu 3 dni niz przez ostatnie 2 lata ... :D
[#28] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #24

selur napisał(a):

> Zostawmy temat ciasteczek juz w spokoju. Bo nie one sa tu wazne
> a caly czas dyskusja toczy sie w okolo nich.

Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że wyłączając ciasteczka, pozbawiasz się połowy funkcjonalności WWW?

> Wlasnie o to chodzi, ze lepszym rozwiazaniem byloby "bez
> watkow" domyslne a "z watkami" jako opjca ( i wtedy moje
> nieszczesne "cookies" nie odgrywaja tutaj najmniejszej roli)

Cookies to od *dawna* podstawa. Argument jest conajmniej smieszny - to tak jakbyś się żalił że PPA nie jest dostosowane do Gophera. Nie zrozum mnie żle, oczywiście można używać Gophera, wyłączać ciastka czy Javascript, ale trzeba to robić będąc świadomym konsekwencji.
Jeśli wyjeżdzasz na trasę Fordem model T, to chyba zdajesz sobię sprawę z tego, że zawieszenie nie to, brak pasów, kontrolowanych stref zgniotu itd. itp., prawda? To czemu domagasz się nowoczesnych "zabezpieczeń przewypadkowych"?

> [23] Oczywiscie, ze lepsza ale ja wole korzystac z
> przegladarki, ktora otworzy kazda strone ...( no coz moje
> przyzwyczajenie )

ROTFL. Rok 1996 już się skończył, witamy w Internecie Anno Domini 2006. Miś nie otwiera *ŻADNYCH* stron. Tylko dzięki postępującej komercjalizacji Internetu, masz zapewniony zestaw minimalnej funkcjonalności dla IE(firmy komercyjne wymuszają to na webmajstrach, bo IE jest ciągle najpopularniejszy). Musisz zrozumieć, że prawda jest zupełnie inna - to IE jest już dawno w tyle, a wszyscy którzy mają cokolwiek wspólnego z WWW klną na niego aż miło, bo model DOM nie taki, bo CSS kuleje, bo implementacja JS nie ta(choć, tu się akurat poprawiło wraz z 6.0), itd. itp. Już od ładnych paru lat, to IE powoduje *ograniczenie* rozwoju sieci - tym bardziej, że ostatnia wersja IE pochodzi z okolic 2000 roku. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale tylko dzięki "kotwicy" w postaci IE, "amibrowsery" jeszcze sobie jako tako radzą... Z drugiej strony, gdyby nie to, to może sputnik już od dawna "byłby na orbicie".
Tak czy siak, jeśli chcesz naprawdę kożystać z WWW to polecam Firefoxa(jeśli chodzi o dokładność renderowania) i Operę(jeśli chodzi o szybkość i - w świetle ostatnich doniesień - bezpieczeństwo). Jest jeszcze khtml który łączy cechy FFa i Opery, ale IIRC nie jest dostępny pod Windows.
A co do układu forum, to powiem tak: Forum PPA jest jedym z lepszych jakie widziałem, pod tym względem. Typowe forum phpbb ma taką wadę, że boczny panel(info+avatar) zajmuje sporo miejsca. Dla mnie to nie problem, ale na niszych rozdziałkach scroll boczny potrafi się pojawić po dodaniu nawet dość wąskiej ilustracji, czy długiego linka - dopiero wtedy jest niewygodnie czytać posty.
[#29] Re: Modernizacja FORUM PPA

@Torn, post #28

[28] Naprawde nie wiem co cie tak smieszy ??
Drogi kolego :
po pierwsze "Eureki" nie odkryles a po drugie chyba znalazles sobie nie tego ucznia...
"Musisz zrozumieć, że prawda jest zupełnie inna..."
Znaczy sie jaka prawda ? Ze wciaz explorera uzywa najwiecej osob i glownie sprawdza sie funkcjonowanie strony pod nim ? Czyja to wina ? Moja ? W ogole nie rozumiem o czym ty w ogole napisales w tym wywodzie o Anno Domini 2006...bo to troche zabrzmialo jak Terminator 2: dzien sadu

Nie wiem moze ty jestes jakims fanatykiem cookies ...prosze bardzo nie zabraniam. Ja je po prostu najzwyczajniej w swiecie u s u w a m ...
Firefoxa uzywam do polaczen szyfrowanych.
Firefox nie otwiera poprawnie niektorych stron, ktore np. zawieraja jakies flashowe pluginy itp...dlatego glownie uzywam IE.
A co do ukladu ja tez widzialem sporo ... i wlasnie pisze o tym co mnie drazni w tym ukladzie....

BO CHYBA WLASNIE PO TO JEST FORUM PPA ?

PRAWDA ?
[#30] Re: Modernizacja FORUM PPA

@selur, post #29

selur napisał(a):

> Znaczy sie jaka prawda ? Ze wciaz explorera uzywa najwiecej
> osob i glownie sprawdza sie funkcjonowanie strony pod nim ?

Ehe, jasne. Nie znam nikogo, kto używał by do web-developerki IE. Lay'a robi się pod browserem, a gdy jest już zrobiony patrzy się co miś znowu spieprzył... Potem się to *dostosowuje* do niego, ale to nie zmienia faktu, że strona jest robiona pod nIEkiepskimi browserami. Zastanów się dlaczego...

> Czyja to wina ? Moja ? W ogole nie rozumiem o czym ty w ogole
Ano właśnie twoja. Używasz go, nie?

> napisales w tym wywodzie o Anno Domini 2006...bo to troche
> zabrzmialo jak Terminator 2: dzien sadu

Wzruszające. Naprawdę nie wiesz co oznacza ten zwrot, czy trollujesz?
>
> Nie wiem moze ty jestes jakims fanatykiem cookies ...prosze
> bardzo nie zabraniam. Ja je po prostu najzwyczajniej w swiecie
> u s u w a m ...
Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę na to, że sam na *własne życzenie* pozbawiasz się funkcjonalności WWW. I tak pozbawiłeś się możliwości jakie oferuje to forum, a teraz marudzisz. O co Ci chodzi?

> Firefox nie otwiera poprawnie niektorych stron, ktore np.
> zawieraja jakies flashowe pluginy itp...dlatego glownie uzywam
> IE.
Wzruszające, naprawdę. Może trzeba zainstalować plugin?

> A co do ukladu ja tez widzialem sporo ... i wlasnie pisze o tym
> co mnie drazni w tym ukladzie....

No i OK. Tylko zwróć uwagę, że jesteś sam - reszta użytkowników tego forum nie widzi tych problemów i/lub uważa twoje pomysły za szkodliwe... Wiesz co to demokracja, prawda?

> BO CHYBA WLASNIE PO TO JEST FORUM PPA ?
> PRAWDA ?
No i czego się wydziera? Czy ktoś mu broni, pisać jak ocenia forum? To o co mu chodzi?
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem