[#31] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #1

Looknalem sobie watek.
Moja rada jest taka. Wez ty sie chlopaku do roboty i nie tworz oddzielnych watkow na tematy ktore nieczemu nie sluza i nic nowego nie wnosza. Pisz jak chcesz i co chcesz, nie chce byc tu jakas dla ciebie przeszkoda i nigdy nie bylem, a bynajmniej staralem sie nie byc.
Projekty Archmage i Nurek niejako staly sie kula u twojej nogi. Proponuje zresetowac caly dorobek i zaczac bawic sie tym co cie rajcuje. Zrobiles kilka naprawde fajnych edytorow ale wspolpraca z projektem pt "jakas gra" w wiekszej grupie, po prostu ci nie wychodzi.

Nie zycze sobie zebys wypisywal jakies p******y na temat projektow z ktorymi sobie nie poradzilismy. W odroznieniu od ciebie zauwazylem przedewszystkim w sobie brak umiejetnosci i przecenienie wlasnych umiejetnosci. W twoim przypadku winy szukasz caly czas w otoczeniu wokol siebie a nie w sobie. Wspominajac Nurka, lamentujesz ze nie udalo ci sie przeskoczyc technicznie rzeczy, ale caly czas ludzie deklarowali ci pomoc. Nie dostali kodu bo stwierdziles ze wszysko ogarniesz sam. W czym tu problem? Ze dostales gotowa grafike na czas?

Konczac i tak niepotrzebny wywod Koduj, wg swoich potrzeb, nikt ci tego nie zabrania.
[#32] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@flops, post #30

W hobby,najfajniejsze jest właśnie rozwiązywanie tysięcy problemów :) Kłopotem może być cala ta mrówcza robota która trzeba wykonać kiedy juz sie porozwiązuje wszystkie ciekawe zagadnienia pomysł Ja tak czasem miewam
[#33] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Koyot1222, post #31

Dobrze gada. Piwox.
[#34] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Koyot1222, post #31

Troszkę źle mnie oceniasz, wcale nie zrzucam winy na wszystko wokoło, tylko na mechanizm współpracy.

Widzę, że w jednym zdaniu napisałeś oceną mojej osoby:

"Zrobiles kilka naprawde fajnych edytorow ale wspolpraca z projektem pt "jakas gra" w wiekszej grupie, po prostu ci nie wychodzi."

A więc tak oceniasz moją pracę nad wspólnymi projektami. Ja nigdy nie napisałem, że źle (brzydko) rysujesz itp. Zatem szkoda czasu dalej współpracować. Współpracuj z innym koderem (np. Radkiem Kujawą), ja z innym grafikiem, tak będzie zdecydowanie lepiej. I pamiętaj, że nie żywię do Ciebie urazy.

Pytanie tylko co z tym forum "Arcymag". Czy zgadzasz się, bym wykorzystał Twoją dotychczasową grafikę w tej produkcji? Mam parę pomysłów jak tę grę zrobić, ale muszę zmienić rzut, jaki narzuciłeś (izometryczny) na ten z lotu ptaka, by gra działała dobrze.

Na Nurka też mam pewien pomysł, ale trzeba zmienić rysunek ośmiornicy, by działało to dobrze.

Te projekty nie są w zasadzie kulą u mej nogi, jestem tylko początkujący w pisaniu własnych silników, również we współpracy z grafikiem, dlatego proszę wybaczyć, że zrobiłem dużo błędów w czasie współpracy. Błędów nie czyni tylko ten, co nic nie robi. Pamiętam, jak w jednym liście jaki do mnie napisałeś pisałeś, że cieszysz się, że marzenie zrobienia autorskiej produkcji Ci się spełnia. Uwierz, ale mi też to się marzyło, dlatego zdecydowałem się na współpracę. Muszę jednakże nabrać więcej doświadczenia, może później wrócimy do współpracy kiedy takiej nabędę.

Pozdrawiam Koyota1222, naszego grafika.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2012 22:09:27 przez Hextreme
[#35] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #34

Taki offtop może porozmawiacie, telefonicznie lub mailowo, zamiast się kłócić przy wszystkich. To normalne że w grupach wychodzą takie rzeczy. Z mojego doświadczenia lepiej nic nie mówić i robić niż się pochwalić i nie dotrzymać słowa. Co doświadczyłem już wielokrotnie na własnej skórze.
[#36] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@sand, post #35

Moja wina, że rozjątrzyłem kłótnię. Mam nadzieję, że nie zraniłem nikogo z zainteresowanych. Sam wracam do zdrowia bardzo szybko i wracam do programowania, zainstalowałem sobie AmiTekstPro v3.0 GOLD do programowania więc może coś z tego wyjdzie. Trzymajcie kciuki. A Koyot1222 wiesz jak cenię sobie Twoją grafikę, nigdy nie zwaliłem winy na to, że nie robiłeś grafiki na czas, w tym wątku poruszyłem tylko kwestię kolejności budowy programu. Moje planowanie i projektowanie trochę kulało - przyznaję się do tego. Włożę wszystkie wysiłki, by jakoś to nadrobić jak tylko zdrowie pozwoli.
[#37] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #36

Grafe do Arcymaga masz, do nurka tez, prubuj. Niestety moj czas w tej materii sie wyczerpal. Mialem go malo, a niestety bedzie go jeszcze mniej.
Rob jak uwazasz, ja nie stoje na przeszkodzie, nigdy nie stalem.
Chyba koniec tematu.
[#38] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #34

Te projekty nie są w zasadzie kulą u mej nogi, jestem tylko początkujący w pisaniu własnych silników, również we współpracy z grafikiem, dlatego proszę wybaczyć, że zrobiłem dużo błędów w czasie współpracy.

Nikt nie ma do ciebie o to pretensji. Najlepiej zostaw te trupy w postaci Archmage i Nurek i zajmij sie czyms nowym co przyniesie ci wiecej radosci.
Problemem moze byc tu wracanie do projektu ktory upadl, na razie nie ma sensu go wskrzeszac. O wiele bardziej oplacalnym krokiem bylo by skierowanie sil na nowy tor i tyle.
Mam nadzieje ze wystarczajaco wyluszczylem Ci sprawe i juz nie bedzie niedomowien.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 12:46:45 przez Koyot1222
[#39] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Koyot1222, post #37

Grafe do Arcymaga masz, do nurka tez, prubuj...

Czy grafikę do nurka udostępnisz też szerzej? Może bym spróbował zrobić wersję webową, jeśli czasu starczy, szkoda marnować tak fajnej roboty a jeśli się nie uda nikt nie będzie płakał ;)
Zresztą wersji onlineowych jest już chyba kilka więc będzie to tylko for fun.
[#40] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@rePeter, post #39

Spoko, wrzuce do dzialu "graffiti" bedzie dostepne dla kazdego zainteresowanego :) Trzeba tylko pamietac ze to zbiorowa praca Selura, Recedenta (akurat w wersji 80 tego nie ma ale dorzucil poprawiony title screen) i moja :)
[#41] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Koyot1222, post #38

Robert jest dobry w pisaniu edytorów, przydałby się edytor do Giany Sisters :D , bo na C64 jest.
[#42] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Koyot1222, post #38

W porządku, będę pracował nad nowymi produkcjami w pełni według mojego pomysłu. Z Arcymagiem i Nurkiem może w przyszłości coś się zrobi. Pamiętaj, że w przeciwieństwie do Ciebie dla mnie praca na Amidze jest bardzo ważna i zamierzam pracować na niej zarobkowo, zatem ma to być jedna z ważniejszych czynności, jakie wykonuję. Prawda jest taka, że umiem programować tylko na Amidze, inne platformy mnie nie przyciągają, nie ma mowy o jakichś iOSach czy "Androidach" (ta nazwa kojarzy mi się jednoznacznie z filmem "Łowca Androidów" - ciekawe czemu nazwali tak system operacyjny).

Programować umiem, jest to moja ogromna pasja, dziwię się, że co poniektóre osoby wytykają mi brak lub niedobór umiejętności. Mam ukończony jeden rok studiów (dzienna Informatyka) - myślę, że mówi to samo przez się.

Z kolei żeby napisać owe edytory też musiałem sporo włożyć w analizę kodu tamtych gier. Tak się składa, że miałem wtedy dużo czasu na to i ku mojemu zaskoczeniu sprawiało mi to radość i dawało satysfakcję, dlatego tym się zajmowałem. Ukończenie edytorów mogło być jednak możliwe dopiero po zaleczeniu mojej choroby.

Teraz jestem na dobrej drodze do pełnego wyleczenia i pisania najlepiej i najszybciej jak potrafię. Prawda jest taka, że jakość mojej pracy zależy od stopnia zdrowia i samopoczucia.

Tak czy inaczej mam nadzieję, że wspólną naszą pracę wspominasz dobrze i mile, mimo że końcowe wersje Arcymaga, ani Nurka nie ujrzały światła dziennego.

Zatem do zobaczenia Koyot jak nabiorę wprawy i zarobię trochę złotych na moich produkcjach ;) Zauważcie, że w tym poście nie ma już żadnych zapowiedzi - nie będę rzucał słów na wiatr tylko wracam do pracy na Amidze, a o postępach w pracy dowiecie się dopiero wtedy, gdy takowe będą, lub gdy produkt został ukończony.

Za to na PPA będę się udzielał, bo kocham Amigę i uwielbiam dzielić się swoją pasją. Amiga żyje czy się to komuś podoba czy nie, dowodem nadal oddana społeczność, mnóstwo portali i witryn internetowych oraz pism papierowych. Każdy widzi inaczej przyszłość Amigi, stąd podział na frakcje, ja najbardziej cenię sobie Amigę klasyczną.

Pozdrawiam!
[#43] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #42

Dokładnie tak, Nurka i i Arcymaga potraktuj jako swój warsztat, pole bitwy z którego musiałeś uciec, aby wykorzystać zdobyte doświadczenie i powrócić silniejszym (co nas nie zabije to nas wzmocni). Nie wiem, czy nie będziesz głodował na tym rynku, ale powodzenia, jak zrobisz coś ciekawego, to sam od Ciebie kupię (marzy mi się klon Metal Sluga z edytorem plansz, by społeczność mogła się dzielić się swoimi dziełami). Fajnie, że zrozumiałeś, że lepiej pracować w zaciszu i być może co jakiś czas zarzucić jakąś tajemniczą wskazówką, by w końcu wszystkich zaskoczyć, niż budować pełne euforii wątki, które jak siano palą się intensywnie ale gasną szybko. Także powodzenia i dużo zdrowia życzę.
[#44] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@rafgc, post #43

Ja raczej uważam, że lepszym porównaniem mojego zapału jest do żaróweczki Eureki, czyli kiedy wpadnę na jakiś pomysł, od razu krzyczę "Eureka!" ;)
[#45] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #42

Programować umiem, jest to moja ogromna pasja, dziwię się, że co poniektóre osoby wytykają mi brak lub niedobór umiejętności. Mam ukończony jeden rok studiów (dzienna Informatyka) - myślę, że mówi to samo przez się.

Zajefajna sentencja do sygnaturki ;)
[#46] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #44

Albo do pomysłowego Dobromira, puk......puk........puk.....puk..puk.. łachaaaa!
[#47] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@rePeter, post #45

Ja byłem raz na JEDNYM wykładzie z rzeźby na ASP.
Czyli może nie jestem wybitnym rzeźbiarzem i do Michała Anoiła się nie będę przyrównywał, ale na pewno rzeźbić umiem. To chyba mówi samo przez się. Smiech Smiech A skromność to moje drugie imię.

No nie mogłem się powstrzymać.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2012 11:21:17 przez stachu100
[#48] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@stachu100, post #47

Stacho nawet nie wiesz jak blisko prawdy jesteś. Przecież rzeźbisz, tyle, że nie w marmurze, tylko w elektronice, a to co wychodzi spod Twoich łapek, to małe arcydzieła sztuki użytkowej
[#49] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@ITU, post #48

Jedyne co udalo sie zrobic w amigowym srodowisku w ciagu ostatnich 5 lat, to wyprodukowanie dziesiatek brednioseriali, moze wreszcie nadszedl czas na zmiany..
[#50] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #42

najlepiej pisz silnik bardzo ogólnikowo i olej stare maszyny. Zbytnie trzymanie się możliwości A1200 albo nawet A500 to tylko niepotrzebne utrudnienie i ograniczenie. Nie zrobisz np. silnika z fizyką aby chodził na A1200 bo procek nie wyrobi. Na 040 (a tym bardziej 060) jednak można już sobie robić rotację wielu obiektów na raz i sprawdzać czy się nie zderzają - masz możliwości tworzenia ciekawych gier Jak dodasz możliwość odstrzelenia pikseli z obiektu to masz już praktycznie otwartą drogę do zrobienia najlepszej gry na Amigę i każdy grafik i game designer będzie lgnął do Ciebie jak do muchy do lepa

dzisiaj gry 2d to fizyka i interakcja z nią. Nie rób kolejnej nudnej "gry" na A500 tylko ciekawy silnik do gier na wypasione Amigi i NatAmi ok, racja

ps. posiadaczami A500 i A1200 się nie przejmuj. Każdy ma jakieś UAE na jakimś PC na którym może zaemulować dużo szybsze procesory od 060@80MHz więc każdy będzie mógł pograć :)
[#51] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@XoR, post #50

Coś w tym jest. :)
Ja nie jestem grafikiem, ale potrafiłbym zrobić fajne sprajty i tło do już istniejącego silnika.

Co do posiadaczy A500 i A1200, to rzeczywiście nie ma się co przejmować nad zbytnią optymalizacją. Wystarczy że gra ruszy na 030/50 MHz i AGA, z możliwością odpalenia na CGX/P96. To w zupełności wystarczy. :)

Proszę o silnik, a pokażę czy potrafię pixlować. :)
A jak nie ja, to wiele innych osób. Grunt aby każdy wiedział że robi to dla czegoś co ma sens. :)
[#52] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@XoR, post #50

Zbytnie trzymanie się możliwości A1200 albo nawet A500 to tylko niepotrzebne utrudnienie i ograniczenie.

Zbytnie trzymanie sie Amigi to tylko niepotrzebne utrudnianie i ograniczenie, pisze serio . A to wlasnie o to w tym chodzi zeby gra dobrze chodzila na fabrycznej A500/1200, podobnie jak ma to miejsce w przypadku Atari 65XE, C64 etc., ciekawym powiewem swiezosci moze okazac sie Natami, pozyjemy, zobaczymy :)

Amiga juz nie zawojuje swiata gier, dlatego tworcy nowych amigowych gier powinni pielegnowac typowo amigowe klimaty w swoich nowych prodkach. Mocne konfigi klasycznej Ami i UAE to przydaje sie do uzytkow (w tym developingu) i gier portowanych z PC, ktore nie maja zbyt duzych not na top amiga game, moze dlatego, ze takie gry bardziej pasuja klimatem, forma, trescia.. mimo wszystko do PC i na PC zwyklismy w takie gry pogrywac.
[#53] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@stachu100, post #47

Ja byłem raz na JEDNYM wykładzie z rzeźby na ASP.

Przecież wspomniałem o jednym roku zaliczonym na dostateczne i dobre oceny, na drugi raz czytaj moje wypowiedzi uważniej jeśli na nie odpowiadasz. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żebym studiował dalej, po doleczeniu zamierzam kontynuować studia.
[#54] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #42

Popłakałem się ze śmiechu.
[#55] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #42

mnóstwo portali i witryn internetowych oraz pism papierowych

Wymień trzy.
[#56] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@GumBoy, post #55

Jak juz sie tak wszyscy chwala to ja tez sie pochwale... potrafie najszybciej ze znanych osob wpisac na Atari czy Commodore gre w Basicu... z Bajtka ;)))
[#57] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@GumBoy, post #55

Mam ukończony jeden rok studiów (dzienna Informatyka) - myślę, że mówi to samo przez się.

Wiesz, studia o niczym nie świadczą, to tak ogólnie :)
A czemu ino rok? :)
[#58] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@GumBoy, post #54

A to dlaczego? Dziwi mnie, że Twoje odpowiedzi na moje wypowiedzi są zawsze nasączone jadem. Ciekaw jestem czemu tak jest, że upatrzyłeś sobie mnie jako swoją ofiarę.
[#59] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Hextreme, post #58

Dałbyś się pokroić chirurgowi który ukończył jeden rok studiów na ocenach dostatecznych?
[#60] Re: Zmiana polityki pisania przeze mnie gier :)

@Koyot1222, post #40

Hej. Czyli można "zabrać" i spróbować do mobile?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem