[#1] MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3
Dzisiaj na stoisku Hyperionu (Amiga40 Germany) można było zobaczyć działający AmigaOS 4.1 Update 3 na MacMini G4.
Prezentacja miała na celu pokazanie jak łatwo przenieść AmigaOS4.1 na inne procesory PPC.
Na razie można potraktować to jako ciekawostkę "proof of concept" - bez gwarancji na oficjalne wydanie.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 17:42:05 przez Amig_OS
7
[#2] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Amig_OS, post #1

No to niech nie „proofconceptują” tylko działają, bo życie nam się kończy. Lepiej na takim MacMini niż na QEmu.
9
[#3] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@MDW, post #2

Gdyby tak użytkownicy pokazali że są zainteresowani to może by się szybciej zdecydowali :)
Niestety nie wiem od czego to zależy - pewnie od dogadania się między wszystkimi udziałowcami: A-Eon/Hyperion/AmigaKit.
2
[#4] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Amig_OS, post #3

Producent sprzętu zapewne będzie przeciwny wypuszczeniu takiej wersji. Co zresztą byłoby zrozumiałe.
3
[#5] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@MDW, post #4

Z drugiej strony, zwiększenie bazy użytkowników systemu powinno być korzystne dla wszystkich. Kto nie będzie mógł lub chciał wyłożyć kwoty potrzebnej do zakupu X5000 czy nawet A1222, to i tak raczej tego nie zrobi. Może się mylę, ale wydaje mi się, że nakładanie tego rodzaju ograniczeń to hamulec rozwoju platformy, co z kolei zniechęca potencjalnych nowych użytkowników.

Tak czy inaczej, eksperyment ciekawy, również w kontekście dostępności AmigaOS 4.1 na Mirari.
5
[#6] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Djk83, post #5

Też tak myślę. Fajnie, że i w tej gałęzi amigowania coś się zaczęło ruszać. Jeszcze kilka lat nam zostało, może zdążymy z tego skorzystać.
3
[#7] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Amig_OS, post #3

Z drugiej strony - nawet jeśli AmigaOS4 będzie działał na Macu Mini G4 to ta platforma jest dla tego systemu dość ograniczona - przede wszystkim pod względem karty graficznej.

Mac Mini G4 jest wyposażony w niewymienialny układ Radeon 9200 z 32 (ewentualnie - w niektórych wersjach - 64) MB VRAM. Najnowsze produkcje pod OS4 wymagają dużo nowszych i dużo bardziej wydajnych układów. Zatem - co to da jeśli ktoś zainstaluje sobie AmigaOS 4.x na Miniaczu? Funkcjonalność będzie porównywalna do MicroA1, czyli - współcześnie - kiepska. Chociaż nie, w MicroA1 można było teoretycznie założyć 2 GB RAM, a Mac Mini ma możliwość instalacji max 1 GB.
2
[#8] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@recedent, post #7

No ale może być sprzęt za grosze co by zapoznać i pobawić się systemem . Co zawsze jest plusem
5
[#9] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Drako_Crowley, post #8

Dla wymagających jest X5000, niebawem Mirari a dla fanów Settlers 2 MOŻE będzie mac mini G4 :)

Najważniejsze jest to, że wydawane są fajne gry dla AmigaOS4.
Teraz w kolejce "Sin" wraz z dodatkiem "Wages of Sin"

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 21:13:22 przez Amig_OS
3
[#10] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Amig_OS, post #9

Teraz w kolejce "Sin" wraz z dodatkiem "Wages of Sin"

O! I to jest świetny news. Na ten port czekam najbardziej szeroki uśmiech
[#11] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Amig_OS, post #1

Ja już to widziałem u siebie w 2009 r.na Miniaczu.

Nazywało się to Moana.
1
[#12] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@Drako_Crowley, post #8

No ale jakie takie rozwiązanie ma zalety w porównaniu np. do QEmu? Wszak za jego pomocą można odpalić AmigaOS 4.x na zwykłym pececie, bez konieczności kupowania Miniacza. Po czym zapoznać się i pobawić systemem.
[#13] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@MDW, post #2

Lepiej na takim MacMini niż na QEmu.

Jeśli naprawdę się upszesz, możesz użyć komputera PC i systemu Linux jako pośrednika  sprzętu dla QEMU.
W tym przypadku QEMU będzie emulować tylko procesor i „płytę główną”.
Mam kartę graficzną, kartę sieciową i kartę dźwiękową przekazaną bezpośrednio do AOS4.
Czas mija dla starszego sprzętu, co jest przeciwieństwem emulacji. Powstają są nowe procesory gdzie można je wykorzystać przy QEMU , szybsze i bardziej wydajne.
Dokładnie 30 lat temu powstało UAE. Na początku wszyscy się z tego śmiali
2
[#14] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Amig_OS, post #1

Wow! Szkoda że tak późno..
Jakby tak wytentegowali wersję działającą na PowerBooku G4 to od razu zakup i dual boot.
2
[#15] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@markusg, post #13

Mnie już tak odległa przyszłość nie interesuje z powodów czysto biologicznych. Za mojego życia MiniMaki jeszcze będą, a QEmu sprawnej akceleracji 3D się pewnie nie dorobi.
Ale co do zasady się zgadzam.
[#16] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@MDW, post #15

QEmu sprawnej akceleracji 3D się pewnie nie dorobi

To chyba nie jesteś w temacie QEMU
Działa. Jeszcze nie w pełnej prędkości ale działa.
[#17] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Amig_OS, post #1

Jeśli chcą kasę z licencji to niech wypuszczą. Pewnie kupię (tak jak kupilem dla Peg2 i Klasyka).
W AmigaOS4 trochę po łydkach bije rewolucja zamiast ewolucji sterów 3d więc dużo softu nowszego 3d po prostu na maku mini nie pójdzie, ale tak do poklikania... luz. Kręcony mak mini (1.5GHZ+ a niektórzy kręcili na 1.8) nie jest dużo wolniejszy niż X1000 a jest to maszyna praktyczni darmowa.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 23:48:00 przez michal_zukowski
6
[#18] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@michal_zukowski, post #17

W AmigaOS4 trochę po łydkach bije rewolucja zamiast ewolucji sterów 3d więc dużo softu nowszego 3d po prostu na maku mini nie pójdzie, ale tak do poklikania...

Tak nie będzie działać. Większość nowszych programów jest bardziej skierowania w kierunku Radeon HD/RX. Starsze oprogramowanie "minigl" da się uruchomić na Radeon HD/RX poprzez wrapper.
Jest duża liczba osób używająca AOS4, że zmiany dotyczące tego systemu i tak powinny iść dalej. Odcięcie się od kompatybilności ze starszymy wersami AmigaOS dało by znacznie większe korzyści.
Czy jest to właściwa droga ? Dla posiadaczy starszego sprzętu nie.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2025 00:41:33 przez markusg
1
[#19] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Amig_OS, post #1

Szkoda, że zaprzepaścili ten projekt w 2009 roku. AmigaOS4 byłby w całkowicie innym miejscu niż dziś.
5
[#20] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@markusg, post #16

Coś mi się obiło o virto-gpu, o ten sterownik chodzi ?, czy jest gdzieś do pobrania i przetestowania ?
[#21] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Leon, post #19

Dokładnie tak jak piszesz.
[#22] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@ab76, post #20

oś mi się obiło o virto-gpu, o ten sterownik chodzi ?, czy jest gdzieś do pobrania i przetestowania ?

virto-gpu działa - jest gotowy od chyba roku ale nie został wydany. Podobnie jak aktualizacja sterowników dla Radeon HD/RX.
Może dzisiaj o 13:00 na Amiga 40 Traver coś o tym powie. Mam przynajmniej taką nadzieje. Jak nie na Amiga 40 to kiedy ?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2025 10:56:45 przez markusg
1
[#23] Re: AmigaOS4.1 FE Update 3 - MacMini G4

@markusg, post #16

To chyba nie jesteś w temacie QEMU

Nie chyba tylko na pewno nie jestem w temacie QEMU. Jakiś czas temu widziałem jakieś filmy to prędkość była taka, że nadawałoby się to do testowania czegoś (czyli dla mnie ok). Ale dla użytkownika, do grania raczej nie bardzo.

Działa. Jeszcze nie w pełnej prędkości ale działa.

No to się bardzo cieszę. OK
1
[#24] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Leon, post #19

Rownierz uwazam ze to co robia to juz o wiele za pozno.
Z duzym naciskiem na ZA POZNO. Mogli pojsc tyn samym torem co MOS.
Ale wiadomo, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ...

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2025 12:38:35 przez Phibrizzo
1
[#25] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Phibrizzo, post #24

No ale przecież argumenty przeciwko "starym struclom" się nie zmieniły przez te lata. Stare komputery, bez gwarancji, nie wspieranie amigowych producentów sprzętu... Dzięki temu że OS4 nie poszedł w "zombieland Apple", zdołał zbudować pełny ekosystem (włącznie z własnym hardware), dzięki czemu utrzymują się amigowe sklepy i producenci sprzętu tacy jak ACube czy A-Eon cały czas produkują nowe komputery.
[#26] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@recedent, post #25

Nikt nie poiwiedzial ze nie mogli robic jednego i drugiego.
Poza tym dlaczego robia to akurat teraz?
[#27] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Phibrizzo, post #24

Nie ma o czym dyskutować bo to tylko ciekawostka i raczej nie ukaże się.
[#28] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@Phibrizzo, post #26

A robią? Czy to raczej "proof of concept"?
Pamiętaj że kilka lat temu Bigfoot pokazał jak MorphOS działa na x64, więc takie "pokazanie" jeszcze samo z siebie nie znaczy że "gotowe, wypuszczamy!".
[#29] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@recedent, post #28

A robią? Czy to raczej "proof of concept"?

Robią i robili to przez lata, tylko mówić nie pozwalali, więc społeczność żyła w przekonaniu że po wyskoku projektu Moana, sprawę zamknięto. No ale teraz pokazali to sami, nie wiem jak to interpretować. Na marginesie o systemie dla Pegasosa 1 też słyszałem. Moja teoria zawsze była taka że do póki jest nowy sprzęt to oni nigdy tego nie wydadzą, ale robią sobie po cichu, traktując to jako wentyl bezpieczeństwa gdyby sprzętu zabrakło. Na razie sprzęt cały czas jest w postaci Tabora i niedługo Mirari, więc pewnei dalej będą sobie tę wersje robić do szuflady. No ale zmienił się zarząd, więc może i mają do tego inne podejście niż Ben.
1
[#30] Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3

@MUFA-amigaone-pl, post #29

Biorąc pod uwagę fakt, że Pegasos I jest bardzo podobny do AmigaOne SE, to fakt istnienia nieoficjalnej wersji AmigaOS 4 dla tej platformy jest wysoce prawdopodobny....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem