Forum » AROS
Wątek zamknięty
[#31] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #23

Ale po co?
Skoro zamiast systemu który jest niekompatybilny i który ma kiepskie sterowniki,
mogę na swoim pc używać systemów które są również nie są kompatybilne i mają działające sterowniki.

Tą część wypowiedzi rozumiem. Nie widzisz sensu w używaniu AROS-a. OK. Twoja sprawa.

Jeśli nie będziemy rozmawiać o tym co w tym systemie nie działa to się nic nie zmieni.

A tu widzę niekonsekwencję w toku rozumowania. Skoro nie widzisz sensu w używaniu AROS-a (patrz wyżej) to po co Ci są potrzebne jakiekolwiek zmiany?

Nie chcesz się dorzucić do rozwoju systemu, bo wolisz Windowsa ale będziesz go krytykował, bo inaczej nie będzie się rozwijał. Schizofrenia?

[#32] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #11

Deadwood na AROS-Exec:

I started adding acceleration for ReadPixelArray. You can try it in this version:

http://download.aros3d.org/gallium/nouveau.hidd-11.zip

(ReadRGBPixel speed will not change - only ReadPixelArray)

i odpowiedź Yannicka Erb:

You're fantastic!
I got 717MB/s with ReadPixelArray, AmiFIG is now fully useable with AntiAlisaing on!

[#33] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #30

nie myl stosu z morphosa z mosnetem

[#34] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #30

MOSNet, skompilowany przez pana Fedina nie jest stosem TCP/IP dołączanym standardowo do MorphOS-a.

[#35] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #25

propaganda sukcesu i wciskanie kitu przez jego zwolenników mi się nie podoba

A mnie się nie podoba Twoja propaganda klęski i bylejakości. Manipulujesz informacją tak, by wyszło na Twoje. Tymczasem posiadasz po prostu kartę, która nie jest w pełni wspierana (seria 9). W newsie można przeczytać:
200% -300% wzrost wydajności w renderingu 3D kart graficznych GeForce serii 5,6 i 7
Można z tego wnioskować, że w przypadku kart serii 5,6,7 można się spodziewać różnicy wydajności między sterownikami AROS-owymi a linuksowymi na poziomie zbliżonym do różnicy wydajności miedzy sterownikami MorphOS-owymi a linuksowymi.
Można sobie zadać pytanie, czy to dobrze, ze obsługiwane choć słabiej są karty serii 9 czy nie. Jeśli nie byłyby wspierane krzyczałbyś, że to skandal (tak zresztą robiłeś). Gdy Krzysiek dodał wsparcie dla dziewiątki to krzyczysz, że skandal bo wolniej działa niż na Windowsie. A co nas obchodzi jak działa na Windowsie? My lubimy systemy wywodzące się z Amigi? Tak trudno to zrozumieć panie amigowcu?

Zawsze może ktoś nowy tu wdepnąć i niestety dać się wrobić.

Już jeden wdepnął i jak zobaczył tą wojenkę, którą rozpętałeś to sobie odpuścił amigowanie: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=13&t=1305
Ciekawe, że pięknie Ci sekundował w tej wojence Mufa (czyżby Andrzej miał rację?, nie jesteś niebieski tylko czerwony? to by wiele tłumaczyło). Czas spojrzeć prawdzie w oczy. Jesteś po prostu szkodnikiem. Człowiek zainteresował się AROS-em, może potem sięgnąłby po MorphOS-a... Dzięki Tobie już go nie ma...
I jeszcze powiedz w co ten ktoś dałby się wrobić? Odmawiasz ludziom prawa do przeprowadzenia testu bezpłatnego oprogramowania? Może niech sami sprawdzą nasze i Twoje rewelacje i podejmą suwerenną decyzję, czy chcą się w to bawić, czy nie. Czy uważasz się za jakiegoś amigowego Mesjasza, który wskazuje jedynie słuszną drogę amigowania?
Daruj sobie! Zauważ, że NIKT nie poparł w tym wątku Twojego sposobu myślenia. Nie zastanawia Cię to?

Ostatnia modyfikacja: 31.10.2010 19:55:41
[#36] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@rzookol, post #33

OK. mea culpa. Nie zmienia to jednak faktu, że przez dłuuuuugi czas MOSnet był jedynym stosem TCPIP MorphOS-a. Jeśli się mylę to poprawcie.

[#37] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@G. Kraszewski, post #34

Masz na myśli MorphOS-a 2.x prawda? Nie zapominajmy, że bardzo długo mieliśmy tylko wersję 1.4.x i żadnych wizji na 1.5 czy 2.x.
W tym smutnym czasie MOSnet był bardzo przydatny :)

Rozumiem, że obecny stos nie czerpie nic z AROSTCP? Nie wiem, dlatego pytam.

[#38] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #36

no ok, na klasyku pod mosem dalej z niego korzystam ale porownujmy obecny stan

[#39] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@widelec, post #16

hehe
nie praktykowałem tego więc myślałem, że się nie da ale tak naprawdę to miałem na myśli sens takiego przedsięwzięcia. Wobec powszechnej dostępności komputerów PC pendrive z AROS-em daje możliwość uruchomienia na praktycznie dowolnej maszynie np u znajomych czy w pracy (hehe) albo w kawiarence internetowej i dostęp do oprogramowania, które się po prostu lubi. W przypadku MorphOS-a prawdopodobieństwo trafienia na sprzęt kompatybilny w miejscu, w którym się znajdujemy poza domem jest zbliżona do zera, a nawet, gdyby nam się jakimś cudem poszczęściło to mielibyśmy do dyspozycji system w trybie demo.
To oczywiście nie jest żaden sensowny argument przeciw MorphOS-owi i nie o to mi chodziło. Jest to jedynie malutka przewaga AROS-a, z której nie korzystam, bo gdy wyjeżdżam na dłużej z domu po prostu zabieram ze sobą netbooka z AROS-em.

[#40] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #37

Rozumiem, że obecny stos nie czerpie nic z AROSTCP? Nie wiem, dlatego pytam.

Nie czerpie. Podobnie jak wiele innych komponentów, które początkowo zostały zaczerpnięte z AROS-a, a potem zostały często całkowicie, lub zasadniczo napisane od zera.

[#41] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@G. Kraszewski, post #40

Ok, dziękuję za wyjaśnienie. W sumie to można się było tego spodziewać ze względów licencyjnych.
Odłóżmy na chwilę MorphOS-a ;)
Zastanawiam się dlaczego AROS Team zdecydował się na własną licencję niekompatybilną z GPL. Trochę to komplikuje integrację komponentów z linuksa, czy innych systemów Open Source. A może właśnie o to chodziło?

[#42] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@abcdef, post #27

Nie ma problemu - wyciągnąłem starą 6600 GT i sprawdzam:

AROS - Icaros Desktop + Mesa 7.9

1024 x 768 - nie działa, zawiesza się w połowie testu.

wygląda na to że nie potrafi skorzystać w pełni z pamięci na mojej karcie

800 x 600 - ta rozdzielczość działa - 50,4 fps

Linux - Ubuntu 32 bit

800 x 600 - 152,6 fps

Wygląda na to że mimo że ktoś tu chciał wcisnąć kit, o tym że działa i jest szybko, testy wykazały że nie działa, a jak działa na niższych rozdzielczościach, to wooolno.
[#43] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #29

To było po prostu chamskie!!!
Gdzie jest moderator?

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2010 10:16:58
[#44] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #41

W sumie to można się było tego spodziewać ze względów licencyjnych.

Niestety chyba bardziej chodziło tu o niską czasami jakość kodu. Sam się od czasu do czasu potykam z locale.library i nie powiem, żeby ten kod był łatwy w utrzmaniu. Z reguły najprościej jest coś przepisać od nowa.

[#45] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #43

Mylisz troskę o Twoje zdrowie z chamstwem...
Chamskie kolego to jest nazwać kogoś "tępym fanatykiem" i przypisywać mu "bydlęcy fanatyzm", co Ci się przydarzyło przed banem

[#46] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #42

800 x 600 - ta rozdzielczość działa - 50,4 fps

Linux - Ubuntu 32 bit

800 x 600 - 152,6 fps

zatem AROS jest wolniejszy trzy razy od linuksa podczas gdy wg Twojego innego testu MorphOS jest dwa razy wolniejszy. Czyli sterowniki MorphOS-a są o 50% szybsze od AROS-owych. Rzeczywiście "totalna porażka". Powinniśmy z tego powodu zrezygnować z AROS-a?
Co z tego, że Krzysiek nie zamknął tego projektu i stale udoskonala sterowniki np. wczoraj dodał przewijanie ekranu. Mamy porzucić AROS-a i już!!

[#47] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #35

Tymczasem posiadasz po prostu kartę, która nie jest w pełni wspierana (seria 9). W newsie można przeczytać:
200% -300% wzrost wydajności w renderingu 3D kart graficznych GeForce serii 5,6 i 7
Można z tego wnioskować, że w przypadku kart serii 5,6,7 można się spodziewać różnicy wydajności między sterownikami AROS-owymi a linuksowymi na poziomie zbliżonym do różnicy wydajności miedzy sterownikami MorphOS-owymi a linuksowymi.

Sprawdziłem 6600 GT i co?
Okazało się że kłamiesz.
Wyniki dalej kiepskie.
A biorąc pod uwagę problemy z wyższymi rozdzielczościami nawet jeszcze gorsze niż na 9600 GT.
Niepotrzebnie zmarnowałem czas na rozkręcanie pc i testy.

Można sobie zadać pytanie, czy to dobrze, ze obsługiwane choć słabiej są karty serii 9 czy nie.

Biorąc pod uwagę moje 6600 GT to moje 9600 GT jest obsługiwane lepiej,
(działają te same rozdzielczości co na linuxie).

Reszta twojej wypowiedzi to teorie spiskowe i zachowania JK podobne.

[#48] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@G. Kraszewski, post #44

Właśnie niska jakość kodu i brak kompatybilności, jest największym problemem AROSa.
Ale to jest niestety skutek tego że nie ma wersji AROSa na której działa soft 68k/ppc z Amiga OS.
Brak integracji równa się brakowi porządnych testów a to równa się śmieciowemu kodowi.
[#49] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #46

Coś ci się pomieszało, sterowniki do AROSa są ponad 6 razy wolniejsze od linuxowych (9600GT).
Że na karcie z układem sprzed 6 lat AROS nie jest aż tak kiepski w porównaniu do linuxa, wynika tylko z tego że nikomu w NVidii nie chce się testować sterowników do tak starych kart.
[#50] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@tomek, post #45

Mylisz troskę o Twoje zdrowie z chamstwem

Jednak nie mylę.
Wykazujesz się chamstwem.
[#51] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #47

A kto Ci je kazał robić? Chciałeś to zmarnowałeś .

[#52] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #50

Tomek i qwerty40001 - sugeruję nie ciągnąć wypowiedzi w tym stylu dalej, w innym przypadku będą konsekwencje ze strony moderatora.

[#53] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #47

To jak już poświęciłeś tyle czasu to zadaj sobie jeszcze pytanie czego chcesz... chcesz żeby sterowniki były lepsze? To zainwestuj więcej czasu, mniej sarkazmu i przekaż swoje obiektywne obserwacje autorowi. Więcej info to lepsza praca. Teraz zauważ, że autor robi to w ramach hobby, nie zarobkowo i nie w konkretnej ekipie jak to ma nv czy xorg. A żeb było śmiesznie i ciekawie powiedz ile razy szybsza jest mesa od sterownika nvidii w arosie? :> Albo ile razy są szybsze radziejonki albo voodoo w AOS względem sterowników producenta dla tego systemu. No właśnie. Nie ma takich sterowników. Producenci sprzętu ograniczyli się do dostarczenia info o podstawach budowy drivera i tyle. Reszta zależy od hobbystów, jeszcze raz, hobbystów, nie etatowych pracowników. Chcesz? Trolluj dalej, ale praktycznie każdy użytkownik tego portalu swoją opinię na twój temat będzie mieć. I pozytywna nie będzie.

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2010 12:10:29
[#54] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@abcdef, post #53

To jak już poświęciłeś tyle czasu to zadaj sobie jeszcze pytanie czego chcesz...

Zadaj sobie sam to pytanie.

chcesz żeby sterowniki były lepsze? To zainwestuj więcej czasu, mniej sarkazmu i przekaż swoje obiektywne obserwacje autorowi.

Twoja propozycja nie ma sensu.
Jeśli będzie mnie interesował system który nie jest kompatybilny z Amiga OS, to wybiorę taki który po prostu te sterowniki już ma.

Tu były brednie o hobby - wyciąłem, po prostu takie to smutne było że nie nie chciało mi się komentować.

Trolluj dalej, ale praktycznie każdy użytkownik tego portalu swoją opinię na twój temat będzie mieć. I pozytywna nie będzie.

Żałosny jesteś.
Czy rozmowa o AROSie bez propagandy sukcesu, naprawdę sprawia ci takie problemy?
[#55] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #54

Czy rozmowa o AROSie bez propagandy sukcesu, naprawdę sprawia ci takie problemy?

Czy rozmowa bez propagandy porażki sprawia ci takie problemy?
Twoja propozycja nie ma sensu

Nie, nie jest. Jeśli uważasz, że moja propozycja jest bez sensu to równie dobrze możesz napisać, że idiotą był ten Promilus, Dragonian, Joneleth i Evendur którzy spolszczyli Baldur's Gate Trilogy-WeiDU, moda do serii BG. W końcu zrobili to w wolnym czasie, w ramach hobby, bez kasy czy jakiejkolwiek zachęty CD Projektu, tymczasem owego moda znajdziesz (spolszczonego) na płytkach DVD Saga BG w wersji 1.04 albo 1.05, zresztą jak dziesiątki innych modów. A te mody to powstały dzięki pracy zarówno autorów jak i sugestiom i zgłaszanym problemom przez użytkowników. To samo dotyczy np. NWSHADER, to samo dotyczy dziesiątek jeśli nie setek innych projektów. Ale Ty tego nie potrafisz zrozumieć, potrafisz jedynie krytykować czyjąś pracę nie przykładając się wcale do tego by kolejne wersje były lepsze, szybsze i obarczone mniejszą ilością błędów. Jesteś po prostu zawodowym malkontentem i hipokrytą.
[#56] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@abcdef, post #55

Po raz kolejny brednie o hobby.

Nudny jesteś.

Wyraźnie rzeczowa rozmowa o systemie AROS sprawia ci kłopot.

Może idź się gdzieś przejdź.

Może ci się polepszy.
[#57] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #47

Hehe, mamy kolejnego Don Kiszota, tym razem nie w czerwonych, tylko w niebieskich barwach. :)
Zastanowiłeś sie w ogóle nad motywem Twojego działania? Jaką krzywdę wyrządził Ci AROS, że go tak nienawidzisz? ;)
[#58] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@qwerty40001, post #54

Tu były brednie o hobby - wyciąłem, po prostu takie to smutne było że nie nie chciało mi się komentować.

Stary, ty masz straszną depresję. Jest jesień, nadchodzi zima, święta są przygnebiające i wszystko jest do dupy. Nie tylko Ty tak masz.
Ogranicz kawę, papierosy (czy co tam używasz) i wszystko co wypłukuje magnez z organizmu. Zrób sobie kurację magnezową, przejdź się na solarium, zamiast kawy 3 witaminizowane soki dziennie oraz ruch. Jeżeli nie masz możliwości pobiegać/pochodzić po górach, to zrób dziennie 100 pompek, w 5 sesjach po 20.
[#59] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@Andrzej Drozd, post #58

Stary, ty masz straszną depresję.

Andrzej przestań, bo zaraz się dowiesz, ze jesteś chamski ;)

[#60] Re: Wydajność 3d w AROSie.

@grxmrx, post #52

OK. Proponuję, by moderator zamknął ten wątek. Temat tak jakby trochę się już wyczerpał :)

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem