Forum » AROS
[#91] Re: AROS : gry

@Bohun, post #90

Mój ASUS to nie laptop tyko stacjonarka. I tak, wszystko działa. Czekam tylko na w pełni działające sterowniki 3D do mojego GTX 760, ale to już niedługo:
https://www.ppa.pl/forum/aros/48982/geforce-gtx-750
[#92] Re: AROS : gry

@Bohun, post #90

Informacje o sprzęcie są na bieżąco aktulizowane tutaj:

https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/Platforms/x86_Complete_System_HCL
[#93] Re: AROS : gry

@deadwood, post #92

Zapoznałem się z listą i powiem wprost, że mnie zasmuciła. Na liście w pełni obsługiwanych laptopów jest mój stary netbook (dzięki Twojemu Krzysztofie sterownikowi Intel GMA) i Dell Lattitude D520 - na allegro do kupienia jedna sztuka uszkodzona. Czyli nie mam nowszej alternatywy dla Acera ZG5.
Lepiej sytuacja wygląda z płytami głównymi do klamota (przepraszam... desktopa)
Poza tym jest cała kupa przetestowanego sprzętu, na których w jednym działa to a w innych tamto.
Czy ta sytuacja nie pokazuje, że wybrana przez deweloperów AROSa droga polegajaca na supportowaniu jak najwiekszej ilości popularnego sprzętu nie jest jednak optymalna? Na rynku jest ogromna ilość sprzętu x86/x64 a to oznacza, że jest też ogromna ilość kombinacji komponentów in trudno znaleźć coś gotowego, co zadziała w całości. Pewnie nawet takie sprzęty są ale nie wiemy o ich istnieniu.
Nie wiem, czy istnieje odpowiednik Raspberry Pi w świecie x86/x64 ale gdy taki był to wg mnie byłby bardziej rozsądnym obiektem dla pełnego wsparcia ze strony AROS-owych deweloperów. Mam na myśli linię produktów, które nie zmieniałyby tak często komponentów z generacji na generacji. To pozwoliłoby ograniczyć wysiłki poświęcone na pisanie sterowników i skupienie się na oprogramowaniu użytkowym.
W przypadku ARM-a ta sytuacja wydaje się prosta. Król jest jeden. Szkoda, że ma tak niskie notowania u amigowców. Oczywiście można mi zarzucić, że z jednej strony pisze o laptopach a z drugiej wyskakuję z jakimś mikrokomputerem. Tylko, czy Rpi z uwagi na swoje wymiary nie jest lepszą bazą dla budowy autorskiego laptopa niż jakiś wyimaginowany PPC laptop, który "podobno" od lat powstaje...
[#94] Re: AROS : gry

@retrofaza, post #91

OK, wszystko jasne. Z uwagi na to, że kiedyś doczekałem się działającego mini sprzętu z natywnym AROSem na pokładzie to desktopy mnie przestały interesować.
[#95] Re: AROS : gry

@Bohun, post #93

@Bohun

W temacie ARM się nie wypowiem, bo jest to poza moją sferą zainterestowania, natomiast w temacie x86 staramy się daj ludziom kilka możliwości wyboru, aby każdy znalazł to, co mu pasuje:

1) Jeśli ktoś chce tylko spróbować, bez żadnej inwestycji w sprzęt - proponujemy maszyny wirtualne. VirtualBox, VMWARE i QEMU są obsługiwane
2) Jeśli ktoś ma "losowy" stary komputer i chce sprawdzić AROS - oferujemy AROS Portable
3) Jeśli ktoś jest gotów kupić dedykowany sprzęt, to lista do której w zalinkowałem pokazuje co jest przetestowane (bardzo duża ilość sprzętów) oraz co jest rekomendowane - czyli jak konkretnie sprzęt będzie działał dobrze i jest dostępny

I tak - zgadzam się, że sprzęty z listy rekomendowanej dla 32-bit są już coraz słabiej dostępne. Lista sprzętu rekomendowanego dla 64-bit natomiast jest właśnie budowana i w granicach 3-6 miesięcy powinno się tam znaleźć 10 - 15 łatwo dostępnych i tanich sprzętów.
[#96] Re: AROS : gry

@Bohun, post #93

Dlaczego ktokolwiek chciałby używać AROSa na jakimś ultra starym śmulającym niemiłosiernie netbooku?

Chyba taki wynalazek tylko po to aby AROS przypadkiem nie zadziałał lepiej niż MorphOS na jakimś miniaczu albo AOS4 na innym taborze czyli innej kpinie aby powiedzieć że system niedojrzały czy inna głupotę.

Do AROSa kupujesz płytę z portami PCI + PCI-e czyli w zasadzie to masz opcje do nawet Skylake'a włącznie. 7700K @5GHz ładujesz i masz superaśny w miarę aktualny sprzęt. No fajniej by było jakiegoś Raptor Lake'a albo innego Arrow Lake'a ale bez przesady. Chociaz i to może się dać jakoś to pożenić - ale jak nawet nie to żaden problem bo i tak lepiej mieć dedykowany komp pod AROSa niźli próbować to na swoim głównym gdzie nigdy tam tego systemu nie uruchomisz wtedy.

Swoją drogą ja bym powiedział że nie ma co się silić na Skylake'a bo drogie a strasznie dużej różnicy wydajności nie ma pomiędzy Skylake a podkręconym np. Sandy Bridge do 4.9-5.0GHz a jakieś 2500K można wyrwać za kilka dyszek versus kilka stówek. Płyty na LGA1155 też mają zazwyczaj więcej portów PCI bo te na LGA1151 już potrafią nie mieć wcale. Jest też AMD ale tutaj to chyba do AROSa nic ciekawego nie ma bo AMD w okresie końcowym dla portów PCI robiło słabe procesory.

Ktoś bardziej obeznany może powiedzieć jak sprawa wygląda jak nie ma tych portów PCI, czy problemem jest połączyć się z netem i dźwięk. Opcje 1GBit?
1
[#97] Re: AROS : gry

@XoR, post #96

Dlaczego ktokolwiek chciałby używać AROSa na jakimś ultra starym śmulającym niemiłosiernie netbooku?

A czy ja kogoś do tego namawiam? Leżał w szafie nieużywany a potrzebowałem sprawdzić na AROSie swój soft no to go odkurzyłem i kupiłem mu nową baterię i jest. Jego największa zaleta jest taka, że wszystko na nim działa tyle, że w 32 bitach.
Nie mam miejsca na kolejnego desktopa po Pegasosie z OS4 i PowerMacu z MorphOS. I jakoś mnie nie kręci kompletowanie peceta pod AROS-a. Może gdybym nie miał PowerMaca...ale mam.
Wymyśliłem sobie mianowicie, że kupię sobie Pi 500+ bo przyznaję zrobiła na mnie wrażenie i skojarzenie mam jednoznaczne z moim pierwszym w życiu komputerem. Postawię sobie na niej AROS-a hostowanego na linuksie i będę trzymał kciuki za developera, który wziął za cel natywnego AROS-a dla RPi.
Ostatecznie przekonało mnie, że na linuksa arm64 jest Hollywood i możliwe, że to wcale nie jest taki głupi zakup. Malina już do mnie leci i jeśli mi się uda ją zagospodarować amigowo to podzielę się tym doświadczeniem. Jako pierwsze Pi ma już na pokładzie SSD i wygląda (na zdjęciach) naprawdę godnie: RPi 500+. Jak posprzątam biurko to może nawet dołożę jej dedykowany monitor 15,6". Czy ten zestaw nie wygląda amigowo?

[#98] Re: AROS : gry

@Bohun, post #97

Nie mogę już edytowac mojego posta więc skomentuję sam siebie. Okazuje się (jeśli wierzyć temu jutuberowi:)
że skojarzenie wynikajace ze stylistyki i nazewnictwa najnowszych malin nie jest przypadkowe. Jeden z ich twórców Eben Upton przyznaje, że Amiga była jego "ukochanym" komputerem. Na filmie od ok. 4 minuty...

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2026 21:34:30 przez Bohun
[#99] Re: AROS : gry

@retrofaza, post #86

A wracajac do tematu gier. Kolejny natywny port dla AROS 64-bit, Sonic CD:

Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem