Forum » AROS
  kategorie: Broadway, Icaros Desktop
[#91] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@deadwood, post #90

Namieszałem . Sorki.
Chodzi o to że Morphos w IMac-u wykrywa kartę sieciową i odrazu WI FI i wystarczy w ustawieniach wybrać odpowiedni gadżet zmiany i już mamy internet.
Ale w moim Laptopie są dwa inne czipy które obsługują oddzielnie Ethernet po kablu i WI FI . Skoro nie mam sterownika do WiFi to trzeba próbować ze sterownikiem od Ethernetu. No i zajażyłem że muszę spróbować podpiąć kabel ( skrętka ) i dopiero ustawiać.
Jak się ogarnę to się odezwę.
Muszę sobie kupić ZACISKARKĘ do RJ-tów.
A tymczasem zainstalowałem sobie AROS 1.3 i testuję.

Mam pytanko.
1- Jak podczepie zewnętrzny Monitor 19cali to czy będę mógł się przełączyć na niego i obsługiwać VESA tak jak mam obecnie ?
2 - Przeglądając Icaros-pc-386 napotkałem rtl8168.device wraz z jeszcze innymi devajsami.
Czy mogę go sobie skopiować na ten system którego zainstalowałem (1.3 ) no i przetestować?
[#92] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #91

1) Nie wiem jak zadziała VESA z dwoma monitorami. To jest zależene od tego jak się zachowuje karta i BIOS w Twoim konkretnym modelu.
2) Nie. AROSOne 1.3 jest wersją 64-bit. Icaros-pc-386 jest wersją 32-bit. Sterowniki z 32-bit nie działają na 64-bit. Wszystkie steronwniki sieciowe które są dostępne na 32-bit są również dostępne na 64-bit i to w znacznie nowszych wersjach (Icaros ma już 10 lat) więc obecne sterowniki powinny być tylko lepsze niż te stare z Icarosa.
1
[#93] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@deadwood, post #92

Oki. Dzięki
[#94] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #93

Nie w temacie. Ale...
Czy dla arosa 64 jest net printer?. Szukałem i nie znalazłem.
[#95] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #91

Mam internet po kablu .
4
[#96] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #95

Ja mam kabelek podpięty do extendera jako acces pointa.
1
[#97] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Pero, post #96

Probuje uruchomic dystrybucje z USB na ktorym zapisalem rufusem img z wersja 64bit i za nic nie chce mi to ruszyc/dzialac/startowac. Ustawilem w boot priority USB i... nic. Jakies specjalne warunki musza byc do tego spelnione ? Probowalem na starszym lapku i na nowszych i nie... Ktos podpowie ?
[#98] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #97

Podaj jak możesz trochę więcej szczegółów. Jak uruchomisz boot menu przy starcie laptopa i wybierzesz USB z AROSem to co się dzieje? Masz jakiś ekran/komunikat?
[#99] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #98

Udalo sie odpalic przez bootmenu. Kolejka bootowania w nosie miala ze usb jest w porcie. Na szybko kilka uwag.
-Dzwiek nie zadzialal odrazu. Z jakiegos powodu po kolejnym - ktoryms uruchomieniu dopiero.
- wi fi nie udalo sie zmusic do dzialania, tylko kabel
- OWB nie dalo sie zainstalowac czcionki bo o jakis wolumen echo wolal
- niektore strony wywalaja ze chca cos niby downloadowac a w aumie to chyba reklamy sie probowaly wyswietlic
- owb jest w miare spoko jak na warunki amigowe ale do Wayfarera troche mu brakuje choc przez chwile sie zapomnialem bo uruchamialem na szybkim kompie i uleglem zludzeniu ze siedze na swoim lapku pod windą.
- konfiguracja tej dystrybucji pozostawia z mieszanymi uczuciami. Widac ze amiga na x86 to nawet moze sie udac i mase pracy widac, ale przygotowanie pakietu raczej nie zachęca. Dlaczego? Bo na dolnej belce powciskane apki z prefs a zeby znalez programy czy cos jak amisore morphosstorage etc to juz trzeba kopac po katalogach. Przegladarkach etc
- Ikony sa mao czytelne. Te pady pod nimi zmniejszaja przejrzystosc i sa troche anachroniczne . Ikona jest poprostu mala a powiekszona o pad.
- Podoba mi sie ze mozna ustawic tematy wizualizacji ale ta spojnosc ikon/okien/tapet. Warto postawic na 2-3 tematy ale wycycane zeby mialo nowoczesny look.
- momentami chodzi szybko a czasem operacje odczytu zapisu sa zlagowane - nie wiem z czego to wynika
- nie widzi mi usb ktory wkladam. Ten sam usb uzywam w os3 os4 i mos a tu nie i nie moge sprawdzic swojego programu
1
[#100] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #99

Usb to na razie kicha. Odpaliłem z płyty dvd na wewnętrznym czytniku. I też miałem z tym problemy. Ale tu raczej wina czytnika.
Dolna belka dla mnie również jest nieczytelna. Nie wiem jak zmieniać kolejne pozycje np. Z tools na prefs. Przydałyby się dymki z podpowiedzią. Niestety same ikony są mało czytelne. Ale aros robi postępy.
[#101] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #99

Jesli działa ci dzwięk, bootowanie z usb i internet po kablu, to masz całkiem niezle kompatybilny sprzęt! Możesz podzielić się jaki to dokładnie model laptopa?

Co do wyglądu dystrybucji AROS One, no to rzecz gustu. Na szczęście uzytkownik może sobie praktycznie wszystko zmienić pod siebie (o ile ma chęć "amigować"). Mój AROS, też na najnowszej wersji systemu, wygląda zupełnie inaczej jesli chodzi o okna i ikonki:

4
[#102] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #99

OWB w wersji 3.0 używa tego samego engine'u WebKit co Wayfarer w wersji 3.x więc jest sporo do tyłu w porównaniu z najnowszym Wayfarerem. Z drugiej strony jest znacznie szybsze w wielu operacjach, ze względu na JIT w JavaScript. Z czasem ta różnica powinna zostać nadgoniona. Obecnie jednak skupiamy się na dokończeniu sprzętowej strony migracji systemu na 64-bit.
1
[#103] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Pero, post #100

Ale aros robi postępy.

Dopóki nie wspiera sprzętu ogólnie dostępnego w sklepach to się cofa. Tak samo jak MorphOS.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2026 08:56:54 przez rbej1977
[#104] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@deadwood, post #102

Absolutnie doceniam ogrom wysiłku i widzę wiele plusów tego projektu. Rozumiem , że to na jednym rdzeniu działa a już widać, że ten js daje działać przegladarce lepiej . Może przez garść krytycznych uwag przesłoniłem fakt że projekt jest tak zaawansowany, że już malkontenci moga się czepiać szeroki uśmiech . Jakby ten pakiet startowy wygladal jak na screenie kolegi powyzej to tez bym czul - o kurde - swojsko czysto i elegancko. Wieeem kwestia gustu. Jednak winda i macos tez zawsze stawiaja na wyważoną estetykę - ale w sumie to bzdury ale takie lekkie distro musi dawać esencje amigowania . Mój 11letni syn który o dziwo troche już amige kojarzy , rozpoznał gdy odpalałem na jego desktopie ze to workbench - ale jakiś dziwny szeroki uśmiech.
2
[#105] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@rbej1977, post #103

Możesz sprawdzić jak dystrybucja AROS Portable działa na najnowszych sprzętach:

https://arosnews.github.io/aros-portable/
[#106] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #104

Dzięki zarówno za pozytywne jak i krytyczne uwagi. Chcemy aby jak najwięcej osób przynajmniej spróbowało AROS. Jak przypadnie do gustu to super, a jeśli nie - to wiemy co poprawiać.

Co do screena kolegi powyżej, to być może niedługo będzie ta wersja dostępna dla szerszego grona użytkowników. Jeśli chcesz ją przetestować, to skontakuj się z nim bezpośrednio :)
2
[#107] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #99

arturB, jaką dystrybucję zainstalowałeś, wersję 32-bitową czy 64-bitową? Wiele z problemów, o których wspomniałeś, nie występuje w AROS One! Aby poprawnie korzystać z wersji USB AROS One, należy ją zainstalować na dysku twardym.

Jeśli chodzi o ikony, te używane przez AROS One są moim dziełem. Wybrałem je, ponieważ ikony Amiga należą już do przeszłości, a ponadto aby z nich korzystać, trzeba uzyskać zgodę właścicieli.
[#108] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@AMIGASYSTEM, post #107

Z linka ktory powyzej podano server1. Przetestowalem na 2 laptopach gdzie zadzialalo wszystko -dzwiek, wifi etc. Oba to HP. Jeden to model 15-eg0084nw a drugi niemal taki sam tylko z mniejsza matryca. Na desktopie dzwiek nie ruszyl. Tez na intelu i513400f 4Ghz z rtx 5060ti. Plyta Asrock B760M Pro rs.
Na tych lapkach chodzi zadowalajaco. Zeby byl to tworczy sprzet jak na Amigi przystalo to przydaloby sie miec Blendera, Gimpa lub nawet jakiegos ArtEffecta, jakis edytor do pixelozy, Audacity or Rave, Edytor textu z kolorowaniem skladni jak np Lite i nieco zaktualizowana przegladarke. Sporo tego.
[#109] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@AMIGASYSTEM, post #107

No wiem ze nie mozna copy/paste . Niestety ikonki sa poprostu malo czytelne na FHD bo sa z bevelami, cieniami refleksami etc a sama ikonka - w sumie malenka i nieczytelna bo jest wcisnieta w pierscien z wypukloscia. Graficznie majstersztyk, percepcyjnie - . Pytanie ogolne - czy wersja na usb rozni sie od instalki na hdd ? Chodzi mi o to ze chetnie pouzywam arosa ale ten sam lapek sluzy mi pod win, a chcialbym to potyrac troche.
[#110] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #109

Na sprzętach nowszych niż 2018-2020 AROS Portable jest w tej chwili polecanym rozwiązaniem, ze względu na łatwą obsługę takich sprzętów, szczególnie jeśli to nie jest dedykowany komputer dla AROSa, tylko "główny" z Windows/Linux. Alternatywą jest zainstalowanie AROSa w maszynie wirtualnej (QEMU, VirtualBox, VMWare). Wtedy masz swój głowny system a jednocześnie możesz mieć AROSa na "Full screen" i przełączać się między nimi oraz wymieniać dane przez Sambę (SMB:).
[#111] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #109

OWB 3.0 na AmigaOne X5000 - interia.pl - od enter do zakonczenia ladowania - 34sek. Na AROS - 13 sek. Super. Dodam ze strona jest juz przewijalna i widoczna po mniej niz 3 sek ( na x5000 5sek ) czyli standard max 3sek zachowany
[#112] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #111

OWB 3.0 działający z wykorzystaniem wielu rdzeni jest jeszcze o jakieś 20-30% szybszy.
1
[#113] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@deadwood, post #112

Ok. No to teraz... Axion ktorego mecze , piszac wieczorami, dziala na NG z PPC z automatu - bo wykorzystuje system, wiec kod 68k jest tlumaczony niejako w locie. Jak dzialac z Arosem ? Bo tu nie spodziewam sie podobnego mechanizmu ? Rozumiem ze musze skompilowac pod x86 ?
[#114] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #113

Najlepiej ustawić sobie kompiler pod win/linux wtedy robota idzie prosto i przyjemnie :)
https://arosnews.github.io/how-to-cross-compile-aros-hosted-wsl/
[#115] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@mareq, post #44

Odnośnie Arosa na lapku, to ja próbowałem i nawet działał ale wkurzało mnie, że nie było regulacji głośności i jasności wyświetlacza. Do tego nie wiadomo jaki jest stan baterii.

Jak masz ochotę wypróbować AROS Portable, to w nim jest możliwość regulacji volume/brightness laptopowymi klawiszami.
[#116] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@arturB, post #108

Przetestowalem na 2 laptopach gdzie zadzialalo wszystko -dzwiek, wifi etc. Oba to HP. Jeden to model 15-eg0084nw a drugi niemal taki sam tylko z mniejsza matryca. Na desktopie dzwiek nie ruszyl.

Skoro to był AROS Portable, to tam gdzie dźwięk nie ruszył spróbuj kombinacji KlawiszWindows+Shift+A. Jeśli pojawią się do wyboru dwa źródła dźwięku, to spróbuj przestawić.
[#117] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #116

Witam!
Po walce z zainstalowaniem AROS Portable 1.3 na moim Laptopie wreszcie się udało.

Jakby co to specyfikację mojego laptopa można znaleźć we wcześniejszych postach.

- dźwięk jest od razu - mam sb128 stereo ++,
- internet jest i po kablu i WI FI . Musiałem skonfigurować
Swoją sieć,
- system mam skonfigurowany na USB,
- Myszka po kablu i przez adapter radiowy - działa,
- obraz przez sterownik WMWareSVGA, mam duży wybór
trybów.

Wady
- brak jest jeszcze montowania automatycznego Pendrive,
gdy podepnę go pod drugi USB gdy już jest system załadowany, też jest bez rezultatów jak się odpali system .
- wygląda na to że aby sensownie działać teraz na tym systemie to przydałoby się trochę więcej RAM- i,
4 GB to tak na styk, lepiej mieć 8 GB .
- brak skryptu instalacyjnego na SSD, chyba że założenie było celowe tylko na pendrive.
Klawisze głośności na lapku moim jeszcze nie testowałem,

Zalety
- system chodzi szybko i w miarę stabilnie, tyle co na razie zdążyłem potestować.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2026 23:51:14 przez Piotr Myszkowski
[#118] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #117

- brak jest jeszcze montowania automatycznego Pendrive

super, że działa sprawnie :) auto montowanie pendrive dziala, ten dodatkowy pendrive do wymiany danych musi być fat32. handler ntfs miał jakieś problemy, więc w tej chwili jest domyślnie wyłączony

jak się uprzesz, to ten sam obraz możesz nagrać na ssd zamiast pendrive (np. poleceniem dd w linuxie. albo podłączając ten ssd przez jakąś kieszeń usb i wtedy rufusem)

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2026 07:08:55 przez retrofaza
[#119] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #118

Ok. Dzięki szeroki uśmiech
[#120] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #115

Witam
Sprawdziłem klawisze funkcyjne na moim lapku i mogę potwierdzić że działają, zarówno zciszanie jak i podgłaśnianie.

Klawisze Windows-Shift-A -- działają również.

Natomiast nie działa mi otwieranie Tacki CD-ROM w laptopie a wydaje mi się że nie mam klawisza funkcyjnego który by
otwierał tackę.
W katalogu AROS:Utilities jest programik "Eject-cd-DVD" gdy go kliknę to nic się nie dzieje.
Otwieram tackę przyciskiem na panelu przednim CD-ROMu i po włożeniu płyty nie odczytuje jej i nie pokazuje na pulpicie.

Mam Pytanko.

1. Czy Aros Portable ma funkcję / opcję komunikacji przez Bluetooth?
2. Czy jest jakiś sposób obsługi CD-ROM, czy jeszcze nie ma w Arosie.
3. O komunikację z Drukarką jeszcze nie pytam bo jeszcze nie testowałem
ale zamierzam w chwili wolnej przetestować . Chyba że nie ma jeszcze obsługi .

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 16:05:16 przez Piotr Myszkowski

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 16:09:20 przez Piotr Myszkowski
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem