Podbijam temat.
Wiem, że ostatni wpis jest sprzed 3 lat, ale właśnie dałem szansę AROS-owi więc można by porównać, jak rozwinął się przez ten czas.
Tej nocy pobrałem z Sieci najnowszego natywnego nightly builda dla i386 i zainstalowałem na pendrive, wykorzystując w tym celu mały myk z maszyną wirtualną.
Czego się spodziewałem? W miarę ogarniętego amisystemu, o którym można powiedzieć, że jest chociaż jedną stopą w XXI wieku.
Co zobaczyłem? Potworka zaimportowanego sprzed 20 lat do teraźniejszości.
Gdy ochłonąłem po początkowym hype'ie i pogodziłem się z faktem, że rzeczy tak oczywiste jak konfiguracja karty sieciowej same się nie zrobią (notabene szybciej udało mi się uruchomić modem USB 3G niż LAN...), zacząłem grzebać głębiej w systemie. I tak - język polski ustawiłem bez problemu, ale krzaki pozostały (nawet po zmianie kodowania - próbowałem różnych kombinacji). Można się tego było spodziewać, bo już GRUB wywala błąd o braku jakiegoś pliku.
Kolorki mniej więcej też pozmieniałem, a przynajmniej w zakresie, na który pozwalają predefiniowane style. Za cholerę nie mogłem zmusić systemu do ustawienia tapety w wysokiej rozdzielczości, czy tła w folderach - tzn. technicznie się dało, ale w tym pierwszym wypadku wyszło poszarpane, a w drugim obrazek zamiast wyświetlać się sąsiadująco, usilnie rozciągał się na całą powierzchnię okna, więc w efekcie też wyszła pikseloza.
System sam w sobie chodzi żwawo. Problemy pojawiają się, gdy chcemy np. coś przesunąć. Przesunięcie ikonki/zaznaczenia/etc. nie jest płynne i wygląda, jakby jakiś wczorajszy developer zrobił to metodą
czyść, rysuj + 1 piksel, czyść, rysuj + 1 piksel... I tak w kółko.
Soft na MC68k chodzi ładnie, a przynajmniej to, co mogłem przetestować. Oczywiście pojawiają się problemy natury technicznej, bo np. taki DOpus, zamiast uruchomić mi się w małym okienku, zajmuje niemal cały blat. W efekcie nawet przy 720p wygląda to trochę... słabo i od razu prowokuje do przesunięcia myszki na X.
Poseidon bez problemu radzi sobie z penetracją portów USB i tutaj nie mam się czego czepić.
Nie udało mi się ustawić rozdzielczości wyższej niż 720p. Na rozdzielczości
native było jeszcze gorzej, a dodatkowo paleta barw ograniczyła się do 16-24 kolorów. Być może problemem jest tu fakt, że w pececie, na którym AROS-a testowałem, nie ma oddzielnej karty graficznej. Zauważyłem także pewne problemy z ramdyskiem - tj. raz w folderze nie ma plików, ale jak go zamknę i uruchomię ponownie to już są. Czasami trzeba odczekać chwilę zanim się pojawią.
Wanderer nie potrafi zapamiętać, że chcę wyświetlać
wszystkie pliki - nawet te oznaczone jako hidden. Ileż namocowałem się z OWB, bo ktoś "wyciągnął" zły skrót, a ten poprawny ukrył... Niestety, po chwili użytkowania wszystko wraca do stanu pierwotnego, tzn. menedżer znowu przestaje wyświetlać ukryte pliki...
Menu kontekstowe Wanderera jest półprzeźroczyste i zaokrąglone, podczas gdy cała reszta wygląda trochę po macoszemu. Postanowiłem zunifikować wygląd i ustawić klasyczne menu kontekstowe - taka opcja jest. Zgadnijcie, czy się udało

W ogóle okna wyświetlają się jakoś... dziwnie. Jedno jest tak małe, że trzeba je rozciągać (za każdym uruchomieniem), inne za szerokie, etc...
Muszę jeszcze ogarnąć Icaros-a, może tam ktoś jakieś większe postępy poczynił.
Uruchomione na Phenomie II x4 (procesor zidentyfikowany poprawnie tylko z nazwy, fizycznie jako jednordzeniowy, również wbudowane oprogramowanie nie było w stanie wyliczyć jego obciążenia) z 6 GB RAM (przy czym system wykrył tylko 3,2 GB). Pendrive USB 2.0 z marketu - to też mogło mieć jakiś wpływ na poprawność działania.
Sam AROS "postawił się" bez najmniejszego problemu, instalator jest intuicyjny.
Od czasu do czasu bootuję sobie najnowsze buildy Haiku (obecnie jest to hrev48842). System ten nie wyszedł jeszcze z fazy alpha i, chociaż jest rozwijany krócej od AROS-a, to jednak ten drugi może mu pyłek spod nóg zmiatać. Cóż - taka prawda i nie ma, że boli. Haiku jest przynajmniej używalne na co dzień... No i nawet wygląda.
P. S. Wie ktoś jak edytować szerokość/kolorystykę belki w Workbenchu?
Ostatnia aktualizacja: 01.03.2015 12:37:43 przez Geekboy68k