Forum » AROS
[#61] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@azazel44, post #59

Nie wiem czy Ci się nie chce szukać ale popatrz, wystarczy tylko chwilka :

Strona Icaros pl jest tu

Strona AspireOS jest tu

Strona z oprogramowanie dla Arosa jest tutaj

i wujek Google też coś pokaże a jest tu

Proszę...
[#62] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@(V)(I)mothe(P), post #61

Dzięki, znam te stronki, ale nie znalazłem info, czy AROS wykorzystuje dwa procesory. Mam takie dwie nieco egzotyczne płyty pod dwa procki.
[#63] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@azazel44, post #62

Niestety jeszcze nie wykorzystuje - być może w przyszłości...
[#64] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@recedent, post #56

to co ja napisałem że AROS olał kompatybilność z MOS/AOS4 to nic w porównaniu do mięsa jakie rzucają w siebie prawie codziennie zwolennicy tychże "inych rozwiązań"
[#65] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@azazel44, post #62

konstrukcja AmigaOS w zasadzie nie pozwala na obsługę dwóch procesorów. AROS odziedziczył niestety to ograniczenie bo jest prawdziwym ami-systemem ok, racja

AROS prędzej się doczeka obsługi GPGPU przez OpenCL niż obsługi wielu rdzeni.
Jest też możliwość obsługiwania rdzeni przez OpenCL także, wtedy nie trzeba by zmieniać nic w systemie
[#66] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@XoR, post #64

Wystarczy kompatybilność z 3.x, no chyba że to też zostało olane :)
UAE działa dobrze pod windą, UAE to tylko dodatek, jeśli chciałbyś użyć UAE jako argumentu kompatybilności :P :)

Doom3 nawet bez pixel shaders itd, to i tak będzie bardzo dużo.
Fajnie by było na MOSie go odpalić:)
[#67] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@kjb666, post #66

kompatybilność bez użycia amibridge zostanie dodana wraz z rozwojem AROSa 68K. Chwilowo leci to przez emulator z zainstalowanym AOS3.x W sumie działa dobrze więc tragedii nie ma OK

a Doom3 na MOSa... cóż to tylko i wyłącznie kwestia rozwoju OpenGLa w tym OSie. Sprzęt na którym większość ludzi używa MOSa posiada możliwość odpalenia tej gry OK

ps. może jeszcze zajść potrzeba przepisania wstawek z ASM na C/asm_ppc...
[#68] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@XoR, post #65

konstrukcja AmigaOS w zasadzie nie pozwala na obsługę dwóch procesorów.

Hola, a co z custom chipami w Amigach?? Przecież pełnią rolę koprocesorów, które mają takie same uprawnienia jak główny procesor. Exec.library ma obsługę przerwań i semaforów, jest też wielozadaniowy. Myślę, że obsługa kilku (ko)procesorów nie sprawia trudności AmigaOS, chyba że czegoś nie wiem.
[#69] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@Robert-Minimat-Szacki, post #68

Raczysz zartowac, custom chipy to nie koprocesory. Specifika koprocesora (jak na razie sa tylko matematyczne :) ) w aos wymaga "przelaczenia" go w tryb koprocesora poprzez linie F.
Poczytaj sobie: http://mikro.naprvyraz.sk/docs/FPU/881_ASM.TXT
[#70] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@AmiChris, post #69

Zgadzam się z Tobą, że procesor M680x0 musi przełączać się w tryb koprocesora zmiennoprzecinkowego M68881/2, żeby się z nim porozumieć, ale nie zgodzę się, że custom chipy to nie koprocesory. Jeden nazywa się nawet copperem (czyli koprocesorem) i pracuje niezależnie od procesora głównego i ma również DMA (bezpośredni dostęp) do pamięci CHIP.

P.S. Z dokumentu, który załączyłeś łatwo też wywnioskować, że FPU pracuje niezależnie i tylko sygnalizuje procesorowi głównemu o jakichś wydarzeniach lub prośbach.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2012 13:33:57 przez Robert-Minimat-Szacki
[#71] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@parallax, post #13

No, ale w sumie lepiej jak jest, jak by miało nie być ;)
[#72] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@Robert-Minimat-Szacki, post #68

jako koprocesor to może i tak tyle że mi się rozchodzi tutaj o prawdziwe SMP/SMT
rozwiązanie koprocesorowe jako takie może się okazać mocno uciążliwe dla programistów oprogramowania, na tyle że i tak ich nie użyją...

dlatego też imho OpenCL jest dobrym wyjściem bo byłby dostęp do wszystkich zasobów, zarówno pozostałych rdzeni CPU jak i ogromnego potencjału GPGPU a także nie trzeba by zaburzać struktury systemu. Też było by to deko uciążliwe ale w sumie że i tak świat IT idzie w tą stronę to...

Na szczęście OpenCL prędzej czy później będzie, przynajmniej aby używac GPGPU a co do rdzeni to może ktoś coś mądrego wreszcie wymyśli. Swoją droga bardzo mnie ciekawi jak to rozwiąże Hyperion w AmigaOS4 pomysł

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2012 13:48:48 przez XoR
[#73] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@Robert-Minimat-Szacki, post #70

To teraz sie zastanow, copper ma dostep do fastu,blitter ma dostep do fastu,paula ma dostep do fastu? Zatem jak to mozesz porownac do cpu? DMA w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia.
[#74] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@(V)(I)mothe(P), post #18

No chodzi to znośnie OK
[#75] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

ULA w ZX Spectrum też działała niezależnie od procesora głównego, a co więcej, rządziła nim, bo potrafiła zatrzymać jego pracę - czy też można powiedzieć, że to był dwuprocesorowy komputer? Różnica pomiędzy koprocesorem a drugim procesorem/rdzeniem jest zasadnicza. Na szynę można sobie wpinać róże układy (vel. Akiko w CD32), ale nie oznacza to wcale, że Amiga jest wieloprocesorowa...
[#76] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

To moze tak na szybko jeszcze, custom chipy to jednostki potrafiace wykonywac pewne wyspecjalizowane operacje. Koprocesory to uklady wyposazone w jakis instruction set, dlatego tez Copper nazwano koprocesorem bo posiada 3 instrukcje.
Jednakze nadal nie ma on uprawnien CPU.
Co do wielozadaniowosci i przerwania o ktorych wspomniales, wcale nie oznaczaja wieloprocesowsci kolego. Nie da sie aktualnie zaimplementowac wieloprocesowsci w aos bez utraty kompatybilnosci, co najwyzej za pomoca pewnego rodzaju wywlaszczenia.
[#77] Re: Nadchodzi Doom 3 dla Arosa :P

@AmiChris, post #76

A tak zupełnie przy okazji tematu też koprocesora; podobno amiga/jej os ma możliwość obsługi 7 takich jednostek na raz!?
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem