[#45]
Re: MacMini G4 - AmigaOS 4.1 FE U3
@jarema,
post #44
Kiedyś to były komputery, teraz niema.
Korzystam z różnych platform i moją ulubioną jest Ipad 12,9'' z M1 może nie najporęczniejszy ale robi robotę, tak jak inne i nawet najtańsze Ipady. Macbook pro M2 niby też ale, mam takie poczucie że siedzę przy komputerze, przez ostanie 40 lat się nasiedziałem, mam kilka komputerów z różnymi systemami do obróbki zdjęć z Windowsem czy do trenażera rowerowego czy grania w gry ze Stema, Epic, GOG. Na co dzień w pracy na siwym serwerze T-20 Della jako desktopie robię wszystko co muszę i nie czuje potrzeby przejścia na coś innego choć obok mam sprzęt z prockami o 10 generacji wyższymi. Jeśli chodzi o sprzęt to największy fun mam z Rp pico, arduino czy ESP32, można poprogramować polutować druknąć jakaś obudowę stworzyć urządzenie. Ogólnie AI zjada wszystko po kawałku, możesz tygodniami robić grafikę a AI w kilka sekund i 90% odbiorców nie zobaczy różnicy i pewnie z korzyścią dla kiczowatego AI, to samo z programowaniem, muzyką i filmem. Komputery przestały być, są ale nie są czymś takim jak kiedyś gdy jak miałeś odpowiedni sprzęt to mogłeś wiele, teraz nie ma to żadnego znaczenia OSX jest równie ciekawy jak WIN11 a raczej nie ciekawy, konsole też gdzieś się kończą. Ogólnie nie ma nic szczególnego w tej branży wszystko poszło w AI wcześniej było 3D później VR i nie rusza to ludzi, a coraz więcej osób kojarzy komputer równie dobrze jak łopatę do kopania rowów. Można już straszyć dzieci, że jak się nie będą uczyć to spędzą życie przed komputerem, robiąc zupełnie nie ciekawą pracę, pewnie kilka lat temu powiedział bym, że przesuwać tabelki w Excelu ale dziś pewnie, że będzie pilnować czy AI robi to co miał zrobić i dlaczego nie. Nie wiem czy pojawi się jeszcze jakiś hardware który rozpali młodych ludzi za wiele zostało wciśnięte do telefonu, przez co nawet aparaty fotograficzne przestały być czymś do czego się wzdycha, bo aby zrobić kompakta lepszego od telefonu musi mieć on cenę w okolicach 5K ale różnica jakości widać dopiero na odbitce a nie na ekranie telefonu. Smartfony też się już przejadły i od paru lat, nie ma pomysłu na innowacje. Magiczny świat IT z dzieciństwa już nie istnieje duże korpo rozdarły go między siebie.