Pisałem wcześniej, że i u siebie obserwuję freeze AmigaOS. Natomiast zauważyłem już, że akurat u mnie to działo się tylko w przypadku próby zapisywania zbyt dużych plików do RAM dysku (przyjąłem - błędne, jak widać - założenie, że skoro mam >1GB dostępnego RAMu to spokojnie mogę wrzucać tam pliki ważące kilkaset MB). Poza tymi przypadkami nie doświadczam zwisów AmigaOS, więc
@luka może z Twoim egzemplarzem faktycznie coś jest źle
(...) bardzo zawężona listą wspieranego hardware. (nie działają nawet starsza klawiatura na usb) Płyta nawet teraz staje na różne sposoby (czasami zatrzymuje się na ekranie z Kickstartem)
Brak wsparcia w uboocie dla Radeonów RX(...)
No tu niestety jest pewien problem, ale ja od początku pogodziłem się z tym ze względu na niszowość produktu i wpisałem to w ryzyko całej tej zabawy. U mnie np. U-Boot zawieszał się całkiem z klawiaturą USB A4Tech KV-300H. Ostatnio zaopatrzyłem się w Logitech MX Keys S i na tą z kolei U-Boot w ogóle nie reaguje (ale przynajmniej go nie zawiesza, za to pod AmigaOS użytkuje mi się ją bardzo przyjemnie). Z U-Bootem współpracuje mi za to Logitech K780.
Co do Radeona RX, to w tym tygodniu powinien do mnie przyjść. Jestem ciekaw, czy będzie działał bez problemów (a pod kątem U-Boot z RXem zaopatrzyłem się już w kabel szeregowy).
Sam Kickstart dosłownie kilka razy mi się zwiesił i/lub wyświetlał krzaczki, ale to się zawsze działo, kiedy się zapomniałem i nie zachowałem zalecanego przez producenta odstępu czasowego (15 sek.) pomiędzy wyłączeniem a włączeniem płyty. Dodatkowo Kickstart zawieszał się zaraz po instalacji Enhancer Software, ale to była moja wina, bo zrobiłem sobie trochę bałaganu w
SYS:Kickstart
Bardzo słaba instrukcja do płyty.
No niestety, jest dość lakoniczna...
Poza kilkoma wystąpieniami błędu DSI (
@Amig_OS nie miałem jeszcze czasu wypróbować udzielonych wskazówek

), drobnymi niedogodnościami związanymi z ograniczonym zakresem wspieranych peryferiów, powolnym netem oraz marną dokumentacją (na szczęście trochę wiedzy, szczególnie w zakresie konfiguracji U-Boota, daje się wygrzebać na forach), osobiście mam pozytywne wrażenia z użytkowania. Liczę na to, że Radeon z Polarisem jeszcze to poprawi.