@jubi,
post #389
bo wielu generalnie ma problem z przeniesieniem swoich obecnych wizji w tamte realia. Wielu moich znajomych mialo problem z przekonaniem rodzicow do zakupu jakiegokolwiek komputera, bo tez przydatnosc tego urzadzenia nie byla tak oczywista jak dzisiaj, dlatego cena byla wtedy istotnym czynnikiem przekonujacym.
Summa summarum mozna uznac A1200 za udany model, jak za taka kase, a dla tych ktorzy mogli i potrzebowali wiecej istniala A4000. Pomiedzy byli producenci rozszerzen do A1200. Nie nalezy zapominac tez o modelu A600, dla tych ktorych rodzice nie dali sie przekonac, a byla to maszyna o niebo lepsza od jakiegokolwiek 8bitowca :)
Mnie do A1200 przekonala cena :) i mozliwosci tej
32bitowej maszynki. Mialem dostep do ukladow graf. oferujacych pelna 24bit palete (tryb HAM8 i 8bit niemal w kazdej rozdzialce), przyzwoity dzwiek (nie o ilosc bitow chodzi, kiepskie no name sb 16 bit graly gorzej... 8bit tak naprawde nadal wystarczalo), swietny system okienkowy z wielozadaniowoscia, kompatybilnosc z A500, ladny kompaktowy wyglad :), duza baza programow ktore mnie interesowaly i do ktrorych mialem dostep, mozliwosc wspolpracy niemal z kazdym urzadzeniem wyswietlajacym obraz (TV, monitor), mozliwosc podlaczenia HDD (z ktorej to opcji skorzystalem niemal natychmiast podlaczajac bodaj 80MB dysk za jakies grosze zdobyty), duze mozliwosci rozbudowy (pamiec, turbo etc..).. To tak z grubsza.
PCet za 2-3x wieksza kase nie oferowal wiecej

. DOS byl prymitywny, Windows chodzil mimo wszystko kulawo i programy byly dla mnie malo ciekawe. Nie bardzo wiedzialbym co na tym PCzlome mialbym robic

, wystarczal mi wiec PC Task :), ktory po zakupie 030 byl calkiem uzywalny...
Ostatnia aktualizacja: 25.12.2012 23:05:45 przez gx