[#301] Re: wydajność procesorów

@adam_mierzwa, post #295

Pozwolisz że użyteczność i wartość merytoryczną listy o którą prosiłem (jak i poprawek twoich i michala_żukowskiego) ocenię sam. p

No przeciez w zdaniu do ktorego sie odnosisz, nie bronie nikomu wlasnych ocen.

Nie zaprzeczysz chyba ze jesteś ostatnią z nich, która podałaby wady AmigaOS i zalety MorphOS-a?

O Wadach AmigaOS tych rzeczywistych i tych wyimaginowanych mozna na codzien poczytac na PPA. Co ja mam tutaj jeszcze do dodania. O zaletach MOSa tez juz czytales. Dziala im Magellan, ktory jak widac po ostatniej dyskusji o uwolnieniu zrodel wciaz ma swoich fanow (ja nigdy do nich nie nalezalem) no i dziala im soft pod egzotyczny PowerUP, czyli w teorii moga uruchomic o jeden program wiecej (Tornado). MOSa ostatni raz widzialem na zywo w lutym 2009r, wiec byc moze doszlo jeszcze cos co w moich oczach moglbym uznac za zalete, ale trudno mi tutaj wrozyc.
[#302] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #301

Nie egzotyczny tylko oficjalny, dodawany do karty PowerUp system. Egzotycznym ale nachalnie promowanym był WarpOs. System Morphos jest w prostej linii spadkobiercą oficjalnego systemu kart PowerPC dla Amigi.
[#303] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #298

widziałem jak działa YT na OWB pod MOSem i dziła kilka filmów na krzyż a i tak się tną więc jest padaczka. Aby sensownie obdejżeć film, szczególnie 720p to trzeba go i tak ściągać na dysk...

W sumie Download Helper jest pewniejszym rozwiązaniem i to nie tylko YT ale praktycznie każdej strony z embded filmami
[#304] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #303

Download Helper nie jest mi potrzebny, bo pod OWB też mam taką możliwość ściągania video w wybranej uprzednio jakości.

Z innej beczki, to pod grzybem też ściągam coś jak chcę obejrzeć w 720p, by zrobić to na spokojnie bez przycięć (p4 3GHz, winxp, słaby net przez wifi).
[#305] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #143

zrobiłem testy na Pentium Dual-Core E2220 czyli tzw. bida-Core2 (4x mniej cache L2) przetaktowanym z 2.4GHz na 1.8Ghz i przy dwóch rdzeniach jest 136s a przy jednym 253s czyli nawet trochę lepiej niż i7 1.76GHz co sugeruje podobny a na pewno nie gorszy poziom IPC (instrukcji na zegar) jak i7 Lynnfield.

jak już pisałem, na Core (jeden!) można było emulować G4 z prędkością prawie natywną więc musi mieć parę większą od poziomu G4 a więc i od PA6T też...
[#306] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #303

"Kilka filmów na krzyż" to może nie działa. Generalnie problemy z wyświetlaniem filmów na YT to na ogół nieumiejętne skonfigurowane OWB, a nie wina MorphOSa czy właśnie OWB. Na moim G4 1.42 nic się nie tnie na pełnym ekranie, na małym czasem przytnie w zależności od jakości filmu. Natomiast przy fullscreenie obciążenie procesora wynosi kilkanaście % na małym kilkadziesiąt.
[#307] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #301

Napisałeś wcześniej, że AOS 4.x obsługuje AGA. No i ciekawi mnie jak jest rozwiązana obsługa programów AGA 68k? Czy PPC na karcie turbo prócz obsługi AOS 4.x musi też emulować 68k, czy jakoś przełącza/uruchamia wykonywanie programu na oryginalnym 68k?

Swoją drogą Tornado to program legenda, ale chyba nie do dostania, autor też przepadł ponoć, wiesz może dlaczego?

Zestawienie, którego tu dokonaliście w toku dyskusji nad plusami i minusami systemów, pokazje, że jednak mogłyby one się uzupełnić. Szkoda, że na razie brak woli współpracy nad jednym wspólnym systemem przeważa.:(

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 19:32:25 przez Ender
[#308] Re: wydajność procesorów

@michal_zukowski, post #302

Nie egzotyczny tylko oficjalny, dodawany do karty PowerUp system. Egzotycznym ale nachalnie promowanym był WarpOs.x

I po co znowu siac dezinformacje? Jesli PowerUp nie byl egzotyczny to wymien mi chociaz jeden ekskluzywny program poza Tornado. WarpOS za to byl oficjalnym skladnikiem systemu od wersji AmigaOS 3.5. WarpOS potrafil emulowac PowerUp, w druga strone sie nie dalo. Wygralo rozwiazanie lepsze. Pahse 5 mialo dobrych inzynierow, ale kiepskich programistow, tak pisal juz Marek Pampuch w MA i trudno sie z tym niezgodzic. W efekcie oficjalny sterownik do karty PPC przepadl, tak samo jak przepadla ta ich biblioteka zakupiona bodaj od Apple (to juz tak ekstremalna egzotyka ze juz nawet nazwy nie pamietam), do wsparcia 3D, z Warp 3D.
A jesli WarpOS jest Twoim zdaniem nachalnie promowany, to zaproponuj swoim kolegom by wywalili go z MOSa, bedzie spokoj.
[#309] Re: wydajność procesorów

@Ender, post #307

Nie da się zrobić jednego systemu z tych dwóch. Trzeba by wybrać, a nikt nie porzuci obecnego dorobku. Jedyną opcją jest wybicie się jednego z nich i pozostawienie drugiego tak daleko w tyle, że użytkownicy wybiorą tego lepszego. Na to się nie zanosi, więc pozostanie tak jak jest.
4ever, and ever, and ever...
[#310] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #309

Nie wierzę Ci zły wilku. To napisałem ja niebieski kapturek.
Ja i tak będę wierzył, że kiedyś się da.
[#311] Re: wydajność procesorów

@eastone, post #306

Nawet jesli nie tnie i ktos uwaza ze takie skrypty sa wieksza zaleta od sprawdzonych wtyczek dla FF, to o ile wiem nie ma problemu z dostosowaniem owych skryptow do OWB w AmigaOS. Byli tacy magicy co to robili, Epsilon na ten przyklad.
[#312] Re: wydajność procesorów

@Ender, post #307

Napisałeś wcześniej, że AOS 4.x obsługuje AGA. No i ciekawi mnie jak jest rozwiązana obsługa programów AGA 68k? Czy PPC na karcie turbo prócz obsługi AOS 4.x musi też emulować 68k, czy jakoś przełącza/uruchamia wykonywanie programu na oryginalnym 68k?

Ja nie jestem ekspertem od AmigaOS na AGA, radze takie pytanie zadac bardziej kompetentnej osobie np. Pekdarowi.
[#313] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #308

Oczywiście wymienię trzy programy:
1) Przeglądarka WWW Voyager i wsparcie dla Flasha
2) ImageFX
3) Wildfire

No i chyba pozwolisz producentowi karty na wybór, który system jest oficjalny a ktory jest nieoficjalny.

Rave3D nie przepadło, było jednym z elementów w Morphosie bijących prędkościowo Warp3D z OS4 :)
Teraz juz zostało tylko dla kompatybilnosci ale to juz kiero by sie musial wypowiedzieć.

WarpOS był nachalnie promowany tekstami o złych contextswitchach w powerupie. Marek Pampuch czytał flamy na zachodnich listach dyskusyjnych a tam dochodzilo tak samo jak teraz do wojny podjazdowej. Wygrało rozwiązanie gorsze. Pamiętam QuakePPC dla Powerupa kompilowany z tych samych zrodeł był 4 klatki szybszy niż wersja WarpOS (nawet jesli byl uruchomiany na ppcemu). To o czymś swiadczy. WarpOS był niestabilny i ekrany z błędami pojawiały sie nad wyraz często. Mam Amigę z PPC od 2001 roku i gdzies do 2005 testowałem wszystko co wychodzilo więc mam rozeznanie.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 20:03:46 przez michal_zukowski
[#314] Re: wydajność procesorów

@michal_zukowski, post #313

No niestety nie wymieniłeś mi programów ekskluzywnych, bo np. wtyczki dla ImageFX były na 100% także dla WarpOSa, co do tego Flasha to już nie pamiętam ale też chyba na WOSa również coś było.

Szkoda że tak późno wszedłeś w posiadanie PPC. Ja zdobyłem Blizzarda PPC z pierwszej serii jaka trafiła do Elboxu w kwietniu 1998r. Wowczas nie było jeszcze WOSa i byłem skazany na PowerUp. Na 20 programów dołączonych na płycie z kartą zadziałal dosłownie jeden - to był dopiero miód. Szczęście że znaleźli się fachowcy, którzy wkrótce wypuścili WOSa. Zazwyczaj w świecie informatyki jest tak że rozwiązanie ktore pojawi się jako pierwsze ma łatwiej i zwycięża. W tym jednak przypadku, bardzo szybko PowerUP został zmieciony przez lepszą bibliotekę. A że PPC w A1200 się wieszało to już inna sprawa, niekoniecznie związana wyłącznie z softem, a z takimi rzeczami jak zasilanie, temperatura itd.
[#315] Re: wydajność procesorów

Teraz juz zostało tylko dla kompatybilnosci ale to juz kiero by sie musial wypowiedzieć.

Kompatybilności z czym? Z jednym jedynym pluginem graficznym dla AmigaAmpa (więcej wszak nic nie powstało), który istniał także w wersji dla Warp 3D? No jesli developerzy Morphosa aż tak bardzo dbają o zgodność, to ja od siebie dopisuję mu jeszcze jedną zaletę - ekstremalnie padantyczna dbałość o kompatybilność z wtyczką do AmigaAmpa:D
[#316] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #314

Nie masz racji :)
1) Wtyczki do ImageFx byly tylko pod PowerUP.
2) Flash do Voyagera byl tylko pod PowerUp
3) Wildfire bylo tylko pod PowerUP
4) Ahi bylo tylko pod PowerUp (wykorzystywalem je tylko dla DigiboosteraPro, bo jak wiadomo nie dzialalo z innymi programami pod PPC :) )

Nie przeczę, że PowerUp na początku bylo gorsze niż WarpOS. To jest wiedza powszechna. Problem w tym, że potem się to odwrócilo, a o tym juz mało kto pamięta. Od 99 roku (data wydania ostatniej normalnej wersjie bibliotek PowerUp, potem byly juz tylko te pod Grexa). PowerUp byl stabilniejszy i lepiej dopracowany niż WarpOs. Dość powiedziec, że w 15 minut od podłączenia karty w mojej Ami grałem w Quake1. Oczywiście potem zainstalowalem WarpOSa ale nadal wolalem wersjie PowerUp uruchamiana pod ppcemu

Co do wieszania i temperatury. Jak wyszedł MorphOS dla klasyków to go zainstalowalem i nawet dosc intensywnie korzystalem. Nic sie nie wieszalo. Chyba pod OS4 dla klasyków też się niewiele rzeczy wiesza. Z tego wniosek, że jednak jakis problem w Warposie był.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 20:57:38 przez michal_zukowski
[#317] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #315

Nie nie nie :)
Rave3D byl podstawą sterowników 3D w Morphosie. Nowy standard supportuje tylko R200+.
Rave3D pozostal tylko po to zeby userzy Voodo3 i R100 mieli 3D.
Pamietam, że faktycznie byla taka wtyczka. Niestety juz nie pamietam jej nazwy bo bym sprawdzil czy nadal dziala. Pluginy pod Warp3D dzialają.
[#318] Re: wydajność procesorów

@michal_zukowski, post #316

Ja wiem że Elf zrobił loadery dla IFX pod Power-UPa (sam je u niego zarejestrowałem), niemniej były też inne loadery np oparte na SViewIV, który istniał pod WOSa. Poza tym o ile mnie pamięć nie myli ImageFX potrafi wykorzystywać do ładowania datatypy, a tych było full dla WOSa. Nie możesz więc mówić że ImageFX (a wlaściwie dodatki do niego) był eksklusivem dla PowerUP, bo korzystając z WOSa tak samo można było dodać mu "pałera".

Poza tym jak by nie było to trzy eksklusivy są zaledwie wyjątkiem potwierdzającym regułę, w drugą stronę takich ekskluzywnych rzeczy dostępnych dla WOSa, było dziesiątki razy więcej.
[#319] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #318

Mufa wracając do proca w x1000, możesz sprawdzić ile otwiera się np 50 mb TIFF
[#320] Re: wydajność procesorów

@dario35, post #319

że tak wtrące :)

Tiff ma:
1) brak kompresji
2) kompresje lzw
3) packbits
4) deflate
5) jpeg

Wszystko zalezy od stopnia i typu kompresji i od glebokosci bitowej. 50 mb nic nie powie.
[#321] Re: wydajność procesorów

@michal_zukowski, post #320

racja , więc co proponujesz aby Mufa może coś zrobił pożytecznego dla x1000
[#322] Re: wydajność procesorów

@dario35, post #319

Przeszkadza Ci, że Mufa i Rzokol wymieniają się poglądami, spierają się na argumenty? Wyskakujesz z prośbą, która pachnie mi tanią prowokacją. Jeżeli wynik będzie inny od tego jaki sobie założyłeś to kolejne 100 postów będzie "pierdół" na jakieś dziwne tematy. Co ci da ten test?
[#323] Re: wydajność procesorów

@Ender, post #322

przepraszam a o czym jest ten temat o systemach czy o procku????i nic mi nie przeszkadza wręcz przeciwnie sporo się dowiedziałem, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie udzielaj, a nie wyskakujesz jak filip, jakoś wcześniej były testy wykresy i było ok

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 21:48:45 przez dario35
[#324] Re: wydajność procesorów

@dario35, post #323

Zastanów się kto tu wyskoczył pierwszy zajączku.
[#325] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #305

taa, G4 natywne 100Mhz czy 200MHz ? ...Uruchom sobie PearPC i zob. jak "smiga" z JIT i bez JIT.
[#326] Re: wydajność procesorów

@BULI, post #233

u mnie tak samo chodzi windows świeży jak i np. po roku czasu

Owszem Windows może sobie dobrze radzić nawet po dłuższym czasie użytkowania, ale nie oszukujmy się aż tak różowo to na pewno nie jest!

imho jest wręcz przeciwnie: windows chodzi lepiej po jakimś czasie. Wszystko się zakeszuje, zindeksuje, poukłada itp

moi rodzice mają dwa kompy, oba na zwykłych dyskach talerzowych, jeden stacjonarka na której robiłem dzisiaj testy i ma te >5 lat i chodzi 24/7 a drugi laptop też na Core2 ma też ze 4 lata i jest wstrzymywany i nikt go nigdy nie restartuje/wyłącza. Oba mają Vistę Home zainstalowaną tylko raz. W laptopie jest system zainstalowany przez producenta bo nie chciało mi się reinstalować. I co? Ano chodza sobie te kompy jak nowe

lepsze komputery z SSD itp to w ogóle nie mają problemów tego typu że coś zamuli z czasem bo to jest technicznie mało możliwe. Ile trzeba by wrzucić plików aby SSD miał problem wszystko szybko odczytać? Setki tysięcy? Miliony? Tyle to nawet Windows 20 nie będzie miał a do tego czasu wyjdą wielokrotnie lepsze dyski

Problem zamulania windowsa został imho rozwiązany złotą zasadą rynku PC: "when it's slow throw more hardware at it" która jest też zgodna z założeniami przyświecającymi twórcom Amigi którzy właśnie specjalizowanym hardwarem rozwiązali problemy wydajności
[#327] Re: wydajność procesorów

@Mufa, post #308

Strzelam. Rave?
[#328] Re: wydajność procesorów

Sorry, bo strzelałem nie czytawszy dalej, czyli jednak Rave...
[#329] Re: wydajność procesorów

@dario35, post #323

Ten temat jest o niczym czyli o i7 czyli tak naprawdę o niczym. Ciesze sie razem z tobą, że go masz ale BSD jest do pupy czemu nie mam wydajnego 3D z AMD? Od nVidii mam coś wydajniejszego choć pod linuksem dopiero z okazji Stream strzelili do przodu. Nie odpowiadaj na pytania. Znam odpowiedzi jak Ty nie znasz na te, które tu zadajesz to poszukaj informacji w [url=www.Google.com]Google[/url] a potem zadawaj pytania bo na razie to nie wiadomo z czego się szczerzysz.

BTW. czy znacznik url dobrze działa?
[#330] Re: wydajność procesorów

@gx, post #325

ja pisałem o Rosetta a nie jakimś w zasadzie ledwo działającym PearPC
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem